Pospíšil: Euroskepticismus je postaven na tom, že se bavíme jen o nevýhodách EU

Rozhovor s europoslancem za TOP 09 Jiřím Pospíšilem

Nejdřív jej tehdejší šéf ODS Petr Nečas vyhodil z ministerstva spravedlnosti, pak ho kongres sesadil z vedení strany. Jiří Pospíšil proto z ODS odešel. Nyní opět slaví. Na kandidátce TOP 09 získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech. Dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější politiky v zemi. Odchod z ODS mu neuškodil, jak se obával. Naopak. „ODS si musí uvědomit, zda to byla chyba,“ vzkazuje straně Jiří Pospíšil.

27. 5. 2014

Cítíte nyní zadostiučinění ve vztahu k ODS?
Ano, je to pro mě zadostiučinění. Odešel jsem z ODS v době, kdy na mě půlka strany plivala, bál jsem se, že to budou pravicoví voliči vnímat negativně. Nyní se však ukázalo, že mnoho z nich šlo za mnou a místo ODS podpořili TOP 09. To je pro mě skoro až dojemné. Nyní je na ODS, aby si uvědomila, zda to byla chyba, či nikoliv. Nebudu vysílat žádné signály, smát se jim. Jen říkám, že když mě delegáti vyřadili z vedení, měli by nyní posoudit, nakolik to rozhodnutí odpovídalo vůli voličů. Pokud bude ODS z vedení odstraňovat lidi, kteří mají podporu, nemůže se divit, že její podpora neroste.

Čemu ten úspěch přikládáte?
Myslím, že voliči ocenili, že jsem se snažil politiku vždy dělat dobře, na ministerstvu jsem odvedl kus dobré práce a za tím si stojím. Bohužel, v ODS to nemělo žádnou odezvu, mnoho lidí mě naopak obviňovalo z toho, že je tu dnes aktivní státní zastupitelství, že nepřímo mohu za to, že jsou někteří politici obviněni. I proto jsem se rozhodl, že ve straně skončím. TOP 09 mi potom nabídla tuto pozici a já jsem to přijal.

Proč jste tu nabídku vzal?
Nebudu zastírat, že jsem to vzal mimo jiné i proto, abych se dozvěděl, zda jsem politiku dělal poctivě, nebo zda je správný názor kolegů z ODS a já si takové zacházení zasloužím. Šel jsem do voleb, aby mi to voliči řekli. Bylo to pro mě zkrátka takové měření sil. Voliči mi nyní jasně odpověděli.

Na druhou stranu vám bylo vyčítáno, že jste celý politický život prosazoval úplně jiné evropské myšlení, než s kterým přichází TOP 09, není to podle vás problém?
Když se podíváte na mé výroky, nikdy jsem se antievropsky nevymezoval. Jako ministr spravedlnosti jsem naopak přispěl k přijetí nových směrnic, které vedly k posílení boje proti organizovanému zločinu. Já vnímám Evropu jako pozitivní útvar. I v ODS jsou lidé, kteří se na euro a integrační proces dívají jinak než pan Zahradil. To, že se ODS vymezila zcela antievropsky, jsou kroky z poslední doby.

Politika ODS ale zřejmě v něčem zabrala: lidi odradila od eurovoleb. Politologové říkají, že za to může nakažlivý euroskepticismus.
Jako europoslanec se tomu chci opravdu věnovat, vím, že to zní jako fráze, ale já jsem dosud jezdil po školách a přednášel jsem o občanském zákoníku, nyní to samé budu dělat i s tématem Evropské unie. Budu vysvětlovat výhody a nevýhody. Dneska je euroskepticismus postaven na tom, že se bavíme jen o nevýhodách Evropské unie. Bavíme se o žárovkách, pomazánkovém máslu, nikdo neříká, že k nám za deset let připlulo 333 miliard korun, že se díky členství v EU zvedal HDP rychleji, než by se zvedal bez členství. Že naši exportéři vyvážejí do Evropy bez placení cel. To musíme říkat.

Ale vy jste byl dosud součástí této politiky a nic jste proti euroskepticismu také nedělal.
Jasně, ale já jsem přistál na eurokandidátce jako meteorit, věnoval jsem se justičním tématům deset let. Jsem v pozici europoslance jako začátečník. Nejsem ostřílený borec jako pan Zahradil. Jich se zeptejte, co udělali pro Evropu za posledních deset let.

***

FAKTA

10 nejkroužkovanějších (europoslanci a preferenční hlasy)

Jiří Pospíšil (TOP 09) 77 724 hlasů Individuální vítěz voleb. Rozchod s ODS se vyplatil.

Jan Keller (ČSSD) 57 812 hlasů Svérázný sociolog potvrdil roli lídra kandidátky.

Pavel Telička (ANO) 50 784 hlasů Ani ANO se při výběru lídra nespletlo.

Luděk Niedermayer (TOP 09) 37 171 hlasů Politický nováček si nevedl špatně.

Kateřina Konečná (KSČM) 28 154 hlasů Píli této komunistce nelze upřít.

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) 22 220 hlasů Dvojky vynesly dvojce kandidátky první místo mezi lidovci.

Pavel Svoboda (KDU-ČSL) 21 746 hlasů Jeho čtyři tituly asi na voliče působí.

Jan Zahradil (ODS) 19 892 hlasů Minule jich měl lídr ODS 66 tisíc. Kde jsou ty časy.

Jaromír Štětina (TOP 09) 18 951 hlasů Jeho dobrá pověst prostě funguje.

Evžen Tošenovský (ODS) 16 514 hlasů Slušné, ale minule byl se 105 tisíci první.

Michaela Svobodová

Právo, 27. 5. 2014, rubrika: Volby, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme