Polčák: Schwarzenberg není loutka

Komentář poslance Stanislava Polčáka

10. 10. 2011

Napřesrok končí období, kdy prezident dával najevo podporu spojenectví hlavních politických rivalů - ODS a ČSSD s nostalgií k jejich opoziční smlouvě.

Pro TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí je jediným zvažovaným kandidátem na úřad prezidenta Karel Schwarzenberg. On sám se dosud - snad poučen z volby předešlé, jež se odehrávala i na záchodcích hradních prostor - nevyjádřil, zda o post hlavy státu usiluje. Karel Schwarzenberg nebude mít asi radost z toho, že se zde vyjádřím PRO jeho kandidaturu. Splňuje však řadu nezbytných předpokladů pro tuto funkci. Mezinárodní věhlas jeho osoby mu nezastírají ani jeho kritikové. Česko tak nebude muset svého prezidenta světu představovat, je známý. Předseda TOP 09 je také díky své celoživotní práci na poli ochrany lidských práv uznáván i odbornou veřejností. Má zkušenost s výkonem významné ústavní funkce - státní správu zná z řady úrovní, nejen jako ministr či senátor, ale také jako její uživatel. U Karla Schwarzenberga platí, že nebude nikým voděn jako loutka, čímž naváže na Havlovu i Klausovu éru. Je osobností pevných názorů, která se nikomu nemusí podbízet. Jeho rodová tradice mu poskytuje pevný základ k prosazování postojů, které se aktuálně nemusejí setkat s většinou podporou, ale v testu plynoucího času dokážou obstát s dlouhodobým přínosem. To zaprvé.

Zadruhé. Pro Karla Schwarzenberga osud a životní neštěstí jednoho, třeba zanedbatelného člověka má svůj význam a hodnotu. Měl jsem možnost poznat příběh muže, kterému před čtyřiceti lety pomohl v Rakousku ve vánici s rozbitým autem. Ubytoval jej, uhradil nezbytné náklady, pomohl v tíživé situaci. Takových příběhů je určitě mnoho. V poslední době jeho zájem o zneužívanou dívku v Asii nastartoval odkrytí násilných aktivit prominentního českého lékaře; do té doby byla policie fakticky nečinná. Pro občana má toto poselství jasný význam. Náš kandidát na prezidenta Schwarzenberg má nejen čitelné názory a pevné morální zásady, ale také umí naslouchat. A to je v dnešní době dar stále vzácnější.

Stanislav Polčák
poslanec

Týden, 10. 10. 2011, Rubrika: Anketa, str. 67

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme