Pospíšil: Jsem rád, že koalici voliči ocenili

V Událostech, komentářích debatovali předsedové TOP 09 Jiří Pospíšil, STAN Vít Rakušan, KDU-ČSL Marek Výborný a místopředseda ODS Martin Kupka o budoucnosti české pravice. Shodli se na tom, že chtějí spolupracovat na konkrétních volbách a projektech. Slučování si však žádný z nich nedovede představit.

29. 5. 2019

„Nám se podařilo s kolegy z hnutí STAN domluvit koalici, na které se účastní 17 politických subjektů,“ zdůraznil Jiří Pospíšil s tím, že z toho má radost a že to podle něj voliči v evropských volbách ocenili. Koalice získala 11,65 procenta hlasů a skončila čtvrtá. Že se nepodařilo zapojit i projekt Jaromíra Štětiny, považuje za jeho rozhodnutí.

Vít Rakušan potvrdil, že Štětinu oslovovali, avšak jeho samostatná kandidatura už byla daná. Řekl také, že Zelené do koalice přivedl jeho STAN a že TOP 09 s tím měla zpočátku problém. Nakonec to však prý bylo šťastné rozhodnutí.

Ocenil, že lidovci dali dostatečně včas jasně najevo, že se do koalice zapojit nechtějí. Myslí si, že by spojení nakonec asi nepřineslo víc mandátů, možná naopak o jeden méně. Koalice získala tři, lidovci dva a všech pět europoslanců bude zařazeno do stejné frakce Evropské lidové strany.

Lidovec Marek Výborný nepovažuje rozhodnutí kandidovat samostatně za chybu. Zisk 7,24 procenta hlasů pokládá za dobrý výsledek. Připomněl, že jejich kandidátku podpořily i další osobnosti a uskupení z konzervativní části politického spektra. „Právě proto, že jsme měli tento společný hodnotový základ, jsme dokázali voliče srozumitelně a transparentně oslovit,“ podtrhl. Průzkumy jim prý ukazovaly, že širší koalice bez pevného hodnotového základu by voliče odradila.

CDU/CSU jako vzor

Spojení ODS a KDU-ČSL do jediné strany si podle občanského demokrata Martina Kupky nedovede nikdo představit. Je však podle něj na místě debatovat o spolupráci a společných hodnotách a zájmech. Voliči však ocenili, že ODS staví politiku na hodnotách a na programu, míní Kupka. Strana skončila druhá s 14,54 procenta hlasů.

Kupka připomněl, že ODS nachází v lecčem společnou řeč s křesťanskou a tradičně konzervativní KDU-ČSL. „V jiných věcech se naopak lišíme poměrně významně. Třeba v postoji k EU,“ podtrhl.

Výborný už dříve mluvil o tom, že si dovede představit spolupráci s ODS podle vzoru německých dvou křesťanskodemokratických stran CDU/CSU. Zdůraznil však, že si nepřeje slučování.

Je příznivcem parlamentní spolupráce s ODS, TOP 09 a STAN a s představiteli těchto stran hovořil také o ad hoc kooperaci v krajských volbách v příštím roce. Cílem je podle Výborného porazit antisystémové, populistické a nacionalistické strany.

Složitá historie

Také Rakušan sdělil, že STAN o sňatku s TOP 09 neuvažuje, chce s ní však spolupracovat. V krajských volbách má jeho strana ambice posílit a někde i zvítězit. V mnoha krajích je přitom spolupráce možná, například v Libereckém má už tradici. V každém regionu je však situace jiná. Úspěch v krajském hlasování je podle něj podmínkou pro další spolupráci v parlamentních volbách.

Pospíšil to vidí velmi podobně a podporuje spojování už jen kvůli volební matematice ve sněmovně, která zvýhodňuje větší strany. Za nezbytnou však považuje podporu členské základny pro tento krok. Vedení strany podle něj spolupráci se STAN podporuje celé.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře. 

Zdroj: ČT24, 28.5.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme