Poslanci TOP 09 podporují proexportní politiku státu

7. 2. 2012

Poslanci Jiří Skalický a Václav Horáček (TOP 09 a Starostové) se téměř rok intenzivně zajímají o české firmy vyrábějící pro bezpečnostní složky státu a pomáhají hledat cestu, jak by kvalitní český bezpečnostní průmysl mohl získat silnější pozici v zahraničí.

Společnosti, které v celé republice dávají práci desetitisícům lidí, se dostávají do potíží kvůli škrtům ve státním rozpočtu, nedostatečné podpoře exportu státem a kvůli nepřehlednosti české a evropské legislativy. „Řadu produktů, které se hledají v zahraničí, můžeme ve špičkové kvalitě vyrobit v České republice,“ uvádějí poslanci.

„Export výrazně pomáhá růstu ekonomiky České republiky, proto klademe důraz na proexportní politiku státu,“ říká Jiří Skalický a Václav Horáček jej doplňuje: „Je to v souladu s prohlášením vlády a dlouhodobou strategií TOP 09. V oblasti našeho zájmu jsou firmy obranného průmyslu, kterým v této souvislosti věnujeme pozornost a sledujeme jejich rozvoj.“

V lednu 2012 navštívili tři z nich se sídlem v Pardubickém kraji, a to spolu s prezidentem Asociace obranného průmyslu Jiřím Hynkem. RETIA v Pardubicích a EXCALIBUR ARMY a SVOS v Přelouči zaměstnávají stovky lidí, mají vlastní výzkum a vývoj, v rámci něhož spolupracují se špičkovými výzkumnými ústavy a vysokými školami, kterým tak také dávají práci a pomáhají je rozvíjet. „Mělo by být v zájmu státu český obranný průmysl podporovat, protože je to pro ČR výhodné a chodí to tak i ve vyspělých státech na celém světě. Musí však zůstat zpětná vazba mezi civilním průmyslem a armádou a není možné se pouze spolehnout na to, že koupíme systémy ze zahraničí, když je naše firmy vyrobit umějí,“ podtrhuje Jiří Hynek.

V RETII modernizovali systémy protivzdušné obrany státu, vyvíjejí a vyrábějí radary a prostředky velení a řízení. Za velký úspěch považuje ředitel Petr Novák vzrůstající podíl vývozu produktů a významnou účast v NATO programu AGS: „Jedná se o systém, který má být hlavním pilířem pro ochranu aliančních vojáků na bojišti.“ Problémy jim působí rozhodnutí příslušných úřadů o redukci dlouhodobých programů takřka ze dne na den, protože se významně mění požadavky ozbrojených sil na rozvoj protivzdušné obrany v návaznosti na úspory ve státním rozpočtu. V přeloučské společnosti SVOS, která se specializuje na pancéřování vozidel a je jedním z hlavních dodavatelů pro OSN, vyrobili obrněný transportér Vega. Vůz, který je určen pro bojiště, jako jsou Afghánistán a Irák, existuje zatím ve třech exemplářích a firma má rozjednán prodej tohoto výrobku v řadě teritorií. „Je důležité, aby Vegu prakticky nasadila česká armáda v bojových podmínkách v misích, například v Afghánistánu. Chceme vůz nabízet jednotkám NATO, též bychom ho rádi dostali do misí OSN,“ uvedl ředitel Jaroslav Černý. Společnost EXCALIBUR ARMY v Přelouči obchoduje s vojenskou technikou a materiálem do celého světa. V blízké budoucnosti by společnost EXCALIBUR ARMY mohla rozšířit svou činnost na další státní podnik, který v současnosti nemá naplněny výrobní kapacity, a to závod Šternberk, který je součástí VOP-026. Firma by pak zdvojnásobila produkci.

Zdena Hanyšová Celá

V Pardubicích 6. 2. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme