Polčák: Věřím, že Jiří Besser vše vysvětlí

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

7. 12. 2011

Ministr kultury se pohybuje jakoby ve zvláštním pásmu. Je na oficiální návštěvě Vatikánu, už několik dní je mimo republiku v Římě, zpovzdálí jen lehce komentuje dění a doma se zatím dějí věci, které jakoby už nemá pod vlastním vlivem. Vypadá to, že jeho odvolání je hotová věc, dokonce se mluví už i o jeho nástupci. Včera ministr na dálku uvažoval, jestli mu bude umožněno něco vládním kolegům vysvětlit, dnes už je to spíš v rovině, jestli by jakékoliv vysvětlení mohlo vůbec něco změnit. Vítejte u Dvaceti minut Radiožurnálu, přeji vám dobré odpoledne. První místopředseda Starostů a nezávislých a poslanec Stanislav Polčák. Dobrý den.

Hezký večer.

Vám posluchačům Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu připomínám, že se můžete podívat na facebookový profil pořadu Dvacet minut a skrze něj pokládat panu prvnímu místopředsedovi otázky nejlépe k tématu. Už jste se viděl s panem ministrem kultury po jeho návratu z Vatikánu?

Ne, ne, ne, já mám za to, že se teprve v tuto chvíli navrací.

Kvůli čemu úplně přesně by měl Jiří Besser z vlády odejít?

Já děkuju za ten kondicionál, to znamená, že by měl. My očekáváme, že skutečně bude hovořit o tomto tématu, které je teďka nabíledni, že potvrdí ta svá slova, která vždy předtím říkal. Já tu situaci nevidím rozhodně tak, že by musel pan ministr Besser výhradně prostě odstoupit, protože podle našich zjištění on disponuje samozřejmě důkazy nebo doklady, které potvrzují správnost jeho nebo pravdivost toho, co on říká, nicméně reálně pochybil, prostě on skutečně porušil zákon a teď je otázkou, jestli ta míra toho porušení a i série jakýchsi nešťastných vyjádření, které on učinil, jestli prostě nás má vést k tomu, aby za to tedy sdílel i tu velkou politickou povinnost nejvyšší, teda to znamená odstoupení z funkce.

Vaše politická strana v tom už má jasno? Ptám se na to, až Jiří Besser jaksi přijde před vás, případně před vládní kolegy a bude něco vysvětlovat a něco říkat, jestli to může něco změnit?

Pro mě to má smysl a přiznám se k tomu, že my nevedeme žádná separátní jednání na nestranických forech. My máme svoláno jediné forum, a to je celostátní výbor na pondělí, který se měl konat k úplně jiné otázce, ale samozřejmě bude i v této otázce vysoce aktuální a já jsem neobvolával, netelefonoval, neřešil nikoho s nikým po celé republice z našich krajských předsedů, jestli mají názor takový či onaký. Oni přijedou s konkrétním názorem. My nejsme jednolitý blok, který by musel vždycky jednotně stát za tím, co si myslí předseda či stranické vedení.

Já jsem vás z toho, pane místopředsedo, nepodezíral. Zajímalo by mě, celostátní výbor tedy v pondělí rozhodne o tom, jestli budete chtít po panu ministrovi, aby rezignoval na svůj post?

My máme tento bod na pořadu jednání. Jestli pan ministr do té doby učiní nějaký jiný krok, který by tomuto předešel, to je samozřejmě jeho rozhodnutí a mně by i nic jiného nezbývalo, než ho respektovat, ale každopádně bychom si chtěli o té celé kauze pohovořit, protože není tak jednostranná, jako se jeví.

Jak měl Jiří Besser jednat, aby se nedostal do problémů poté, co minulý čtvrtek byla zveřejněna v internetovém deníku Insider ta fakta ohledně jeho angažmá ve firmě Comoros Group a ohledně jeho majetkového přiznání?

Myslím si, že měl jednat v řádu hodin, to znamená, skutečně svým společníkům z té firmy, což je všechno legální aktivita, nakoupení bytu, jaksi zahraniční investice, to je všechno legální, ale měl svým společníkům říci, že on je politik a on potřebuje dokladovat to, že tam skutečně jeho účast, pokud teda je pravdivá ta jeho slova, já nemám důvod mu nevěřit, takže skutečně ta jeho účast tam byla ryze formální a oni přispěli, respektive se složili na ten byt. Já pozadí toho příběhu skutečně vůbec neznám. To znamená, on měl potvrdit a sám aktivně přednést důkazy na svoji obhajobu, že ničeho na ten nákup bytu nepřispěl. A potom je samozřejmé, měl se distancovat od aktivit pana Hrácha, protože to je člověk, který je odsouzen, pokud už vím, tedy pravomocně za korupci a to je stav, který je pro každého veřejného činitele velmi nemilý, pokud by se jeho v blízkosti měl pohybovat.

A jenom, pane Polčáku, jak by se měl distancovat od člověka, se kterým je v jedné firmě?

No, tak minimálně takhle on ...

Měl by říct, že jsem v druhé půlce firmy?

Ne, ne, ne, já myslím, že on v té firmě není, respektive učinil prý všechny kroky k tomu, aby v ní nebyl. A měl by samozřejmě říct panu Hráchovi, že teď má veřejnou funkci a nemůže být spojován s jeho podnikatelskými aktivitami a samozřejmě jakékoliv další spojování by vůbec nebylo na místě. To znamená, jestli prostě mají spolu ještě nějaké další aktivity, to já netuším, ale prostě jakékoliv, nebo bylo by nežádoucí, aby byly tyto aktivity naprosto odděleny.

To znamená, že kdyby toto všechno udělal to, co vy jste teď popsal, pane místopředsedo, tak by nemusel odstupovat, nebo by se vůbec nemuselo uvažovat o jeho /nesrozumitelné/.

No, každopádně by se to muselo stát v řádu hodin. Prostě, pokud je tato kauza nafukována v několika dnech, a to jsou poměrně dlouhé dny, tak už nemusíte potom v zásadě nic moc vysvětlovat, protože ten příběh už si žije svým mediálním obrazem, svým mediálním prostě viděním a on toto podcenil, protože ta časová souslednost tam měla být razantní, on měl na svoji obhajobu předvést všechno, co bylo možné.

A kdyby to, co jste říkal, udělal v řádu hodin, tak by se takříkajíc zachránil?

No, zachránil, no, musel by nést tu jinou zodpovědnost, to znamená tu předstupkovou, ale my bychom mu určitě vyčinili, nicméně to, že někdo zapomene uvést do toho daňového přiznání, pokud tam, teda majetkového přiznání, pardon, pokud tam skutečně nevložil žádné vlastní prostředky a byl by to schopen prokázat, tak se jedná o nedopatření, kterého se dopustila prostě řada jiných politiků, prostě to se stane. Já si teda za své majetkové přiznání ručím, ale obávám se, že prostě mnozí kolegové třeba občas udělají chybu, že tam někde tuto kolonku nevyplní. On to takhle pan ministr pojal, že se jedná o nedopatření, říkám, já nemám důvod mu nevěřit, ale jeho kroky měly být razantnější v danou chvíli.

Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, první místopředseda Starostů a nezávislých a poslanec Stanislav Polčák je dnes jejich hostem. Rozumím tomu správně, že když vy teď, pane první místopředsedo, čtete v médiích titulky, že Jiří Besser je v podstatě na odchodu a že už se spekuluje o jeho nástupcích, i vy jste byl zmiňován jako jeden případný možný nástupce, že to je všechno předčasné, že to není prostě úplně jisté, že Jiří Besser odejde?

Z mého pohledu je to předčasné z jednoho důvodu, já opravdu stojím o osobní vysvětlení pana ministra.

Co by vám musel říct, aby vy jste nakonec řekl - dobře, pane místopředsedo, nebo jestli si tykáte, já nebudu chtít, aby vy jste odstupoval.

Já považuji za elementárně slušné, aby měl možnost někdo své kroky a svoje počínání v dané věci obhájit.

Ale vždyť on měl v pondělí než odlétal do Vatikánu tiskovou konferenci, co měl říct víc?

No, tak samozřejmě to nestačí, protože pokud vím, teď začal hovořit pan Hrách, který potvrzuje, že skutečně se jednalo o jeho prostředky a mě toto tvrzení pana Hrácha, který je relativně minimálně nedůvěryhodnou osobou, tak nestačí. Já prostě bych chtěl vidět listinné doklady, které spočívají v tom, že na nákup toho bytu byla /výpadek signálu/, a vedle toho byly použity prostředky pana Hrácha, nikoliv pana Bessera, to je klíč k celé té kauze, která skutečně není korupční to, že si někdo někde koupí nějaký byt, to je zcela legální.

Jiří Besser je kromě toho, že je ministr kultury, je také druhý místopředseda vaší politické strany, zůstane jím?

Ten sněm byl volební letos, neočekávám, že by pan ministr měl z tohoto důvodu rezignovat na svoji funkci. Já předpokládám, že v předsednictvu našeho hnutí zůstane, protože on bude nadále samozřejmě poslancem za Středočeský kraj.

Vaši stranu, pane místopředsedo Polčáku, nezajímá, jestli a kde mají vrcholní představitelé vaší politické strany slabá místa?

Zajímá a právě proto to nemůže skončit pouze tím, že jakoby někdo rezignuje, pokud k tomu teda takto dojde. My potřebujeme skutečně vědět, že pan Besser nepochybil v tom, že neinvestoval své vlastní prostředky a ty někde neuvedl. Pokud se jedná skutečně jenom o chybu v kolonce, že neuvedl svoji účast ve firmě, ale zároveň tedy platí ta jeho verze, že skutečně na ten nákup toho bytu ničeho nepřispěl, tak to je pro nás velmi důležité sdělení, protože tím se prokáže, že pan ministr skutečně nelhal v této věci, že nás nepodvedl.

Je to celé důvěryhodné? Myslíte si, že to na vaši stranu vrhá důvěryhodné světlo, že si vaši voliči a lidé, kterým i Jiří Besser jaksi z pozice ministra kultury takříkajíc vládne, že jsou spokojeni s takovým vysvětlením?

To není vysvětlení, to jsou aktivní kroky. Pan ministr se, zaprvé tu chybu přiznal, omluvil se. My nestrkáme hlavu do písku, my konáme, s panem ministrem se již sešlo úzké vedení TOP 09, teď nás čeká jaksi série, alespoň já doufám, že série vysvětlování a přednesení listinných důkazů, které skutečně budou aktivně vysvětlovat jeho účast v celé kauze.

Já vím, pane místopředsedo, ale vy to teď řešíte post, nemělo se toto všechno a k tomu směřovala moje otázka, jestli vás zajímavá slabá místa vašich vrcholných představitelů, nemělo se toto odehrávat před volbami?

Dobře, ale když někdo tvrdí, že na něco zapomněl, tak my to nemůžeme vědět, že někde není něco uvedeno, to my nemůžeme tušit.

Pan ministr zapomněl na to, že je účasten v americké firmě Comoros Group?

Pokud jsem ..., takhle, že to zapomněl, ne, tak to ne, já jsem myslel, že hovoříme o té skutečnosti zanesení do toho majetkového přiznání.

Hovoříme o obou, protože ta celá kauza kolem Jiřího Bessera je o obou těchto věcech přece, ta není jenom o jedné.

Podívejte se, každý nominant do vlády by měl být natolik transparentní a uvážlivý, že prostě zváží rizika své případné účasti ve vládě. My samozřejmě vycházíme z jejích, jakéhosi logického úsudku, snad i racionálního, že prostě vědí, že za sebou nemají nic, co by jim mohlo tady v této veřejné /nesrozumitelné/ diskvalifikovat.

Já vím, ale já se ptám vás jako muže číslo 2 politické strany, proč někomu u vás ve straně nestálo za to si do vyhledavače Google zadat jméno Jiří Besser, podívat se na v pořadí šestnáctý odkaz na server Corporationwiki.com, který jasně popisuje angažmá Jiřího Bessera ve společnosti Comoros Group LLC na Floridě?

Já nevím, jestli v době, kdy byl pan ministr jmenován do vlády, jestli tyto údaje vůbec byly veřejně dostupné, to fakt, já sousled těchto kroků neznám, ale my jsme tady takovouto rešerši neudělali, protože opravdu vycházíme ...

To není žádná rešerše, to je jedno vyhledávání.

Tak v tomto smyslu se musíme poučit a budeme poučenější, že samozřejmě každý další případný kandidát do vlády bude muset projít nezávislým řekněme screeningem, nikoliv pouze tím, že bychom důvěřovali jejich jaksi racionálnímu úsudku, že se za nimi nevleče žádná kauza.

Nebyla to chyba z vaší strany, nebylo to podcenění situace?

Určitě to podcenění situace bylo, nicméně pořád je otázkou, jestli pan ministr tím, že je v nějaké firmě, jestli porušil zákon, to si myslím, že ne. On pouze tedy neuvedl, respektive v době, kdy měl vládě to majetkové přiznání, tak tam prostě tuto kolonku nevyplnil, že je tam společníkem.

Takže porušil zákon?

Ano, porušil zákon a to on přiznává.

Takže o tom není sporu, on zákon porušil na jedné straně a potom ani není vůbec sporu o tom, že s panem Hráchem, pravomocně odsouzeným za korumpování státní úřednice byl v jedné firmě?

Ano, ale pokud vím, on byl pravomocně odsouzen tento pan Hrách, tuším, že teďka v době velmi krátké, že to je snad otázka několika týdnů, ani ne, co já mám informaci, ale třeba taky o této skutečnosti nemám žádný relevantní doklad, takže já vycházím z nějakých tvrzení a chci vidět doklady, které dokazují to, že pan Hrách byl pravomocně odsouzen teprve v době nedávné, relativně velmi nedávné.

Víte, co by mě zajímalo, pane první místopředsedo, bez ohledu na to, co bylo řečeno, nebo možná i s ohledem na tom, co bylo řečeno na té pondělní tiskové konferenci Jiřího Bessera, tak je možné to všechno vrátit zpátky, je možno, já nevím, po zasedání vašeho celostátního výboru v pondělí vystoupit a říct - my jsme viděli papíry, tady dokonce jsou a všechno je košér, pan ministr zaplatí v přestupkovém řízení 50 tisíc korun, protože taková tam náleží v maximální výši podle zákona za opomenutí v majetkovém přiznání a jedeme dál, je možno toto udělat?

Myslím si, že politická realita je jiná, ale na druhou stranu ...

Počkejte, ...

Ne, prostě je jiná.

Pardon, pane místopředsedo, česky, co to je politická realita je jiná?

No, prostě, pokud noviny přináší titulky, že pan ministr bude rezignovat a že nejvyšší stranické vedení je s tím srozuměno, tak ...

A je s tím nejvyšší stranické vedení srozuměno?

Zřejmě asi ano.

Vy jste nejvyšší stranické vedení.

My jsme o tom žádnou, ano, ale žádnou poradu, která by se tohoto přímo takhle týkala, jsme neměli, to znamená, není pravdou, my chceme od pana ministra prostě jednoznačné vysvětlení, pokud bychom se spokojili pouze s tím, že odejde z té funkce, tak byste přesně mohli hrát tu druhou notu, že my se nepídíme potom, co pan ministr skutečně tedy, jestli mluvil pravdu, či nikoliv. A my chceme opravdu v to pondělí tu věc probrat, mít ty důkazy a jestli do té doby už pan ministr učiní nějaký osobní krok, tak to bude jeho rozhodnutí.

Máte informace o tom, že učiní takový krok?

Já od něj osobně žádnou takovouto informaci nemám .

Zprostředkovaně?

Zprostředkovaně taky ne.

Tak ještě jednou, abychom uzavřeli tuto kapitolu tohoto rozhovoru, myslíte si, že v pondělí obrazně řečeno Jiřího Bessera postavíte na nohy, coby ministra kultury?

Já jsem realita, myslím si, že ne.

Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a Stanislav Polčák, první místopředseda Starostů a nezávislých a poslanec je jejich hostem. Rozpočtové určení daní, jinak řečeno to, kolik peněz ze sdílených daní přichází na každého jednoho obyvatele každé jedné obce, to je velké téma v koalici, minimálně mezi TOP 09 a vaší stranou a ODS na jaksi protilehlých stranách. ODS nechce odebírat peníze velkým městům, to znamená, Praze, Ostravě, Brnu a Plzni a chce ty peníze pro malé obce sehnat jinde, TOP 09 by ráda zhruba 5 miliard odebrala velkým městem a dala je těm menším, které jsou nejvíce bity na současné verzi rozpočtového určení daní. Je to téma, které má sílu vaše dvě strany úplně rozkmotřit tak, že by to opravdu narušilo nějakou soudržnost koalice?

Teď myslíte ODS a TOP 09 a Starosty?

Ano, ano.

Toto je zásadní, skutečně velmi stěžejní reforma, kterou my očekáváme, reforma financování samospráv a my nejsme připraveni na to, že by tento zákon prostě nebyl schválen. My chceme, aby tento zákon byl schválen a pokud se tak nestane, tak to bude velmi vážná situace v koalici, kterou my jaksi nechceme vyvolat, ale objektivní kroky Občanské demokratické strany a samozřejmě některých dalších aktérů v celém tom příběhu, změny financování samospráv, tak nás budí k elementární jaksi bedlivosti.

No, ale co když ten zákon bude schválen, ale bude schválen ve verzi nebo v podobě, která vám prostě nebude vyhovovat, to znamená, že peníze se budou hledat v jiné kapitole státního rozpočtu a ne v té, jaksi v tom balíku z rozpočtového určení daní, který by měl jít velkým městům?

Podívejte se, ale problematika velkých měst není o tom, že jim bude něco vzato či ukradeno, oni neoprávněně dostávají a prokazují to všechny analýzy, i mezinárodní srovnání, oni dostávají neoprávněně víc na jednoho občana.

Pardon, pane místopředsedo, mě nepřesvědčujte, já nejsem ODS, o tomto postoji přesvědčujete Občanskou demokratickou stranu a zatím evidentně ne úplně úspěšně.

Ano, ale to vy říkáte, že je jim jakoby ubíráno, ano, formálně ano, ale je to ubíráno z něčeho, co jim jaksi podle nějakých zásad financování samospráv platných v Evropě prostě nepřísluší. Vláda se shodla při svém ustavení na tom, že chce provést reformu financování samospráv podle evropských standardů a může mi někdo vysvětlit, jak to, že je na Slovensku rozdíl mezi Bratislavou a menšími obcemi dvaapůlnásobný a u nás čtyřapůlnásobný, to znamená, jestliže na jednoho občana Prahy jde 30 tisíc korun, proč na jednoho občana teďka řeknu Vizovic jde pouze 7 tisíc korun, když všude na okolí je ten poměr vyšší? To asi na toto právě ..., a toto ani nezpochybňuje dokonce bych řekl i ODS, ale problém je ten, kde se na to ty peníze mají vzít, protože, pokud ta velká města se o ten velký přebytek nepodělí, tak ten dopad do toho státního rozpočtu je takový, že si myslím, že ani pan premiér Nečas není schopen tyto miliardy vytvořit.

Vedle toho zástupci velkých měst a také ODS tvrdí, že pokud se těch necelých 5 miliard jaksi odebere velkým městům, tak obyvatelé velkých měst na tom budou biti ať už zdravotnictví, kultury, uklízení ulic nebo čehokoliv dalšího se týče, tak víte, na co se ptám, ptám se, na to, jestli vůbec si dokážete představit, že se s ODS dohodnete, že uzavřete nějaký kompromis, že třeba nebude městům odebráno 5 miliard, ale 2,5 a 2,5 bude vzato odjinud?

Já jsem pevně přesvědčen, že se na kompromisu dohodneme a pokud osud této vlády leží na srdci i ODS, tak se bezesporu dohodneme. A ještě se chci zeptat, co ti ostatní občané, těch 20 %, který žije v této republice v těch 4 městech, tak tedy mají kulturní potřeby a těch 80 % na tom pomyslném venkově, mezi které řadíme teda i okresní města a jiná krajská města, to jsou vlastně kulturní barbaři, který nemají nějaké svoje kulturní potřeby nebo sportovní aktivity? Vždyť to tak prostě není. Ta republika ...

Co vám na tyto výhrady říkají kolegové z ODS?

Smějou se bych řekl.

Smějou se a to si myslíte, že se dohodnete?

Ano, protože ten, kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp.

A to budete vy?

Já si myslím, že ano.

A ještě jinak, kdyby k té dohodě přesto nedošlo, kdyby třeba silou byl ten daný zákon tlačen v jiné podobě, než by se zdálo a líbilo TOP 09 a Starostům, mohlo by to znamenat něco špatného na spolupráci Starostů a TOP 09?

Nikoliv, protože TOP 09 je zcela v této věci na jedné lodi s námi, to znamená, to naše stanovisko je napříč kraji všech poslanců zcela shodné. My jako TOP 09 a Starostové všech 41 poslanců tento zákon podporujeme a navíc si myslím, že tento návrh zákona získává i podporu i u poslanců opozice, protože toto není ideologické pravolevé vidění světa, toto je možná vidění světa jakéhosi malého dvorečku oproti upřednostnění zájmu celku, to znamená, celé této naší země, ta se nemůže rozvíjet skokově v Praze a všichni ostatní by měli se k tomu přizpůsobit a de facto sloužit pouze jako noclehárna pro lidi, kteří mají dojíždět do práce do těch 4 největších měst.

Ještě poslední otázka, vím, že by to bylo hlasování téměř bojem, ale přesto se ptám, je možné, že by TOP 09 a Starostové se domluvili s opozicí a hlasovali o rozpočtovém určení daní, respektive o změně zákona s opozicí a ne s ODS?

Já bych se chtěl této situaci maximálně vyhnout, věřím tomu, že k této situaci nedojde, na druhou stranu, my jsme jako poslanecký klub jednotně podali návrh tohoto zákona do legislativního procesu a jestli ho podpoří další poslanci napříč politickým spektrem, to nás jenom velmi potěší.

Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Poslanec Stanislav Polčák, první místopředseda Starostů a nezávislých byl dnes jejich hostem. Pane poslanče, díky za váš čas i komentář. Hezký večer.

Hezký večer.

Martin Veselovský

Český rozhlas 1 - RAdiožurnál, 7. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme