Polčák: Rada Evropy zvolila vůči Rusku tvrdší postup než Evropská unie

Rusko přišlo do konce letošního roku o hlasovací práva v Radě Evropy. Parlamentní shromáždění této instituce tak ve čtvrtek reagovalo na nedávnou anexi Krymu. Server The Voice of Russia uvedl, že návrh podpořilo 92 hlasů, proti jich bylo 74 a 19 se hlasování zdrželo.

11. 4. 2014

Rusko se v reakci rozhodlo, že se nebude účastnit diskuzí na shromáždění Rady Evropy, uvedla agentura RIA Novosti.

Návrh na pozastavení hlasovacího práva Rusů podalo více než 50 poslanců z řady zemí, mezi nimiž byli i zástupci české TOP 09 a Starostů. "Poslali jsme jasný vzkaz ruskému agresorovi, že hrubé porušování mezinárodního práva nezůstane bez odpovědi. Rada Evropy zvolila dokonce tvrdší postup než Evropská unie, což vyvolává oprávněné otázky, zda je Unie dostatečně schopna hájit mír a mezinárodní právo v Evropě," komentoval rozhodnutí parlamentního shromáždění poslanec Stanislav Polčák.

Už ve středu Parlamentní shromáždění Rady Evropy důrazně odsoudilo ruskou anexi Krymu.

V dokumentu, který vyvolal ostré protesty ruské parlamentní delegace, se praví, že "ani jediný argument, k němuž se Rusko uchyluje ve snaze ospravedlnit své akce, neodpovídá skutečnosti".

Podle francouzských médií obsahuje text rezoluce možná nejostřejší formulace, které tento orgán Rady Evropy kdy schválil.

Rada Evropy je mezinárodní organizace sdružující 47 zemí. Vznikla v roce 1949 a jejím úkolem je podporovat spolupráci evropských států. Cílem je především podpora spolupráce v oblasti ochrany lidských práv, ale i rozvoje demokracie a harmonizace právních řádů. Rada Evropy sídlí ve Štrasburku.

ČTK

novinky.cz, 10. 4. 2014, rubrika: Zahraničí