Polčák: Rozšíření pravomocí NKÚ

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

7. 3. 2012

moderátor

Nejvyšší kontrolní úřad přišel před časem o svého prezidenta, ale ten příští možná bude mocnější než jeho předchůdci. Zástupci vládní koalice včera znovu probírali možnosti rozšíření pravomocí NKÚ. Shoda panuje na tom, že by se měl dívat i do účtů obcí. Podle ODS ovšem ne firem. Proto předložila variantu, aby hospodaření státních a obecních společností podléhalo nezávislému auditu a ten by se musel zveřejňovat. TOP 09 a Věci veřejné ale kromě toho pořád trvají na souběžné kontrole ze strany NKÚ. Debata může teď pod dohledem veřejnosti, tedy našich posluchačů, pokračovat. Vítám Marka Bendu z ODS. Dobrý den.

Marek BENDA, poslanec /ODS/

Dobré dopoledne vám i posluchačům.

moderátor

A také Stanislava Polčáka ze strany TOP 09 a Starostů. I vám dobrý den.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09 a Starostové/

Hezké dopoledne.

moderátor

Pane Bendo, můžete vysvětlit, proč se vaše strana vlastně tolik brání tomu návrhu, aby NKÚ kontroloval obecně státní společnosti?

Marek BENDA

Tolik brání návrhu?

moderátor

Tak několikrát jste to odmítli.

Marek BENDA

Ano. My tady máme nějaký návrh, který schválila celá vládní koalice, včetně stran TOP 09 a Věcí veřejných, který významně rozšiřuje pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Z kontrolovaných asi řádově desítek subjektů v této chvíli na všechny kraje, všechny obce. To je dalších 6000 subjektů. My se domníváme, že to je prostě takovej náraz na Nejvyšší kontrolní úřad, že je zbytečné se pokoušet mu přidávat ještě další kompetence a pravomoci, a že bude dobře, když bude kontrolovat hospodaření krajů a obcí.

moderátor

Pane Polčáku, myslíte si, když trváte na tom, aby NKÚ kontroloval i obecní a státní společnosti, tak že mají kontroloři tohoto úřadu kvalifikaci a kapacitu, aby se dívali do účtů tolika subjektů, když třeba těch obcí je, jak jsem se dočetl, 6500?

Stanislav POLČÁK

Tak samozřejmě můj kolega Marek Benda má pravdu v tom, že ten stávající vládní návrh rozšiřuje velmi podstatným směrem agendu Nejvyššího kontrolního úřadu a to znamená koalice se zavázala k vyšší míře transparentnosti a dohledu nad veřejnými financemi. Nicméně ten počet těch subjektů je 6500, řekněme těch klasických veřejnoprávních, obce, města, kraje, ale vedle toho jsou i příspěvkové organizace těchto veřejnoprávních korporací, to znamená to jsou například základní školy a prostě jiné organizace, které zřizují ty školy, teda ty obce. A v tu chvíli nám ten počet dramaticky narůstá o nějakých dalších 12 tisíc.

moderátor

No právě, takže zvládne to vůbec NKÚ ještě k tomu ještě ty firmy kontrolovat?

Stanislav POLČÁK

To si měla v zásadě vláda říci v okamžiku, kdy již ten předpis přijímala, protože ona sama zvyšuje počet kontrolovaných subjektů, řekněme namátkově, na možných 20 tisíc. A vedle toho to rozšíření, které navrhujeme my, je pouze o nějaké 2000 subjektů. Je tam asi 80 státních podniků, to jsou ty polostátní firmy a vedle toho jsou to obecní a městská s.r.o., akciové společnosti, kterých je odhadem něco cca kolem 2000. To znamená to rozšíření je od stávající materie pouze o 10 procent. Takže já ten argument Marka Bendy trochu neberu. Je tady taky jedna věc. Pokud říkáte vy, jestli kontroloři jsou připraveni na to vykonávat tu kontrolu. Oni už dneska vykonávají kontrolu ve státních podnicích, které jsou samozřejmě subjekty zřízené podle zákona, nicméně vykonávající svoji působnost na trhu, to znamená podle tržních principů. Já si prostě myslím, že Nejvyšší kontrolní úřad by mohl vykonávat i tady tuto kontrolu, když to zvládají všechny účetní dvory v okolí naší země.

moderátor

Takže když jsme slyšeli, pane Bendo, že by to bylo rozšíření jenom vlastně o 10 procent, tak není to v tom objemu vlastně zanedbatelné?

Marek BENDA

Možná, že se to někomu může zdát zanedbatelné. Já bych pokládal za férové, aby pak se řeklo současně, že teda má finanční kontrola, která je zatím na ministerstvu financí, být celá převedena pod Nejvyšší kontrolní úřad. Nevím, co by na to řekl pan ministr Kalousek. Ale já si myslím, že by to bylo fér. Ale naše snaha je, aby ty podniky byly skutečně kontrolovány, proto přicházíme s povinným auditem, s povinným auditem každoročním.

moderátor

A v rámci NKÚ by nebyly skutečně kontrolovány?

Marek BENDA

No nebyly. To je zcela evidentní, ...

moderátor

Proč ne?

Marek BENDA

... že tam dojde k tomu, že budou kontrolovány naprosto namátkově a výběrově jen některé subjekty. Při počtu úředníků, pokud nezvýšíme na desetinásobek počet úředníků NKÚ, tak je prostě schopné vykonat nějaký počet kontrol. Bude to jeden kraj, 50 obcí, 5 státních podniků nebo veřejných. Nepochybně to nebudou všechny. A to, s čím přicházíme my, je snaha kontrolovat všechny, a to tržními mechanismy, které trh zná, ...

moderátor

Ano.

Marek BENDA

... a prostě audit je věc, kterou snad každý víme, co znamená.

moderátor

Takže ODS tedy navrhuje, aby místo kontrol NKÚ byly státní a obecní firmy povinně auditovány nezávislými firmami. Výsledky by se dozvěděla veřejnost. Není to docela dobrá varianta, pane Polčáku, vzhledem k tomu, že, jak říká pan Benda, by se ty kontroly ze strany NKÚ dělaly namátkově, jenom částečně a tady by se tomu musely podrobit v podstatě všechny ty společnosti?

Stanislav POLČÁK

Nejprve k těm kontrolám NKÚ. Ty kontroly samozřejmě probíhají již dneska pouze namátkovou metodou. NKÚ nekontroluje všechny veřejné vysoké školy. Je to takový zdvižený prst, bacha, může na tebe dojít kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu s jeho specializací a s jeho působností. To samozřejmě již působí nějakým zádržným mechanismem, jakousi brzdnou vahou, silou tohoto úřadu. Na druhou stranu to, co navrhuje ODS, je podle mého názoru velmi vhodný nástroj k tomu, jak doplnit tuto kontrolu nebo zvažovanou kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu. Ty vnější audity jsou beze sporu možná zajímavou možností, jak dát možnost vlastníkovi více ovlivnit chod hospodaření a výsledky tohoto hospodaření těchto obecních a městských s.r.o. Nebo akciových společností.

moderátor

Takže to vypadá, že tento návrh TOP 09 a Starostové neodmítají. Ale, pane Bendo, co tedy říkáte na tu možnost, že by se to spojilo, že by se zavedly jak kontroly vnějších auditů, tak NKÚ, což je požadavek TOP 09?

Marek BENDA

Tak my o věci nepochybně budeme jednat, ale změna kompetencí NKÚ je ústavní změna, která není jako že to tak vyzkouším a zjistím, co to udělá. To je, že to zavádím nastálo a navždycky. A já se domnívám, že prostě pro tuto chvíli to není vhodný model.

moderátor

A proč ne?

Marek BENDA

Protože ... Z důvodů, které jsem řekl, že ty kontroly budou zcela namátkové, zcela selektivní a ...

moderátor

Dobře, ale když se to spojí, tak to odpadá, ta vaše námitka.

Marek BENDA

To není pravda, že to odpadá. Tak jako chceme-li zavést nějaký kontrolní mechanismus, tak nemůžeme ty společnosti překontrolovat. Jako to už si dneska stěžují obce a města, že už dneska mají tři kontroly, přibude jim další. Jsme v zemi, kde pořád všechno kontrolujeme, výsledky se žádné nedostavují. Navíc já tam teda prostě mám stále jistou míru pochybností a obav z toho, že přece jenom ze všech státních úřadů hrozí nebezpečí úniku informací, které, zejména u společností, které se třeba pohybují na burze nebo jinde, může mít naprosto tragické následky, finanční následky pro stát.

moderátor

Takže jenom krátce, pane Polčáku. Když tedy chcete posílení pravomocí NKÚ, tak musíte říct také, jakého NKÚ? Jak zajistíte, aby to byla důvěryhodná, nezávislá instituce, jejíž výsledky jsou brány v potaz? Jak pan Benda naznačil, tak zatím z těch kontrol vždycky vyšel nějaký výsledek, ale nikdo to nebral vážně.

Stanislav POLČÁK

Tak samozřejmě první je otázka toho zákonného zakotvení, respektive ústavního vymezení nezávislosti Nejvyššího kontrolního úřadu, aby skutečně nebyl napojen pupečními šňůrami na různé vlivové nebo politické subjekty v této zemi. Druhá věc je, můžeme to prokázat již samotnou volbou prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Dnes když se podíváte do kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu, tak zjistíte, že je tam celá řada lidí, kteří byli v minulosti členy politických stran, exponovanými poslanci. To si myslím, že té nezávislosti a lesku nejvyššího účetního dvora v České republice, ve srovnání s různými evropskými zeměmi, příliš nepřidává.

moderátor

Pánové, děkuji mockrát. Bohužel více času nemáme. Omlouvám se. To byli Marek Benda z ODS a Stanislav Polčák z TOP 09 a Starostů. Díky oběma. Na slyšenou.

Marek BENDA

Na slyšenou.

Stanislav POLČÁK

Hezký den. Na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 7. 3. 2012

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme