Polčák: Přivítali bychom co nejširší většinu

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

23. 4. 2012

Dobrý den, vítám vás u Interview ČT24. Nejdřív silná slova o bezpečných většinách, žádné 101 nebo 102, pak podmínka vzniku nového poslaneckého klubu, který bude podporovat vládu, jinak měly být předčasné volby. Z toho ale už zřejmě nic neplatí. Vláda dělá všechno pro to, aby přežila, a to klidně  i za cenu, že popře všechno, co dosud tvrdila. Taky čekáme v tuhle chvíli, na čem se usneslo vedení ODS, a jakmile budeme vědět, tak vám nabídneme v přímém přenosu tiskovou konferenci vedení téhle nejsilnější vládní strany. Se mnou ve studiu Stanislav Polčák, poslanec TOP 09, 1. místopředseda hnutí Starostové a nezávislí, dobrý den.

Hezký večer.

Pane poslanče, kam jsme dnes pokročili?

No, já myslím, že jsme pokročili výrazně. Paní poslankyně Karolína Peake oznámila, že je připravena podpora 10 poslanců pro tuto vládu, minimálně 10 poslanců. Já doufám, že těch poslanců bude daleko více, protože...

Tak já jsem sliboval, já se omlouvám, že vám do toho skáču, tak uvidíme, kam jsme pokročili. Teď tisková konference po vedení ODS.

/ přerušeno brífinkem vedení ODS o budoucnosti vlády /

Na ČT24 jste slyšeli prohlášení po zasedání špiček ODS. Slyšeli jsme, kam jsme se posunuli, což byla taky moje první otázka na našeho dnešního hosta v Interview ČT24, kterým je poslanec TOP 09 a 1. místopředseda hnutí Starostů a nezávislých Stanislav Polčák. Já ji teď obměním s dovolením, pane poslanče, rozumíte svému premiérovi? Před pár dny bylo nejčistším řešením v případě toho, že vláda bude založena podpoře 101 či 102 poslanců, tak nejčistším řešením byly předčasné volby. Teď tedy evidentně jsme dospěli k číslu 102 a ještě před pár dny premiér požadoval to, aby byla dohoda mezi třemi poslaneckými kluby a najednou už ani tohle neplatí. Rozumíte tomu?

Tak do jisté míry je to samozřejmě vyjádření, které posouvá ta minulá vyjádření, to asi nelze zastírat. Na druhou stranu...

Ona je popírá, ne posouvá.

Ne, já si myslím, že ne, protože pan premiér může mít pravdu v tom, že to číslo, vy spekulujte o číslovce 102. Kdo z nás ví, jestli to číslo nebude skutečně větší v ten pátek. Takže tuto spekulaci bych nechtěl já ani...

Tak mají-li ODS a TOP 09 dohromady 92 a pan premiér říká, že Karolína Peake garantuje 10 hlasů.

No, to je nejmenší možné...

Tak je to minimální.

To je nejmenší možné další kvórum. To znamená, to je 102. Na druhou stranu já si nemyslím, že by lidé jako pan Doktor, možná i pan poslanec Bém hlasovali proti této vládě aktivně. Tudíž nepředpokládám, že by...

No, ale přeci nechcete, aby za rok u bezpečné většiny byl třeba Pavel Bém.

Já chci rozhodně třeba, aby pan Doktor podpořil ten program, který podle mého názoru vychází z původní koaliční smlouvy, třeba ohlas pana Doktora, myslím si, že je možno stát.

Pojďme si to vzít postupně. Tak si pojďme připomenout slova premiéra Petra Nečase stará zhruba týden.

Petr NEČAS, premiér /ODS/ /18. 4. 2012/

Nepřistoupím na žádný způsob postupné agonie této vlády zmítající se v závislosti na tom, jak se vyspí jeden nebo dva poslanci či poslankyně. Žádné těsné většiny 101 nebo 102, nic takového nemá smysl. Ta vláda musí mít tah na branku.

Proč na to evidentně teda premiér přistupuje? v tuhle chvíli nemá vláda prostě víc než 101 či 102 poslance. A to ještě nevíme ani, jestli je má.

Já si ani nejsem jistý tím, jestli těch poslanců skutečně nebude víc než 102. Vy zde předkládáte spekulace, je asi zbytečné o ní déle hovořit. Já si myslím, že těch hlasů může být více než 102, nechme to na ten pátek.

Promiňte, ale ten manévrovací prostor přeci určil premiér. On řekl, že chce buď teda bezpečnou většinu, jasně deklarovanou, anebo předčasné volby.

Ano, ale, pane redaktore, pokud já jsem zde za stranu TOP 09 a Starostů, tak my jsem žádnou takovouto podmínku nedávali. My bychom samozřejmě přivítali co nejširší většinu, která nám umožní prosazovat zákony potřebné k, řekněme, tomu, aby se tato země nezmítala v chaosu. Ale nechtějte po mně, abych interpretoval slova pana premiéra.my si myslíme, že je na každém poslanci, na jeho ústavní povinnosti, aby se v pátek vyjádřil. A já neříkám, že jsem jist tím, že jich bude více než 102, ale myslím si, že je vysoká pravděpodobnost, že by jich mohlo být více než 102.

Premiér také řekl, že nepřistoupí na to, před pár dny, aby to byly dva kluby a pak nějaký volný soubor radikálů volně pobíhajících poslanců, to není podle něj bezpečná většina. Tak evidentně tahle podmínka taky padla.

Ne, já si myslím, že úplně ne, protože pokud jsem dobře poznal úmysly paní Karolíny Peake, tak založí skutečně politickou stranu nebo politické hnutí, to já nevím, každopádně bude institucionalizovat tu svoji platformu, která je teďka samozřejmě pouze sdružením poslanců, ale předpokládám, že takový návrh na registraci ministerstvo vnitra podá.

No, a co by to změnilo v okamžiku, kdy teda ona má 8 poslanců a další 2 poslance za Věci veřejné?

Bude to subjekt, který bude fungovat podle zákona o politických stranách, musí mít své orgány, minimálně přípravný výbor a samozřejmě tento subjekt je, řekněme, subjektem právní, v právní formě.

Tomu sice rozumím, ale na těch počtech by to změnilo co? Protože to se dostáváme na počet 100 garantovaných hlasů? Tou třetí stranou, kterou by bylo tedy politické hnutí či nová strana Karolíny Peake, zjevně tento týden zaregistrovaná.

Netuším, jestli bude tento týden zaregistrovaná. Já myslím, že takhle úplně rychle to nefunguje, ani ministerstvo vnitra. To si myslím, že je zbytečná...

Tak podáte registraci.

Ministerstvo vnitra má lhůtu do 30 dnů, takže to není úplně takhle jednoduché. Na druhou stranu my v pátek budeme vědět, jestli je to 102, 104.

V tom případě nevím, s kým bude podepsaná ta institucionální dohoda.

No, po pravdě řečeno, tím si nejsem jist ani já. Já bych spíše přivítal to, aby tady tuto dohodu podepsalo skutečně i to sdružení těch poslanců každý jmenovitě. Z jednoho důvodu, protože si myslím, že oni tím dávají najevo, že nejde pouze o vyslovení důvěře vládě v jednom jediném hlasování, ale že jde skutečně o to, že souhlasí s tím, co je programově napsáno v té koaliční smlouvě. A to si myslím, že takový podpis těchto poslanců by byl vhodnější. U nás je jasná struktura TOP 09, má svůj poslanecký klub, který se nazývá TOP 09 a Starostové, máme své vedení, takže v tomto případě asi takovýto podpisy by byly zbytečné. Kdysi pan prezident svého času, pokud vím, taky požadoval listinu se 101 podpisy. Tak u tohoto sdružení poslanců do doby, než budou stanoveny třeba řádné orgány takové strany nebo hnutí, bych považoval za vhodnější, aby třeba tak i z důvodu bezpečnosti na to další období tak, aby tito poslanci skutečně podepsali jmenovitě.

Já vám nechci úplně bořit tuhle naivní představu, ale jsou to ti samí poslanci, kteří podepsali etický kodex Věcí veřejných o tom, že nikdy nepřestoupí do žádného poslaneckého klubu jiného či do žádné nové strany nebo že neopustí svojí vlastní stranu, dokonce pod pohrůžkou několika milionů korun. Tak co by se teď mělo změnit?

Já myslím, že všem právníkům v této zemi bylo jasné, že takováto smlouva...

Ne, počkejte, neodvádějte pozornost od té podstaty, s dovolením.

Ne, tak dívejte, já...

Já se ptám, čím je věrohodnější ten podpis najednou?

Já jsem přesvědčen o tom, že každý poslanec, a to je velké beneficium naší ústavy nebo benefit naší ústavy, se rozhoduje na základě svého svědomí. Domnívám se, že máte volbu mezi možná dvěma špatnýma řešeníma. To znamená, buď to uvrhnout zemi do chaosu, my voláme po stabilitě, anebo dodržet jakési čestné prohlášení, které jste učinil ve straně, která se zjevně sama od sebe vzdaluje svým principům, na kterých tedy získala hlasy voličů. Toto je, myslím, že řešení každému poslanci, který se k tomu zavázal. Já osobně bych asi v té chvíli, kdybych cítil, že se ta strana zásadně vzdaluje od toho, co na začátku deklarovala, bych se asi taky necítil vázán tím, že bych této straně sliboval, že jí nikdy nezradím, to asi ne.

Počkejte, ale teď najednou přeci těch pár poslanců, ti najednou nepocítili, že se strana Věci veřejné nějak strašně...

Já myslím, že to pocítili, já myslím, že nemůžete asi úplně...

Ne, na nich teď někdo klečí.

Jo? Řekněte kdo.

Nebo ne? To já nevím, to vy víte, o vás dnes noviny psaly, že vy sháníte poslance.

To mi taky dalo zabrat, než jsem se tady s touto nesmyslnou lží teda vyrovnal.

No, ne, ale tak co teda vlastně teda z prohlášení premiéra teď platí? To, že budete vládnout za každou cenu v podstatě.

Ne, ne, ne, já jsem přesvědčen to, že budeme vládnout pouze za situace, kdy bude zaručena většina poslanců, kteří chtějí pro tuto zemi stabilitu. To je všechno.

A těch poslanců je teda kolik?

To už jsme zase na začátku, pane redaktore.

Nejsme na začátku.

Ano. Já jsem vám říkal, že to uvidíme samozřejmě v pátek. Vy říkáte, že jich bude 102, možná 100 míň, spekulujete. Já si myslím, že jich může být více než 102, taky spekuluju. Ze mě žádnou další větu ohledně těch počtů nedostanete. Já totiž si nejsem jist tím, jestli jich bude 103, 104. Ale myslím si, že jich bude víc než 102.

No, ale tady byla podmínka, že jich nesmí být ani 101 ani 102. Dával ji premiér této vlády, který má za tu vládu plnou zodpovědnost. Tak se proto ptám, tak se proto ptám na to, jak se k tomu máme postavit my všichni ostatní? To bude každé prohlášení premiéra den nebo dva dny poté korigováno, měněno nebo premiér bude pořád ustupovat i, řekněme, v zásadnějších věcech týkajících se valorizací důchodů, týkajících se zvyšování daní a podobně?

Myslím, že se ptáte správně, ale špatné osoby. Já v zásadě jsem jaksi, si cením toho, že pan premiér netrvá sveřepě na požadavku, který v tuto chvíli se nezdá být splnitelný. Zároveň ovšem možná že je splnitelná většina 103 hlasů. Myslím si, že prostě to je odpovědný premiér, který prostě, myslím, že svého času Ronald Reagan říkal "jenom blbec nemění své názory". Takže v tuto chvíli neříkám, že pan premiér je blbec, ale v tuto chvíli je vhodné, aby seznal realitu, která je taková, jaká je. 10 hlasů pro tuto vládu paní vicepremiérka tvrdí, že má zaručenu. A myslím si, že toto je významný posun.

No, dobře, ale v okamžiku, kdy se bude rozhodovat o nějakých sporných věcech, a teď jsme to viděli v minulých dnech, valorizace důchodů, zvyšování daní a podobně, tak kde máme záruku, že ti poslanci se nevyspí nějak jinak? Kde máme záruku, co budete dělat v okamžiku, co máte...

Právě proto bych byl radši, kdyby to společné koaliční prohlášení podepsalo v tuto chvíli celé souručenství těch 10 poslanců.

No, a máme na krizi zaděláno každou chvíli.

Ne, nemyslím si. Já si myslím, že pokud tam budou napsány jasně parametry takového vládního programového prohlášení, tak nevidím žádný důvod pro to, aby zde byla další krize. Já si myslím, že ti poslanci z Věcí veřejných, kteří přestoupili do platformy Karolíny Peake, volají po tom samém, co TOP 09 a Starostové. My už chceme stabilitu, my jsme se možná do jisté míry trochu požďuchovali s ODS, ale zásadní problém neustálých kotrmelců této vlády nespočívalo zrovna na těchto dvou stranách. Ten spočíval ve Věcech veřejných.

Podle vás je teda stabilita institucionalizovaná dohoda založená na podpisu ODS, TOP 09 čítající dohromady 92 hlasů a 10 poslanců? Ano, je to tak, nebo ne?

Myslím si, že v tuto chvíli protře tím pátečním hlasování, protože stejně ta strana ještě podle mého názoru nebude registrována, tak je to jedno z řešení. Já si neumím představit, že by toto prohlášení, já tu říkám svůj vlastní osobní názor, mělo podepisovat nějaký výbor těchto poslanců, kteří jsou třeba pouze 3, když jich je skutečně 10. Já, mně to takzvaně žíly netrhá, pokud tento dokument podepíšou všech 10 poslanců.

Tak s ohledem na to, že jde o velmi důležité reformy, tak by vám to mělo trhat žíly už jenom z jednoho prostého důvodu, a to když se budou vracet zákony třeba ze Senátu.

No, a proto opět se vracím k tomu, myslím si, že by bylo stabilnější, pokud by pod tímto textem do doby, než bude platforma paní Peake institucionalizovaná, tento dokument podepsalo všech 10 poslanců. Je to určitě bezpečnější, stabilnější prohlášení, ti lidé potom nemohou říkat, že toto nepodepsali, nevěděli, neslyšeli.

A jakou ambici bude mít vláda složena z takhle malé většiny?

Já si myslím, že tam většina není úplně malá. My můžeme spekulovat o tom, jestli to budou 102 či 103 hlasy. Na druhou stranu i řada současných poslanců Věcí veřejných stále deklaruje, že nemají cíl položit tuto vládu a že budou podporovat její rozhodné reformy. Dozvěděli jsme, že to mělo být teda obsah dohody, která byla učiněna někdy k 11. dubnu. Dneska to bylo relativně relativizováno, ale já pořád doufám, že v klubu Věcí veřejných je bezesporu i řada rozumných a uvažujících poslanců, kteří budou podporovat tuto vládu v prosazování těch reforem, ke kterým se zavázaly Věci veřejné na začátku volebního období.

Se učíme nová slova tady evidentně, že něco relativně relativizováno v okamžiku, kdy neplatí to, co politik řekne.

Tak do jisté míry jsem byl dneska překvapen z toho, že tato dohoda, která byla včera oznámena, byla relativizována. Na druhou stranu grémium Věcí veřejných ještě neřeklo, že ji nedodrží, pokud vím.

A teď dobře, tak bude většina 101, 102, 103 poslanců, ale jak chcete s touhle většinou přesvědčovat veřejnost? Ta většina bude založená třeba na dvou poslancích, kteří mají hypotéky a nedokáží si bez poslancování nic jiného představit. Tak jak chcete přesvědčovat veřejnost v tuhle chvíli, že je potřeba dát dramaticky škrtat, že je potřeba sáhnout k dalším úsporám, že je potřeba k dalším reformám?

Já rozumím otázce. Já musím říci, že samozřejmě na tom koaličním prohlášení se nemění za ty 2 roky ani milimetr. Pokud jsme toto tvrdili před dvěma lety, tak ti poslanci mají důvod to dodržet i v tom následujícím období. To znamená, nepředpokládám, že by mohla veřejnost mít dojem, že je to, že tato vláda drží na tom, je má někdo hypotéku, to určitě ne, z těch poslanců.

Tak to sice nepředpokládáte, ale to tak fakticky je.

Ne, já si myslím, že to je nemístná spekulace, že řada těch poslanců už v okamžiku, kdy poprvé hlasovala pro vyslovení důvěry této vládě, věděla o obsahu těch koaličních prohlášení a věděla, že to samozřejmě bude do jisté míry bolet. Netušili jsme, že určité skandály nejmenšího vládního partnera prostě vrhnou tak zásadní stín na tuto vládu.

A takže vy budete mít teda, to jsou strašné počty, ale ODS, TOP 09, pak platforma Karolíny Peake a další 2 poslanci Věcí veřejných, plus třeba ještě nezařazený Michal Doktor. Rozumím tomu správně takhle?

Já předpokládám, že všichni rozumí poslanci, kteří nechtějí uvrhnout zemi do chaosu, podpoří tuto vládu a nebudu spekulovat, opakuji znova, nad tím číslem 101, 102, 103.

A nevytvořili jste tady ten chaos vy sami? Protože nebyli čitelnější pánové Melčák a Pohanka, kteří byli jasní a kteří se zavázali přímo k dodržování vládního programu? Byli to takoví ti čistí přeběhlíci.

Já si myslím, že nemůžete klub...

Tady jich máte najednou...

TOP 09 a Starostů obviňovat z něčeho. My jsme neztratili jediného poslance a ani jsme tuto vládu ničím nevydírali.

Vy a komunisté.

To je vidět, kde je stabilita.

Ale... ne, já se ptám na to, jestli nebylo čitelnější v okamžiku, kdy tu vládu drželi třeba pánové Melčák a Pohanka? V tomhle okamžiku vy budete mít několik takových nezařazených poslanců.

Ale ti lidé se svobodně rozhodli. Já nevím o tom, že by na nich někdo klečel a že by jim prostě vydíral jejich hypotékou či čímkoli jiným.

Tak to nemusí je nikdo moc vydírat, to stačí, když se podíváte na složenku jednou za měsíc.

Ne, ale zároveň je důležité si uvědomit, že ti lidé už jednou pro tuto vládu hlasovali, dokonce několikrát ji drželi v hlasování, které opakovaně vyslovovala opozice a vždy se zachovali tak, že byli loajální a hlavně loajální k programu, který se tato vláda zavázala plnit. My jsme spoustu těch reforem prosadili. My už nyní bychom měli právě spíše v těch dvou letech provádět strategii dalšího šetření, snižování dluhu, ale zároveň provádění těch benefit, na které jsme se zavázali.

Je tohle poslední krize, poslední chaos? Vy pořád říkáte, že chcete zemi uchránit před chaosem, ale v okamžiku, kdy se začne debatovat o sociálně citlivých tématech, tak stačí 1, 2, 3 poslanci a...

Není většího přání klubu TOP 09 a Starostů, abychom už do žádné další krize nespadli. Já myslím, že všichni ti poslanci, těch 10, kteří se nyní deklarují jako podporovatelé této vlády, si toho musí být vědomi. Myslím, že veřejnost by již další krizi zásadní nesnesla.

A to už je asi osmá nebo devátá teď teda mimochodem za ty 2 roky.

Já to nepočítal.

To je škoda, protože to byste možná dospěl k zajímavému názoru.

Ne, samozřejmě do jisté míry mě to samozřejmě mrzí, ale opakuji, TOP 09 a Starostové nezpůsobili žádnou krizi a myslím, že ji spíš způsobovalo nějaká trojice, čtveřice lidí, kteří si tím možná řešili svoje osobní problémy než problémy této země.

A co když bude někoho pohled takový, že tu krizi držíte vlastně permanentně?

Já si to nemyslím. Já si myslím, že se podařilo prosadit celou řadu rozumných opatření a jsem na to hrdý.

Stanislav Polčák, poslanec TOP 09, 1. místopředseda hnutí Starostové a nezávislí, děkuju vám za odpovědi.

Taky děkuju.

Franišek Lutonský

ČT24, 23. 4. 2012, Pořad: Interview ČT24

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme