Polčák: Obsazení ministerstva dopravy je věcí premiéra

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

11. 12. 2012

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Pane Polčáku, z TOP 09 znělo lehké rozladění, že se s vámi premiér příliš změny nekonzultoval. Není to ale věc premiéra?

Stanislav POLČÁK, předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj /STAN/

Já si v zásadě myslím, že to je věc premiéra. Koaliční smlouva nicméně stanoví určité mechanismy a samozřejmě i koaliční poměry pro obsazení jednotlivých ministerstev. To znamená, pokud se mění již rezorty mezi dvěma koaličními stranami, tak se samozřejmě může váha jednotlivých koaličních stran změnit, a proto si myslím, že je vhodné, pokud k těmto změnám, pokud má k nim dojít, tak aby byl předseda další koaliční strany, jak popisuje koaliční smlouva, tak aby byl o nich informován, řekněme, dříve, než jsou oficiálně oznámeny.

Daniela DRTINOVÁ

A to nebyl.

Stanislav POLČÁK

Myslím si, že nebyl informován v takovém dostatečném předstihu, aby to bylo dostatečné, abychom zvážili i třeba, nechci říct, náš neformální souhlas, ale alespoň nějaké přitakání k této, k této výměně. Naopak, zas na druhou stranu, pokud jde o to personální obsazení, tak já, pan předseda Stanjura myslím, že je k sobě zbytečně skromný. Já si myslím, že on byl úspěšným nejen předsedou poslaneckého klubu, ale primátorem Opavy. A myslím si, že prostě to je manažerská pozice krizového manažera v rezortu, který není jednoduchý a který už prožil minimálně že 3 koaliční ministři. A myslím si, že teď by zasluhoval teda někoho, kdo je schopen skutečně ho z té situace vyvést.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Zaorálku, jak ČSSD hodnotí nové ministry? I podle toho, co jsme slyšeli od nastupujícího ministra Zbyňka Stanjury, ale také hodnocení nové ministryně obrany.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

Mně to připadá jako ve středověku, jako ve starém středověku, kdy panovník vyhrál bitvu a pak rozdával léna těm, co se správně zachovali v té bitvě. Tady je to podobné. Tady vlastně nejde o kvalitu řízení rezortu. Tady jde spíš o to, aby se uspokojily ty zájmové a vlivové skupiny, které podržely vládu a Petra Nečase ve chvíli, kdy se o vládu bojovalo. A samozřejmě že to je zlé, protože na rezort, jako je doprava, obrana, by měli přicházet lidé, kteří o tom něco ví. A ne že rok a půl před volbami tam přichází někdo, kdo se bude s tím rezortem seznamovat. Já jsem třeba dneska zaregistroval pozoruhodný výrok pana Stanjury. On řekl, že ušetří 20 % provozních nákladů. Pravděpodobně během dopoledne se na to pan poslanec koukl a dospěl k tomuto závěru. To mně připadá fascinující. Víte, já už si pamatuju pana Josefa Dobeše na ministerstvu školství. Ten také tam vyházel pár lidí. Výsledek byl ten, že odešli profesionálové, kteří uměli čerpat fondy, a to se tam na ministerstvu školství zhroutilo. Ztráty jsou desítky miliard. A zrovna ministerstvo dopravy má obrovské problémy s čerpáním evropských peněz. Takže jestli takto někdo s lehkostí začne pravděpodobně propouštět, protože jak jinak byste to ušetřil, tak já se bojím, jak budeme sklízet důsledky takovéhoto vládnutí.

Daniela DRTINOVÁ

Necháme zareagovat Zbyňka Stanjuru.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/

Tak samozřejmě se dá 20 % v rezortu ušetřit tím, že propustím lidi jenom. To je přece samozřejmé. Nicméně vycházím ze své nějaké manažerské zkušenosti, vycházím z toho, s čím se musí vyrovnávat privátní firmy od roku 2009. To číslo není nijak přehnané. A za rok si můžeme říct, zda bylo reálné, nebo nebylo. Já si myslím, že by nás...

Daniela DRTINOVÁ

Kde tedy konkrétně ušetříte těch 20 %?

Zbyněk STANJURA

Budu hledat agendy, které se dají zrušit či převést někam jinam, pokud jsou duplicitní. Budu se dívat samozřejmě na nakupované služby, zda se za tyto...

Daniela DRTINOVÁ

Víte o některých agendách, které mohou být duplicitní?

Zbyněk STANJURA

Tak samozřejmě, že vím, ale nechám si to ještě...

Daniela DRTINOVÁ

Můžete je jmenovat?

Zbyněk STANJURA

Tak jsou to všechny věci, které se, které se nakupují externě, ať už to jsou personální, právní, veškerá oblast služeb. To jsou přesně ty náklady, služby a mzdové náklady, které se řeší jako první v okamžiku, kdy potřebujete razantně snížit.

Daniela DRTINOVÁ

Dobře. Ale vy jste řekl přímo číslo 20 %. Takže to jste ho jen tak vystřelil nebo?

Zbyněk STANJURA

Ne, já jsem ho nevystřelil. Já jsem řekl, že to je z nějaké manažerské zkušenosti. Vím, když jsem...

Daniela DRTINOVÁ

Kolik peněz to bude, kolik peněz to bude v reálných číslech?

Zbyněk STANJURA

Stovky milionů ročně. Stovky milionů ročně, které můžeme investovat do výstavby infrastruktury. Já bych chtěl ty peníze zachovat v rezortu.

Daniela DRTINOVÁ

Kolik to je zhruba? To je velký rozptyl stovky milionů.

Zbyněk STANJURA

No, tak já věřím, že to může být až k jedné miliardě, protože to nebude jenom rozpočet ministerstva dopravy, ale jsou tady minimálně další přímo řízené organizace. Já myslím, že je třeba vést vážnou debatu o budoucnosti Státního fondu dopravní infrastruktury, vážnou debatu o transformaci Ředitelství silnic a dálnic na standardní obchodní společnost, to znamená akciovou společnost ve stoprocentním vlastnictví státu. Vidím, jak pan kolega Zaorálek už se chystá, se chystá reagovat. Myslím si, že v případě příspěvkové organizace má ten, kdo tu zřizuje, v zásadě jediný nástroj, jak ovlivňuje chod té firmy, a to je výměna ředitele. To já si myslím, že je nedostatečné, že je lepší, když je tam standardní akciová společnost, která má svoje představenstvo, svůj management, dozorčí radu. Tam si myslím, že ten stát je schopen prosazovat své, své záměry. Navíc ŘSD je ta organizace, která čerpá ty evropské peníze. Není to ministerstvo dopravy, ale Ředitelství silnic a dálnic na konkrétní, konkrétní projekty. A souhlasím, souhlasím s tím, že to je velký problém z minulosti, a my musíme udělat všechno pro to, ať se podaří dočerpat v tomto, v tomto období co nejvíce. Současně...

Daniela DRTINOVÁ

Takže, pane předsedo.

Zbyněk STANJURA

Jen dvě věty. Připravit dostatek kvalitních projektů pro program OPD2, který bude od roku 2014. To si myslím, že jsou věci, na kterých se shodneme i s opozicí, protože v dopravě se nedá plánovat na jedno volební období, ale 8 - 10 let je standardní doba přípravy realizace nějaké komunikace nebo nějaké stavby, a to je životnost spíš tří vlád a tří funkčních období.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, abychom z toho neudělali monolog několika témat. Pane předsedo, to, co jsme slyšeli od nastupujícího ministra, nejsou realistické plány?

Lubomír ZAORÁLEK

Mně to připadá, že toho je trochu příliš mnoho. Každé to ministerstvo, průmysl i doprava, má každé samo velké vlastní problémy. Mohl bych tady vyjmenovat na ministerstvu průmyslu, to je CzechInvest, situace v České exportní bance a podobně. A na ministerstvu dopravy, to jste vyjmenoval taky těch problémy taky. Já bych si přál, aby každé to ministerstvo bylo schopno tyto problémy řešit. Místo toho ještě budete řešit otázku slučování. A mně se zdá, že to je prostě nezvládnutelné. Navíc vy opravdu střílíte čísla od boku, abyste předvedl jakékoliv analýzy. My v této chvíli nemáme k dispozici žádná tvrdá data, žádné, jaká rizika budou spojena s tím, když budete ty agendy rušit. Čili mně to připadá, že tady...

Daniela DRTINOVÁ

Tak, to už jsme probrali tedy.

Lubomír ZAORÁLEK

Opravdu se nejedná o hledání efektivity, něco bylo podloženo analýzou, ale spíš o ty koaliční kšefty a kuhandly.

Daniela DRTINOVÁ

K tomu se dostaneme. Pane Polčáku.

Stanislav POLČÁK

Já myslím, že místo toho aby opozice byla ráda za to, že zde zazněl jasný konkrétní závazek nově nastupujícího ministra, aby za rok mu to případně mohla takzvaně omlátit o hlavu, tak se zde hovoří o středověku. Já myslím, že jaksi klíčovým je, aby docházelo k racionálnímu šetření. Pan ministr má teď jistý čas na to, aby předvedl a tuto podporu ze strany TOP 09 a Starostů má.

Daniela DRTINOVÁ

Tak a když se ještě podíváme na ten mechanismus těch vnitrostranických aktivit, o kterých se hovořilo. Podle vás jsou tedy nové změny ve vládě, ve slučování ministerstev možná dílem vnitrostranických mocenských obchodů uvnitř ODS. Jakou podobu podle TOP 09 ten vnitřní obchod měl? Měli jste proti němu zásadní výhradu, byl to ten důvod, proč jste kritizovali ten mechanismus?

Stanislav POLČÁK

Tak já bych nechtěl, aby tato slova samozřejmě byla vkládána do mých úst. Já si velmi rád počkám na to, jaké konkrétní agendy budou seznány, že jsou skutečně slučitelné. Přiznám se, že jsem ke slučování ministerstev velmi odpovědný, velmi jaksi konzervativní v tom, že si nemyslím, že to je tak jednoduché provést sloučení ministerstev, protože náš přebujelý právní řád dává takové množství administrativních nezbytných úkolů za současného platného znění legislativy, že sloučit jakékoliv ministerstvo s druhým tohoto rozsahu, jak řekl i pan předseda Stanjura, je ohromně obtížný úkol. Takže já...

Daniela DRTINOVÁ

Takže i vy pochybnosti máte?

Stanislav POLČÁK

Já mám pochybnosti skutečně a budu velmi očekávat, jak se tohoto úkolu především ODS zhostí. Pro nás je klíčové skutečně rušení agend. A myslím, že v tom vláda zaostává. My ve vládním programovém prohlášení máme konkrétní závazek, že se budou rušit konkrétní nezbytné předpisy nebo normy z těch zákonů, a to si myslím, že v tomto smyslu se skoro vůbec neděje. Takže to by chtělo skutečně, aby koalice na tady této, na tady tomto úkolu zapracovala daleko víc.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Stanjuro, co ta námitka některých, že je to manipulace s ministerstvy kvůli posílení vlivu prvního místopředsedy Kuby po posledním kongresu ODS?

Zbyněk STANJURA

Já té námitce fakt nerozumím. Já budu zítra jmenován ministrem. To, že budu spolupracovat s ministrem, který vede rezort, který se mají sloučit, mi připadá naprosto přirozené a normální. Tak já té námitce nerozumím. Musí ji vysvětlovat ti, kteří ji říkají.

Lubomír ZAORÁLEK

No, jenom teda. Já jsem třeba zaregistroval pana ministra Kubu, který řekl, ano, ano, že on už má určité představy o tom, co s ministerstvem dopravy, že má určité tušení, co s ČD Cargo a že řešení vás jako ministra je pro něj komfortní. To opravdu působí dojmem, že bude vykonávat jakousi kuratelu a zároveň tedy vám zasahovat do vašich kompetencí. To, si myslím, vůbec neodpovídá kompetenčnímu zákonu. Co to znamená?

Zbyněk STANJURA

Taky to tak nebude. Můžu vás uklidnit.

Daniela DRTINOVÁ

To je právě ta námitka, jestli...

Lubomír ZAORÁLEK

Když ji pan ministr říká.

Zbyněk STANJURA

To já nevím. Já jsem to neslyšel.

Daniela DRTINOVÁ

Budete, nebo nebudete poloviční ministrem.

Zbyněk STANJURA

Musíte se zeptat mého kolegy. Já myslím, že dneska i pan premiér jasně říkal, že koordinovat to bude premiér, což já považuju za naprosto přirozené, protože to je nadřízený jednotlivých ministrů.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Stanjuro, tady zaznělo, že jste možná ta čísla střelil od boku. Vy jste říkal, že tomu tak není. Ale pokud to není úplně ještě jasně na papíře, jak tedy víte, že se má slučovat a proč se tedy má slučovat, pokud vy říkáte, že to není politická hra uvnitř ODS a že nejde o posilování vlivu ministra Kuby, který by...

Zbyněk STANJURA

Tak pan Zaorálek je zkušený poslanec, nevím, kolik volebních období, mnohem déle než já. A jak to, že nemáme výbor pro MPO a výbor pro dopravu a je jeden hospodářský výbor v Poslanecké sněmovně, který řeší jak problematiku MPO, tak dopravy? Vždyť to je přeci normální. Předsedou je váš kolega pan předseda Urban. Nemáme dva výbory, není to nic překvapivého. Já myslím, že to je naprosto přirozené. Senát nemá dva výbory, nemá jeden výbor průmyslový a jeden dopravní. Je to stejné, v obou komorách parlamentu je jeden hospodářský výbor. A myslím si, že proto je...

Daniela DRTINOVÁ

Pane Polčáku.

Zbyněk STANJURA

Proto je docela rozumné, aby bylo jedno ministerstvo hospodářství.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Polčáku, vy tedy ale sdílíte ty obavy, pokud jde o slučování těch ministerstev a že za tím může tedy stát politická hra.

Stanislav POLČÁK

Nevím, do jaké míry politická hra. Každopádně by to mělo mít věcný základ. A prostě to je otázka rušení agend. A já budu velmi zdrženlivý v otázce změny kompetenčního zákona.

Daniela DRTINOVÁ

A má, nebo nemá tedy podle vás věcný základ? To je otázka.

Stanislav POLČÁK

No, já si myslím, že u některých rezortů, zrovna třeba u té dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu, bych to viděl. Ale otázka ministerstva pro místní rozvoj nebo otázka školství a kultury, to už je skutečně na velké zvážení. A osobně musím říci, že ten můj skeptický postoj se může odrazit taky v hlasování o kompetenčním zákonu. To bude muset být schváleno Poslaneckou sněmovnou. A pokud to bude pouze politická hra a bude to z toho čouhat jako sláma z bot, tak vám garantuju, že TOP 09 nebude chtít rozkolísávat státní správu v tom, že bude jaksi i budoucí vládu zavazovat tím, že zruší dvě třeba velmi silné rezorty, které mají své opodstatnění. Pokud to nebude mít věcný základ, tak si myslím, že TOP 09 a Starostové toto nepodpoří.

Daniela DRTINOVÁ

A pokud by pak ČSSD vstoupila do vlády, 18 měsíců to bude trvat to slučování. Nechali byste sloučené ministerstva dopravy a průmyslu?

Lubomír ZAORÁLEK

Toto není problém. Přece já dobře vím, že v Německu to funguje, že existuje tam doprava a...

Daniela DRTINOVÁ

Tak co vám tedy vadí?

Lubomír ZAORÁLEK

To přece není problém. Problém je v tom, že já jsem upozorňoval na to, že každý ten rezort dneska má nesmírně vážné problémy. A já se obávám, aby slučování prostě nesloužilo k tomu, že se zakrývají ty jednotlivé problémy každého toho rezortu zvlášť. Jako vždyť ta situace je tam, situace je tam opravdu...

Zbyněk STANJURA

Tomu rozumím. To se nestane.

Lubomír ZAORÁLEK

Rozumíte. 6 ministrů, 6 ministrů se vyměnilo za 7 let, jenom v této vládě 3 ministři. Z této vlády odešlo 26 ministrů. Tady se prostě nedaří řešit ty individuální problémy těch ministerstev. A my to budeme řešit slučováním.

Zbyněk STANJURA,

To jste ale fakt střelil od boku těch 26.

Lubomír ZAORÁLEK

Ale rozumíte, sloučením nevyřešíme to, co se tam nahromadilo. Problém CzechInvestu nevyřešíme sloučením. Prostě problém...

Zbyněk STANJURA

Naprosto souhlasím.

Lubomír ZAORÁLEK

Problém nečerpání evropských peněz nevyřešíme, že to sloučíme.

Zbyněk STANJURA

A to je pravda. V tom...

Daniela DRTINOVÁ

Pane Stanjuro, podle vás se to nestane, jakou garanci dáte, že se to nestane?

Zbyněk STANJURA

Tak jedině, že opozice bude kontrolovat tu práci, kterou budeme dělat. To je jediná garance, kterou mohu dát. Jinak si budeme říkat, co se stane a jestli tomu nevěříme, nebo nevěříme. To, co říkal pan kolega Zaorálek...

Daniela DRTINOVÁ

Otázka třeba i vašich garancí.

Zbyněk STANJURA

To je samozřejmě pravda. A nic takového nehrozí. Není to zakrývání nějakých...

Lubomír ZAORÁLEK

Pane poslanče, ale já teda musím říci.

Zbyněk STANJURA

To sloučení je přece až na konec.

Lubomír ZAORÁLEK

To je pěkné, co říkáte. Ale já teda musím říci, že současná vláda je velmi laxní v tom, aby třeba zástupce krajů v této chvíli skutečně zatahovala, informovala do přípravy rozpočtu, čerpání peněz od roku 2014 do roku 2020. Pro nás je ta spolupráce naprosto nedostatečná.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pánové, to už jsme malinko odběhli. Poslední otázka. Pane Polčáku, čtyři ministři jen zůstali za těch 2,5 roku nezměněni, v nezměněné pozici. Je premiér Nečas dobrý personalista?

Stanislav POLČÁK

Já si myslím, že je personalistou, který pracuje s koaliční smlouvou. Na druhou stranu, tak jak byla napsána. Na druhou stranu myslím, že ten, kdo nejvíce měnil ministry, byl Miloš Zeman, který skutečně byl v tomto přeborník. A pokud vím, tak to byla právě vláda sociální demokracie, která byla schopna během jednoho volebního období vyměnit tři premiéry. To si myslím, že se asi...

Daniela DRTINOVÁ

Tak přeborník, přeborníků na výměnu ministrů je v této zemi evidentně...

Stanislav POLČÁK

Já myslím, že v tomto ČSSD nemá co jaksi vytýkat koalici současné.

Lubomír ZAORÁLEK

Já bych neřekl, že ministři, kteří zůstávají, jsou ti nejlepší, protože si myslím, že i ministři, jako pan Heger, Schwarzenberg i Kalousek, pro mě je otázka, jaké výsledky za nima zůstávají.

Stanislav POLČÁK

Ještě zůstává Jankovský. Možná že na toho by nebylo třeba zapomínat, potom teda neplatí to číslo, které jste uváděla vy.

Daniela DRTINOVÁ

Ano, ano. Čtyři ministři, já vám je můžu vyjmenovat. Kalousek, Schwarzenberg, Heger a Jankovský a plus premiér. Ten samozřejmě zůstává.

Stanislav POLČÁK

S premiérem je pět.

Daniela DRTINOVÁ

S premiérem pět, já jsem mluvila o ministrech. Premiéra jsem brala automaticky. Pánové, já vám děkuji za účast v této debatě. Na shledanou.

Lubomír ZAORÁLEK

Také děkujeme. Hezký večer.

Stanislav POLČÁK

Na shledanou.

ČT 24, 11. 12. 2012, pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme