Politici mají nově přiznávat, s jakým majetkem jdou do funkcí

Pražský dopravní podnik nakupoval naftu za stamiliony. Jako poradce přitom v obchodu vystupovala značně tajemná firma z Panenských ostrovů. A je možné, že část veřejných peněz tak zmizela neznámo kde. Jestli vláda ve středu přijme nový protikorupční plán, podobně neprůhledné obchody by mohly skončit.

15. 1. 2013

Jeden z bodů pro příští dva roky totiž navrhuje, aby si stát jasně řekl, jak mají veřejné podniky fungovat. Tedy hlavně: firmy budou mít zakázané obchodovat se společnostmi s nedohledatelnými vlastníky a s offshorovými společnostmi. A na vše budou v orgánech podniků dohlížet skuteční odborníci. Ne političtí trafikanti. „Je to jeden z prioritních bodů,“ říká Karolína Peake (LIDEM), vicepremiérka pro boj s korupcí.

Jak je těžké potrestat starostu

Přísnější má být také zákon o střetu zájmů, podle kterého politici a vysocí úředníci každý rok zveřejňují, v jakých sedí firmách, kolik si vydělají bokem, jaké dostávají dary nebo kolik dluží peněz. Nejpozději do příštího dubna se má zákon přepracovat tak, aby například nový ministr musel také říct, s jakým majetkem do funkce vstupuje. Dnes totiž není možné na konci jeho úřadování porovnat, jestli podezřele nezbohatl.

A zpřísní se tresty. Sdružení Oživení dalo letos 144 podnětů na ty, kteří přiznání neodevzdali nebo v něm něco zatajili. Sankce ale doputovala jen ke zlomku politiků. Navíc jen mírná. Nejspíš i proto, že třeba o trestu pro starostu rozhodují radniční úředníci. „Ono je těžké dát pokutu svému starostovi,“ říká advokátka Petra Bielinová, která pro sdružení Oživení celý projekt řídí. Pokuty by měly být vyšší než dnešních 50 tisíc.

Protikorupční strategie nařizuje do roka sepsat i zákon o úřednících. Názvem nudnou, ale ve skutečnosti důležitou normu: nový ministr nebo hejtman by už nemohl hned po příchodu do úřadu vyměnit většinu vysokých úředníků. A dosadit za ně třeba loajální členy své strany. Hejtman David Rath takhle na středočeském úřadu hned odvolal všechny šéfy odborů.

Úředníci by tak měli být profesionálové, kteří se nebudou bát o místo, když někdo bude chtít například zmanipulovat zakázku. Na druhou stranu, tenhle úkol měla Nečasova vláda už v minulé strategii – a dodnes zákon nevznikl. „Politici se bojí, že ztratí na úřady vliv. A věří, že jimi kontrolovaná státní správa funguje nejlépe,“ vysvětluje David Ondráčka z Transparency International.

Podle vicepremiérky Peake se návrh zákona, který sepisovali na ministerstvu vnitra, nepovedl. „Ministr vnitra pověřil přípravou nové lidi. Tak doufám, ze se podaří tuto zásadní věc v tomto volebním období dotáhnout,“ říká Peake.

Jeden z úkolů pak má vláda už skoro splněný. Jde o zákon, podle něhož by musely všechny smlouvy, ale i faktury a objednávky úřadů i státních podniků viset na internetu. Už se projednává ve sněmovně a jeho autor Jan Farský (TOP 09 a Starostové) odhaduje, že začne platit od července. „Kupodivu všechny strany jsou pro,“ říká Farský.

Odměny dál (ne)veřejné

Naopak nesahat doporučuje vládní strategie do informačního zákona, pokud jde o zveřejňování platů a odměn. Nařídil ho už předloni Nejvyšší správní soud. A i když úřady většinou informace dál tají, na ministerstvu vnitra se objevil nápad upravit zákon tak, aby odměny nebylo možné zveřejňovat bez ohledu na průlomový rozsudek.

„Tahle konfliktní věc nakonec z materiálu vypadla, což je dobře,“ myslí si expert na informační zákon Oldřich Kužílek.

Co hodlá vláda udělat proti korupci

Zákon o úřednících

Podle názvu nudná norma v sobě skrývá důležitou věc: nový ministr by například už nesměl vyměnit klíčové úředníky za loajální straníky.

Přísněji na střet zájmů

Lidé se snadněji dostanou k přiznání příjmů a darů politiků a vysokých úředníků. Za porušení zákona mají být důslednější tresty.

Veřejné platy a odměny

I když se o tom mluvilo, nakonec se nebude měnit informační zákon, takže by úřady nemusely zveřejňovat platy a odměny úředníků.

Faktury a smlouvy nebudou tajné

Nejen města a úřady, ale i státní firmy budou muset zveřejňovat víc interních dokumentů: kromě smluv také faktury a objednávky.

Specialisté na korupci

Do března vláda dostane na stůl zákon, který zřídí speciální tým státních zástupců zaměřených speciálně na korupci a finanční kriminalitu.

Klikací rozpočet

Internetová aplikace, díky níž se může každý podívat, za co stát skutečně utrácí a jaké má příjmy. To je dnes ukryté v nepřehledných a laikům málo srozumitelných dokumentech.

Žádní tajní poradci

Ministerstva, kraje i města budou povinně zveřejňovat, koho si najímají jako poradce. Dnes to velká část z nich tají.

Za kolik jste to pronajali?

Povinně se budou zveřejňovat ceny pronájmů a prodejů – například když se město rozhodne zbavit městských pozemků.

Propadnutí majetku

Nový zákon má jasně nařídit, že vše, co si odsouzený korupčník nakradl, musí propadnout státu.

Zakázky jen průhledným

Když bude chtít firma veřejnou zakázku, bude muset odhalit, kdo za ní stojí. Týká se to hlavně společností s anonymními akciemi. Firmy budou muset svou strukturu případně povinně odhalit i policii.

Plán pro dálnice

Vznikne dlouhodobý závazný plán, jaké silnice a železnice se budou stavět a kolik budou stát.

Dopravní podnik už ne

Stát si zjistí, jak hospodaří jeho firmy a další podniky. Například jestli nemají uzavřené podezřelé smlouvy s firmami v daňových rájích. Jako v kauze Dopravního podniku Praha.

Vojtěch Blažek

Hospodářské noviny, 15. 1. 2013, rubrika: Česko, str. 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme