Polčák: Plošné rušení úřadů nehrozí

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

18. 11. 2012

Neděle v Událostech, u kterých vám Jolana Voldánová přeje dobrý večer. Starostové se spojují proti plánovanému rušení stavebních úřadů a matrik na stovkách míst v Česku. Od zítřka začnou z radnic hromadně odcházet výzvy poslancům, senátorům i ministrům. Podle Svazu měst a obcí by na završení plánů doplatilo 3,5 milionu lidí z venkova, kteří by za úředníky museli dojíždět. Výzva říká, že to co ušetří stát, zaplatí občané, a proto žádá tuto reformu zastavit. No a teď argumenty starostů v číslech. Své obavy formulují ve zmíněné výzvě, která příští týden odejde zákonodárcům a vládě. Starostové jsou zásadně proti tomu, aby se zrušilo víc než 400 stavebních úřadů a přes 1000 matrik. Stát teď podle letošních údajů dává obcím zhruba 7 miliard a 400 milionů korun právě na výkon celostátních agend na jednotlivých radnicích. Změny mají, podle toho co se ovšem podaří prosadit, přinést úspory v desítkách ale také možná až stovkách milionů korun. No a já teď ve vysílání vítám Stanislava Polčáka, předsedu Sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, dobrý večer pane poslanče.

Hezký večer.

Reforma veřejné správy ji měla přiblížit občanům, teď to ovšem vypadá, že se jim naopak vzdaluje. Vy s kolegy z Hnutí starostů a nezávislých ty vládní změny podporujete? Řekněte.

Já bych chtěl říci, že to je koncepční materiál, který je připravován na ministerstvu vnitra. Zatím ještě nebyl ani vládou schválen a mohu říci, že pokud například vláda zamýšlela dříve rušit stavební úřady, tak zrovna mou osobou řízený výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj docílil toho, že se plošně stavební úřady zatím nerušily. Tím vlastně chci naznačit, že ta reforma ještě bezesporu dozná zásadních změn a úprav. Ten návrh ministerstva vnitra, myslím v té podobě, tak jak je dneska prezentován, tak myslím, že takhle přijat ve sněmovně, respektive v parlamentu nebude. Za to tedy mohu říci, i za Hnutí starostů a nezávislých i TOP 09, že naším cílem není úplně bezhlavě celoplošně rušit jakékoliv úřady. Jde o to hledat nějakou míru racionalizace a tam kde vytvářet fungující správu, kde se to ještě vyplatí a kde by samozřejmě zase tím rušením došlo k znesnadnění, jaksi kvality života na venkově, tak proti tomu určitě budeme vystupovat.

V Česku fungovalo 76 okresů, státní správa se tak skutečně přiblížila občanům, teď by se ale mohla vrátit do dvou z pěti vyvolených obcí. Stačí to? Argumenty typu rozšíření internetu nebo Czech-pointů na starosty, zdá se, neplatí.

To číslo 205 je již zaběhnuté, jsou to obce s rozšířenou působností. Já bych toto číslo neměnil. Ale to pořád ještě neznamená, že by se nám ta státní správa neměla propadnout ještě třeba o úroveň níž na nižší úřady typu takzvaných dvojkových obcí. Já osobně jsem příznivcem toho samozřejmě, aby ta správa byla co nejblíže občanovi. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že musíme hledat i efektivní model a někdy to skutečně nejde dodržet. Proto my třeba říkáme ne plošnému rušení stavebních úřadů, matričních úřadů. Ale tam kde ten úřad skutečně vytváří několik úkonů ročně, tak je otázkou skutečně, i pro daňového poplatníka, jestli si za takový úřad platit. Já osobně bych byl potom tedy samozřejmě i pro to řešení, že výběrově lze určité úřady rušit.

Říká Stanislav Polčák v Událostech a já vám za vaše odpovědi děkuji.

Hezký večer, děkuju.

Jolana Voldánová

ČT 1, 18. 11. 2012, pořad: Události

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme