Pospíšil: Další odklad brexitu musí přinést jasné řešení

12. 4. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 a europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Roman Fojta, moderátor

Pane Pospíšile, co Vy říkáte na odklad brexitu do 31. října?

Jiří Pospíšil, europoslanec /TOP 09/

V tuto chvíli není na stole žádné dobré řešení a jakýkoliv odklad, který vytváří alespoň nějakou šanci, že na konci nebude tvrdý brexit, je lepším řešením, než jít vstříc tvrdému brexitu, který poškodí občany a firmy, které vyvážejí do Velké Británie. Není v našem národním zájmu koukat na tvrdý brexit, a pokud je tady šance, že půlroční odklad přinese nějaké rozumnější řešení, než tvrdý brexit, jsem pro. Příliš velkou důvěru v britskou politickou scénu ale nemám a nevěřím tomu, že by se parlament byl schopen domluvit na nějakém rozumném řešení například ohledně celní unie mezi Velkou Británií a zbytkem Evropské unie.

Roman Fojta, moderátor

Máte vůbec nějakou víru v to, že by se dohodu během následujícího půl roku podařilo najít? A má vůbec smysl v tomto kontextu odklad?

Jiří Pospíšil, europoslanec /TOP 09/

Předem je třeba říci, že pravděpodobnost, že se britský parlament za tohoto složení dohodne na konstruktivním řešení, není příliš vysoká. V Británii do té doby mohou být předčasné volby, může tam nastat závažnější debata o novém možném referendu, a já patřím mezi ty politiky, kteří si myslí, že v této patové situaci by bylo nejlepší, kdyby se Britové poté, co vidí realitu brexitu, mohli opět v referendu rozhodnout. Pokud v říjnu budeme pořád ve stejné situaci – nové referendum v nedohlednu a dohoda parlamentu na měkkém brexitu také v nedohlednu, pak holt nastane tvrdý brexit, který, jak už jsem řekl, poškodí občany a firmy, které obchodují s Velkou Británií, a je třeba říci, že viníkem budou politici v britském parlamentu, protože hlasovali opakovaně o různých variantách a nikdy se nebyli schopni domluvit na jasném řešení.

Roman Fojta, moderátor

Velká Británie by se měla zúčastnit voleb do Evropského parlamentu. Jak tu kampaň před eurovolbami, podle Vás, nejenom ve Velké Británii, ale po celé Evropě, ovlivní právě téma brexitu?

Jiří Pospíšil, europoslanec /TOP 09/

V této chvíli, kdy je málo pravděpodobné, že Británie odejde z Evropské unie do okamžiku evropských voleb, by měly volby v Británii proběhnout. Je otázka, zda vůbec britským poslancům vznikne mandát, a jak bude dlouhý. Zda brexit ovlivní kampaň před evropskými volbami, je také otázkou. My jako TOP 09 a STAN – Spojené síly jsme upozorňovali na problémy, které brexit přinese Velké Británii. A myslím, že se naše obavy potvrdily. Situace na britské politické scéně je ještě horší, než jsme čekali, a dochází k rozpadu politického systému. V jednotlivých stranách jsou frakce, kde mají poslanci různé názory na brexit a není žádná většina, která by zemi smysluplně vedla k dokončení brexitového problému. Je třeba, abychom si všichni uvědomili, že brexit, czexit a další podobné exity, pokud pro ně nejsou racionální důvody a oni nejsou, jsou spíše populistické hry stran, které, když nastanou, danou zemi obrovsky poškodí.

Roman Fojta, moderátor

Pokud Velká Británie opravdu zůstane v Evropské unii do 31. října, nehrozí podle Vás, že bude sabotovat jednání Evropské unie?

Jiří Pospíšil, europoslanec /TOP 09/

Já doufám, že nikoliv. Britové jsou sami nešťastní z toho, jak se situace v Británii vyvíjí. Jak normální občané, tak i politici sami vidí, že tu situaci nezvládli, a kdyby vedle toho chtěli sabotovat jednání Evropské unie, považoval bych to za mimořádně nekorektní. Opětovné odložení brexitu do konce října je v zásadě velkorysost Evropské unie, evropských lídrů, kdy pokud vím, tak proti dalšímu odkladu byla pouze Francie a já doufám, že na naši velkorysost a snahu se domluvit, protože hledáme řešení optimální pro občany jak v Británii, tak v Evropské unii, budou Britové reagovat alespoň snahou chovat se konsenzuálně. Velmi by mě zklamalo, kdyby Velká Británie sabotovala jednání. Mám pocit, že ze strany Evropské unie je stále nabídnuta otevřená ruka a někteří evropští lídři po jednání jasně řekli, že by uvítali nové referendum, a že se nikdo nebrání tomu, aby Británie nakonec v Evropské unii zůstala.

Zdroj: ČT24, 11.4.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme