Polčák: Rozhodnutí ÚS je dobrou zprávou pro občany

Ústavní soud odmítl vyhlásit předběžné opatření ve věci podpisu smluv mezi státem a církvemi. Otázkou vyrovnání se však bude zabývat ihned po tom, co vyřeší podání Senátu, který obvinil končícího prezidenta Václava Klause z velezrady.

5. 3. 2013

Zákonodárce z řad TOP 09 a Starostů Stanislav Polčák rozhodnutí soudu přivítal. Vyjádřil se i k problematice prezidentské amnestie.

Návrh na předběžné opatření ve věci majetkového vyrovnání státu s církvemi Ústavní soud zamítl s tím, že nejde o věc příslušející Ústavnímu soudu. Současně ovšem bylo potvrzeno, že zákon o církevních restitucí soud projedná urychleně, ihned po žalobě Senátu na prezidenta republiky. Věcí se tedy soudci budou zabývat v řádu měsíců. Novinářům to prozradil generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil.

Amnestii zřejmě nelze přezkoumávat

Poslanec TOP 09 a Starostů Stanislav Polčák v České televizi prohlásil, že rozhodnutí soudu je dobrou zprávou i pro občany, neboť platí smlouvy mezi státem a církvemi. "Ve smlouvách je stanovena nejen finanční náhrada, ale jde také o to, že církve vyjadřují, že naplněním smluv budou završeny majetkové požadavky církví." Polčák v této souvislosti připomněl, že ČSSD označovala urychlený podpis smluv za protiústavní a podle koaličního poslance se ukázalo, že to není pravda.

Na tiskové konferenci také zaznělo, že soudci odmítli zrušit část amnestie. Polčák má za to, že soudci zřejmě dospěli k tomu, že amnestii nelze přezkoumávat, i když zdůraznil, že jde jen o spekulaci, neboť nemá k dispozici vyjádření soudců.

(mp)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme