Polčák: Návrh na zrušení imunity je vážně myšlený nepopulistický krok

Rozhovor s poslancem TOP 09 Stanislavem Polčákem

14. 4. 2014

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Sledujete Události se vším důležitým a zajímavým, co přinesl 12. duben, dobrý večer přeje Marcela Augustová. Poslanci a senátoři můžou přijít o imunitu. Stanislav Polčák z TOP 09 požaduje zrušení jejich trestní ochrany. Za vzor si bere sousední Slovensko, kde už to udělali. Návrh opozičního zákonodárce je ve sněmovně. Má podporu napříč politickým spektrem a šance na schválení jsou tak vysoké.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
Pražského exprimátora Bohuslava Svobodu sněmovna vydala k trestnímu stíhání letos v únoru, a to kvůli kauze Opencard. Pro hlasovalo 101 ze 175 přítomných. I on sám. Napříště už by poslanci hlasovat nemuseli. O trestní imunitu zřejmě přijdou.

Stanislav POLČÁK, člen ústavně-právního výboru sněmovny /TOP 09/
Není vhodné, aby si musel touto procedurou prostě projít někdo, kdo ji vlastně ani nechce. Já jsem přesvědčen, že drtivá většina poslanců, na které by takzvaně policie takto ukázala, by prostě touto procedurou v parlamentu projít nechtěla.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Pane poslanče, omezení imunity, to je vždycky populární návrh. Už máte předjednanou podporu? Můžete například říct, kolik hlasů máte teď ve sněmovně vyjednáno pro svůj návrh?

Stanislav POLČÁK, člen ústavně-právního výboru sněmovny /TOP 09/
Ne, nemohu to říci, protože já jsem ten návrh podal samozřejmě jako vážně myšlený a nepopulistický návrh a s nikým jsem to nepředjednával. Pouze na našem poslaneckém klubu TOP 09 a Starostové jsem oznámil tuto aktivitu a jsem rád, že vlastně drtivá většina přítomných to podpořila i svým podpisem. A vzhledem k tomu, co jsem si prožil v kauze pana docenta Svobody, tak jsem to jako jedinému nabídl jemu připodepsat tento zákon. Nezjišťoval jsem poměry, já reaguji na tu situaci, která prostě nastala a která ukazuje, že se imunita vůbec nevyužívá. Víte, já se teď vracím akorát z obce Železné, kde slavili výročí Rakousko-uherského mocnářství, a to je samozřejmě jakýsi přežitek. A stejně takový přežitek je už dneska i ta imunita.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Na druhou stranu, proč jste to neprosazovali už za minulé sněmovny, kdy jste měli víc poslanců a byli jste taky vládní strana, takže jste měli nepochybně lepší vyjednávací pozici?

Stanislav POLČÁK, člen ústavně-právního výboru sněmovny /TOP 09/
Paní redaktorko, my jsme to prosazovali. Přesto, že došlo k omezení imunity na dobu pouze výkonu mandátu, tak to rozhodování kolegů v parlamentu je čistě politické. Není vedeno právě tím, co je důvodem pro odepření vydání po dobu trvání mandátu, jak je to vlastně dneska platná úprava. Je to pouze politické stanovisko, nebo dokonce snaha poškodit politického protivníka. Pro mě je platný text ústavy samozřejmě velmi posvátný a divím se, že prostě někteří nadřazují své třeba i osobní zájmy právě tomuto textu. Potom je tedy důležité takový přežitek z ústavního pořádku vyjmout a nechat tam pouze okolnosti, které by měly vést k tomu, aby byla chráněna svoboda výkonu toho poslaneckého mandátu. To znamená, aby mě nemohl nikdo zadržet, nebo dát do vazby a vychýlit tak poměry právě v Poslanecké sněmovně. 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
Říká poslanec Stanislav Polčák. Děkuji Vám. 

Marcela Augustová

ČT1, 12. 4. 2014, zkrácená verze pořadu: Události

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme