Polčák: Řadu zemí EU znepokojuje propojování mediální a politické moci

TOP 09 začala sbírat podpisy pod petici, která má donutit Evropskou komisi, aby navrhla právní předpis omezující vlastnictví médií spojené s veřejnou funkcí. TOP 09 jednoznačně míří na šéfa ANO a majitele Agrofertu Andreje Babiše, který vlastní několik velkých deníků, rádio a menší televizní stanice, usiluje i o získání celoplošné televize.

16. 4. 2014

Podle poslance  TOP 09  a Starostů Stanislava Polčáka petice už několik měsíců běží v Evropě a v Česku je potřeba sesbírat 16,5 tisíce podpisů. Na dotaz Práva, zda je jejich aktivita zaměřená proti Babišovi, uvedl: „Řekl jsem si, že jeho jméno tady nevyslovím. Je to obecný problém.“

Pokud by měla petice úspěch – musí ji podepsat jeden milión obyvatel EU – a Komise by ji musela vzít vážně, na Babiše by omezení zřejmě dopadla. Petice totiž říká, že „je nezbytné přijmout takovou definici střetu zájmů, která mediálním magnátům zabrání, aby vykonávali vysoké politické úřady“.

Na iniciativu TOP 09 a Starostů v úterý odpoledne odpověděl šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek: „Výstřelky tohoto typu bych nekomentoval, jen bych poprosil kolegy z TOP 09, aby se věnovali něčemu smysluplnému pro rozvoj naší země.”

Oldřich Danda

novinky.cz, 15. 4. 2014, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Témata: Média
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme