Pospíšil: Babišův střet zájmů je pro EU zásadní problém

13. 12. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pane Pospíšile, Vy jste také dnes, stejně jako pan Zahradil uvedl, že dnešní debatu nevyvolali čeští poslanci Evropského parlamentu. To je jistě pravda, ale je zjevné, že jste si nenechali ujít možnost vnést vnitropolitické spory na evropskou úroveň, proč to děláte?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Pane redaktore, to není pravda. Dnešní debata jasně ukázala, že neplatí tvrzení pana premiéra, který mlží kolem svých dotací a vytváří z toho pouze politický spor mezi jeho ukřivděnou osobou, zlou opozicí a hroznými novináři. Ta debata dneska ukázala, že to je reálný problém. Tak hovořil komisař, tak hovořili europoslanci z jiných zemí, ostatně Zelení europoslanci ten návrh podali a my jsme k tomu logicky vystupovali, protože se to týká České republiky. Když jsou zde body týkající se Polska, Maďarska, vystupují vždycky poslanci z dané země. Jsem velmi rád, že ta debata proběhla a že je z toho jasně vidět, že pan Babiš má objektivně problémy s dotacemi, že to není ničí hra. To je závěr z dneška a uvidíme, zda to potvrdí i zítřejší hlasování o dané rezoluci.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pan premiér připomněl, že se blíží eurovolby, takže jak vyvrátíte, že i když jste to téma na plénum ve Štrasburku nepřinesli, že je běžné, jak říkáte, že se poslanci z jednotlivých zemí vyjadřují k těm domácím problémům, tak je jasné, že jste to přiživili. Je fakt, že eurovolby moc voliče nepřitahují, takže jakési zviditelnění se v čase před volbami, je přece logické.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Pane redaktore ta debata byla logická z toho důvodu, že v srpnu vstoupilo v platnost nové finanční nařízení a na něj jsme v rozpravě reagovali. V srpnu vstoupilo nové nařízení v platnost, a tedy podzimní debata na půdě parlamentu má zcela logický charakter. Opět opakuji, nenavrhli to Češi, navrhli to Zelení a mezi Zelenými europoslanci není žádný Čech a připadá mi jako logické a správné, že Češi v té debatě vystupují. Bylo by to absurdní, kdyby v debatě o Itálii vystupovali Italové, v debatě o právním státě v Polsku Poláci, v debatě o maďarské situaci Maďaři a Češi by byli schováni. My jsme věcně argumentovali a já se do té debaty primárně nehlásil. Já jsem naopak velmi pozorně poslouchal reakce komisaře a ostatních europoslanců z jiných států a na závěr debaty jsem udělal takové shrnutí za sebe, jak já to vnímám na základě rozpravy, která tady proběhla. Takže prosím mě vnímejte jako člověka, který si šel poslechnout a poučit se o tom, jak Evropská komise, ale i ostatní kolegové, vnímají ten problém. Závěr opět je, že tohle není česká politická hra, tohle není útok opozice na pana Babiše, jak on říká, ale tohle je objektivní problém, který vnímá komise a europoslanci z jiných států. Jsou to evropské peníze a logicky musí Evropský parlament řešit co se s těmi penězi děje, to nejsou české peníze.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Vy jste dnes řekl a tím už se dostáváme k závěru tohoto tématu a k závěru, který bude zítra, protože nevíme, jak to hlasování dopadne. Ale Vy jste řekl: "Pokud bude premiérem Andrej Babiš, tak české orgány nemají možnost to vyřešit." To jste řekl v souvislosti s tím, že to teď řeší evropské orgány. Prosím ale upřímně, jak jste to Vy, bývalý ministr spravedlnosti, myslel?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Tak já jsem například přečetl analýzu současného ministra spravedlnosti a výborně jsem se nad tím v uvozovkách pobavil. Kdyby nešlo o tak závažnou věc jako o peníze do České republiky. Zkrátka tady se jasně ukazuje, že ministři hnutí ANO nemají snahu tu věc objektivně posoudit. Pan ministr spravedlnosti tady něco analyzuje, co v zásadě analyzovat nemůže, úplně pomíjí evropskou úpravu, která tady platila i před srpnem tohoto roku. Pak máte příklad Čapího hnízda, kdy jsou zde obavy, že je protahováno celé trestní vyšetřování, zkrátka a dobře situace v České republice ukazuje, že není snaha, aby se evropské peníze pana premiéra seriózně řešily ať již v té trestně právní úrovni u kauzy Čapí hnízdo, a nebo v této dotační úrovni. Kdyby, jak jste říkal, proběhla ta schůze ke kauze dotací Andreje Babiše v únoru nebo v březnu, tak by to opravdu už byla volební kampaň. V květnu jsou volby a to by Andrej Babiš označil za volební kampaň a bohužel by měl do určité míry pravdu, takže prosinec byla v zásadě jediná možnost, jak před Novým rokem a zahájením volební kampaně, tuto věc na půdě parlamentu seriózně debatovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Jsou tam různé roviny trestně právní, jak jste říkal, dotační a také tedy ta politická, tak prosím velmi stručně, pánové Váš odhad. Pane europoslanče Pospíšile, jak očekáváte, že dopadne zítra hlasování o té rezoluci, která by měla být nějakým vyústěním celého projednávání té záležitosti?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Pane redaktore, tady na plénu se mimo dvou poslankyň hnutí ANO pana Babiše nikdo nezastal. Všichni politici, kteří dneska vystupovali, jak se říká módně napříč politickým spektrem, tak vnímají kauzu Andreje Babiše jako problém. Ta rezoluce je pouze deklarace, ona vyzývá komisi, aby to nestranně vyšetřila. Já předpokládám, že zítra ta rezoluce v hlasování projde a bude schválena.

Zdroj: Události, Komentáře, ČT 24, 12. 12. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme