Polčák: Není důvod pro odvolání nejvyššího státního zástupce

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

26. 2. 2012

Václav MORAVEC, moderátor

Připomínám, že hlavními hosty Otázek zůstávají předseda poslaneckého klubu ČSSD, stínový ministr vnitra Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a místopředseda Starostů a nezávislých, poslanec Stanislav Polčák. Ještě jednou, pánové, vítejte na zpravodajské Čtyřiadvacítce ve druhé hodině Otázek. Hezký dobrý den ještě jednou.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/

Hezký den.

Václav MORAVEC

Teď ta úvodní otázka, navážeme na diskusi o tom, co se děje u na vrchním státním zastupitelství a u žalobců. Je to rok, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman je ve své, ve své funkci. Pokud byste byli členy vlády a teď vám dal někdo hlasovat o odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, jak byste se zachovali, Zbyňku Stanjuro.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/

Tak za prvé já nejsem člen vlády.

Václav MORAVEC

Tak lehce se z toho ale nevymluvíte.

Zbyněk STANJURA

Ne, ne, ne. Já říkám, předpokládám, že kdyby někdo takový návrh podal, tak ho nějakým způsobem zdůvodní a zvážil bych ty důvody, takže bylo by to na konkrétním ministrovi, že pokud vím, tak to předkládá ministr spravedlnosti, a musel by ten takový návrh řádně odůvodnit. A mně to připadá jako hypotetická otázka. Takže...

Václav MORAVEC

Budu modifikovat tu otázku. Podíváte-li se na dosavadní kroky nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, vnímáte jako kompetentní.

Zbyněk STANJURA

Tak já si myslím, že nejvyšší státní zástupce plní, plní svoji úlohu v zásadě dobře. Nemyslím si, že bychom my jim jako politici z parlamentu měli nějak výrazně hodnotit práci nejvyššího státního zástupce a říkat, to se nám líbilo více, to se nám líbilo méně.

Václav MORAVEC

Celý ten spor hraje se podle vás opravdu o důvěryhodnost státního zastupitelství, respektive když je to teď už v té pozici Rampula nebo Zeman, tak kam byste se postavil?

Zbyněk STANJURA

Ne, tak já si myslím, že nemůžu být rozhodčí, nemůžu být rozhodčí, nemám dostatek informací. A já myslím, že se hraje o důvěru ve spravedlnost, nejenom o důvěru veřejnosti ve státní zastupitelství. Ale bych to ještě rozšířil vůbec o důvěru veřejnosti ve spravedlnost. A já považuji tu situaci za v zásadě nepřípustnou, aby se státní zástupci v přímém přenosu přes média obviňovali z trestných činů, dávali na sebe trestní oznámení. To podle mě jasně snižuje důvěru veřejnosti v systém práva a v systém spravedlnosti v České republice.

Václav MORAVEC

Když ale vstoupím do vaší řeči, myslíte si, že veřejnost tu, tu důvěru v ten systém vůbec má? Citoval jsem tady z výroční zprávy BIS v první hodině za rok 2010, tedy kdy v pozicích vrchního státního zástupce v Praze byl Vlastimil Rampula, náměstkem Libor Grygárek, Renata Vesecká byla nejvyšší státní zástupkyní, a znovu si připomeňme ta slova, specifický problém představuje bezpečnostní nespolehlivost některých soudců, státních zástupců, BIS zaznamenala kontakty představitelů justice na osoby z kriminálního prostředí či existenci klientelistických vazeb, které mohou závažným způsobem ovlivnit průběh řízení. Unikaly informace ze spisů. Myslíte si, že veřejnost ještě může mít v toto, v toto důvěru, když BIS na to upozorňuje vás jako politiky, nás jako veřejnost ve výročních zprávách. A teď vidíme, že Vlastimil Rampula v pátek vystoupí na tiskové konferenci, řekne, že trestní oznámení na Stanislava Mečla podá až v pondělí, nezavolá policii, aby zajistila stopy.

Zbyněk STANJURA

o, tak já si nemyslím, že není žádná důvěra. Já jsem říkal, že takovýhle souboj těch dvou skupin snižuje důvěru veřejnosti. Všechny ty fakta, která jste uvedl ze zprávy Bezpečnostní informační služby, jsou přece alarmující. A řešit tu situaci musí ti, kteří, kteří zastávají vedoucí, vedoucí místa ať už na státním zastupitelství, nebo v soustavě soudů. To není přece otázka, že politici se nějak usnesou a od zítřka bude tu státní zastupitelství, tu soud fungovat lépe. A všechny ty, a já bych řekl, že to budou pochybnosti jednotlivců, já nemám důvod nevěřit zprávě Bezpečnostní informační služby.

Václav MORAVEC

Ale podívejte se na to, že není to tak, že to vyhovuje politikům, Mostecká uhelná, nic se nevyšetřilo, problematická privatizace i za vlád vedených sociální demokracií. Podívejte se na pražské dopravní podniky, podívejte se na vyšetřování kauzy pandury. Není to tak, že vám jako politikům vlastně celý ten systém také vyhovuje, protože by začal ohrožovat různé lobbisty a šedé skupiny, které jsou v pozadí politiky?

Zbyněk STANJURA

Naopak. Já si myslím, že většině politiků vyhovuje, když se tohle to řádně vyšetří, aby nebyli politici chápáni jako jedna skupina, která má jedinou snahu někde něco vyvést něco nekalého. Takže já určitě patřím k těm, kterým vyhovuje to, aby se všechny kauzy řádně prošetřily. Jenom říkám, že bychom je neměli hodnotit. Protože já když jsem politik ODS, tak jako je velmi jednoduché říkat, že Mostecká uhelná byla v době, kdy byla u vlády sociální demokracie. Samozřejmě, že to má být prošetřeno.

Václav MORAVEC

No, to říká premiér Petr Nečas. Tak to musíte proškolit svého předsedu, aby nehodnotil na tiskových konferencích, že to jde za sociálními demokraty.

Zbyněk STANJURA

Já myslím, že to je reakce na jiné vystoupení v Poslanecké sněmovně. A já si myslím, že tohle by měl být úkol, na kterém bychom neměli mít stranické rozdíly. Nevidím v tom vůbec ten stranický pohled pro to, aby se všechno vyšetřilo řádně a aby viníci nebo obvinění byli řádně souzeni ve spravedlivém soudu a případně potrestáni. To si myslím naopak, že by naprostou většinu politiků mělo spojovat, ne rozdělovat. A vůbec by v tom neměla hrát žádnou roli stranická příslušnost toho kterého ministra nebo komunálního či krajského politika.

Václav MORAVEC

I vy si, Stanislave Polčáku, myslíte, že opravdu vám jako politikům celý ten systém nevyhovuje, byť BIS na to ve výročních zprávách upozorňuje drahnou dobu a možná i to, co se teď děje, je jen pokračováním jednoho a téhož příběhu?

Stanislav POLČÁK

Já myslím, že to, co jste četl, je bezesporu neradostné čtení, a to ještě nevíme, co je v té neveřejné části té zprávy Bezpečnostní informační služby. Každopádně to, co řekl pan kolega Stanjura, já bych mohl se vším souhlasit. Je ovšem si dobré uvědomit, že právě Občanská demokratická strana má tu nejvyšší odpovědnost, protože je z jejích řad ministr spravedlnosti a samozřejmě i premiér, a to už tedy vlastně druhé volební období, tudíž my pokud zde voláme nebo vaše úvodní otázka byla na to, zdali bychom hlasovali o odvolání nejvyššího státního zástupce, tak já musím říci za TOP 09 a Starosty, že my bychom v této věci vůbec nehlasovali, a to z jednoho důvodu. I podle rozsudku štrasburského soudu právě ta provázání to provázání na možnost jakéhosi vlastně odvolání nejvyššího státního zástupce jenom díky rozhodnutí vlády je tento systém českého státního zastupitelství vlastně podřízen výkonné moci.

Václav MORAVEC

No, ale zároveň jste nic neudělali v rámci koalice, kdyby to i pro vás jako pro TOP 09 přece bylo prioritou, tak budete tlačit na ministra spravedlnosti a ODS, ať tu novelu zákona o státním zastupitelství do té vlády dávají. Zároveň vidíte spory mezi ODS a Věcmi veřejnými o to, kdo bude ministrem vnitra, kompetenční přetahovanou mezi Karolínkou Peake a Jiřím Pospíšilem. Tudíž neříkejte, že to pro vás je prioritou.

Stanislav POLČÁK

Ne, pane redaktore, kdybyste viděl, na kolika jednáních já jsem koaličních byl, kde se řešila otázka právě zákona o státním zastupitelství, tak byste určitě seznal, že my se v této věci angažujeme, takže poposouváme ty věci dál. Ale je to zásadní odpovědnost ministra spravedlnosti, který je jediný možný, který může předložit takovýto návrh zákona. A samozřejmě pan premiér jako tedy hybatel ve vládě je ten, kdo má ty věci posunovat dál. Pokud já vím, tak ta malá novela zákona o státním zastupitelství byla v jakémsi stádiu zrodu prostě zastavená. A já si myslím, že dneska už prostě není možno jít cestou malých kroků. Musíme předložit komplexní novelu.

Václav MORAVEC

Což ale, což ale zdržuje to rychlé řešení, aby byla oddělena soustava státního zastupitelství od moci výkonné, tedy od vlády.

Stanislav POLČÁK

Bezesporu ano. My se na tomto ovšem zdržení nikterak nepodílíme. Prostě my nemáme tu kompetenci, že bychom jim mohli tuto novelu předložit sami, je to věc Legislativní rady vlády.

Václav MORAVEC

Po roce působení Pavla Zemana vnímáte jeho kroky jako pozitivní?

Stanislav POLČÁK

Já si myslím, že pan nejvyšší státní zástupce se bezesporu osvědčil. Nicméně pokud jde o ty konkrétní kroky třeba v případě odvolání pana Rampuly, tak je třeba ještě o těch návrzích přesvědčit samozřejmě příslušné soudy ve smyslu stávající platné legislativy.

Václav MORAVEC

Pokud to je vůbec možné, protože když se podíváte na do té výroční zprávy BIS, tak ta také v roce 2010 vlastně konstatuje, že neexistují žádné nástroje, když i sama BIS zjistí napojení státních zástupců či některých soudců na klientelistické skupiny, tak na to BIS jasně upozorňuje. Tady cituju rok 2010. "Nestandardní aktivity představitelů justice vykazovali v mnoha případech znaky kriminálního jednání, které vzhledem k zákonnému vymezení postavení soudců a státních zástupců nelze odpovídajícím způsobem postihnout.

Stanislav POLČÁK

/nesrozumitelné/ možná jedna jediná věta. My máme velkou důvěru v našeho koaličního partnera a že tady tyto problémy vyřeší a budeme se podílet na tom, aby to řešení bylo co nejdřív. Prostě je to teďka de facto primárně v rukou Občanské demokratické strany, premiéra a ministra spravedlnosti.

Václav MORAVEC

Také ale vy jste součástí vlády, tak jednoduše to shazovat nemůžete. Ještě navíc dva roky...

Stanislav POLČÁK

Ne, my jsme podepsali koaliční smlouvu.

Václav MORAVEC

Dva roky to tady je napsáno v tomto veřejném dokumentu.

Stanislav POLČÁK

Ano, ale my nemůžeme předložit ten návrh zákona. My opravdu na to čekáme, chodíme na všechna koaliční jednání. Nicméně ten kompromis se zase hledá velmi těžce. My třeba na těch koaličních jednáních, to jenom pro doplnění, my podporujeme posílení pravomocí nejvyššího státního zástupce, a to tedy na rozdíl odporu některých.

Václav MORAVEC

Pane předsedo.

Zbyněk STANJURA

Ale ten konflikt přece není dneska mezi státními zástupci a politickou reprezentací. Tady se, tady bylo návrh nejvyššího státního zástupce, který sice si osvojil ministerstvo spravedlnosti, ale tady byl soudní přezkum. To znamená, tady ta politická reprezentace v tom nesehrála žádnou roli.

Václav MORAVEC

Počkejte, politická reprezentace sehrála roli v tom a sehrává roli, jaké jsou zákonné, jaké je zákonné vymezení odvolávání státních zástupců a fungování. Jiří Pospíšil jako ministr spravedlnosti mnohokrát upozorňoval, že to odvolání je velmi problematické, a upozorňoval na to už při návrhu. Zároveň, když je prošetřování i vrchní státní zastupitelství, odkud unikl utajený svědek Rakušanů, prostě v rámci právní pomoci dostaneme od Rakušanů zprávy, zprávu, kde je utajený svědek, a pošlete to do Česka a utajený svědek je najednou neutajený svědek, a pak vrácený vrchní státní zástupce začne ukazovat obrázky, aniž by nejdříve kontaktoval policii.

Zbyněk STANJURA

Ale vrátil ho tam soud. Tak potom se musíme bavit o tom, že nebude možná, nebude možný soudní přezkum při odvolávání a bude to platit pro státní zástupce nebo i pro soudce, protože to jsou velmi vážné otázky. To není, nikdo nevracel z politické reprezentace nikoho do funkce. Já teď neříkám, že to mají dělat politici. Jenom říkám, že na jedné straně, a většinou se na tom shodneme, říkáme, že státní zástupci i soudci mají být nezávislí na výkonné moci, což si myslíme naprosto správně. V okamžiku konfliktu nebo nějakých selhání lidí, kteří jsou v té struktuře, najednou slyšíme, že za to mohou politici a že mají něco udělat. Ale přece musíme vyvážit tu možnost odvolání a nějaké obrany proti tomu odvolání. Tak můžeme hledat různé cesty, jestli to bude formou kárných senátů a tam se budou bránit ti odvolání, nebo ne. Ale není to tak, že by do toho měli vstoupit v jakékoli fázi politici a najednou rozhodovat oni. To bychom přece popřeli tu zásadu jak ta soudní soustava, tak soustava těch státních zastupitelství, že by měly být nezávislé na výkonné moci. A to není výmluva. To je prostě konstatování.

Václav MORAVEC

Pane předsedo Tejci.

Jeroným TEJC, stínový ministr vnitra /ČSSD/

Tak pan předseda Stanjura tady říkal, že nemá rád zobecňování, zobecňování o tom, že všichni politici kradou nebo že jedni jsou stejní jako ti druzí. Ale já myslím, že to zobecňování bychom měli odmítnout i v případě státních zástupců a toho, co se teď děje. Já jsem byl velmi znepokojen výrokem pana předsedy výboru pro bezpečnost, koaličního předsedy Radka Johna, který říkal, že se jedná o válku gangů. Jako by všichni byli stejní. Já myslím, že je potřeba se dívat na příčiny a potřeba se dívat na to, kdo jak se osvědčil, nebo neosvědčil ve své funkci. Když navážu na tu vaši otázku, která se týkala fungování pana Zemana jako nejvyššího státního zástupce, tak samozřejmě mohu mít výhrady k některým jeho krokům, mohu být znepokojen tím, že jeho návrh, který podával prostřednictvím ministra, neuspěl. Na straně druhé u něho vnímám jasnou snahu o očištění státního zastupitelství od toho, co se dělo v těch minulých letech. Já myslím, že naopak na rozdíl od něj pan Rampula svou šanci před několika lety od pana ministra Pospíšila dostal a neuspěl. Prostě nemá důvěru veřejnosti. Rozděluje státní zastupitelství jako takové, rozděluje odborníky, rozděluje veřejnost. A myslím si, že jednoznačně, kdybych si měl vybrat mezi tím, zda má setrvat pan Rampula nebo pan Zeman ve funkci nejvyššího státního zástupce, tak budu hlasovat pro pana Zemana.

Václav MORAVEC

Počkejte, ale vy přece jako opozice do těch, do války gangů, když vezmu tady Johnovo sousloví, tak vy do ní vstupujete, protože vy jste Radku Johnovi podepsali zasedání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, které se uskutečnilo v úterý, na rozdíl od občanských, občanských demokratů a TOP 09, protože poslanci tohoto bezpečnostního výboru to nepodepsali.

Jeroným TEJC

Tak já nechci zlehčovat to, co tady říkal pan předseda Stanjura, že poslanci ODS nebyli. No, nepřišli do práce, protože výbor byl řádně svolán. A možná by bylo dobře, kdyby tam byli a tu debatu vedli. My jsme podpořili skutečně to, aby se výbor konal, abychom se bavili o těch vážných věcech, které se tam dějí. Nepodpořili jsme pak potom Radka Johna v některých usneseních, které možná měl na mysli a které možná měly směřovat vůči nejvyššímu státnímu zástupci. A také jsme jej nepodpořili v tom, aby setrval na účasti pana Mečla. Takže v tom, v tom je ten rozdíl, protože my jsme chtěli si vyslechnout zprávu ministra spravedlnosti, a to se stalo. A já jsem spokojen s tím, že pan ministr přišel. Ale já myslím, že celá ta debata, která tady teď je vedena, vůbec není o tom, jestli odejde ministr spravedlnosti, nebo ne, jestli tady je chyba na straně ministra, nebo koho jiného, že se hraje...

Václav MORAVEC

Počkejte, ale o to se bezesporu asi, asi hraje.

Jeroným TEJC

Já myslím, že se hraje skutečně ne ani tak o ministra spravedlnosti jako o nejvyššího státního zástupce, a to mě znepokojuje, protože ve chvíli, kdy vidím, že policejní prezident je pod tlakem ministra vnitra a premiéra, který jasně říká, měl by odejít, tak teď to vypadá tak, že za chvíli bude pod tlakem nejvyšší státní zástupce, a to pro nás by bylo naprosto nepřijatelné, protože to by přesně popíralo...

Václav MORAVEC

Myslíte, že o to hrají, hrají koaliční strany...

Jeroným TEJC

Já jsem o tom přesvědčen.

Václav MORAVEC

...že chtějí dostat z funkce Pavla Zemana.

Jeroným TEJC

Ano, já jsem o tom přesvědčen a jsem rád, že jsem slyšel to, co jsem slyšel od svých kolegů. A budu jen čekat na to, jestli to, co tady řekli, to, že skutečně nebude vyvíjen tlak na odvolání Pavla Zemana, bude platit, protože z výroku pana premiéra to tak úplně necítím, necítím jasnou podporu Pavlu Zemanovi v tom, co se děje, a vnímám to tak, že teď je tady tlak na ministra spravedlnosti, aby poté mohl být případně tlak na nejvyššího státního zástupce, který může vyvrcholit i odvoláním, nebo tím, že nejvyšší státní zástupce řekne, za takových podmínek, za takové situace nechce s vládou pracovat.

Václav MORAVEC

Stanislav Polčák chtěl velmi stručně reagovat.

Stanislav POLČÁK

Já jenom krátká reakce. Já myslím, že poslední vláda, která poněkud bezdůvodně odvolávala nejvyššího státního zástupce, byla právě vláda Jiřího Paroubka, která odvolala svoji vlastně tehdy, řekněme, do jisté míry provázanou paní Marii Benešovou, jak se následně ukázalo, takže u paní Vesecké to pomíjím. Ale zrovna sociální demokracie politizovala nejvyšší státní zastupitelství. To je si třeba vyjasnit. Na druhou stranu je třeba říci, že my zde...

Václav MORAVEC

Takže nejde o odvolání Pavla Zemana.

Stanislav POLČÁK

Já to slyším poprvé a myslím si, že žádná příčetná vláda, která si hovoří, že je protikorupční a má celou řadu jiných přívlastků, nemůže v tuto chvíli odvolávat nejvyššího státního zástupce, není pro to důvod. My bychom měli předložit urychleně samozřejmě ten návrh novely. Na druhou stranu není možno stavět pana Rampulu do pozice arciďábla, jako kohosi člověka, který může za všechno zlo v justici. Tomu asi tak není. Jestliže ministerstvo spravedlnosti vede dlouhé správní řízení, jehož výsledkem je vlastně zrušení obou dvou rozhodnutí pro nezákonnost soudem, nezávislým, nestranným, já nemám důvod pochybovat o tom soudním rozhodnutí, tak asi někde je ten...

Václav MORAVEC

A četl jste ten rozsudek?

Stanislav POLČÁK

Já jsem četl jenom krátkou anotaci, kterou jsem viděl někde na nějakém serveru. Samozřejmě ty dostatečné...

Václav MORAVEC

A o ten rozsudek si zažádejte v rámci zákona o svobodném přístupu k informacím. Je zajímavý, protože ten soud nekonstatuje, co je vlastně a měl by to být rozsudek precedenční, co by mohlo být důvodem k tomu, aby soud materiálně vnitřně seznal, za co odvolat státního zástupce. A to v tom rozsudku nenajdete.

Stanislav POLČÁK

No, ale těchto sporů tady bylo několik. Vemte si, že zrovna právě pan ministr spravedlnosti Pospíšil odvolával státní zástupce z vedoucích postů za bývalé Topolánkovy vlády na návrh nejvyšší státní zástupkyně Vesecké. A už tehdy byla judikatura vyslovena například v případě pana Ištvána nebo ze severních Čech, tuším, pana Křikavcem.

Václav MORAVEC

Křikavec, ano. A to se teď mýlíte, protože nejvyšší správní soud, a zase ten rozsudek mám, nerozhodoval o materiálním jádru sporu, ale rozhodoval o formálním postupu. Takže nejvyšší správní soud neřešil důvody odvolání, ale proceduru odvolání.

Stanislav POLČÁK

Na druhou stranu to rozhodnutí, to si myslím, že mýlíte trochu vy, se vrátilo zpátky na Krajský soud v Brně a ten už musel meritorně rozhodnout o tom, zdali ty důvody byly pro to, aby byl...

Václav MORAVEC

Ne, tam, tam právě byl ten problém, že nebyly sdělovány ministry spravedlnosti důvody pro odvolání.

Stanislav POLČÁK

No, právě bylo to nepřezkumatelné rozhodnutí pro nedostatek důvodů.

Václav MORAVEC

A to je ten zásadní problém. Takže tady když si ... Vy jste četl, Zbyňku Stanjuro, ten rozsudek celý?

Zbyněk STANJURA

Ne, ne.

Václav MORAVEC

Nečetl, nečetl jste. Pojďme tedy za šéfem Transparency International ještě Davidem Ondráčkou, kterého znovu vítám v Otázkách. Nakolik vy vidíte problém v souvislosti s děním v soustavě státního zastupitelství právě v tom, že politici nejsou s to dohodnout se na novele zákona o státním zastupitelství, a to celou tu soustavu destabilizuje.

David ONDRÁČKA, ředitel Transparency International ČR

Ten zákon o státním zastupitelství z mého pohledu byl jeden z klíčových kroků, které představil nejvyšší státní zástupce Zeman a chtěl tím změnit současnou praxi, která politizuje státní zastupitelství, jmenování vedoucích státních zástupců. Ale samozřejmě taky vnáší do té soustavy větší odpovědnost jednotlivých státních zástupců za jejich fungování, a to si myslím, že je krok naprosto správným směrem. To jak ten zákon zatím jakoby dopadá, to znamená, že je odkládán, malá novela byla de facto zabita a čeká se na velkou novelu, si myslím, že je politická odpovědnost, měl by ji vysvětlit premiér, měla by ji vysvětlit vláda jako taková, protože bez toho samozřejmě i kdyby byl nejvyšší státní zástupce kdokoliv, tak těžko může tu soustavu lépe dále reformovat. Ale k té další diskusi, která tady byla. Já myslím, že to skutečně na mě to působí trochu dojmem jako taková parodie na Limonádového Joa, že padouch i hrdina, padouch i hrdina jsou jedna rodina. Ono to tak není prostě. Myslím si, že dneska ta vyhrocená situace ve státním zastupitelství žádá to, aby politici jenom obecně nemluvili o potřebě nezávislosti justice, ale k tomu skutečně udělali konkrétní kroky, a to je z mého pohledu v této době jasně, jasně deklarovat, že žádný tlak na pozici nejvyššího státního zástupce tady není.

Václav MORAVEC

le to deklarovali. To jste asi neposlouchal.

David ONDRÁČKA

Já jsem to poslouchal. Ale slyšel jsem úplně jiné výroky od jednak politiků, kteří jsou ve studiu dneska, ale i od jejich kolegů. Pokud čtete dobře, dobře jednotlivé zprávy v médiích o tom, jakým způsobem probíhá třeba uvnitř ODS diskuse nad tím, nad osudem ministra spravedlnosti Pospíšila a samozřejmě tím i potenciální tlak na nejvyššího státního zástupce Zemana, tak si myslím, že to není jednoznačné. A myslím si, že je tady velmi zřetelný, zřetelný boj a otevřená politická válka o to, jak to dopadne. Tady se skutečně může stát, že pokud, pokud by ten politik, ta politická podpora nebyla jednoznačná, tak se nejvyšší státní zástupce Zeman na to taky může vykašlat v nějaký moment.

Václav MORAVEC

Konstatuje šéf české pobočky nevládní organizace Transparency International David Ondráčka. Děkuji vám za rozhovor. Asi tady reakce Zbyňka Stanjury, protože deník Právo právě referoval už v pátek, že na grémiu ODS jste se měli pohádat a že se hrálo o to, že by měl padnout ministr spravedlnosti.

Zbyněk STANJURA

Já teda nikdy nechci komentovat, co se stalo na uzavřeném jednání, ale udělám výjimku. Prostě není pravda to, co nějaké anonymní zdroje sdělují deníku Právo. Nikdo tam nekřičel na pana ministra Pospíšila, nikdo nenavrhoval jeho odvolání. To prostě není pravda. A myslím, že to už v nějakém tiskovém prohlášení v pátek sdělili další členové grémia. Seděl jsem na tom jednání, tak prostě není pravda. A nevím, jak člověk má reagovat na to, že napíše některý deník, že dle anonymních zdrojů. Teď to převezmou všechny servery a teď už se to jako rozvíjí a teď najednou je z toho příběh, jak ODS chce něco. A teď slyším, že snad chceme vyměnit nejvyššího státního zástupce od opozice a podobně. Takhle to pak žije vlastním životem. Nic takového se nám prostě nestalo v ten čtvrtek.

ČT 24, 26. 2. 2012, Pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme