Polčák: TOP 09 nezasahuje do činnosti ministerstva vnitra

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

29. 8. 2012

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Dobrý večer. Devatenáct měsíců vydržel Petr Lessy ve funkci policejního prezidenta. Dnes byl obviněn a ministr vnitra Jan Kubice ho následně propustil ze služebního poměru. Je obvinění účelové, jak tvrdí opozice? Nebo si Petr Lessy dělal mnohdy s funkcí, co ho jen napadlo? A pracují někteří vládní politici na vytvoření politické policie. Startují Události, komentáře. A policie už má nového šéfa. Poté, co ministr vnitra bleskově odvolal Petra Lessyho, vzápětí na jeho místo dosadil jeho náměstka Martina Červíčka. Kubice Lessyho propustil ze služebního poměru poté, co ho inspekce bezpečnostních sborů obvinila ze dvou trestných činů - z pomluvy a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Lessy tvrdí, že se hodlá proti obvinění bránit. A reakce okamžitě následovaly i z politické scény. Odvolání vítá premiér Petr Nečas, naopak prezident Václav Klaus to považuje za destabilizaci policie i celé politické scény.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, zdravím teď poslance TOP 09 Stanislava Polčáka, dobrý večer.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/

Hezký večer.

Daniela DRTINOVÁ

Jak se TOP 09 podepsala na odchodu Petra Lessyho?

Stanislav POLČÁK

No já bych řekl, že vůbec nijak. Kromě toho, že jsme sami hlasovali pro zákon, který právě Inspekci ministra vnitra takzvaně zrušil a zavedl Generální inspekci bezpečnostních sborů. Pro tento zákon ostatně hlasovala celá řada poslanců a myslím si, že je správně, že se, řekněme, politická inspekce stala nezávislejší a že toto je smysl naší činnosti. My nezasahujeme do činnosti ministra vnitra.

Daniela DRTINOVÁ

Pane poslanče, promiňte, TOP 09 viděla ráda Petra Lessyho v čele české policie?

Stanislav POLČÁK

No já považuju za poměrně absurdní, pokud ten, kdo jej neviděl rád v čele české policie, to byla ČSSD, která tehdy velmi kritizovala a, řekněme, vydávala jedno tiskové prohlášení za druhým, že ten pan policejní prezident byl jmenován nezákonně a následně, pokud dojde k jeho odvolání, podle mého soudu s využitím zákonných prostředků, dokonce se souhlasem jaksi státního zástupce příslušného v dané věci, tak křičí opak. My jsme slyšeli za situace, kdy byla obviněna paní Parkanová, že je všechno v pořádku a nyní slyšíme, pokud jiný policejní orgán za souhlasu státního zástupce řekne něco opačného, tak naráz ČSSD jaksi se jako potrefená husa ozvala právě ona.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Polčáku, ano, měli mezi sebou dost problémů, váš první místopředseda Kalousek a pan Lessy, byl to právě Miroslav Kalousek, kdo poslal na Lessyho Generální inspekci v kauze, kdy si oba pánové nepamatovali, o čem spolu mluvili v telefonu, a podle vás v TOP 09 žádné tlaky na odchod Lessyho nevyvíjela ani ve slovní formě?

Stanislav POLČÁK

Domnívám se jednoznačně, že TOP 09 žádným způsobem nepřispěla k pádu policejního prezidenta.

Daniela DRTINOVÁ

A to myslíte vážně, i po těch diskusích, které se odvíjely v Poslanecké sněmovně zcela veřejně mezi ministrem Kalouskem a Petrem Lessym? Myslíte to zcela vážně?

Stanislav POLČÁK

Paní redaktorko, na svou čest vám mohu říci, že to myslím zcela vážně, a to za situace, kdy pan policejní prezident byl obviněn ze zcela jiných skutků, než vy které uvádíte, takže prosím nepodsouvejte TOP 09 jakékoliv střety nebo intervence.

Daniela DRTINOVÁ

Já jsem neuváděla žádné skutky, pane Polčáku, já jsem se vás ptala na to, jestli tam byla nějaká politická intervence.

Stanislav POLČÁK

Ne, vy to uvádíte, vy to uvádíte v tomto kontextu, který je podle mého názoru deformační. Ne, já si myslím, že i redaktorka veřejnoprávního média by měla uvádět informace tak, jak jsou. Tyto skutky, o kterých vy hovoříte ...

Daniela DRTINOVÁ

No, pane Polčáku, na tom si samozřejmě stojím, samozřejmě uvádím informace tak, jak jsou, nepozměnila jsem vůbec nic a jen jsem se ptala vás jako zástupce TOP 09, jakým způsobem jste se třeba v politické rovině podepsali na odchodu Petra Lessyho, v tom není absolutně žádný posun, nehněvejte se.

Stanislav POLČÁK

Je v tom jistý osten, protože já vám říkám, že pan policejní prezident, pokud vím, byl obviněn úplně z jiných skutků, než na které vy se ptáte. Nedávejte to do této souvislosti. Pan policejní prezident za souhlasu státního zástupce obviněn z jiných skutků, než vy o kterých hovoříte.

Daniela DRTINOVÁ

Ne, ne, ne, já jsem nehovořila o žádných skutcích jiných než o těch samozřejmě, ze kterých byl obviněn Petr Lessy. Pane Tejci, řekněte mi, neuvažujete o vyvolání dalšího hlasování o nedůvěře vládě ve sněmovně?

Jeroným TEJC, stínový ministr vnitra /ČSSD/

Tak my samozřejmě uvažujeme o různých variantách, ale do hlasování o vyslovení nedůvěry půjdeme v situaci, kdy budeme mít reálnou šanci vládu svrhnout. To za prvé. Za druhé, určitě budeme uvažovat o takových věcech, jako je svolání výboru pro bezpečnost schůze sněmovny, ale v této zemi v podstatě nefunguje nic než většina. Většina pravicových poslanců založena na přeběhlících. A také to, že tady vládne vláda, kde premiér nebyl vítězem voleb, a vláda, která je postavená na přeběhlících, poslancích, které nikdo nevolil za stranu, za kterou dnes vystupují. A v takové situaci těžko můžete dělat něco víc, než na tu situaci poukazovat.

Daniela DRTINOVÁ

Pane ministře, kdo teď zaručí nezávislost policie?

Jan KUBICE, ministr vnitra /nestr./

Nezávislost policie zaručí policejní prezident, stejně jako jí zaručoval ve funkci náměstka pro trestní řízení, důvěřuju panu Červíčkovi, že stejně bude konat na místě policejního prezidenta. Protože kdyby chtěl konat opak, tak už to dělal na funkci náměstka pro trestní řízení. Nedělal.

Daniela DRTINOVÁ

Pánové, pánové, já vám všem děkuji za účast v debatě komentovaných událostí. Na shledanou.

Jan KUBICE

Na shledanou.

Stanislav POLČÁK

Hezký večer.

Jeroným TEJC

Na shledanou.

ČT24, 29. 8. 2012, Pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme