Poslanci TOP 09 uctili památku obyvatel v Ležákách

20. 6. 2011

69. výročí vypálení osady Ležáky nacisty si v neděli připomněly stovky lidí. Uctění památky vyvražděných obyvatel se zúčastnili zahraniční hosté, předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, někteří ministři a poslanci. Za TOP 09 a Starostové se piety zúčastnili poslanci Jiří Skalický a Václav Cempírek.

Na půdorysech devíti domů stojí nyní žulové náhrobky s vytesaným křížem. „Tragédie v Ležákách je mementem pro současnou i budoucí generaci. TOP 09 a Starostové jako konzervativní strana vycházející z tradic českého národa a státu jednoznačně vnímá odkaz, který je nutno chránit a připomínat jej dalším generacím,“ uvedl poslanec Jiří Skalický

Masové vraždění kvůli vysílačce v nedalekém lomu

Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 čtrnáct dnů po vyhlazení Lidic. Stalo se tak jako odveta za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Gestapo odhalilo, že z lomu Hluboká poblíž osady udržovali parašutisté vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

Čtyřiatřicet dospělých obyvatel Ležáků nacisté odvlekli do Pardubic a ještě téhož dne bez soudu popravili. Dalších sedm osob z Ležáků nacisté zastřelili 25. června a 2. července 1942. Jedenáct ležáckých dětí našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu.

-zhc-

V Praze 20. 6. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme