Polčák: KSČM stále oslavuje únor 1948

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

8. 9. 2011

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Máte slovo. Hezký večer, milí diváci. Komunisté by mohli nadobro zmizet z poslaneckých lavic. Vláda totiž pověřila ministra vnitra vypracováním dalšího návrhu na pozastavení KSČM. Jednu analýzu už vláda má. Jenomže jí zklamal. Na činnosti KSČM nenalezla nic protiprávního. Je tedy pak Komunistická strana Čech a Moravy legitimní demokratickou stranou, kterou by tedy, s kterou by tedy všichni měli a mohli spolupracovat? A nebo jsou komunisté ostudou a nebezpečím naší demokracie? Diskutovat budou poslanec TOP 09, který se nevzdává a usilovně bojuje o pozastavení KSČM. Poslanec Komunistické strany Čech a Moravy, který je naopak zcela v klidu, usmívá se. Zrušení své strany se nebojí. Advokát zastupující občany, kteří byli pronásledováni komunistickým režimem. Spoluautor analýzy Ministerstva vnitra, která na činnosti KSČM neshledala nic protiprávního. A za vás veřejnost, důchodce, který nikdy nebyl členem Komunistické strany a naopak mladý a zapálený komunista. Máte slovo, ale nejdřív ti z vás, kteří telefonovali do rádia Impuls.

/zdroj: rádio Impuls, 8.9.2011/

To byste se divili, jak by s váma komunisti zatočili. Pane bože, lidi, probuďte se. Že jsou dluhy, to jsme se dozvěděli kdy. A když kradli, to jsme se vůbec nedozvěděli. Tady aspoň víme, co kdo udělal. Ale bylo by taky dobrý, kdyby se ty lidi odsoudili a kdyby tam ty komunisti mezi těma soudcema neseděli.

/zdroj: rádio Impuls, 8.9.2011/

Moc dobře a ráda na tu dobu vzpomínám. Obyčejní lidé se měli za minulého režimu velice dobře, problémy měli jen ti, co se do všeho pletli. Dala bych, nevím co, za to, kdyby se ta doba vrátila.

/zdroj: rádio Impuls, 8.9.2011/

Vy, kdo tvrdíte, že komunisti byli beránci, jste asi zapomněli na lidi popravené, pozavírané, umlácené, umučené, vyhnané ze svých domovů, na zabavené majetky, na zákazy činnosti a na mnoho jiných zločinů komunistů.

Michaela JÍLKOVÁ

Ty ohlasy, které jsme slyšeli, hovořily zejména o komunistické straně v minulosti. Ale pánové, hovořím k vám třem, nalijme si čistého vína, pokud chcete pozastavit činnost zde stranu pana Dolejše, tak soudu musíte dát jasné důkazy, že současná komunistická strana je nebezpečná a ohrožuje demokracii. Tak třeba, pane poslanče, vy. Když tak usilovně bojujete, jaké důkazy máte v rukávu?

Stanislav POLČAK, poslanec TOP 09

Tak nevím, jestli konkrétně v rukávu, ale minimálně.

Michaela JÍLKOVÁ

No tak aspoň v hlavě. Mě by stačilo, kdybyste to měl v hlavě. Ano.

Stanislav POLČAK

Mě to taky bude stačit, pokud to bude v hlavě. My se domníváme, že Komunistická strana Čech a Moravy navazuje svojí činností na Komunistickou stranu Československa. Že se dostatečně nevzdala jaksi násilí jakožto boje prostředku k uchopení moci. A myslíme si, že Komunistická strana Čech a Moravy ve svých programových dokumentech jaksi neodmítá násilí jako tento prostředek boje a můžu to dokázat konkrétní citací. Když se podíváte do závěry šestého sjezdu KSČM, zde se jasně hovoří o tom a teď cituji: " KSČM nezměnila a nepovažovala za potřebné změnit svůj vztah k činnosti KSČ. Komunisté nezměnili svůj název, protože nepovažují za možné měnit zásadně svou identitu", jinými slovy. KSČM jasně navazuje na identitu KSČ a to je podle mého názoru klíčové. A ještě si dovolím jednu větu. " KSČM se prostřednictvím svého programu hlásí k revolučnímu základu února 1948". To jsou věty autentické z programu a z programových stránek www.kscm.cz. To si může každý dneska najít.

Michaela JÍLKOVÁ

Pan poslanec.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/

Můj kolega, možná nevím, jestli si to uvědomuje, ale pracuje s falešným kontextem. Protože ani jednou neřekl, že by KSČM byla pro násilí, pro nedemokratické postupy. Pokud cituje, že jsme příznivci revolučních změn, sociálních změn ve společnosti, na tom není samo o sobě nic špatného. Revoluce byly, jsou a nejspíš i budou. Nevím, jaký má vztah k průmyslové revoluce, informační revoluci nebo, nedej bože, sexuální revoluce. Ale prostě revoluce jsou skoková změna. A ty skokové změny jsou samozřejmě uskutečnitelné zcela legitimní, demokratickým způsobem.

Michaela JÍLKOVÁ

Tady panu poslanci šlo o to, že přece jenom vy, jaksi pro vás je důležitý marxismus, leninismus, učení marxismu, leninismu a to podle vašich oponentů tedy jasně oponuje, obsahuje to násilí.

Stanislav POLČAK

No do konce tam jde o revoluční základ roku 48. Kdyby šlo o nějakou revoluci průmyslovou, jak naznačuje, nebo sexuální, jak naznačuje pan kolega Dolejš, tak je to něco jiného. Zde se hovoří o revolučním základu roku 48 a ten, kdo ten rok zažil, to jsou jiní lidé z jiné generace, tak dobře vědí, jaké milice pochodovaly ulicemi, jaké zbraně měly u sebe a jakými prostředky docílily takzvané změny v roku 1948.

Jiří DOLEJŠ

Stručnost je krásná, dvěma větami. Zaprvé marxismus, leninismus to je sugestivní pojem, který my v našich programových dokumentech nemáme. My se samozřejmě  hlásíme k tomu, že nás oslovují některé myšlenky lidí, jako je Karel Marx. Ale ta marxistická tradice je širší. Koneckonců se k ní hlásí některé sociálně demokratické strany. Takže Marx sám o sobě není nic špatného. Pokud jde o jiné osobnosti pozdějšího komunistického hnutí, máte tam explicitní distance vůči stalinismu a Stalinovi. Takže myslím si, že prostě je to falšování kontextu.

Stanislav POLČAK

Jestli dovolíte jenom. Přímo váš pan předseda dne 24.února 2007 řekl, že je třeba se vrátit k Vladimíru Iljiči Leninovi. V duchu jeho teorie má být KSČM mimo jiné nejrevolučnější stranou.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak, chce reagovat pan Kollarčík, prosím.

Lukáš KOLLARČÍK, Svaz mladých komunistů Československa

Tak zaprvé, pokud je současná formální demokracie v takovém stavu, že hlásit se k dílu nebo k tradici, široké tradici a myšlenkovému dědictví Marxe, Engelse a Lenina je trestné, tak se nejedná ani o formální demokracii, ale jedná se o směřování k autoritativnímu systému vládnutí. A co se týče.

Michaela JÍLKOVÁ

Ne, pane Kollarčíku, promiňte, ale jestli jste si všiml, zde pan poslanec řekl, že už to také neberou celé, ten marxismus leninismus, ale jenom některé myšlenky. Tak jestli je správným komunistou, víte, tady pan Dolejš.

Lukáš KOLLARČÍK

Já nebudu posuzovat, jestli je správným komunistou, každopádně.

Michaela JÍLKOVÁ

Ale to jde.

Lukáš KOLLARČÍK

Každopádně to učení těch klasiků samozřejmě není možné vzít celé a dogmaticky ho aplikovat na současné podmínky. To je návod k jednání, to není dogma. A co se týče těch únorových změn, stačí se podívat na tehdejší historický kontext. A pakliže byste se mohl zeptat těch lidí, kteří se v té době účastnili a nebo aktivně podporovali ty změny, tak byste viděl, že to byla většina společnosti. Velká většina společnosti.

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte.

Karel ČECH, důchodce, nikdy nebyl v KSČ

Vy jste mladej člověk. Já jsem už byl na světě, jo. Já jsem se narodil v roce 45, byly mi tři roky. A zažil jsem prostě tu dobu daleko víc než vy. Čili já vám přeju hodně štěstí, úspěchu ve svým podnikání s komunismem. Ale my, jako starší lidi a generace, se samozřejmě Marx, Engels, učenci, že jo učili nás. ... na marxismus, musel jsem chodit hodně na politické školení mužstva. Já jsem jel na olympiádu ... jako turista, musel jsem projít školením, jak tam bude všude blahobyt a tady, že je bída. Takže prosím vás, vy mě nepoučujte, protože zažijte tu dobu sám, koukněte se na dějiny. Marx, Engels to mysleli dobře. Ale tady.... ty lidi, který to prohlásili. A když jsem se koukl na vaše stránky, jak podporujete Klementa Gottwalda, jak podporujete tyhle ty lidi, který a píšete tam takový písně, vlajky, prostě mě je špatně z toho. Vy byste měli být zakázaný jako fašistická strana.

Milan HULÍK, advokát lidí stíhaných komunistickým režimem

Já bych chtěl odpovědět na tu většinu. V roce 1946 komunistická strana byla nejsilnější ze všech stran. Ale ostatní demokratické strany, když se sečetly jejich hlasy, tak měly většinu nad komunistickou stranou. A to nemluvím o Slovensku, kde zvítězila demokratická strana. Tak nemluvte o nějaké většině, že většina národa v roce 48. To byl prachsprostej obyčejnej puč. To nebyla žádná.

Lukáš KOLLARČÍK

Ani charakterní režimní historici si nedovolí takovou drzost, aby vydávali únorové události za puč. Zaprvé. Zadruhé.

Milan HULÍK

Prosím vás, kolik těch děl historiků jste četl?

Lukáš KOLLARČÍK

Neskákejte mi do řeči. Zadruhé, volby byť s jednotnou kandidátkou Národní fronty 30.května roku 48, přestože vaši režimní historici říkají, že byly falšovány, tak tvrdí, že maximálně o 30%. A víte, kolik dostala ta jednotná kandidátka? 89,3%. Čili je to většina národa.

Milan HULÍK

Ale to už nebyli ve svobodném státě, pane Kollarčíku.

Karel ČECH

Z čeho to čerpáte, z čeho to čerpáte? Četl jste nějaký ...

Lukáš KOLLARČÍK

Samozřejmě.

Karel ČECH

... Engelse? Jste schopný udělat zkoušku teď třeba z marxismu leninismu? Jako jsme dělali my?

Lukáš KOLLARČÍK

To si netroufnu říct. Ale z dostupných pramenů včetně současných historiků.

Milan HULÍK

Paní Jílková, mohl bych odpovědět ještě tady panu poslanci? Pane poslanče, mě, já vás teď vždycky v těhle pořadech vidím. Ale víte, co je zajímavý? Že vždycky vaše strana posílá vás, který jste znám jako nejslušnější a nejmírnější komunista nebo člen KSČM. Proč sem někdy nepřijde takovej ten, nějakej říznej gottwaldovec? Paní Semelová třeba. Nebo pan Grebeníček nebo pan Filip. Proč jste tady vždycky? Vy máte dvojí tvář, vaše strana. Vždycky do diskuze, do televize, do rádia a tak dále, pošlou vás, ale u hrobu Klementa Gottwalda nebo na vašich prvomájových shromážděních, na který se vždycky chodím dívat. Tam se mluví úplně jinak. Řízne po gottwaldvosku a tam se hlásíte k revolučním tradicím února 48. A revoluční tradice února 48 byly mimo jiné lidové milice. To byl jasný prvek násilí. Politická strana se ozbrojila a navíc, a to nemůžete zatajit, se hlásíte ke komunistickému manifestu. A v komunistickém manifestu se to říká naprosto jasně. Komunisté jsou připraveni svrhnout a svrhnou společenský řád. Máte to tam a hlásíte se k tomu. Tak se, prosím vás, nedělejte, že nemáte s násilím co dělat a že si z toho berete jenom něco a že revoluce jsou všelijaké, jak říkal tady můj kolega.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak prosím.

Jiří DOLEJŠ

Pokud máte pocit, že jsem nějaký příliš vlažný komunista, já tady mohu citovat dokumenty, které jsou usneseny. A dvacet let zastávány s naprostou jistotou.

Michaela JÍLKOVÁ

Pane poslanče, ono jde o to, ne počkejte. Já tady musím říct, že my jsme třeba skutečně paní poslankyni Semelovou zvali. Zvali jsme opakovaně pana poslance Grebeníčka. Ale jako já vás ráda vidím, víte. Já jsem ráda, že jako sem přijdete. Ale jde o to, že pan doktor Hulík říkal jednu věc. Ona třeba paní poslankyně Semelová vás nazývá, že vy se zpronevěřujete právě myšlenkám marxismu leninismu, víte? Takže nemá ve vás příliš důvěru jako v komunistu.

Jiří DOLEJŠ

Paní Jílková, já vím, že musíte tlačit na pilu, ale já vám to odpovím znovu stejným způsobem. Stranické dokumenty již dvacet let jsou závazné pro každého člena KSČM.

Michaela JÍLKOVÁ

A proč je tedy nedodržuje třeba paní Semelová nebo pan Grebeníček? Ale proč to tedy nedodržují, proč mluví jinak?

Jiří DOLEJŠ

Co je v těchto dokumentech?

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, ale ono jde o skutečnost. Něco jiného je na papíře.

Jiří DOLEJŠ

Jasná distance vůči zneužívání moci minulým režimem. Jasná, naprosto jasná distance. Prostě my jsme odmítli monopol moci. My jsme odmítli zneužívání moci a v tom je KSČM prostě jiná než KSČ. KSČM má dneska program, za který by se dříve vylučovalo z KSČ.

Milan HULÍK

Hlásíte se k revolučním tradicím února. Čili k tím se hlásíte.

Jiří DOLEJŠ

K revolučním tradicím se hlásíme a schválně.

Milan HULÍK

Února. Února 48.

ČT 1, 8. 9. 2011, Pořad: Máte slovo

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme