× Pohněme s tím. Společně!

Polčák: Nejsme si úplně jisti nevinou ministra Vondry

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

16. 6. 2011

Současný ministr obrany, Alexandr Vondra ani s odstupem času nenašel na organizaci českého předsednictví EU nějaké fatální selhání. Prohlásil to dnes ve sněmovně na mimořádné schůzi ke kauze údajně předražené zakázky pro firmu Promopro na poskytování audiovizuálních služeb při předloňském předsednictví. To se nelíbí opoziční ČSSD, která požaduje jeho demisi. Ovšem také koaliční strany Věci veřejné a TOP 09 starostové si nejsou zcela jisté Vondrovou nevinou. Jednání sněmovny totiž částečně nebo zcela opustili. Hostem Stalo se dnes je teď poslanec, Stanislav Polčák, místopředseda hnutí Starostové nezávislí. Dobrý večer i vám.

Dobrý večer.

Řekněte, proč jste se neúčastnili zasedání Dolní komory? Je to tedy jakési přiznání toho, že si nejste úplně jisti o nevině Alexandra Vondry?

Je to přesně tak. My v této chvíli již nedokážeme věrohodně hájit pana ministra obrany. Naším, respektive našemu koaličnímu partnerovi jsme to sdělili. Snažili jsme se ten problém řešit uvnitř koalice. To se nepovedlo a tudíž následně, pokud opozice vyvolá jakékoliv hlasování v rámci sněmovny nebo v rámci jednání sněmovny, my jsme našemu partnerovi sdělili, že nebudeme hájit pana ministra obrany. Protože to prostě není možné a není to v našich silách. Ale to je pouze náš názor, to znamená, nechť si tento vnitřní problém ODS vyřeší sama.

Jinými slovy, myslíte si tedy, že by Alexandr Vondra měl z vlády odejít?

My si myslíme, že samozřejmě při této, při těchto zjištěních faktech je ta politická odpovědnost na místě. Jestli je na místě ještě nějaká jiná povinnost, to já samozřejmě přejímat nemohu, ale mám za to, že v tuto chvíli je ta politická odpovědnost pana ministra a její vyvození plně na ODS a na panu ministrovi. On samozřejmě, pokud jsem já měl možnost sledovat ty jeho vyjádření z několika před týdny, tu svojí funkci vlastně k dispozici dal na uvážení pana premiéra a je to tedy teďka v rukou pana premiéra.

Děkuji, tolik poslanec Stanislav Polčák, místopředseda hnutí Starostové nezávislí. Na slyšenou.

David Šťáhlavský

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 16. 6. 2011