Pospíšil: Benešová může ohrozit nezávislost justice

18. 4. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Roman FOJTA, moderátor

Pane Pospíšile, jak vnímáte výměnu ministra spravedlnosti?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Jsem přesvědčený, že to není osobní rozhodnutí pana ministra Kněžínka, ale premiéra Andreje Babiše. Pan Kněžínek byl v zásadě středně vysoce postavený úředník na Úřadu vlády, který byl na post ministra spravedlnosti dosazen ve chvíli, kdy chyběl politický nominant. Je otázkou, jaká je souvislost mezi rozhodnutí o výměně ministra spravedlnosti a kauzou Andreje Babiše, jelikož v případě, že se kauza Andreje Babiše dostane do další fáze, to znamená obžaloba, ponese za ní zodpovědnost státní zastupitelství. Ve stejně chvíli, kdy byla navržena obžaloba, se mění ministr spravedlnosti, který má obrovský vliv na personální složení státního zastupitelství. Jedním z kandidátů na nového ministra spravedlnosti je poradkyně prezidenta republiky. Zde vzniká celá řada spekulací, které mohou vést až k tomu, že zde může být snaha Andreje Babiše a Miloše Zemana posílit skrze jim loajální novou ministryni spravedlnosti svůj vliv na státní zastupitelství. Andrej Babiš teď ani nepřipouští varianty, že by snad potenciální nová ministryně mohla odvolávat vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, anebo dát návrh na odvolání nejvyššího státní zástupce Pavla Zemana. Pokud bychom k tomuto v České republice dospěli, tak jsme opravdu banánovou republikou.

Roman FOJTA, moderátor

Je to pro Vás osobně představitelné, že by se novou ministryní stala Marie Benešová?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Marie Benešová vystřídala různé ústavní pozice a spolupracovala s různými politickými silami. V posledních letech spolupracuje s Milošem Zemanem a ve chvíli, kdy bude jmenována na ministerstvo spravedlnosti jako loajální pracovník Miloše Zemana, tak je zjevné, že to bude mít vliv na její práci a chod ministerstva. A musím zopakovat, že Miloš Zeman nemá velkou úctu k nezávislé justici. Jeho spolupracovníci ji dokonce obcházejí a snaží se ovlivnit rozhodování justice, tím že sdělují „názory pana prezidenta“. To je pro mě naprosto nepředstavitelné. V jiné zemi by kancléř za tuto činnost musel odejít a člověk ze stejného týmu by měl být teď ministrem spravedlnosti. Dovedu si bohužel představit, že rolí nové ministryně, pokud jí bude Marie Benešová, bude snaha ovlivňovat personální složení státního zastupitelství a tím třeba i přímo působit na kauzu Andreje Babiše.

Roman FOJTA, moderátor

Pane předsedo, je to již čtvrtý ministr spravedlnosti za jeden rok, do jaké míry to může být problém pro resort?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Toto je bohužel obecně problém vlády Andreje Babiše. Nikdy nevybral kvalitního ministra spravedlnosti, který by vydržel celé funkční období. Jako člověk, který sloužil na tomto resortu nejdéle, mohu říci, že je třeba dokončit mnoho reforem a změn, které potřebují čas a ve chvíli, kdy se střídají ministři s různou koncepcí, není možné je dokončit. Je třeba říci, že od mých reforem justice, se žádná další důležitá změna neuskutečnila. V posledních letech se například nepodařilo zkrátit délku soudního řízení, jelikož se na resortu ministři střídají a nemohou tak svoje pracovní představy naplnit. Tím trpí celá justice a má to vliv na její kvalitu. Chtělo by to viditelnou a výraznou osobnost, která bude mít čas poskytnout justici dostatečné podmínky a podniknout reformní kroky, které přiblíží rozhodování české justice Západu. Já jsem vždy srovnával výkon německé a české justice. Leccos se za nás podařilo prosadit, ale po mém odchodu se to zastavilo.

Roman FOJTA, moderátor

Máte nějaká konkrétní očekávání od Marie Benešové, pokud bude v této funkci?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Nemám žádná očekávání, Marie Benešová již krátce byla ministryní spravedlnosti a žádné reformní kroky na resortu neučinila. Neznám ani její představu, co by se mělo nebo nemělo měnit. Je zde celá řada témat, která by se měla řešit, jako jsou například procesní předpisy, elektronizace justice nebo otázka tlumočníků a znalců. Až případně bude Marie Benešová formálně nominována a jmenována, jsem zvědav na to, s jakými nápady přijde. V každém případě je nutné jí vnímat jako člověka Miloše Zemana, ten posiluje svůj vliv na tuto vládu. Já jen doufám, že se nenaplní spekulace některých médií, že by začala zasahovat do personálních změn státního zastupitelství. To by mělo obrovský vliv na vnímání státního zastupitelství. I kdyby personální změny neměly přímou souvilost s kauzou premiéra Babiše, tak ve chvíli, kdy budeme mít obžalovaného premiéra - což už samo o sobě je skandál - a jeho ministr by dělal personální změny na státním zastupitelství, které je odpovědné za obžalobu Andreje Babiše, vzniklo by obrovské množství spekulací. Znejistilo by to veřejnost a snižovalo by to věrohodnost českých justičních orgánů. Ve chvíli, kdy je premiér obžalovaný, by jeho vláda neměla činit žádné neuvážené kroky v personální rozložení justičních orgánů.

 

 

Zdroj: ČT24, 18.4.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme