Polčák: Na NKÚ zavládla určitá hysterie

Rozhovor s poslancem TOP 09 Stanislavem Polčákem

23. 1. 2014

Martin KŘÍŽEK, moderátor
Sněmovna dnes podpořila měnu ústavy, která má rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Související poslaneckou novelu zákona o NKÚ ale vrátila k dopracování. Cílem obou předloh je, aby úřad mohl kontrolovat třeba kraje, obce, zdravotní pojišťovny, veřejné vysoké školy nebo příspěvkové organizace krajů a obcí. Prezident NKÚ Miloslav Kala ale tvrdí, že novely ve skutečnosti pravomoci úřadu omezují. Řekl to i pro Český rozhlas.

Miloslav KALA, prezident, Nejvyšší kontrolní úřad
Bohužel to provedení toho, co je v té novele skutečně napsáno, vede k tomu, že zaprvé zúží naše současné pravomoci a na druhé straně nás zavede do strašné spousty právních sporů, případně soudních sporů. Věcně je tam jedna záležitost, která se týká rozsahu našich kontrol. V tom původním návrhu, že budeme kontrolovat takzvanou zákonnost, s čímž jsme souhlasili a neměli jsme proti tomu zásadní problém, byť to nebylo znění, které odpovídá " Rýnské" deklaraci. Dnes se to ale otočilo a výslovně se nám zakazuje kontrolovat hospodárnost a účelnost. To znamená, pokud obec dostane peníze na nějaký konkrétní účel, na opravu škody, a starosta to použije na opravu hospody, tak my se k tomu nemůžeme vyjádřit a nemůžeme to žádným způsobem dokonce ani popsat.

Martin KŘÍŽEK, moderátor
Řekl Českému rozhlasu Plus prezident NKÚ Miloslav Kala. Hostem Radiožurnálu je teď za navrhovatele těchto změn poslanec TOP 09 Stanislav Polčák. Dobrý večer.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Hezký večer.

Martin KŘÍŽEK, moderátor
Tak, pane poslanče, jak to je? Chtěli jste pravomoci úřadu rozšířit, nebo ne? Rozumíte těm obavám šéfa NKÚ?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
V zásadě příliš nerozumím, protože pro mě tato vyjádření, která jsem nyní i slyšel, jsou neustále se opakující vyjádření z posledního týdne. Myslím, že zavládla určitá hysterie teda na asi na úrovni Nejvyššího kontrolního úřadu, který má pocit, že vlastně do jeho působení a do jeho postavení chce zasahovat někdo další. A chci říci, že k tomu má mandát i podle ústavy, ale hlavně tedy, že tyto změny, které jsou projednávány, úplně plně obsahují, odpovídají tomu, co bylo předloženo už minulý, minulý rok. Já vím, že prostě tehdy ještě pan viceprezident byl pouze viceprezidentem a byl zvolen tedy v zásadě asi jinou koalicí, tehdy to bylo dohodou ODS a ČSSD. To znamená, že asi nechce třeba dneska kontrolovat ty, "který" ten návrh rozšiřuje a mohl bych je tady samozřejmě vypočítávat.

Martin KŘÍŽEK, moderátor
A třeba o tom, jak mluvil Miloslav Kala, o té zákonnosti a na druhé straně hospodárnosti a účelnost, proč třeba vypadla tato, ty, ta druhá dvě slova, tedy nezužuje se tím fakticky pravomoc NKÚ?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Já chci říci, že toto je pouze jediná oblast, jedna jediná konkrétní oblast, kde se samozřejmě reaguje na připomínky ze strany Senátu, který nesouhlasil s tím, aby obce a města byly z hlediska jejich samostatné kompetence, rozhodování o svěřených prostředcích, posuzovány jaksi úplně plno. Ten původní návrh, který skutečně byl v širší podobě, Senát odmítl. A Senát je v této věci nepřehlasovatelný. A v této věci teda skutečně muselo dojít k určitému respektu, k postavení Senátu a jeho úloze. Ale je to jedna jediná oblast, kde Nejvyšší kontrolní úřad, který má pravomoc kontrolovat, a je zúžená, ale my přinášíme řadu jiných oblastí. Například teď mohu říci ČEZ jako společnost, která doposud nepodléhala kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu, i když bude to samozřejmě k debatě. Jsou to městské společnosti typu Pražský dopravní podnik. Jsou to prostě veřejné výzkumné instituce, mohl bych tady prostě vyjmenovávat Českou tiskovou kancelář, Českou televizi, Český rozhlas. To by bylo velmi na dlouho a je mi skutečně až podivné, že pan prezident tedy tyto subjekty vůbec nejmenuje, opomíjí je. A vyzobává si prostě jedinou oblast, kde skutečně muselo být reagováno na připomínky Senátu a na postavení obcí, které je kryto už dnes platným zněním ústavy.

Martin KŘÍŽEK, moderátor
Ve sněmovně se tedy bude dál projednávat ta novela ústavy, váš návrh novely zákona byl sice dán k dopracování, ale fakticky to znamená, že se asi projednávat nebude. Jak to vnímáte? Nebude to podle vás nakonec dobré řešení, nejprv probrat ty kompetence, pravomoce NKÚ v rámci ústavy, a pak třeba hledat znovu shodu u toho zákona konkrétní?

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Já se přiznám, že já jsem to takhle i chtěl. Já jsem to takhle navrhoval hnutí ANO, aby se nejprve projednala otázka změny ústavy. A já jsem rád, že prostě tyto stanoviska a připomínky, které podle mého názoru do jisté míry i zmatečně přednášel pan prezident Kala, tak že prostě nebyly dneska vyslyšeny. A že ta novela ústavy prostě bude projednávána Parlamentem. A věřím, že nalezneme i ústavní shodu nad tímto textem. A zároveň ten zákon jsem navrhoval já původně, tedy hnutí ANO, aby se tedy zaparkoval. A do té doby, dokud neprojedná se text, text ústavy, tak aby nebyl projednáván. A v zásadě není nic, nenastalo nic jiného. Já předpokládám, že v okamžiku, kdy bude schváleno znění ústavy, tak na to bude i navazovat předložení právě odpovídajícího, tomu schválenému znění ústavy, odpovídajícího znění zákona.

Martin KŘÍŽEK, moderátor
Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák. Díky a na slyšenou.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/
Hezký večer, na slyšenou.

 

 

ČRo Radiožurnál, 22. 1. 2014, pořad: Zprávy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme