Polčák: Zákon o financování politických stran bych zpřísnil

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

18. 5. 2011

moderátor

Partie kolem budoucnosti vlády je rozehraná. Dnes večer bychom se mohli dočkat rozuzlení. Nejmenší koaliční strana, Věci veřejné, dala na stůl demisi vicepremiéra a svého předsedy Radka Johna. A teď žádá jiný post ve vládě a odchod členů kabinetu za další strany. Sama je ovšem zmítaná sérií skandálů, které chtějí koaliční partneři důvěryhodně vysvětlit. Věci veřejné přiznávají, že jsou jednou nohou z kabinetu venku, takže možná dnes na schůzce koaliční K9 na plánovanou debatu o reformách zdravotnictví zase nedojde. Kuloární informace sbírala naše parlamentní zpravodajka Milada Richterová.

Milada RICHTEROVÁ, redaktorka

Proti zveřejněným informacím o plánu Věcí veřejných na předražování veřejných zakázek se důrazně ohradil poslanecký klub nejmenší vládní strany. Podle jeho předsedkyně Karolíny Peake klub také prakticky odmítl požadavek TOP 09, aby strana odkryla své účetnictví, protože nevědí, co přesně by chtěl koaliční partner vidět.

Karolína PEAKE, předsedkyně poslaneckého klubu /VV/

My jsme žádné konkrétní požadavky od našich koaličních partnerů na konkrétní dokumenty nedostali a rádi si tyto požadavky vyslechneme na K9. Předložili jsme naprosto detailní financování naší strany a už jsem avizovala, že jsme zadali dokonce i forenzní audit, což si myslím, že ostatní strany rozhodně nedělaly.

Milada RICHTEROVÁ

Top 09 a Starostové ale stále nejsou s tímto vzkazem od Věcí veřejných spokojeni a trvají na svém požadavku.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, členka předsednictva TOP 09 a Starostové

My se nedomníváme, že ty dokumenty, které byly odevzdány do sněmovny, jsou dostatečné a jistě naši vyjednávači budou žádat bližší informace a další dokumenty, které potvrdí, či vyvrátí vlastně ta podezření, která v posledních dnech vyvstanula. Určitě se o otázce Věcí veřejných, jejich financování a jejich vztahu k veřejným zakázkám hovořit bude.

Milada RICHTEROVÁ

Řekla Rádiu Česko členka předsednictva TOP 09 a Starostové, poslankyně Helena Langšádlová. Podle ní tedy budou zřejmě tématem dnešní večerní K9 především nové mediální informace právě o kauzách okolo Věcí veřejných. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura také očekává diskusi o aktuálních problémech, které koalici trápí. Podle něj by si ale měli vyjednavači vládních stran najít čas i na projednání chystaných reforem, včetně zdravotnické. Ta byla na dnešní program K9 také plánovaná.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/

My tu pozici ODS máme vydiskutovanou jak na grémiu, tak na poslaneckém klubu, ale seznáme s tím naše koaliční partnery. Nicméně to zásadní je, že jsem se dostali do klíčového období, kdy je třeba ve vládě schvalovat návrhy reformních zákonů, posílat je do sněmovny a projednávat je ve sněmovně. To je to, na co chceme klást důraz. Taky K9 má mít především věcný charakter, máme již z minulého týdne avizované 3 nebo 4 body, ke kterým chceme jednat. Na tom se nic nezměnilo.

Milada RICHTEROVÁ

ODS a Věci veřejné zatím chtějí pokračovat ve vládní spolupráci a přípravě reforem. O osudu koaličního kabinetu se zřejmě rozhodne až při červnovém hlasování sněmovny o reformních zákonech, které vláda spojí s důvěrou. Obě strany to zatím deklarovaly i po úterních jednáních jejich poslaneckých klubů a stranických orgánů.

 

 

moderátor

A teď se obracím na poslance TOP 09 a Starostů Stanislava Polčáka. Dobrý den.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09 a Starostů/

Hezké ráno.

moderátor

Vaše strana žádá po Věcech veřejných, aby ukázaly účty a véčkaři teď, jak jsem slyšeli, slibují, že si nechají prověřit finance forenzním auditem. Může to být způsob, jak celou záležitost uzavřít a udržet koalici?

Stanislav POLČÁK

Tak je to jedna, jeden z trochu aspoň určitých posunů, který jsme zaznamenali. Já se přiznám, že jsem to nevěděl až do včerejšího večera. Takže to, že by byl proveden určitý forenzní audit, to je pozitivní zprávou. Na druhou stranu si myslím, že by ten požadavek měl jít ovšem k tomu, aby tato strana zveřejnila veřejně svoje účetnictví. Já si totiž nemyslím, že se lze úplně spokojit s tím, že tyto dokumenty pořád zůstanou v jakési míře tajnosti. Všimněte si, že strana TOP 09 zveřejňuje transparentně svoje, svůj účet, výpis z účtu, své dárce, všechny průběžně a nečeká na to, až vždycky po skončení účetního období zákon přikazuje, že se musí tyto dokumenty dostat do sněmovny 4 měsíce po skončení kalendářního roku. V té době se dá, zdá se, docela dobře čarovat, jak to ostatně na těch nahrávkách je, například o panu, panu poslanci Bubákovi řečeno. Takže já si myslím, že je třeba i k tomu koncepčně přistoupit. Nejde pouze o otázku aktuální, jde i o otázku změny zákona o sdružování politických stran a způsobech jejich financování a prokazování těchto skutečností, protože myslím si, že zákon je v tuto chvíli trošičku bezzubý. Ono se to projevuje ...

moderátor

Myslíte si, že promiňte, že vás teď přerušuju ...

Stanislav POLČÁK

Já bych jenom jednu věc ještě.

moderátor

No, jenom jednu, prosím.

Stanislav POLČÁK

Jenom tu bezzubost bych dokladoval právě na tom, že třeba pan Škárka jaksi namítá, že podpisy na právě té výroční zprávě, které se i Věci veřejné velmi dovolávají, že jsou falešné, že nejsou jeho. Takže ... a Poslanecká sněmovna tuto věc přitom sama schválila, že ta, že ta výroční zpráva je v pořádku. Takže tady by chtělo skutečně ten zákon poněkud zpřísnit.

moderátor

Jak vidíte jako zástupci TOP 09 a Starostů pravděpodobnost udržení současné vládní koalice?

Stanislav POLČÁK

Já v to velmi doufám. Myslím si, že odpovědnost, kterou jsme přijali a očekávání lidí po volbách, byla velmi vysoká a je třeba tuto vládní sestavu udržet. Nicméně z toho ještě přímo neplyne, že by se na vládní účasti měly jaksi podílet ty strany, které k tomu, zdá se, třeba myšlenkově zatím nedospěly. Protože třeba právě ten akt vnitřního nahrávání se a skutečně takového vnitřního napětí rozhodně k důvěryhodnosti celé vlády nepřispívá, pokud ...

moderátor

To si tedy myslíte? Takže se vyjadřujete ve prospěch menšinové vlády ODS a TOP 09? Ale to by přece s sebou neslo možná daleko víc požadavků ze strany Věcí veřejných, než když jsou ve vládě, ne?

Stanislav POLČÁK

Myslím, že jsme se ovšem na celé řadě programových bodů shodli. Ta menšinová vláda není menšinovou vládou. My jsme slyšeli jasnou nabídku ze strany Věcí veřejných, že by vládu podporovaly. To znamená, já předpokládám, že by byl uzavřen jakýsi dodatek nebo případně přepracována celá koaliční smlouva, z níž by tedy vyplývaly konkrétní, ještě další programové priority a jejich rozpracování a procesní záruky toho, že bychom se nestali předmětem vydírání, protože ...

moderátor

Ano, ano, chápu, chápu. Děkuji vám, děkuji vám za rozhovor. Omlouvám se, bohužel už jsem přetáhl ten čas vyměřený.

Stanislav POLČÁK

Nic se neděje.

moderátor

Díky. To byl poslanec TOP 9 a Starostů Stanislav Polčák. Na shledanou.

Stanislav POLČÁK

Děkuji také, na shledanou.

 

Český Rozhlas - Rádio Česko, 18. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme