Polčák: Novela umožňuje kontroly NKÚ ve firmách se státní účastí

Rozhovor s poslancem TOP 09 Stanislavem Polčákem

Pravomoci, budoucí pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu, to je zásadní věc, nový návrh zákona o NKÚ je v Poslanecké sněmovně. V úterý jde do prvního čtení na mimořádné schůzi poslanecké sněmovny. Paragrafy společně předkládají Stanislav Polčák z TOP 09, Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL a Andrej Babiš z hnutí ANO.

20. 1. 2014

Václav MORAVEC, moderátor
Nejvyšší kontrolní úřad má však s částí zákona zásadní problém, a teď cituji z vyjádření úřadu: "Jako nedostatečné se pro potřeby kontroly jeví omezení působnosti NKÚ ke kontrole územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí, pouze na soulad kontrolovaných činností se zákony. Navíc s výjimkou toho, zda je jejich majetek využíván účelně a hospodárně. NKÚ přijetí návrhu zákona v navrhovaném znění nedoporučuje," konec citátu. Poslanec Stanislav Polčák v rozhovoru pro dnešní Otázky sice připustil, že k jednomu zúžení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu dochází a to ve vztahu k obcím, dnes může Nejvyšší kontrolní úřad kontrolovat účelnost a hospodárnost využívání státních dotací, tady jsou Polčákova slova.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ano, do jisté míry se jedná o omezení těch pravomocí, které NKÚ má pouze ve vztahu k obcím, ale je to opakovaně úlitba senátorům, kteří bez tohoto požadavku neschválí změnu ústavy a ten dopad té změny ústavy je daleko širší. On dopadá na příspěvkové organizace naprosto stejně, to znamená, tam samozřejmě bude moci NKÚ kontrolovat ve vztahu ke všem povinným subjektům je ta novela naprosto stejná. To znamená, ano, NKÚ tam bude moci kontrolovat jen u těch obcí je omezená a to je prostě otázka i kompromisu, který musí být dosažen na ústavní úrovni.

Václav MORAVEC, moderátor
Vysvětluje s narážkou na dřívější výhrady senátorů k rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu poslanec Stanislav Polčák z TOP 09. Podle něj snad Senát poslanecké návrhy neodmítne, protože v nich jsou i připomínky senátorů.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Já samozřejmě nevím, jestli se názor senátorů změní nebo nezmění, ale už víc vyhovět jejím požadavkům prostě nešlo. Já trvám na tom, že jsme reagovali na všechno, co tehdy Senát chtěl říct. A řeknu také natvrdo, že kdyby se nejednalo o změnu ústavy, ale pouze o změnu zákona, tak bychom na připomínky ze strany Senátu asi do jisté míry kašlali.

Václav MORAVEC, moderátor
Dodává otevřeně v rozhovoru pro Otázky poslanec Stanislav Polčák z TOP 09. Jste ale ochoten připustit, že aby prošla novela ústavy oběma komorami parlamentu, tak museli tvůrci novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu v Poslanecké sněmovně vzít v potaz některé připomínky senátorů a už jsme tady spolu probírali před tím rokem to, jaké výhrady měl právě Senát k novele Nejvyššího kontrolního úřadu.

Miloslav KALA, prezident, Nejvyšší kontrolní úřad
Podle mého názoru to navržené řešení nereaguje na diskusi v Senátu. Senát prioritně oponoval, že existují duplicity v kontrolních systémech, ty je třeba prověřit, a potom následně Senát vyjádřil, v řadě vystoupení senátorů vyjádřil, ochotu zabývat se rozšířením působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu. Já bych ale chtěl říci jednu věc. Nejvyšší kontrolní úřad nenavrhuje rozšíření své působnosti. Před volbami měli všichni rozšíření působnosti, všechny politické strany, rozšíření působnosti ve svých volebních programech, ve všech heslech, všude jsem to četli, a nikde jsme nečetli, že to ve skutečnosti bude zúžení. Bylo všude.

Václav MORAVEC, moderátor
Došlo tam k jedné věci. Vy totiž stále mluvíte, není to vaše obratnost, že říkáte, že se zužují pravomoci nejvyššího kontrolního úřadu, ale když jsem se díval do toho poslaneckého návrhu poslanců Babiše, Polčáka a Bělobrádka, tak tam rozšíření pravomocí je. Ostatně poslanec Stanislav Polčák říká, že například se umožní Nejvyššímu kontrolnímu úřadu prověřovat hospodaření firem s majoritní účastí státu a to tady předtím nebylo. Tady jsou Polčákova slova.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Ta novela umožňuje NKÚ chodit do firem se státní účastí, to znamená, ano, je zde vymezeno kritérium, že tam kde mají tedy buďto stát nebo samozřejmě kraje a obce, města většinový podíl, tam NKÚ může kontrolovat. U těch obcí a měst s tím omezením, o které jsem již hovořil, a domnívám se, že je vyslyšena tedy tato připomínka ze strany Senátu. Je i vyslyšena ta druhá připomínka ze strany Senátu a je to otázka toho řekněme, do jisté míry výsadního postavení obcí a měst. Protože na úrovni textu ústavy je zaručena samospráva. To znamená, že se zaručuje obcím a městům jakési volné pole jejich působení, samozřejmě v rámci platných zákonů a tomu i ta novela ústavy jaksi podle mého názoru vyhovuje z hlediska i toho kritizovaného ustanovení ze strany NKÚ, ale opakuji, bylo to projednáváno i s pracovníky NKÚ, já to mám v dispozici e-mailovou komunikaci, kterou jsme již tehdy prostě vedli. Neříkám, že by s tím s radostí souhlasili, ale pochopili, že prostě se jedná o kompromis nutný z hlediska změny na úrovni i Senátu.

 

 

 

ČT24, 19. 1. 2014, pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme