Polčák: Občas postupoval divně, vzpomeňme si na Parkanovou

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

22. 4. 2013

Dobrý večer. V minulých dnech jsme se dozvěděli, že vztahy mezi ředitelem protikorupční policie Tomášem Martincem a vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou nefungují, jsou velice vyhrocené. Ministr spravedlnosti dokonce mluví o policejních metodách jak z 50. let. Co se to děje a má nás to znervózňovat? Hostem dnešního Interview je muž, kterého by to už z popisu práce znervózňovat mělo a který by ovšem také měl být informovaný. Předseda ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny Stanislav Polčák. Tak tedy předseda sněmovní ústavněprávního výboru, poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák, jinak první místopředseda hnutí Starostové a nezávislí, dobrý večer.

Hezký večer.

Tak tedy zpráva dne, ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec se rozhodl kvůli sporu s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou k 15. květnu rezignovat. Je to dobrá zpráva pro vás a vůbec?

Já myslím, že takto to úplně v této chvíli hodnotit nelze, protože ta kauze relativně vypukla tím, že paní Bradáčová řekla na záznam, aniž by třeba o tom třeba věděla, že je nahrávána, poměrně podstatnou větu, která... jejíž obsah vlastně zněl tak, že zde pan vlastně elitního policejního útvaru údajně tedy prodává informace, které měly ji jaksi poškodit. To je velmi výbušná věta, zvláště za situace, kdy jí říká vrchní státní zástupkyně. A myslím si, že k tomu bylo nutno jaksi dojít určitého závěru. Já nevím, jestli ten závěr má být dneska zrovna řešen v té rovině personální, protože my bychom se měli všichni dozvědět a já jako předseda ústavněprávního výboru nemám žádné jiné informace než ty, které jsou z médií. Ústavněprávní výbor sněmovny projednává zákony, nikoli živé kauzy. Nemůže prostě vstupovat do žádných bezpečnostních svazků nebo samozřejmě jakýchkoli trestních řízení či spisů. Takže my bychom měli chtít všichni znát ten rezultát, jestli skutečně tedy paní vrchní státní zástupkyně hovořila o tom, co se reálně děje, o poměrech v policii, pak by to velmi varovné. A tou rezignací by se nic nevyřešilo.

Pojďme si to trošku víc rozebrat. To, co jste zmínil, k tomu se ještě také dostanete, ale mě přece jenom v této chvíli zajímají ty věci z dneška, ze dne. Tam totiž ne všechno úplně sedí. Policejní prezident Martin Červíček rozhodnutí Tomáše Martince označil za chlapské gesto s tím, že rezignací povýšil zájem policie nad svůj vlastní, jeho práce si váží, chce s ním dál spolupracovat a myslí si, že Tomáš Martinec by dál měl zastávat nějakou vedoucí pozici. Taky si to myslíte, že by Tomáš Martinec měl dál zastávat nějakou vedoucí pozici například v policii?

A to je v personální pravomoci pana policejního prezidenta a jiných složek, nikoli jakkoli v pravomoci politika. Já do toho vstupovat nemůžu.

To samozřejmě, ale...

A nemůžu to ani moc hodnotit.

Pro politika člena vládní koalice, která se sama prezentuje jako vláda protikorupční, tak by přece zajímat, kdo je v čele protikorupční policie a proč ředitel protikorupční policie odchází. Takže se vás ptám takto: visí dosavadní práce ředitele protikorupční policie, vážíte, zastával svůj postoj dobře?

Já myslím, že minimálně ten mediální obraz, alespoň tak jak byl viděn, byl prezentován tím, že on údajně tedy rozhýbal policii, protikorupční službu. Na druhou stranu my zase vnímáme i to druhé, to znamená i to, řekněme, co je z té odvrácené tváře, že jsme měli někdy pocit, že z policie jakoby vychází dvojí signály. Některé kauzy jsou šetřeny, některé vůbec ne. Myslím, že na ně poukázal i pan ministr financí Miroslav Kalousek. Potom mohu taky říci, že je otázkou, zdali výklad zákonu, který je prováděn setrvale, exekutivou, ministry napříč politickým spektrem. A potom přijde někdo z tohoto útvaru a provede úplně jiný výklad zákona, tak do jisté míry nám chybí výkladové...

Co máte na mysli?

Já mám na mysli zrovna tu kauzu, kterou, myslím, že šetřil tento útvar pana Martince a to byla kauza, která byla spjata s paní Vlastou Parkanovou. Byly to i jiné kauzy. Tam jsme viděli, že byl nějaký výklad zákona uplatněn tímto útvarem a na druhé straně jsme viděli, že napříč politickým spektrem a v různých historických souvislostech ten zákon byl uplatňován úplně jinak. A k tomu tedy bohužel nejvyšší státní zástupce, který má sjednocovat tuto praxi, jak státních zastupitelství, ale jejich prostřednictvím vlastně usměrňovat i činnost policie, tak na toto rezignovali. Potom vidíte kauzu, já ji nechci nějak zveličovat, nicméně kauza pana předsedy Věcí veřejných Víta Bárty, které šetřil rovněž tento, tento útvar a tam byl ten výsledek vlastně negativním na celém konci. Takže těch kauz bychom mohli vyjmenovat celou řadu. Já se nechci do nich zaplétat, protože mně nepřísluší hodnotit práci policie. To je příslušnost, která je buďto nadřízených, to znamená státních zástupců, anebo samozřejmě potom v konečném důsledku soudu.

No, vy říkáte, že vám nepřísluší hodnotit práci, ale byli to i vaši politici, kteří, kteří činnost policie hodnotili. Vzpomeňme slova místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska právě ve vámi zmiňované kauze CASA, kauze Vlasty Parkanové, kdy se mluvilo o estébáckých metodách. Dokonce premiér tehdy říkal, že o tom, kdo bude, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádostí o vydání k trestnímu stíhání rozhodovat parta policejních plukovníků a podplukovníků. Takže politici se vyjadřují k práci.

Ano, ale já jsem se v této kauze takto nevyjadřoval. Na druhou stranu musím říci, že i ve mně vyvolala velké pochybnosti. Taky jsem k tomu potom přistoupil zcela otevřeně a veřejně, že jsem nepodpořil vydání paní Vlasty Parkanové. Já mám o té kauze velké pochybnosti do dneška, protože ta věc se nikam zatím, teda pokud víme my, neposunula a naopak vlastně právě ten výklad zákonu, o který je opřeno tady tato konkrétní kauza, tak nemá ratio v tom, že by ji podpořily odborné kapacity a přesto tedy bohužel nejvyšší státní zástupce neuplatňuje tu svoji odpovědnost, kterou podle zákona má a v tomto směru podle mého názoru trochu selhává. Bylo by vhodnější, kdyby byl více aktivističtější, než je tomu doposud.

Pusťme si dnešní slova ředitele, stále ještě ředitele protikorupční policie Tomáše Martince.

Tomáš MARTINEC, odstupující ředitel protikorupční policie

Kategoricky odmítám, že by náš útvar konstruoval jakýkoliv případ a že bychom jakékoliv informace prodávali. Jsem přesvědčeným, že za 2 roky a několik měsíců, kdy tento útvar vedu, tak jsme dosáhli velmi dobrých výsledků. Ve všech oblastech, ať je to daňová kriminalita, ať je to korupce, ať je to zajišťování výnosů, ať jsou to veřejné zakázky, celé spektrum činností, kterými se zabýváme. Mám pocit, že událostmi posledních dnů ale tou medializací je tato práce mnou řízeného útvaru naprosto dehonestována.

Věříte slovům Tomáše Martince, působí na vás důvěryhodně?

Musím se trochu pousmát, protože nejlépe s médiemi pracoval právě pan Martinec, pokud jsem si mohl všimnout. Takže představa, že to...

Co tím myslíte?

Myslím tím to, že on odůvodňuje jakoby svůj postup tím, že je práce policie vláčena v médiích. Ale nevšiml jsem si, že by zrovna pan Martinec jakoby nevystupoval v médiích. Naopak měl tam přístup a nemyslím si, že práce policie byla v uplynulých dnech nějak výrazně v médiích dehonestována. Za práci policie ostatní svědčí výsledky a nikoli jenom pouze 2 roky nějaká trvající činnost. Ten výsledek je potom buďto tedy trestní odsouzení pravomocné a samozřejmě z toho se dá potom vyvodit nějaký konkrétní výsledek. Takže si myslím, že to, že pan Martinec do jisté míry rozhýbal ten útvar, je nepochybné, ale musí být vždy šetřena i zákonnost, a to je věc třeba na delší dobu než pouze dobu dvou let.

Když mluvíte o jeho vlivu na média nebo působení nebo činnosti práci s médii, tak jak hodnotíte to, jak s médii zapletla, pokud se to tak dá říci, Lenka Bradáčová, že tam sděluje cosi of record?

Je to zvláštní postup. Myslím si, že samozřejmě asi nevěděla o tom, že ještě je nadále nahrávána. Na druhou stranu i tím, že jakoby takhle postranně něco okomentovala, řekla moderátorovi, tak to samozřejmě asi profesionální příliš nebylo, protože do jisté míry buďto tedy má mlčet, anebo to tedy, pokud má takhle závažné pochybnosti, tak řešit tou interní cestou, ale je-li to teda neskutečně závažné tvrzení, tak samozřejmě může využít i veřejného sdělení, ale potom by to mělo být teda cestou skutečně veřejnou, nikoli vlastně skrytého nebo poloskrytého nahrávání.

Tak ještě jedno vyjádření si poslechněme, tentokrát ministra vnitra Jana Kubiceho. Je to ze včerejšího pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Jan KUBICE, ministr vnitra /nestraník/ /OVM 21. 4. 2013/

Paní doktorka Bradáčová je státní zástupce, dokonce vrchní státní zástupce. Ta spolupráce mezi konkrétně tímto útvarem, ale i dalšími musí bejt skutečně velmi těsná. Jestliže dospěla k závěru, že napíše dopis policejnímu prezidentovi, tak to asi nejsou jenom jednotlivé kauzy, ale i určitý systémový přístup, který brzdí vrchní státní zastupitelství ve vyšetřování.

Víte, já úplně rozumím jedné věci nebo přesněji řečeno, nezdá se mi úplně normální. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se za vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou plně a razantně postavil. To ministr vnitra Jan Kubice jen v České televizi řekl, že si spolupráci Lenky Bradáčové a Tomáše Martince dál neumí připravit, načež ředitel protikorupční policie rezignuje, přestože policejní prezident jeho práci oceňuje, váží si ji, chce s ním dál spolupracovat a tak dál. Tedy neselhává ministr vnitra, potažmo policejní prezident, jestliže šéf resortu spravedlnosti svého člověka hájí a uhájí šéf resortu vnitra člověka, kterého představitelé jeho resortu také vychvalují, tak ho nijak nepodrží, on odchází. Tak to svědčí o slabosti vedení toho resortu, ne?

Já si to úplně nemyslím, protože vy předjímáte, na čí straně je pravda. Je otázka, jestli pan ministr vnitra nedospěl k závěru, že takovéto podpory pan bývalý ředitel dnes nebo 15. května bývalý ředitel Martinec už nezasluhuje. Já samozřejmě o této věci nechci spekulovat, protože mám málo informací k tomu, abych mohl říkat tomu odpovídající závěry. Na druhou stranu to, že pan policejní prezident se za pana ředitele do jisté míry postavil, neodpovídá tomu, že na jeho tiskové konferenci v zásadě pan Martinec oznámil svoji rezignaci. A že pan ministr vnitra se za pana Martince nepostavil, tak to opravdu může vyplývat z toho konkrétního šetření nebo z konkrétních závěrů, které se můžou blížit.

No, ale právě se můžou blížit, podle oznámení mají být známé výsledky prošetřování za 2 týdny, za 14 dní a přesto Tomáš Martinec odstupuje už dnes. To je divné, ne?

Je to zvláštní, na druhou stranu počkejme, jak to samozřejmě dopadne. Podle mého názoru pro občany by zde měla být jasný, jasný vzkaz a závazek, že práce policie je pod dohledem státního zastupitelství. To není naprosto autonomní prostor, že policie může dělat cokoli. Policie je složkou státu a musí postupovat tak, jak je předepsáno v řádech právních předpisů. A kontroluje dodržování nad tím má státní zastupitelství, proto je tak nesmírně závažné, pokud vlastně druhý nejvyšší státní zástupce nepočítám-li tedy vrchního státního zástupce v Olomouci paní Bradáčová z Prahy, z pražského vrchního státního zastupitelství naznačí takto konkrétní závažné obvinění. V tu chvíli to není jedna paní povídala, mám-li to říct velmi expresivně, je to prostě vyjádření vrchní státní zástupkyně, která má mít práci policie do jisté míry pod dohledem. Je to tak, a proto je to velmi závažné.

Anebo to může vypadat, že vyšší bere a pak může vyvstat otázka, co je tím vyšším zájmem, kvůli kterému odchází ředitel protikorupční policie dřív, než se ukáží výsledky vyšetřování.

Myslím si, že ale úplně takhle to být asi nemůže, protože nechci podezírat toho, že by paní Bradáčová jakoby sama vyvolávala tuto kauzu vědomě. Celé okolnosti svědčí o tom, že to bylo relativně nevědomě, ale poodkrylo to poměrně závažné okolnosti styku mezi státním zastupitelstvím a policie. A je teďka úkolem všech odpovědných orgánů, a to tedy na úrovni policie či státního zastupitelství, aby přesvědčili občany, že postup policie pod jasným transparentním dohledem a policie nezneužívá svého postavení. Pokud by se tohoto ujištění občanů nedostalo, tak by to velmi závažný signál.

Ten spor, už jsme to tu také zmínili, se tedy rozhořel na základě dohadů o tom, jestli Lenka Bradáčová je, nebo není podjatá v případu IT zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí, když ho dozorují její podřízení a mezi prověřovanými lidmi je i její manžel Tomáš Hájek, s nímž už ovšem 3 roky nežije. Váš pohled na tato fakta a podjatost?

Těžko posuzovat v tomto konkrétním případě, nicméně z obecné roviny je třeba říci, že na podjatost je možno usuzovat samozřejmě i z určitých rodinných vazeb nebo blízkosti. Pokud ovšem taková osoba s manželem, který je de facto jenom pouze na papíře, nežije skutečně 3 roky a je-li to nějakým odpovídajícím způsobem doložitelné, tak z toho samotného zjištění nelze asi konstruovat podjatost. Podjatost by měla vždy ukazovat určitý poměr k věci nebo k účastníkům. A pokud tedy je to svazek, který je pouze tedy domnělý nebo do jisté míry pouze tedy formální, tak si myslím, že to je poměrně relevantní námitka. Na druhou stranu protože ten svazek existuje, tak jakési břemeno tvrzení a důkazní nese samozřejmě vrchní státní zástupkyně, protože my můžeme věřit jejím slovům, ale měla by to nějakým způsobem samozřejmě doložit, protože je vždycky podjatost, která je posuzována v konkrétním případě.

Jakým způsobem takovou věci doložit?

Tak samozřejmě asi tím, že mají oba dva, předpokládám, jiné trvalé bydliště, že skutečně spolu nežijí, že i z jejich okolí jsou zprávy, že ti lidé tedy nevedou spolu rodinný život a domácnost.

Když už se vše dostalo ven, tak ministr spravedlnosti Pavel Blažek v dopise policejnímu prezidentovi, ve kterém se tedy Lenky Bradáčové zastal, tak ty praktiky policie, také už jsem to zmiňoval, přirovnal k 50. letům a to jsou hodně silná slova, která mohou srážet policii, zastrašovat ji ve vyšetřování závažných korupčních kauz, nemyslíte?

Jsou to vážná slova a myslím si, že pan ministr, pokud je použil, tak k tomu měl asi tedy odpovídající informace. Já je nemám, proto...

Vy jste se o to nezajímal jako předseda ústavněprávního výboru, proč ministr spravedlnosti používá tato slova a jaký k tomu má důvod?

Zajímal jsem se o to, je pravdou, že jsme s panem ministrem měli naplánované setkání, ale z důvodu pracovního vytížení k tomu ještě nedošlo. Předpokládám, že k tomu dojde tedy v následujících dnech. Ale s panem ministrem, musím říci, že na tomto poli já tedy žádný souboj nevedu, protože předpokládám, že skutečně k tomu měl velmi vážný důvod, pokud tato slova pronesl.

Takže zatím vám nenaznačil?

Nenaznačil, ale budu se na to samozřejmě ptát, protože i mě to do jisté míry znepokojuje. Paní Bradáčová má podle mého názoru poměrně dobrou pověst a je otázkou, zdali jaksi ten skutečně postup policie v tom jejím případě může připomínat ta neblahá léta 50. let. Pokud by tomu tak bylo, tak to vrhá velký stín i na ty aktivity, které právě tento útvar třeba zpracovával v minulých dnech nebo dobách. A já si myslím, že těch aktivit bylo poměrně celá řada, byla o nich informována veřejnost. My si musíme počkat na ty konkrétní výsledky. Za prvé toho šetření a potom i těch jednotlivých kauz, protože ty kauzy jakoby za 2 roky nemohou být úplně reálné vyústění. Ale budou mít určitě v dohledné době.

Ještě na jednu věc není možné si v této souvislosti nevzpomenout. Na konci loňského srpna, když byl z funkce odvolaný policejní prezident Petr Lessy a pak znovu na podzim, na to reagoval bývalý ministr vnitra Radek John. Tehdy řekl, cituji: "Povede se útok na vedení protikorupční policie. Teď bude útok na pana Martince, protože je poslední nezávislý, který v policii zůstal a který se nedal zastrašit. Poprava Petra Lessyho je vzkaz všem policistům. Nesahejte na politiky nebo dopadnete jako on," řekl tehdy Radek John. Teď to vypadá, že to byla slova přinejmenším velmi prorocká, anebo jakoby exministr vnitra věděl, co říká a co se chystá

Těžko na to reagovat. Já na druhou stranu si nemyslím, že by tato slova mohla být do jisté míry prorocká, protože pokud pan Martinec mohl ve své funkci zůstat, tak jsem přesvědčen, že ve své funkci zůstane. Jestliže prostě výsledky práce a řekněme jednotlivých šetření, která probíhají na tom útvaru, by dopadla pozitivně, tak si nemyslím, že by bylo v jakékoli moci kohokoli donutit pana Martince odstoupit. Já prostě nechci slyšet trávu růst, že na někoho je vyvíjen takovýto způsobem nátlakem. Pan Martinec je dneska vyloučil, svoji rezignaci oznámil z toho důvodu, že nechce, aby práce policie byla ještě více dehonestována v médiích. Můžu si o tom myslet, co chci, je to poměrně zvláštní vysvětlení, ale beru to na vědomí. Na druhou stranu o tom, jak dopadne reálné prověřování těch náznaků, které i řekla paní Bradáčová, tak o tom se dovíme podle mého názoru, doufám, v dohledné době.

Ale vidíte, že jisté otazníky to vyvolává i ve vás a tak ještě jedna citace exministra vnitra Radka Johna. Také řekl: "Bude nutné sledovat, jak zatočí koalice s panem Martincem. Teď má ODS prostřednictvím pana Červíčka kontrolu nad policií," řekl. Je to tak, kontroluje ODS policii?

Já si to opravdu nemyslím. Policejní prezident, jak víme z právní úpravy, je velmi těžko odvolatelný, proto je jeho postavení do jisté míry nezávislé skutečně na výkonné moci a na politicích. A představa, že by pan policejní prezident byl ovládaný ODS, tak to Věci veřejné a pan John prostě dokládají pouze jakýmsi blízkým vztahem k jedné paní poslankyni za ODS, což si nemyslím, že je zrovna ten případ, který by dokazoval jakoukoli intervenci. Pan prezident byl jmenován, podle mého názoru prostě řádně. V tuto chvíli nemám žádný důvod zpochybnit jeho postavení. Pan John provádí různé věštecké jaksi věštby, abych teda byl k tomu konkrétní, dobře věštby a jednou se mu povedou, jednou se mu nepovedou. Prostě toto je konkrétní případ, kdy se mu to možná povedlo, ale nemyslím si, že by to mělo reálný základ.

Tak ještě jedno vysvětlení by se nabízelo. Jestli není zvláštní, že protikorupční, ředitel protikorupční policie končí ani ne měsíc poté, co jeho útvar obvinil pražské radní z ODS a TOP 09 v čele s primátorem kvůli projektu Opencard, kvůli uzavření další, podle policie nevýhodné smlouvy s firmou Haguess

Tuto souvislost já zcela odmítám. Podle mého názoru je třeba i jaksi mít na zřetelný, že nejvyšší státní zástupce v této věci taky učinil poměrně razantní úkon ve vztahu k této šetřené věci. Tam je podezření na to, že rovněž třeba například policie nepracovala zcela standardně, zrovna tyto útvary, že dokonce tedy část svého obvinění údajně opsala z nějaké studentské práce. Je tam poměrně řada otazníky, nejvyšší státní zástupce nařídil tedy ta podezření případně prověřit a já si myslím, že z toho nelze vůbec konstruovat, že by byl jakýkoli nátlak na politiky. Naopak tam je činnost dozorujícího státního zástupce, a je otázka, jak i ta další šetření v této kauze dopadnou. Rozhodně si nemyslím, že by pan Martinec odstupoval kvůli tady této kauze.

Další případ, o kterém se mluví i v této souvislosti, případ Amun.Re. Jde o to, že tedy pro připomenutí finančně-analytický útvar ministerstva financí předal protikorupční policii podezření na trestný čin spáchaný přitom, že tuto velkou fotovoltaickou elektrárnu, její anonymní majitele přes advokátní kancelář prodali polostátní firmě ČEZ za cenu mnohem vyšší než obvyklou. A protikorupční policie to jakoby v tichosti odložila a teprve poté, kdy se státní zástupci o případ, co se s ním stalo, začali zajímat, tak policie ho znovu otevřela. A to se mluví, že mezi lidmi s Amun.Re taky figurovali někteří vlivní členové ODS. Vás tento případ zajímá?

Samozřejmě, já jsem zaznamenal vyjádření právě ministra financí, který na tento konkrétní příklad poukázal. Na druhou stranu je to případ, o kterém se dovídám pouze z médií. Já samozřejmě nemám žádný přístup do těch svazků. Ale pokud státní zástupci jakoby, nechci říct, že donutili, ale minimálně v té věci dozorovali činnost policie a přiměli ji k větší práci, tak si myslím, že to je i ve prospěch paní Bradáčové, respektive složek státního zastupitelství. Jinými slovy, že činnost státního zastupitelství by měla mít vždy prim, protože ona je ze zákona, tato zastupitelství jsou ze zákona zodpovědná za dodržování zákonů i útvarech všech policie.

Čili souvislost s tím, co se děje kolem protikorupční policie, absolutně nevidíte, absolutně?

No, kdyby to bylo tak, že víte co, vy vytváříte souvislost, která říká: policie nepracovala a vyhovovalo to části politiků ODS. Ale jak víme, státní zastupitelství, tedy pan ministr Blažek se za paní Bradáčovou velmi razantně postavil. Kdyby tomu bylo opačně, kdyby ji tedy takzvaně nepodržel, tak by to vytvářelo možná tuto souvislost. Ale tady jde proti sobě.

Já nevytvářím konstrukce, já se snažím jen dopátrat toho, co se děje a o čem i vy sám říkáte, že otazníky máte a na všechno odpovědi neznáte.

V této ale konkrétní kauze asi úplně ne z hlediska postupu státního zástupce, protože tam je jeho aktivita poměrně jasná a myslím, že spíše rozhýbala policii.

Tak a poslední úplně stručná otázka a prosím na ni stručnou odpověď, když se zeptám, Tomáš Martinec nebo Lenka Bradáčová, jak odpovíte, kdo má vaši větší důvěru?

V tuto chvíli bezesporu Lenka Bradáčová, mám-li si skutečně vybírat z těchto dvou jmen.

Pane poslanče, já vám děkuji, přeji vám hezký večer. Na shledanou.

Hezký večer, na shledanou.

Bohumil Klepetko

ČT 24, 22. 4. 2013, pořad: Interview ČT24

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme