Pospíšil: Evropská unie nepodporuje miliardáře

15. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

David BOREK, moderátor

Kauza Čapí hnízdo se ve velkém vrátila na politickou scénu. Sněmovní imunitní výbor už tento pátek rozhodne o případném vydání poslanců a významných politiků Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka policii k trestnímu stíhání. Pražská policie se ohradila proti tomu, že by v kauze Čapí hnízdo pracovala na politickou objednávku, jak naznačují Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek. Pane Pospíšile, je u Vás nějaké „ale“ ohledně role policie, vyšetřovatelů a podobně?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti
Mám pouze informace z médií a musím říci, že u mě v tuto chvíli žádné „ale“ není. Pan Babiš je důvodně podezřelý z podvodného jednání. Od počátku je každému zřejmé, stačí k tomu selský rozum, že když miliardář Babiš získal dotaci 50 milionů, která je určena pro malé a střední podnikatele, tak to asi není úplně v pořádku. A je logické, že policie šetří, jestli nečinil účelové kroky, které mohou mít trestněprávní charakter, čili zda to je, či není podvod. Evropská unie opravdu nepodporuje miliardáře. Tady muselo nastat něco pravděpodobně trestněprávního, co vedlo k tomu, že evropské peníze dostal někdo, kdo na ně nemá nárok. Ty byly opravdu pro malé a střední podnikatele. Zatím nemám žádné indicie, že by policie účelově manipulovala s časem, že by záměrně protahovala vyšetřování celé kauzy. Možná mohla vyšetřit věci rychleji, ale to jsou zatím spekulace a nejsou k tomu žádné indicie. Je dobře, když Poslanecká sněmovna vydá pana Babiše, aby tu věc rozhodla nezávislá justice. Imunita politika - poslance má sloužit k tomu, aby nebyl cíleně účelově trestán ve vykonstruovaných politických procesech a tady to podezření je závažné a musí být podle mého názoru prošetřeno. Že se pan Babiš hájí tím, že to je účelové, je logické. Každý, komu hrozí obvinění, se hájí a tvrdí, že je nevinný, že za to nemůže. To je logická rétorika obviněného nebo podezřelého člověka. Ale ta fakta jsou natolik závažná, že to musí posoudit nezávislá justice.

Radek VONDRÁČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/, místopředseda poslaneckého klubu
Já mám informace veřejně přístupné a to, co říká pan europoslanec, že jsou tam nějaká konkrétní fakta, zkrátka není pravda, nejsou.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti
Já jsem nepoužil termín zlý miliardář. Pouze říkám, že je zřejmé, že bohatý člověk, silná ekonomická skupina Agrofert, získal peníze, které pro něj nebyly určeny. K tomu, aby je ta firma získala, byly učiněny specifické kroky, kdy entita dané farmy byla vyňata z majetku Agrofertu, přešla na anonymního vlastníka a pak se vrátila. Byla tu celá řada nestandardních kroků, které jsou jasně popsány a zdokumentovány v médiích. Pan Babiš to vysvětloval také v Poslanecké sněmovně. Nevysvětlil to ale dostatečně. Proto je logické, že pochybnosti má prošetřit nezávislá justice. Neříkám, že je pan Babiš vinen. Osobně si myslím, že vinen je a je to můj soukromý názor. Ale je správné, aby ty pochybnosti někdo rozptýlil. A to nemůže udělat Poslanecká sněmovna, to nemohou udělat politici. To musí udělat nezávislý soud. A proto byste pana Babiše měli vydat v zájmu toho, jak u nás vytváříme právní stát a v zájmu toho, abychom se dozvěděli, jestli je normální, že Čapí hnízdo bylo vyňato z Agrofertu, převedeno na anonymního vlastníka, získalo dotaci, a pak se v tichosti po několika letech vrátilo do holdingu Agrofertu. Třeba je to normální. Já si myslím, že nikoliv, a proto to musí říci nezávislý soud.

David BOREK, moderátor
Když padla Nečasova vláda s mimořádnými politickými dopady, kdybych se podíval do archivu mediálních výstupů, nenašel bych u Vás nebo u jiných vrcholných politiků tehdy ODS žádné výroky o tom, že to je celé podivné? Že policie možná jedná na politickou objednávku? Že to je divně načasováno?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti

U mě byste je určitě nenašel.  V té době jsem nebyl ve vládě, neboť jsem byl Petrem Nečasem vyhozen. Pokud nejsou nějaké důkazy o tom, že to je načasováno, tak proč bych měl tvrdit, že to je podivně načasováno? Policie vyšetřuje a v určitém okamžiku došla k závěru, že jsou zde důvody pro možné sdělení obvinění. Má policie jenom proto, že se v České republice skoro každý rok konají nějaké volby, přerušit svoje vyšetřování a čekat, až bude po volbách? Kdyby to udělala, tak ji mohou napadnout odpůrci, kteří budou tvrdit, proč má zrovna pan Babiš mít takové privilegium, že se kvůli volbám přerušuje vyšetřování jeho kauzy. Neříkám, že načasování je ideální, ale nemám žádný důkaz si myslet, že ta kauza byla vyšetřována pomalu uměle, aby byla takto rozlousknuta policií měsíc a půl před volbami. Žádné takové důkazy tady nejsou. Myslím si, že kdyby pana Babiše sněmovna nevydala, byla by to medvědí služba pro české vnímání veřejnosti a toho, zda politici jsou upřednostňováni před obyčejnými lidmi. Zkrátka a dobře má být politik vydán. Pokud pro to nejsou nějaké zásadní závažné důvody, má být stejný postup policie vůči politikovi jako vůči normálnímu občanovi.

David BOREK, moderátor
Pane Vondráčku, jestli mi vysvětlete změnu, ke které došlo v etickém kodexu hnutí ANO, a co ta změna znamená pro současnou kauzu. Původní znění etického kodexu zní: "Reprezentant, proti němuž bylo zahájeno trestní stíhání, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci v hnutí." Současná verze zní tak, že: "Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát a svou funkci v hnutí." Ta změna proběhla letos v předjaří. Kdyby proti panu Babišovi byla podána obžaloba pro tento čin, spadá to do kategorie úmyslného trestného činu, nebo nedbalostního trestného činu spáchaného v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce a tudíž v takovém případě by pan Babiš rezignoval na volené funkce?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/, místopředseda poslaneckého klubu
V případě nedbalostního, jak jste četl, to rozhodně nemá nic společného s výkonem funkce, takže by se nevztahovalo. A úmyslný trestný čin, a jsme zase na začátku a otočili jsme se v kruhu, vždyť my stále nevíme.

David BOREK, moderátor
Rozumím tomu správně, že i kdyby byla podána obžaloba, ještě není vůbec jisté, že by pan Babiš rezignoval na volené funkce?

Radek VONDRÁČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ANO/, místopředseda poslaneckého klubu
Je to atak vůbec na fungování toho, takže skutečně to je ještě daleko, zajíci se počítají až po honu.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, exministr spravedlnosti
Je jasně vidět, že pokud bude pan Babiš obžalován, tak se etický kodex hnutí ANO opět změní ku prospěchu pana Babiše. Všichni vidíme, jakou hodnotu a trvanlivost etický kodex má. Mění se podle potřeb majitele hnutí ANO.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 14. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme