Polčák: Tato vláda vznikla kvůli reformám, bavme se o nich

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

1. 6. 2011

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Dobrý večer. Další jednání koaličních špiček, tedy takzvané K9, zdá se, nepřineslo žádný zásadní zvrat v otázce, která byla před dneškem tou nejočekávanější, tedy jak bude vypadat budoucí personální podoba vlády. Dojde ke změnám tak, jak je chtějí Věci veřejné? Téma bylo odsunuto na zítra. V dalším projednávaném bodu, zdá se, ke shodě došlo. Podle serveru Novinky.cz se za amalgámové plomby připlácet nebude. Začaly Události, komentáře. U Strakovy akademie, tedy u sídla vlády je Karolína Peake, předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných. Přeji dobrý večer.

Karolína PEAKE, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně strany /VV/

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

A na úřadu vlády je také Zbyněk Stanjura, předseda klubu ODS. Zdravím i vás, pane předsedo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

A třetím do stálé zatím existující koaliční partie Stanislav Polčák, poslanec ta TOP 09, který je ve studiu. Vítám i vás, dobrý večer.

Stanislav POLČÁK, poslanec, klub TOP 09 a Starostové /STAN/

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

Paní Peake, začněme u těch personálních otázek, co bylo tím hlavním problémem při té personální části jednání K9? Proč se odkládá řešení téhle otázky na zítřek?

Karolína PEAKE

Neřekla bych, že nastal nějaký zásadní problém. Hlavní věcí, kterou jsme museli vyřešit, bylo to, zda se o tom dnes vůbec budeme bavit, nebo nebudeme. Skutečně jsme se první 2 hodiny bavili poměrně dlouho o tom, zda otázky kompetencí ve vládě, otázky resortů řešit budeme, nebo ne. Otevřeli jsme tuto otázku nakonec, domluvili jsme se, že vzhledem k tomu, že nás tlačí čas v otázkách zdravotní reformy, dali jsme si jasný termín. Zítra od 5 hodin budeme jednat pouze o bodu resorty a kompetence uvnitř vlády.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane předsedo Stanjuro, proč ODS nechtěla řešit tu personální část už dnes? Ono to vypadá, že bez toho se vláda nebo vůbec koalice nikam moc nehne.

Zbyněk STANJURA

Tak my už říkáme poslední 3 týdny, že chceme upřednostnit debatu nad obsahem zákonů tak, aby reformní zákony byly projednány na této červnové schůzi, aby měly šanci platit od 1. ledna příštího roku. Takže my jsme samozřejmě chtěli, abychom uzavřeli, pokud možno dnes, dohodu o první části reformy zdravotnictví, a to se nám nakonec povedlo.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, tak jestli to bude dnes nebo zítra, to už je přece jedno.

Zbyněk STANJURA

No jedno to není, protože schůze začíná v úterý a toho času je poměrně málo, musí se to ještě legislativně dočistit. Takže není to jedno, jestli je to dnes nebo zítra.

Jakub ŽELEZNÝ

Jaký je názor TOP 09 na to, co má být dříve, zda obsazení vládních postů, nebo debata o reformách?

Stanislav POLČÁK

Tak samozřejmě prioritní je debata o reformách, protože kvůli těmto reformám tato vláda vznikla, tudíž ...

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, ale pokud v té vládě budou ministři, kteří tam nebudou, pokud nebude jasné, kdo tam bude, tak ty reformy nebude mít kdo realizovat přece.

Stanislav POLČÁK

Ano, ale prioritní je přeci, domluvit se na tom, jaká bude podoba toho konkrétního reformního úsilí, které už působí jako zaklínadlo této vlády. Takže já si myslím, že tato debata by měla být prioritní vždycky.

Jakub ŽELEZNÝ

Paní předsedkyně Peake, koho navrhujete na ta 2 křesla, která v tuto chvíli nemáte?

Karolína PEAKE

My jsme s žádnými jmény na dnešní vyjednávání nepřišli, přišli jsme pouze s tím, že jsme znovu připomněli panu premiérovi, jak 6 týdnů starý slib, tak také slib, který padl před 2 týdny, že otázka resortů a kompetencí pro Věci veřejné se bude řešit na první K9 po naší konferenci. Naše konference proběhla teď o víkendu, proto bylo na místě tuto věc otevřít. Sám pan premiér uznal, že koaliční smlouva v tuto chvíli v té resortní části naplňovaná není a že je na místě se o této věci bavit. My očekáváme od pana premiéra návrhy zítra.

Jakub ŽELEZNÝ

Čili vy to berete tak, že je to stále to první jednání po té vaší královéhradecké konferenci a že tedy zítra je to jenom jakési pokračování, chápu to správně?

Karolína PEAKE

Přesně tak, budeme v tom zítra pokračovat, ale také jsme si dali nějaký nejzazší termín, rádi bychom, abychom tyto věci dojednali právě do začátku nastávající sněmovní schůze, tedy do úterka.

Jakub ŽELEZNÝ

No, ale podle informací, které z jednání K9, paní Peake, dneska unikly, tak chtěla vaše strana opět vnitro anebo resort spravedlnosti. Řekněte, proč?

Karolína PEAKE

Ani jednou z naší strany nepadlo, že požadujeme ministerstvo spravedlnosti. Několikrát jsme zopakovali, že trváme na takových kompetencích, ze kterých budeme moci jasně prosazovat náš program a my jsme se dostali do sněmovny na platformě boje proti korupci. A ano, padl tam znovu požadavek na navrácení ministerstva vnitra, jako jednoho z možných ministerstev, které takovým garantem je.

Jakub ŽELEZNÝ

A koho konkrétně byste si představovali jako ministra vnitra za Věci veřejné?

Karolína PEAKE

Nabídli jsme znovu Radka Johna na tuto pozici.

Jakub ŽELEZNÝ

Ale Radek John přece na té královéhradecké konferenci poměrně dost jasně ostře a i s takovým, řekl bych až, promiňte, disgustovaným výrazem, stál jsem metr od něj, řekl, že do téhle vlády tedy on v žádném případě zpátky nepůjde.

Karolína PEAKE

Pokud si pamatuji, tak vyjádření Radka Johna se v první řadě týká vicepremiérské pozice skutečně tu samotnou vicepremiérskou pozici považujeme za vyprázdněnou.

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, on opravdu řekl, ne, on opravdu řekl, do této vlády, že se v žádném případě vrátit nechce, neřekl do pozice vicepremiéra.

Karolína PEAKE

Dobrá. Dnes jsme zkrátka řešili tuto otázku, když ve chvíli, kdy jsme žádali nějaké jasné kompetence, jasné vymezení, které resorty, které kompetence budou moci Věci veřejné dostat, nepadla žádná nabídka z naší strany, padl pouze dotaz na ministerstvo vnitra, žádný jiný. Ve chvíli, kdy vy jste se mě ptal, zda jsme žádali ministerstvo spravedlnosti, nežádali jsme toto ministerstvo.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane Stanjuro, je pravda, že Věci veřejné nechtěli ministerstvo spravedlnosti? Pak jsou tedy ty zprávy, které z koaliční K9 unikly, velmi nepřesné a nepravdivé.

Zbyněk STANJURA

No, je pravda, co říkala paní předsedkyně Peake, není důvod, abych zpochybňoval její slova, které teďka řekla, je to pravda.

Jakub ŽELEZNÝ

A jaký je názor ODS na to, jak jsme se bavili o obsazení ministerstva vnitra, o znovuobsazení ministerstva vnitra panem předsedou Johnem?

Zbyněk STANJURA

Tak já myslím, že to zaznělo na K9, budeme zítra pokračovat. Ale my považujeme debatu o obsazení ministerstva vnitra za uzavřenou právě před 6 týdny.

Jakub ŽELEZNÝ

Jinými slovy, že tam je teď pan Kubice a že tam zůstane.

Zbyněk STANJURA

Přesně tak.

Jakub ŽELEZNÝ

Paní Peake, proč jste vlastně souhlasili, to se vracím trošku do minulosti, s instalováním pana Šmerdy na post ministra dopravy, když je to, jak řekl na vaší konferenci v Hradci pan John, z pohledu vaší strany půlministr? Proč jste po odchodu pana Bárty nenominovali nějakého straníka? A koneckonců, pana Johna přece také nikdo nenutil odcházet z postu vicepremiéra.

Karolína PEAKE

Radka Johna jistě nikdo nenutil odcházet z postu vicepremiéra. Nakonec na té minulé K12 dubnové mu bylo jasně přislíbeno, že to bude plnohodnotný ministerský post. Radek John poté, co chtěl tento post zaujmout, ukázalo se, že nebude mít plné kompetence ve jmenování svého týmu a v definici svých kompetencí rozhodl se tak, jak se rozhodl, mám pro to plné pochopení. Co se týká Radka Šmerdy, Radek Šmerda byl 1. náměstek ministra Bárty, jeho jmenování a pozici ministra bylo, myslím, pro kontinuitu tohoto ministerstva dobrou volbou. Nicméně faktem je, že stranický ministr to není. Teď to, prosím, neberte jako jeho kritiku, nepochybuju o tom, že to, co pan ministr Šmerda na ministerstvu dopravy dělá, dělá dobře, jen to není náš stranický ministr.

Jakub ŽELEZNÝ

To znamená, že ho budete chtít nahradit někým stranickým?

Karolína PEAKE

Toto vůbec na dnešní K9 nepadlo.

Jakub ŽELEZNÝ

Neptal jsem se, jestli to padlo na dnešní K9, ptal jsem se, jestli chcete pana ministra Šmerdu vyměnit za nějakého straníka, za člena Věcí veřejných.

Karolína PEAKE

Ministerstvo dopravy není v tuto chvíli předmětem diskuse.

Jakub ŽELEZNÝ

Když je řeč o těch personálních požadavcích VV, tak týkají se jenom vašeho zastoupení ve vládě, nebo i toho odchodu jiných ministrů z jiných stran? Mám na mysli odchod pánů Vondry a Fuksy z ODS a pana Kalouska z TOP 09. Je tohle z vaší strany, paní Peake, stále ve hře?

Karolína PEAKE

Snažíme se být maximálně konstruktivní při vyjednávání jednotlivých resortů a požadujeme pouze plné zastoupení Věcí veřejných tak, jak je definováno v koaliční smlouvě.

Jakub ŽELEZNÝ

Čili už jste ustoupili od toho požadavku, aby ti dva ministři z ODS, respektive pan Kalousek z TOP 09 vládu také opustili?

Karolína PEAKE

Pane redaktore, když se podíváte na to, jak jsou v tuto chvíli rozvržená jednotlivá ministerstva, která ministerstva patří nám a která ministerstva jsou uprázdněná, v podstatě jediný post, který je v tuto chvíli uprázdněn, je vicepremiérské křeslo, křeslo, které my ovšem považujeme za pozici prázdnou a pro nás nezajímavou ...

Jakub ŽELEZNÝ

No ale promiňte, z toho pak logicky vyplývá, že ..., když použijeme ten anglický termín reshuffling, že ten reshuffling by musel se týkat více ministrů, více resortů, pokud tedy vy byste chtěli ta 4 křesla zpátky, nebo ta 2 křesla zpátky.

Karolína PEAKE

Pane redaktore, chápu, že se mě snažíte dostat do toho, abych vám podala co nejvíce podrobných informací, ale

Jakub ŽELEZNÝ

Já se vás nesnažím nikam dostat, já se normálně ptám.

Karolína PEAKE

... opravdu my chceme, já chci dodržet tuto dohodu o tom, že se o těchto věcech budeme bavit v první řadě na K9 a budeme komunikovat dohodu, nikoliv neshody.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, zeptejme se dalších stran. Pane Polčáku, umíte si představit nějaké změny, které by se týkaly i vašich ministrů?

Stanislav POLČÁK

Ne, já myslím, že ty změny by se mohly týkat našich ministrů pouze v případě, kdyby někdo konkrétně řekl, co dělají špatně.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, takže třeba odchod pana Kalouska z vlády, jak byste viděl?

Stanislav POLČÁK

No, pokud by někdo řekl, že pan Kalousek něčím způsobil, poškodil, jiným způsobem se provinil proti péči řádného hospodáře, tak bych to viděl jako za možné k debatě, k diskusi. Ale prostě v tuto chvíli se  jenom hovoří o jakémsi planém personálním požadavku, který není ničím podložen.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, na druhou stranu ale, když by se měly Věci veřejné vrátit do toho svého početního stavu řekněme, do těch 4 ministrů, tak by se to asi, jak říkala paní Peake, celkem logicky muselo týkat i jiných resortů, pak by opravdu to musela být trošku škatulata.

Stanislav POLČÁK

No, já jsem zejména překvapen tím opětovným požadavkem na ministerstvo vnitra. To znamená, nemyslel jsem si, že budeme otevírat debatu, která už je skutečně za námi. Na to teda za situace, kdy pan ministr John z tohoto ministerstva odešel, následně teda šel na vicepremiérský post, z toho dobrovolně odešel, před pár dny řekl, že do té vlády se vracet v žádném případě nebude a dnes slyšíme, že by chtěl jít znovu na ministerstvo vnitra. Já tomuto už opravdu vůbec nerozumím.

Jakub ŽELEZNÝ

Ale já jsem se vás ptal teď na vaše případné ministry a na to, kdy by tedy to obsazení mělo být na jiných místech, tak že by pak logicky z toho vyplývalo, že nějací jiní ministři musejí opustit /souzvuk hlasů/ ...

Stanislav POLČÁK

Já jsem jenom tím chtěl dokládat, že ...

Jakub ŽELEZNÝ

Pokud tedy nebudou zřizovány nějaké nové resorty, jako ministerstvo pro rodinu, pro děti třeba. Promiňte, že takhle žertuji, ale ono to tak opravdu vypadá.

Stanislav POLČÁK

No, je to do jisté míry komické. Já jsem tím chtěl spíše jaksi ilustrovat tu komičnost té situace. To znamená, já si nemyslím, že by personální požadavky Věcí veřejných mohly ovlivnit personální obsazení TOP 09 ve vládě.

Jakub ŽELEZNÝ

Stejná otázka na pana Stanjuru, vaši ministři a případné změny, jaký je na to váš aktuální názor poté i, co jsme slyšeli teď od paní Peake a od pana Polčáka?

Zbyněk STANJURA

Tak já myslím, že je stejný jako pana Polčáka.

Jakub ŽELEZNÝ

Jinými slovy, že si neumíte představit, že by kdokoliv z vašich ministrů, a týká se to třeba i pana Vondry nebo pana Fuksy, odcházel?

Zbyněk STANJURA

Ano, je to tak.

Jakub ŽELEZNÝ

Ale zase, stejná otázka pro vás, v případě, že by tedy Věci veřejné měly mít to plné čtyřčlenné zastoupení, tak by se asi nedalo vyhnout tomu, že by z té vlády odešel i někdo další.

Zbyněk STANJURA

Tak dneska jsme v situaci, kdy nikdo nezpochybňuje 4 místa pro Věci veřejné ve vládě ...

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, ale tak jak je potom naplníte?

Zbyněk STANJURA

Nicméně poslední dohoda, kterou jsme učinili zhruba před těmi 6 týdny, byla, že ten 4. post je post vicepremiéra. Pokud ...

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, o tom paní Peake před chviličkou řekla, že je to post vyprázdněný. Pak řekla, že otázka odchodu pana Šmerdy z ministerstva také není na pořadu dne. Vy zase říkáte, že ministerstvo vnitra nedáte, nebo tedy nedáte zpátky Věcem veřejným, tak já tam opravdu stále neumím najít ta místa, ta ještě 2 místa pro Věci veřejné.

Zbyněk STANJURA

Tak nemohou být ještě 2 místa. Mají 4 místa, v této chvíli 3 mají obsazená, jedno je volné, takže těch variant je několik. Kdybychom byli domluveni, tak vám dneska oznámíme, jak jsme se domluvili. Takhle to řešení budeme hledat. Že to hledání nebude jednoduché, je evidentní.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, mě by zajímali ty možné varianty, pane Stanjuro, protože navíc tedy pan ministr Šmerda není stranickým ministrem za Věci veřejné.

Zbyněk STANJURA

Ale podle koaliční smlouvy toto ministerstvo obsazují Věci veřejné, byl to jejich návrh, takže my ho samozřejmě počítáme za ministra, který patří k Věcem veřejným.

Jakub ŽELEZNÝ

Co tomu říkáte vy, paní Peake?

Karolína PEAKE

Jak říkám, ministerstvo dopravy také stále považujeme za resort, který patří Věcem veřejným. Nechci v tuto chvíli mluvit o osobě pana Šmerdy, nechci ho tím nějakým způsobem diskreditovat, vůbec by to nebylo na místě. Je to velmi schopný vládní úředník.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane Stanjuro, jak silný je teď aktuálně v ODS ten hlas, že by Věci veřejné měly odejít z vlády?

Zbyněk STANJURA

Tak my jsme včera měli výkonnou radu, což je rozhodující orgán na centrální úrovni, a ta výkonná rada jednomyslně přijala usnesení, že si přejeme pokračovat v tomto trojkoaličním projektu.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, ale je standardní, že i docela významní, vlivní členové vaší strany označují koaličního partnera za sektu? Směrem k Věcem veřejným to řekl váš předchůdce ve funkci šéfa klubu, pan Tluchoř, přidal se k tomu i pan ministr Fuksa.

Zbyněk STANJURA

Tak my jsme demokratická strana, každý z našich členů může vyjadřovat svůj názor. Já tento názor považuju za minoritní názor, za rozhodující považuji usnesení výkonné rady, které jsme včera přijali.

Jakub ŽELEZNÝ

Abychom byli spravedlivý, proč předseda TOP 09 pan Schwarzenberg, pane Polčáku, uráží partnery větou, kterou řekl dnes ve Spojených státech, cituji: "Bohudík, už je to tak dávno, co jsem byl naposled v Praze, že už si nepamatuju na ty paka." Pomiňme, že správně česky je ta paka. Ale mě by zajímalo, proč to říká?

Stanislav POLČÁK

No, to já samozřejmě netuším, protože jsem s panem Schwarzenbergem o tom nehovořil.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, tak mě zajímá váš názor, jste tu jako reprezentant TOP 09. Vám to připadá zcela standardní takovýmto způsobem urážet partnery?

Stanislav POLČÁK

Já myslím, že pan předseda má svérázný slovník, který si on v jeho postavení může dovolit. Já to plně respektuju.

Jakub ŽELEZNÝ

Jak, z čeho vyplývá, že si to zrovna on může dovolit? Když třeba jiní politikové, když řeknou nějaké ostřejší slovo, tak jsou hned napadáni a u pana Schwarzenberga to neplatí, že by se měl držet zpátky třeba u některých ostřejších výrazů?

Stanislav POLČÁK

Já to jeho vyjadřování beru jako, řekněme mírně povzbudivé.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, ale z jakého důvodu by zrovna on měl mít jakási větší práva, než mají ostatní politici, kterým je často vytýkáno, že třeba používají nějaké vulgárnější nebo ostřejší termíny?

Stanislav POLČÁK

Já bych řekl proto, že média to zjevně tolerují a myslím, že národ to i docela baví.

Jakub ŽELEZNÝ

Tak my tady nejsme od toho, abychom něco tolerovali, nebo netolerovali, my pouze na to upozorňujeme a ptáme se, proto se ptám na to, jestli je to zcela standardní. Pojďme tedy uzavřít to téma možných změn ve vládě. A zeptám se vás, paní Peake, zda budete tedy zítra přicházet na to pokračování jednání s nějakými zásadními požadavky než dneska, a co se vlastně do zítřka změní?

Karolína PEAKE

Prosím, pane redaktore, dejte nám čas k jednání, dejte nám čas na to zítřejší jednání dostatečný, takový, abychom jej mohli provést v klidu, abychom opravdu mohli komunikovat nějakou dohodu. Já myslím, že těch výkřiků přes média, kdo koho kde nechce, kdo koho chce vyhodit a kdo koho nesnese, už bylo dost. Myslím, že toho má dost i veřejnost a jsme tu od toho, abychom dohodli už nějakou konečnou podobu této vlády a dali jsme si dnes jasný termín, že do úterka chceme, aby to bylo.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, já ..., samozřejmě média zase tady nejsou od toho, aby někomu dávala nebo brala čas. Já se jenom ptám, co se do zítřka změní, jestli tedy zítra půjdete s nějakými zcela novými nápady, anebo jestli prostě to pro vás bude jakési pokračování toho dnes započatého rozhovoru?

Karolína PEAKE

Myslím, že to bude pokračování, do zítřka se nám určitě všem rozleží v hlavě vše, co dnes na K9 padlo a uvidíme, s tím jednotliví koaliční partneři přijdou.

Jakub ŽELEZNÝ

Co je pravděpodobnější po tom zítřku, že Věci veřejné ve vládě zůstanou, nebo že odejdou, pane Polčáku?

Stanislav POLČÁK

Já to neumím odhadovat. To je, myslím, že spíš otázka na ně. Teď je otázkou taky na premiéra, jestli je ochoten přistoupit na opětovnou hru o ministerstvo vnitra.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane Stanjuro, co je pravděpodobnější, že VV zůstanou i po tom zítřejším pokračování jednání v kabinetu, anebo ne?

Zbyněk STANJURA

Tak to je opravdu otázka pro paní kolegyni Peake. My jsme se jasně vyjádřili včera, že preferujeme pokračování tohoto projektu.

Jakub ŽELEZNÝ

Tak já tedy tu otázku, když mi to radíte, přetlumočím směrem k paní poslankyni Peake. Prosím?

Karolína PEAKE

Tak já jsem ji velmi dobře slyšela. Já nevím, proč je to neustále formulováno tak, jestli Věci veřejné zůstanou, nebo nezůstanou. To skoro vypadá jako kdybychom byli neustále jednou nohou venku. Nevím, jestli to není přání otce ...

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, ono to tak opravdu někdy ale vypadá.

Karolína PEAKE

Nevím, jestli to není přání otce myšlenky od našich koaličních partnerů. Já mohu zcela zodpovědně prohlásit, že se snažíme proměnit ten mandát, který jsme dostali, všichni, všechny 3 politické strany před rokem ve volbách a budeme se velmi zodpovědně snažit tuto vládu udržet, ale chceme v ní mít pochopitelně své rovnocenné zastoupení. Ale prosím, aby to veřejnost nebrala jako nějaký vzdor, šprajc nebo vydírání. Myslím, že postupujeme zcela legitimně, zcela v souladu s koaliční smlouvou, kterou si koneckonců každý může přečíst.

Jakub ŽELEZNÝ

A pojďme tedy ještě v závěru tohoto našeho rozhovoru, ještě krátce k tomu tématu zdravotní reformy. Pane Polčáku, my jsme říkali na začátku, že to vypadá, že nakonec pan ministr Heger souhlasil s tím, že se amalgámové plomby platit nebudou. Podle informací České televize je to tak, že nakonec o tom vůbec nebude rozhodováno. Nebo můžete to vysvětlit, jak to je?

Stanislav POLČÁK

Podle těch kontur, které já pouze znám teďka z médií, nejsou úplně ještě ověřené. Je to tak, že o těch výkonech, které budou placeny ze standardního pojištění, bude rozhodovat určitá skupina odborníků. Jak to ovšem bude ...

Jakub ŽELEZNÝ

To znamená, že to nebude přímo v zákoně.

Stanislav POLČÁK

Nebude to přímo v zákoně, mělo by to být odkazováno přílohou zákona, která ..., nebo přílohou, rozhodnutím ministerstva, která ovšem bude naplňována nějakou odbornou dohodou. Detaily této dohody já ještě neznám.

Jakub ŽELEZNÝ

Ale znamená to tedy, že v tuto chvíli platí, že se za amalgámové plomby platit nebude?

Stanislav POLČÁK

Myslím si, že to tak platí, ale opravdu o amalgámových plombách není reforma zdravotnictví.

Jakub ŽELEZNÝ

Já jsem neřekl, že o amalgámových plombách je reforma zdravotnictví. Ale je to téma, na kterém to vypadalo, že možná reforma zdravotnictví ztroskotá, proto je celkem logické, že se na to ptáme. Paní Peake, zeptám se ještě vás, zda tohle berete jako jisté vítězství a jak to chápete vy, to, že se tedy za ty amalgámové plomby nebude platit, nebo možná jednou bude platit, pokud ti odborníci rozhodnou jinak?

Karolína PEAKE

Jsme velmi rádi, že jsme amalgámové plomby ubránili, jsme rádi, že jsme ubránili nejrozšířenější stomatologický výkon, který nemá žádnou levnější nebo stejně drahou alternativu, proto by nemohl si nikdo pořídit z veřejného zdravotního pojištění jiný zákrok kromě vytržení zubu. Na druhou stranu pochopitelně všichni při tom jednání děláme nějaké ústupky a nějaké kompromisy, takže jsme se nakonec dohodli na těch hrubých obrysech. Součástí toho ale je i to, že z toho ty amalgámové plomby vypadly.

Jakub ŽELEZNÝ

Ale součástí toho je také to, že do roku 2014 by se měla spoluúčast pacientů zvýšit o 5 procent. Kde konkrétně, paní Peake, by se měla zvýšit?

Karolína PEAKE

Dohodli jsme se na tom, že v dalších 3 letech bude o 1 a potom 2 a znovu 2 procenta se zvyšovat spoluúčast pacientů ...

Jakub ŽELEZNÝ

Ale prosím, kde konkrétně?

Karolína PEAKE

Právě by se, tato spoluúčast by se měla zvyšovat prostřednictvím definice standardu a nadstandardu mimo jiného.

Jakub ŽELEZNÝ

Což znamená, přeloženo do trošku srozumitelnější řeči?

Karolína PEAKE

Přeloženo do srozumitelnější řeči to znamená, že budeme si muset více na některé zákroky připlatit, to se nedá nic dělat, zároveň jsme byli schopni se ale domluvit na tom, že za každé toto procento, které si budou muset pacienti připlácet, budeme hledat stejné ekvivalentní procento, které se bude uvnitř systému šetřit, a to nikoliv na mzdách ...

Jakub ŽELEZNÝ

Můžete být, promiňte, přeci jenom o něco trošku konkrétnější? Zkuste specifikovat třeba nějaký konkrétní zákrok, abychom si to dokázali představit, co tedy bude hrazeno, nebo za co si budeme připlácet.

Karolína PEAKE

Tohle je přesně ten důvod, proč jsme požadovali, aby se tento, tato novela zákona, nebo tento rozsáhlý pozměňovací návrh, který se připravuje, předložil do sněmovny až v druhé polovině projednávání, až v druhé polovině nadcházející schůze tak, abychom tyto detaily mohli zcela jasně projednat a zcela jasně vykomunikovat i s širokou lékařskou veřejností.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane Stanjuro, na dalších bodech reformy je tedy podle ODS shoda a už to, zdá se, je konsensuální návrh?

Zbyněk STANJURA

Ano, na tom prvním kroku zdravotní reformy je shoda v této chvíli.

Jakub ŽELEZNÝ

Všem vám děkuji, že jste se zúčastnili dnešní debaty komentovaných událostí a budeme se těšit na další témata zítra. Mějte se hezky. Na shledanou.

Karolína PEAKE

Hezký večer.

Stanislav POLČÁK

Na shledanou.

Zbyněk STANJURA

Na shledanou.

ČT 24, 1. 6. 2011, Pořad: Události komentáře

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme