Polčák: Princip přímé volby starostů je správný

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

31. 5. 2013

Prezident Miloš Zeman dnes na sjezdu hnutí Starostové a nezávislí podpořil jejich myšlenku zavedení přímé volby starostů. Hnutí STAN, které spolupracuje s TOP 09, chce ve sněmovně předložit zákon, podle níž by přímá volba starostů byla povinná v obcích do 1500 obyvatel. Větší obce a města by si způsob volby starosty mohly vybrat. Naším dalším hostem je místopředseda hnutí STAN, poslanec Stanislav Polčák. Dobrý večer.

Hezký večer.

Pane poslanče, potěšila vás podpora prezidenta Zemana, kterou vyjádřil tomuto návrhu na vašem dnešním sněmu?

Bezesporu, my si myslím, že opravdu tento princip volby je správný, již dlouhodobě si to myslíme a dokonce svého času jsme s panem prezidentem, kdy ještě nebyl v úřadu, spolupracovali na petici za prosazení přímé volby starostů. Já chci pouze poukázat na to, že pro nás ten návrh je již podaný, není to žádný připravovaný návrh, my jsme splnili to, čemu jsem se zavázali a ten návrh bude směřovat do prvního čtení v rámci vyjednávání v parlamentu. Tam ta situace takhle růžová bohužel není a doufáme, že i právě vliv prezidenta, zejména na ČSSD, by nám mohl pomoci tuto normu prosadit.

Jak by vlastně ta přímá volba starostů měla tedy prakticky probíhat? Vy uvažujete, pokud tomu dobře rozumím, o jednokolové volbě, ta by se měla konat zároveň s volbami do zastupitelstev?

Ano, musí to být co nejméně administrativně náročné, co nejméně finančně náročné a pokud již volič jde o volbám jedním, kde volí své zastupitelstvo, tak zároveň na druhém papírku by měl natisknuté kandidáty a zde by zvolil svého kandidáta na starostu. Jednokolová volba většinová tedy, prostou většinou, není v Evropě nic úplně neobvyklého. Samozřejmě, když by ta volba potom byla přímá pro celou plošnou veřejnou správu, to znamená i pro ty největší města, kde bohužel zatím o tom uvažovat úplně nelze, tak potom by bylo na zvážení, zda-li volit jednokolovou nebo dvoukolovou absolutní většinu.

Prezident Zeman dnes na vašem směnu přednesl trochu jiný návrh. On říkal, že by připadalo v úvahu také to, aby se starostou stal člověk, který na kandidátce nejsilnější strany v těch volbách získá nejvíce preferenčních hlasů. To by pro vás připadalo do úvahy? S tím byste také souhlasili?

Je to v diskusi, ale prezident republiky to navrhuje z toho důvodu, aby to nebylo takzvaně administrativně náročné, aby jsem se vyhnali určitým kritickým výhradám. My samozřejmě děkujeme panu prezidentovi za tuto radu, jak případně ještě lépe propracovat ten návrh. Na druhou stranu my si nemyslíme, že tisk volebních lístků je natolik administrativně náročný, příprava voleb a jejich financování je náročné úplně z jiných důvodů, ale ten papír není tou zásadní hodnotou, naopak, kdyby totiž byl prezidentem navrhovaný model, tak ten může docházet k problémům, protože ne vždy ten, kdo vyhraje volby do zastupitelstva, zároveň musí mít absolutně nejlepšího kandidáta a stává se, že prostě v zastupitelstvu je nějaká strana, která má sice nejvíce křesel, ale starostou může být v přímých volbách zvolen úplně někdo jiný, prostě jiná strana nasadí skutečně zajímavou osobnost, kterou by třeba lidé volili do zastupitelstva také, ale celou tu kandidátku takhle třeba, v takovém rozsahu ne.

Na váš návrh reagovali různí politici, většinou kriticky, například Jeroným Tejc z ČSSD prohlásil, že obce mají ze všech institucí největší důvěru, ze všech politických institucí. Není tedy třeba ten systém měnit? Co říkáte na tu námitku podle hesla, když to není pokažené, tak by se to nemělo opravovat.

Já si myslím, že ono to není pokažené, možná jenom části, protože pokud sledujete právě míru politizace i právě těch nejmenších obcí, tak je skutečně na vzrůstající úrovni. Mnohdy se stává bohužel to, že starostou se nestane ten, kdo získal nejvíce, kdo si ti uměl u různých rodinných klanů vyběhat a tom myslím, že je rozhodně špatný signál. Já nerozumím tomu, proč když ve většině evropských států převažuje přímá volba, proč ČSSD, zdá se, tuto přímou volbu starostů nepodpořit. My se bohužel musíme na jejich podporu spolehnout, protože bez souhlasu Senátu nelze přímou volbu starostů prosadit a v tomto spoléháme na pana prezidenta Miloše Zemana, doufám, že si pozve relevantní představitele ČSSD, případně na Hrad, že o té věci budou diskutovat. Já tento argument pana předsedy Tejce nepovažuji za relevantní a spíše je z té kategorie slabších, kdy on dokáže použít vymyšlené argumenty, tak bohužel tento asi nebyl příliš povedený.

To byl místopředseda Starostů a Nezávislých Stanislav Polčák, děkujeme a na slyšenou.

Také děkuji, na shledanou.

Jan Richter

Český rozhlas Radiožurnál, 31. 5. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme