Pospíšil: Evropské unii se daří působit jednotně

5. 10. 2022

Náměstek ministra zahraničí řekl, že co s týče toho předvolání ruských velvyslanců, šlo o koordinovanou akci v rámci EU, ale že ne úplně všechny státy velvyslance předvolaly. Nemůže i tohle svědčit o jakési drolící se jednotě EU?

Nakolik jsme jednotní se ukáže, až když se bude vyjednávat nový balík sankcí. Doufám, že se poučíme z toho posledního balíku, který byl vyhlášen a potom teprve byla vyjednávána podpora. viděli jsme, jak třeba Maďarsko nechce původní návrh komise podpořit. Nejednota Evropy byla viditelná a musela dělat Putinovi radost. Takže já doufám, že v tuto chvíli bude na sankcích nejprve základní shoda a až pak se vyhlásí, abychom navenek působili jednotně. V tuto chvíli musí EU působit jednotně.

A působí teď podle vás jednotně?

V zásadě teď jednotně působí, ale problém samozřejmě je v Maďarsku a mě to strašně mrzí. Pořád opakuji, že nechápu, proč Maďarsko, které je ve střední Evropě a má zkušenosti se sovětskou okupací, tak proč kolaboruje s Putinovým režimem. To není v geopolitickém zájmu Maďarska a Maďarsko by stejně jako my, Poláci a Pobaltí mělo nejvíce varovat před tím co Rusko zač a nejvíce pomáhat Ukrajině.

Premiér Orbán údajně řekl, že chce zrušit přijaté sankce a pokud je to pravda tak to je velký problém do budoucna. Měli bychom si verifikovat, zda můžeme přitvrzovat, když není jasné, jestli i ty dosavadní sankce budou mít na podzim u Maďarska podporu.

Poradce premiéra Tomáš Pojar řekl pro ČRo, že to není pouze o Maďarsku a také ostatní státy se snaží sankce modifikovat tím způsobem, aby zkrátka neublížili více jim než samotnému Rusku. Nemáte pocit, že to ve skutečnosti spíš spěje k tomu, že se budou přijímat kosmetické sankce ale rázná reakce už možná není možná?

Bylo přijato už sedm balíků sankcí a ty sankce jsou velice tvrdé, jsou odlišné od toho, jaké sankce jsme přijali v roce 2014, kdy Putin začal okupovat Krym. Já říkám na rovinu jako znalec poměrů, že naopak mám pocit, že na to, jak to je 27 různých zájmů a různých pohledů, se nám daří být v zásadě jednotní. Dosavadní postup považuji za úspěch. Mohli jsme reagovat rychleji, mohli jsme být tvrdší, ale mohli jsme také být v situaci, kdy by bylo od počátku jasné, že se na takovém množství sankcí neshodneme. Jednota Evropy, až na to Maďarsko, kdy jsou ty partikulární zájmy, mám pocit, že převládá.

Když hrozí nebezpečí, že Putin použije jaderné zbraně, tak už to není pouze o tom, kdo z nás zažil nebo nezažil sovětskou okupaci. Ohrožuje přežití celého evropského kontinentu. Putin se radikalizuje, porušuje mezinárodní právo a vede válku se sousední zemí a je to čím dál tím horší. Je spíše otázka, kam ještě ty sankce posunout, protože prostor už podle mého názoru moc velký není.

Když říkáte že si většina uvědomuje chování Vladimira Putina, jak rychle se podle vašich diplomatických unijních zdrojů skutečně EU blíží ke schválení dalšího balíčku sankcí?

Může to být už brzo, v říjnu, třeba na setkání tady v Praze. Takový jsou neformální zdroje, které ke mně doléhají, že to může opravdu být v řádech dnů. Ale, opakuji, je zapotřebí se nejdříve domluvit, aby to nedopadlo jako minule protože to nebylo vy komunikované.

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme