Pospíšil: Důvěra lidí v justici závisí na kvalitě rozhodování soudů

14. 11. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Moderátorka

Pan Šámal na tiskové konferenci řekl, že v důvěře v justici je optimista, co Vy pane předsedo?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Je třeba říci, že za posledních patnáct let se důvěra v justici zlepšila. Nastalo to v době, kdy jsem byl ministr spravedlnosti a začala se zkracovat délka trestního řízení. Určité opatření, které předsedové soudů navrhují, mohou posílit důvěru v justici, ale důvěru především buduje to, jak soudy rychle a kvalitně rozhodují a jakou službu společnosti a občanům poskytují. I když se v průměru délka soudního řízení zkracuje, stále jsme oproti západní Evropě pozadu a v této věci předsedové soudů, kteří mohou kontrolovat své soudce, musí udělat kus práce.

Moderátorka

Chápu tedy správně, že soudy nerozhodují dobře?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Soudy rozhodují lépe za posledních dvacet let, ale když to srovnáte třeba s justicí v Německu nebo Rakousku, co se týče délky nebo toho, jak často se rozhodnutí mění na základě odvolacího soudu, tak jsme na tom objektivně hůře. Jsme ve fázi, kdy se to zlepšuje. Zavedení nových kodexů, které jsem prosadil, přispělo k lepšímu rozhodování justice, ale je třeba, aby předsedové soudů dále sledovali, jak jejich soudci rozhodují a aby se ptali soudců, proč v určitých věcech mají průtahy a proč byly odvoláním zrušeny. To nemohou dělat politici ani ministři, máme naštěstí nezávislou justici, měli by to dělat předsedové soudů. Když jsem byl ministr, tak předsedové soudů hlídali, jak rychle se na jejich soudech rozhoduje a tyto věci kontrolovali, ale pak byli i tací, kteří nechtěli mít špatné vztahy a na činnosti soudců fakticky nedohlíželi. To byla a stále je velká chyba. Rozdílnost v rychlosti rozhodování u jednotlivých soudů je dáno kvalitou předsedy konkrétního soudu.

Moderátorka

Na tiskové konferenci se nejvíce mluvilo o informovanosti lidí a transparentnosti, jde to ruku v ruce s vyšší důvěrou lidí v justici?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

To jsou určitě věci, které k tomu přispějí. Už v době, kdy jsem byl ministr, jsme zavedli infodesky a infosoudy, to všechno poskytne občanům lepší komfort, ale lidé si platí justici za to, jak rychle a kvalitně rozhoduje. To, co předsedové navrhli je dobrá věc, ale ve chvíli, kdy lidé vidí v médiích, že klíčová soudní rozhodnutí nebo rozhodnutí státního zastupitelství není dostatečně a logicky zdůvodněno, anebo se určité kauzy léta táhnou a vyšší instance je vracejí, mají tedy soudy vyšší a nižší instance zcela rozdílné názory, tak to jsou případy, které snižují důvěryhodnost české justice a s tím by si měli předsedové poradit a být v tom aktivnější. V německém modelu správy justice nemohou předsedové soudů ovlivňovat, jak budou soudci rozhodovat, ale mohou soudce kárně žalovat za zbytečné průtahy. To jsou příklady, které mohou ovlivnit to, jak rychle je rozhodováno a tím i důvěru lidí v justici.   

Moderátorka

To, že by měla být soudní rozhodnutí obecně dostupná čili zveřejněná rozhodnutí všech soudů všech instancí, je to dobře?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

S tím já naprosto souhlasím, už za nás se s tímhle procesem začalo, bohužel v rámci takzvané elektronizace justice byl projekt zastaven. Aby byly rozsudky a jejich odůvodnění dostupná, s tím naprosto souhlasím i s tím, aby se justice otevřela mladým lidem a školám. Toto všechno, co pan předseda popsal, je dobré, ale zdůrazňuji, že jsou to podpůrné kroky. O důvěře v justici rozhodují jiné věci než jenom to, jak kvalitní máte servis a dostupnost informací pro občany.  

 

 

Zdroj: ČT24, Studio 24, 13.11.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme