Polčák: Věřím, že dalšího prezidenta zvolí občané

Poslanec Stanislav Polčák odpovídá v chatu na aktuálně.cz

22. 9. 2011

K tomu, aby zákon o přímé volbě hlavy státu prošel parlamentem, je potřeba ústavní většiny – tedy dvoutřetinového souhlasu poslanců i senátorů. TOP 09 a Starostové přímou volbu podpoří ústavní většinou v obou svých klubech jak ve sněmovně, tak v Senátu. "Pevně věřím, že všechny demokratické strany přímou volbu podpoří. Když tak učinila i ODS, pak věřím, že i ostatní strany - především ČSSD - dodrží svůj program," prohlásil v online rozhovoru Polčák.

Poslanec na dotaz popsal, jak by vlastně nominace a pak přímá volba prakticky vypadala. Návrhy na konkrétní kandidáty by mohla podat buď 20 poslanců nebo 10 senátorů, případně by jméno mohli nominovat sami občané, pokud by předložili petici s 50 tisíci podpisy. V samotné volby by vítězný kandidát musel získat absolutní většinu. „Navrhujeme pravidlo absolutní většiny, tzn. 50 procent a k tomu jeden hlas. Pokud žádný kandidát tuto většinu nezíská v prvním kole, postupují dva s nejvyšším počtem hlasů do druhého kola a zde se rozhodne,“ popsal poslanec.

Věřím v rozumný úsudek občanů

I když se občané v dotazech obávají toho, že přímá volba může přinést i naprosto kuriózní jména kandidátů, poslanec uklidňuje:  „Věřím v rozumný úsudek občanů. Satirik by chtěl zvolat, ano, podívejte, jaké poslance a senátory volí, ale já jsem přesvědčen, že kvorum 50 tisíc podpisů občanů za kandidaturu určitého kandidáta eliminuje blázny a blouznivce. A v samotné volbě podle mne v konkurenci s ostatními kandidáty uspěje jen skutečná osobnost. Ostatně když volí prezidenta v ostatních státech Evropy přímo, nevidím, že by vyhrávali zpěváci jen proto, že zpívají, herci, protože hrají, nebo modelky, protože jsou. Mám důvěru v rozumný úsudek občanů. Je zajímavé, že v jiných volbách nám jejich mínění toliko nevadí, ale u prezidentské se domníváme, že poslanci a zákonodárci mají vyšší rozum. V minulé prezidentské volbě se volitelé ukrývali různě na záchodcích Hradu, tak toho bych se v r. 2013 nerad dočkal,“ řekl poslanec a dodal: „ Ani v jiných státech přímá volba prezidenta negeneruje kriminálníky do prezidentské role. Proč by to mělo být u nás tak?“

Na rozdíl od ODS a ČSSD si Polčák myslí, že jsou pravomoci českého prezidenta dostatečné. A při srovnání dokonce vyšší než mají přímo volené hlavy státu na Slovensku nebo v Rakousku a Portugalsku. „Český prezident odpovídá ústavní konstrukci v Polsku, kde je také volen přímo. Přímou volbou se jen přizpůsobí faktický stav tomu právnímu.“

Polčák ale neprozradil svého ideálního kandidáta: „Mám tajný konkrétní tip, ale dovolím si jej nechat pro sebe. Obecně by to měl být kandidát se zkušenostmi s významnou veřejnou funkcí, pevných morálních zásad a světovým rozhledem. Dalo by se napsat více, tolik aspoň ve stručnosti.“ Oficiálním kandidátem TOP 09 bude v případě přímé volby předseda strany Karel Schwarzenberg.

Klaus je osobnost

Poslanec se nevyhnul ani odpovědi na otázku, zda je Václav Klaus dobrý prezident. ŮKlaus je osobností, přiznám se, že můj myšlenkový svět je jiný, než jaký prezentuje prezident Klaus,“ řekl Polčák. „V názorech na EU u něj postrádám jistou střídmost, nikdo z nás si nepředstavuje EU jako Popelku, která by měla být chráněna a opečovávána, ale obávám se, že u prezidenta Klause, a možná lépe u následovníků jeho názorů, představuje EU symbol všeho zla, což určitě tak není. Ostatně evropský kontinent nezažil dosud tak dlouhé období míru a prosperity, což je bezesporu zásluha vyšší míry souznění mezi státy Evropy. Až se stávající vlna deziluze, kterou zažívají mnohé státy, podívejme se, kolik nových států v poslední dekádě do EU přistoupilo, až se tato deziluze přežene, Evropa nabere dalších dech. Snad to nebude trvat příliš dlouho,“ míní poslanec.

aktualne.cz, 22. 9. 2011, Rubrika: Domácí/Politika

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme