Pospíšil: Integrace je pro ČR výhodná, nechceme ale superstát

Hostem pořadu Napřímo byl v úterý lídr společné kandidátky TOP 09 a Starostů do Evropského parlamentu Jiří Pospíšil. Podle něj by měli koalici volit lidé, kteří jsou proevropští a chtějí větší integraci, zároveň ale odmítl evropský superstát. Rozhovor se také točil okolo dvojí kvality potravin a migrační krize.

9. 5. 2019

Jiří Pospíšil je výraznou tváří české politiky. V roce 2017 po Miroslavu Kalouskovi převzal vedení TOP 09, je zastupitelem na pražském magistrátu. Zároveň je už pátým rokem jedním z 21 českých zástupců v Evropském parlamentu v Bruselu. V roce 2014 dokonce získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů. 

Už zpočátku Pospíšil vysvětlil, že trojitá práce není překážkou a vše stíhá. Ani jedna funkce neomezuje tu další. Pospíšil zdůraznil, že bere jediný plat, zároveň uvedl, že to není náročnější, než být poslanec a ministr zároveň. O dalším předsednictví v TOP 09 se rozhodne na podzim, Pospíšil uvedl, že snad bude kandidovat, ale o vedení rozhodne strana.

Během rozhovoru přišla řeč na diskutované téma, kterým je dvojí kvalita potravin. Pospíšil podepsal návrh, který měl zakázat dvojí kvalitu potravin. S eurokomisařkou Jourovou, která podle Pospíšila přijímá kompromis, se dostal do střetu.

Letošní eurovolby jsou podle Pospíšila spíše o tom, jak se bude Evropa vyvíjet, méně se tam hledí na pravici a levici. Podle něj bude hlavní souboj probíhat mezi stranami, které se snaží Evropskou unii demontovat a omezit kompetence, a těmi, které ji demontovat nechtějí. Tam patří i TOP 09. Pospíšil ale nechce žádný superstát, důležité ale je, aby nedošlo k dalším "brexitům".

Chvíli se hovořilo i o brexitu, podle Pospíšila by se měli všichni snažit, aby nedošlo k tvrdému brexitu, který by poškodil české vývozce do Británie a také Čechy, kteří v Británii žijí.

Jiří Pospíšil během rozhovoru uvedl, že se na kandidátce koalice TOP 09 a Starostů objevují zajímavé regionální osobnosti, nejde ale o lákání voličů na známá jména, jedná se podle Pospíšila o zkušené politiky. Pospíšil je přesvědčený, že koalice může obhájit výsledek z minulých voleb.

Dalším tématem byla migrace. Ta podle Pospíšila výrazně poklesla, to nás ale podle něj nesmí uspat, příští komise se musí na další migrační vlnu připravit. Komise, která končí, podle něj nyní tolik neinvestuje, i když by se mělo.

Koalici by podle Pospíšila měli volit lidé, kteří jsou proevropsky orientovaní. Ekonomická i politická integrace je podle něj pro Českou republiku výhodná, nemá se ale jednat o evropský superstát.

Podívejte se na celý rozhovor ve videu

Zdroj: František Bůžek, TN.cz, 7.5.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme