Pospíšil: K hrdinům z Afgánistánu mám velkou úctu

6. 8. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

moderátor

Poprosím Vás o reakci k úmrtí tří českých vojáků v Afghánistánu.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Budu říkat to, co říkají ostatní. Chci vyjádřit upřímnou soustrast nad tím strašným činem, který nastal. Chci vyjádřit opravdu velkou soustrast pozůstalým, rodinám a přátelům tří českých vojáků, kteří dnes padli při plnění svých povinností. Je třeba to pořád říkat, protože boj proti terorismu nevedeme pouze tady v Evropě při objasňování teroristických útoků a při předcházení teroristickým útokům, ale vedeme ho všude ve světě, kde terorismus bují. Afghánistán je jedním z míst, kde terorismus bují. Pokud tam naši vojáci bojují za mír a za svobodu, tak bojují i za nás a jsou tak bojovníky proti terorismu. Vůči takovým lidem je třeba mít velkou úctu a pokud tito lidé při boji za svobodu a demokracii obětují svůj život, tak ta úcta musí být naprosto nesměrná. Říkám to, co říkají ostatní, ale jsem přesvědčený, že dneska bychom měli vyjadřovat úctu těmto hrdinům, nikoliv analyzovat a být chytráky, kteří tvrdí, že mise NATO v Afghánistánu je dobrá nebo špatná. To si myslím, že dneska není vhodné a vkusné. Tím reaguji na svého předřečníka pana Vícha z SPD.

moderátor

Ano, to mě právě zajímá. On misi NATO v Afghánistánu kritizoval, že je neefektivní, že trvá 17 let. Vy se s tím ztotožňujete? Jaký je Váš názor?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Jak jsem řekl, myslím si, že dneska opravdu není den na to, abychom racionálně analyzovali mise NATO. Dneska tři naši hrdinové obětovali svůj život za boj proti terorismu a za svobodu. Na rozdíl od SPD jsem příznivcem NATO a kolektivní obrany, evropských hodnot, evropské integrace. Pan kolega to trochu zpochybňoval ve svém příspěvku. NATO je dneska nejefektivnější organizace, která chrání svobodu a demokracii nejen na území členských států NATO, ale i jinde ve světě.

Zdroj: ČT24, 5. 8. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme