Poslanci chtějí vyšetřovací komisi k akcím Hradu

Trojice vládních poslanců začala ve Sněmovně sbírat podpisy k ustanovení poslanecké vyšetřovací komise, která by se zabývala kauzami Pražského hradu a Kanceláře prezidenta republiky. Potřebují jich čtyřicet.

27. 3. 2023

Iniciátory podpisové akce jsou vládní poslanci a členové výboru pro bezpečnost Michal Zuna (TOP 09), Jiří Hájek (STAN) a Šimon Heller (KDU-ČSL). Intenzivněji sbírat podpisy by chtěli od pondělí. Potřebují jich čtyřicet, několik už získali.

Vyšetřovací komise se chce zaměřit na kauzy spojené s bezpečností a hospodařením Kanceláře prezidenta republiky.

 „Co se týče přesného zadání vyšetřovací komise, tak to je ještě k dohodě. Za sebe preferuji, aby měla komise co nejširší spektrum svého působení, ideálně, aby mohla prověřovat kauzy od roku 2013 do letoška,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda výboru pro bezpečnost Šimon Heller. 

„Za ty nejzávažnější kauzy považuji zacházení s tajnými dokumenty lidmi, kteří neměli na Hradě prověrku, skartace tajných materiálů a pochopitelně se chceme věnovat i hospodaření. Když se podíváte, jakým způsobem se v Lánech stříleli jeleni, jak se tam vařil guláš a pálila slivovice, když to řeknu s nadsázkou, jak tam mizely věci, tak to rozhodně za vyšetření stojí,“ uvádí poslanec za KDU-ČSL Šimon Heller. 

Poslanec Michal Zuna z TOP 09 zmiňuje další konkrétní případy, na které by se chtěli poslanci zaměřit. 

„Jsou tam kauzy kolem Vrbětic, kolem skartování nejrůznějších materiálů, řekněme, utajovaných materiálů, což mě nenechává úplně klidným. Můžeme se bavit o nějakém případném trestném činu vlastizrady nebo vyzvědačství, ale to předbíhám. Každopádně mi dává logiku, aby jako členové bezpečnostního výboru jsme tyto věci prošetřili,“ uvádí Michal Zuna.

Seznam Zprávy na mnohé kauzy blízkých spolupracovníků Miloše Zemana upozornily. Například na lobbing bývalého kancléře Vratislava Mlynáře za výstavbu vodních elektráren v Kyrgyzstánu, shánění čínských investorů pro břidlicový důl nebo katarských obchodníků na koupi fotbalového klubu ze Slovácka. Hradní kamion mu na Moravu navezl borovice a do místního skiareálu si nechal dopravit a namontovat hradní stan.

Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky je dočasná sněmovní komise, která je zřízena za účelem vyšetření věci veřejného zájmu. Návrh na její zřízení musí podat nejméně 40 poslanců a jejími členy mohou být pouze poslanci. 

Schůze mohou, ale nemusí být veřejné. Komise si může opatřovat potřebné podklady, vyžadovat nezbytná vysvětlení a vyslýchat svědky, případně přibírat znalce. Pokud zjištěné informace nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin, může se komise obrátit na orgány činné v trestním řízení. 

Ve volebním období 2017-2021 vznikla vyšetřovací komise k OKD a k ekologické katastrofě na řece Bečvě.

„Vyšetřovací komise má jednak možnost podat podnět trestnímu stíhání, ale má také možnost pojmenovat některé nemorální věci, které třeba nejsou přímo za hranou zákona, ale všichni můžeme cítit, že jsou nemorální,“ dodává Šimon Heller.

Iniciátoři akce by si rádi pozvali zástupce policie, tajných služeb a hlavně bývalé zaměstnance Hradu. Třeba i bývalého prezidenta Miloše Zemana? „Přiznám se, že takhle hluboce sem nad tím zatím neuvažoval, takže vám nemohu říct, jestli ano, nebo ne. O tom se budeme bavit, až případně bude komise ustanovena,“ míní Michal Zuna.

„Já si myslím, že je zbytečné to nějak zbytečně prodlužovat nebo zbytečně jako odkládat. Umím si představit, že o komisi by mohlo být jasněji na přelomu dubna nebo května,“ uvedl Michal Zuna ohledně časového harmonogramu.

 

zdroj: seznamzpravy.cz, 25.3.2023

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme