Polčák: Na místě Bessera bych odstoupil

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

5. 12. 2011

A další host Událostí, komentářů Stanislav Polčák, 1. místopředseda hnutí Starostové a nezávislí, dobrý večer.

Dobrý večer.

Události, komentáře samozřejmě také oslovily ministra kultury Jiřího Bessera, ale ten z důvodu pracovního zaneprázdnění svoji účast dnes odmítl. Pane Polčáku, ministr Jiří Besser a váš stranický místopředseda neuvedl svoji účast ve společnosti Comoros Group v majetkovém přiznání. Je toto samotné důvod k rezignaci na post ministra?

Tak toto samotné důvod k rezignaci není z jednoho důvodu, pokud by tato věc stála osamoceně, tak samozřejmě pan ministr může tvrdit, že se jedná o opomenutí, což zákon sankcionuje. Musí nést svoji přestupkovou odpovědnost, ale tato skutečnost není sama o sobě. To znamená, pokud to zapojíme do těch dalších okolností, které s tím případem jsou spojeny, tak samozřejmě ta situace už je vážnější.

To znamená, že když k tomu přidáme ten fakt, že v té společnosti Comoros Group figuruje pan ministr, nebo alespoň ještě minulý týden figuroval společně s mužem, který se jmenuje Pavel Hrách, který byl před měsícem pravomocně odsouzen k podmínce a k několikasettisícové pokutě za korumpování či uplácení státní úřednice, tak o co je to vážnější? To už stačí na požadavek rezignace?

Tady je souběh několika momentů. Za prvé samozřejmě samotná okolnost, že pan ministr neuvedl tuto skutečnost do povinného majetkového přiznání, dokonce tedy ve dvou letech, to je nešťastné, pan ministr říká, že se jedná o omyl, o nedopatření, já nemám důvod tuto informaci rozporovat. Osoba pana Hrácha už je ovšem složitější v tom, že tento pán byl odsouzen pro korupci a toto je skutečnost, která vrhá to společné podnikání, byť pan ministr a myslím, že i pan Hrách poměrně jasně tvrdí, že nejde o žádné společné podnikání, že ta firma vlastní pouze byt, tak přesto není asi pro ministra české vlády vhodné, aby takto spolupracoval na této úrovni zapsané veřejně dohledatelné skutečnosti s osobou, která byla odsouzena za korupci.

Pane místopředsedo, a teď jsem tu dlouhou větu pochopil tak, jako že ano, to je důvod k rezignaci?

Já si myslím, že i, a ta třetí okolnost, která zde nebyla zmíněna, prostě pan ministr nevěnoval této kauze asi na začátku dostatečnou pozornost. Ten čas, který plyne.

Kdy na začátku?

No, myslím si, že v okamžiku, kdy byl s tou, s tímto zjištěním konfrontován poprvé, protože dnes už máme pondělí a myslím si, že v tu chvíli, kdy, kdy tato věc takto stála, tak měl v řádu hodin konat, měl donutit, pokud ten jeho příběh je pravdivý a já opravdu o tom nepochybuju, tak měl donutit svého společníka, aby skutečně odhalil to, jakým způsobem byl financován ten nákup toho bytu, protože je úplně zbytečné hovořit o tom, že ta kauza je korupční, když tam není žádné korupční jaksi obvinění, žádná transakce neproběhla nelegálně.

Pane Polčáku, tady jste teď v České televizi a tady se o korupční kauze zatím ještě nemluvilo.

No, ona dostává tuto nálepku a myslím, že to je špatně. Ano, tam je zodpovědná osoba, která byla odsouzena za korupci, ale samotný nákup toho bytu podle mého názoru, jak to tak aspoň čtu a cítím, proběhl zcela legálně asi podle amerického práva.

No, proto jste tady vy coby 1. místopředseda strany, ze které pochází Jiří Besser, a já se vás ptám, aniž bych tomu dával nějakou nálepku, jestli to, co jsme tady teď společnými silami seřadili vedle sebe, stačí na to, aby tady zazněl jasný požadavek, Jiří Besser, ministr kultury by měl opustit tuto vládu.

Já jsem zde řekl jednoznačně, že jsou zde minimálně tři okolnosti, které již v této souhře nebudí vůbec dobré světlo, a ten postupují čas myslím si, že panu ministrovi Besserovi nevylepšuje tu pozici, a to je, myslím, že špatně. My to budeme muset projednat.

A jak tomu mám rozumět, když bych nebyl úplně chápavý, mám tomu rozumět, jako že Jiří Besser má rezignovat na svůj post?

Já bych chtěl být také spravedlivý a říct, že prostě v okamžiku, kdy byť člen TOP 09, bývalý ředitel Národního technického muzea podle pana ministra postupoval nezákonně, tak pan ministr ho bez ohledu na to, že je nějaký člen spřátelené strany, tak ho odvolal. A v tomto příběhu prostě ta spravedlnost politická neexistuje, to znamená, já se obávám toho, že ten postupující čas jde proti panu ministru Besserovi.

A proč nedokážete, pane Polčáku, říct prostě, měl by odstoupit nebo neměl.

Protože já si chci taky počkat na vyjádření pana Hrácha. Dneska večer se objevily již rozhovory na, tuším, některých serverech, které uvádí to, že pan Besser to, co hovoří, je skutečně pravdou. To znamená, já bych chtěl, aby tyto informace.

Z toho, co jste mi tady, pane Polčáku, říkal, tak ani jednou nevyznělo, že by nějaké informace, že byste nevěřil, že pan Jiří Besser nemluví pravdu. Vy jste říkal, že ty okolnosti toho, jak se k tomu postavil, ho diskvalifikují. Tak znovu říkám, měl by odstoupit, nebo neměl. Co nového vám pan Hrách do té kauzy může přinést.

No, může ukázat skutečně to, že na ten nákup toho bytu byly použity jeho peníze, že pan ministr mluví od počátku pravdu, ale choval se holt v jistou chvíli minimálně neobratně. Příště by to mohlo být lepší.

Takže abych si to jenom srovnal. Kdyby se prokázalo, že ty peníze na ten byt ve Spojených státech byly, jsou, takříkajíc, košer, tak to je v pořádku a to samotné porušení zákona ministrem kultury vám nevadí.

Vadí a ještě mi vadí to, že se stýká s tímto člověkem v takto vysoké veřejné ústavní funkci. V tu chvíli prostě si myslím, že tyto dvě okolnosti pořád budou hrát proti němu.

Pane místopředsedo, tak mi v tom, prosím, udělejte jasno. Je ministr kultury v tuto chvíli diskvalifikován pro plnění svého vládního postu, nebo ne.

Myslím si, že jeho mise ve vládě je vážně ohrožena a to říká i pan premiér. Ostatně pan premiér bude velmi zásadním způsobem rozhodovat o tom, jestli pan ministr zůstane na své pozici.

A váš názor?

Můj názor osobní je ten, že pan ministr dal tuto funkci k dispozici, já osobně bych asi v jeho roli.

Pane místopředsedo, řekněte to celé, on ji dal k dispozici, pokud někdo zpochybní to, co říkal.

No, a to je taky nešťastné, protože si myslím, že politik by měl být ten, kdo aktivně přednáší důkazy na svoji obranu, protože musí být nějaká presumpce do jisté míry viny a on měl ty důkazy na svoji vinu přednést.

Tak ještě jednou, váš názor, měl by odejít Jiří Besser nebo ne.

Podívejte se, já se jaksi nemohu v tuto chvíli vyjádřit tak ostře, jak vy chcete. Já počkám taky na projednání této skutečnosti s mými kolegy, které bude v pondělí 12. 12.

A váš názor?

Můj názor je, že pan ministr by měl opravdu svou situaci velmi zvážit. Já bych velmi zvažoval, asi bych na jeho místě volil ten odchod.

A teď tady bude nějaký týden trvat situace, kdy se bude prostě lavírovat, kdy ministr kultury, člen vlády bude znejistěn, dokonce i členové jeho vlastní strany budou říkat, že to není úplně ono.

No, není to tak, protože pan ministr odjel plnit pracovní povinnosti do zahraničí a my si s ním můžeme sednout poprvé teďka po té skutečnosti, kdy vypovídají pan Hrách a jiní, myslím si, že tam je pan Konšel, tak teprve poté si s ním můžeme o té situaci znovu probrat, protože mohou vyjít najevo ještě nové, další skutečnosti. Já nejsem vědma, abych věděl, co se stane samozřejmě poté, kdy se pan ministr navrátí ze zahraničí.

A jestli jsem tomu správně porozuměl, tak vy, až o tom budete jednat se svými stranickými kolegy, tak budete prosazovat, aby Jiří Besser odešel.

Já nebudu prosazovat, aby ministr odešel, ale dám mu velmi ke zvážení, aby zvážil ten svůj odchod, protože je to skutečně v tuto chvíli spíše jeho osobní odpovědnost. On neporušil zákon tak, že by to bylo na okamžitý odchod, pan komentátor, myslím, že Radko Kubičko, to myslím, že velmi trefně ve svém komentáři pojmenoval. Zde.

A můžete tedy dát jenom nějaké kritérium, pane Polčáku, kdy ten zákon už se porušuje příliš, chápu to dobře, že ministři můžou tak trochu málo porušit zákon, aniž by přišli o svůj post.

Podívejte se, tam je samozřejmě odpovědnost přestupková. To znamená, máte zde, pan ministr je připraven nést odpovědnost podle zákona, ale pak je odpovědnost politická a ten.

Co by to znamenalo, kdyby nebyl připraven nést odpovědnost podle zákona.

No, musí nést samozřejmě, ale on říká, klidně ať je mu udělen ten nejvyšší trest, což je, myslím, 50tisícová pokuta.

Jako kdyby na to měl nějaký vliv.

Ne, to ne, to jsem ani nenaznačil, to si myslím, že by bylo špatné, kdybyste mi takhle podsouval. Ale ta druhá odpovědnost, ta politická, ta není takto jaksi přísně, bych řekl, podle zákona spočitatelná, prostě teď ty náklady, které pan ministr na sebe vzal, jsou rozhodně asi vyšší, než se na počátku jevilo. Takže myslím si, že by měl to opravdu velmi sám zvažovat.

Pane místopředsedo, díky za váš komentář i za čas, na shledanou.

Taky děkuji.

Martin Veselovský

ČT 24, 5. 12. 2011, Pořad: Události komentáře

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme