Polčák: Kvalitní dopravní síť je nutná pro rozvoj obcí

Komentář poslance Stanislava Polčáka

26. 4. 2011

Co po letošní zimě poznamenat ke stavu našich silnic? Ukazuje se na jejich stavu včetně místních komunikací, jak obrovský máme dluh v dopravní infrastruktuře. Každá další zima jen tento dluh odkrývá do hrozivějších rozměrů.

Jakožto předseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jsem o letošním jaru navštívil téměř všechny kraje. Samozřejmě v těch místech, kde je nová cesta, případně opravená, tam se tento problém nevidí v celé nahotě. Kdo však řídí pravidelně na delších trasách, setkává se s výtluky takový rozměrů, že v nich spolehlivě utopíte nápravu. Osobně sám téměř dennodenně zdolávám nevídané výtluky ve Středočeském kraji.

Finanční prostředky na důslednou opravu stávající sítě komunikací chybí, toto konstatování asi nikoho nepřekvapí. Stát rozdělil správu komunikací mezi sebe, kraje a obce. Rozdělená správa na kraje za většinu komunikací v regionech a částečně též na obce za místní komunikace vytváří tlak na regionální volené představitele, aby prostředky, s nimiž hospodaří, efektivně věnovali nezbytným opravám. Ukazuje se však rovněž, že jen mechanické „látání děr“ problém neřeší, když do několika málo let se takováto prozatímní výsprava objeví znovu a pochopitelně s novým nárokem na veřejné prostředky. V napjaté rozpočtové době škrtů je zřejmé, že každé užití veřejných prostředků musí být co nejvíce efektivní, čemuž opakované látání téhož nenasvědčuje.

Stát z téhož důvodu rozpočtového napětí nebude mít dostatek prostředků na dálnice a silnice ve své gesci. Asi pak nelze očekávat, že by stát mohl příliš přispět krajům při opravách cest v péči regionů. Na druhou stranu ministerstvo dopravy již avizovalo, že poskytne těm nejpostiženějším krajům mimořádnou dotaci na překlenutí této situace. Otázkou je, které kraje jsou nejpostiženější. Osobně mám pocit, že po letošní zimě je to většina krajů. Závěrem bych chtěl vyslovit úvahu, že by kraje měly vytvářet fond pro opravy silnic. Situace s výtluky se totiž nebude lepšit, ale naopak bude nezbytné investovat mnoho desítek miliard. Plán na jejich alokaci však zatím chybí, protože takto vysoký objem prostředků nemůže hned tak slíbit žádná vláda. Jejím úkolem ovšem je vytvořit stabilní plán pro střednědobé plánování oprav, které snad nebudou jen příslovečným látáním děr. V parlamentu se svými kolegy se pokusím vytvoření obdobného plánu iniciovat. Je to ostatně pro rozvoj regionů naprosto nezbytné, neboť kvalitní dopravní síť je předpokladem pro jakýkoli rozvoj našich samospráv.

Stanislav Polčák,
předseda sněmovního Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj,
poslanec klubu TOP 09 a Starostové

Krajské noviny, 15. 4. 2011, Rubrika: Téma, str. 2