Polčák: KSČM má ve svém programu stále prvky marxismu-leninismu

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

8. 7. 2011

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Minulost komunistickou stranu nedožene. K tomuto závěru alespoň dospěli experti ministerstva vnitra ve zprávě určené pro kabinet. V analýze konstatují, že pokus o zákaz KSČM skončí u soudu nejspíš nezdarem. Především z toho důvodu, že už víc než 20 let funguje v demokratickém systému a svůj hlas jí pravidelně dává kolem 13 procent voličů. Vláda teď musí rozhodnout, jestli navrhne zrušení komunistické strany i přes uvedená doporučení. Mluvit o tom budu s poslancem za TOP 09 Stanislavem Polčákem. Dobrý den.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09/

Hezký večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A s jeho kolegou z parlamentu, místopředsedou KSČM Stanislavem Grospičem. Dobrý den.

Stanislav GROSPIČ, místopředseda strany /KSČM/

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Polčáku, měla by podle vás vláda podat soudu návrh na zrušení KSČM i přes to, co říkala, tedy že experti ministerstva vnitra říkají, že je to spíš odsouzené k nezdaru.

Stanislav POLČÁK

A je třeba říci, že se nejedná o zrušení KSČM, jedná se o návrh na pozastavení činnosti této strany, to znamená, jedná se o jedno z těch mírných forem jaksi zásahu do činnosti politické strany, to znamená, už v toto je ten postoj mediální trošičku opačný, než kam by měla jít vláda, nemá jít o rozpuštění či zákaz činnosti KSČM, ale má jít dát soud šanci, aby napravila pochybení, které Senát ve svém usnesení právě KSČM vytýká.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Dobře, ale experti ministerstva jsou skeptičtí k tomu, že by vláda vůbec uspěla u soudu, protože, jak už jsem říkala, nedá se vztahovat její současná činnost tak velmi jednoduše k minulosti.

Stanislav POLČÁK

To určitě, tam je právě důležité říci, že nejde pouze o minulost, i když od té samozřejmě taky nelze odhlédnout, ale jde i o otázku současnosti, právě KSČM podle analýzy, kterou Senát vypracoval, má ve svých současných programových dokumentech řadu prvků marxisticko-leninské ideologie, která neodmítá násilí jako základní prostředek pro dosažení svých cílů a je třeba říci, že Evropský soud pro lidská práva, když posuzoval zákonnost či nezákonnost nebo důvodnost či nedůvodnost rozpuštění komunistické strany v Rumunsku, tak právě zdůraznil, že strana, která tehdy tam byla rozpuštěna, se distancovala od minulého režimu a že na ní nenavazuje ani součinností ani členskou základnou a v tomto je případ české komunistické straně výrazně odlišný od toho, jak byly posuzovány jiné komunistické strany, respektive tyto strany v zahraničí, takže toto není možno takhle slučovat a já si myslím, že ta analýza obsahuje celou řadu, řekněme, velmi polemických a v závěru s nimi lze jednoznačně diskutovat a polemizovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Grospiči, jak vy vnímáte jako člen KSČM, její místopředseda úvahy o pozastavení činnosti této strany a připouštíte si například možnost, že byste se víc odstřihli od minulosti, jak o tom teď mluvil váš kolega z parlamentu, pan Polčák.

Stanislav GROSPIČ

Já si myslím v prvé řadě, že usnesení nebo ten návrh expertního týmu je třeba vnímat velice pozitivně, protože je vlastně v kontextu s tím, co říkáme, my jsme demokratickou politickou stranou, která respektuje právní řád v České republice, nijak ho neporušuje a připadá mi velice úsměvné, když advokát, kterým pan Polčák je, tady argumentuje Rumunskem a tu zase evropským soudem či nějakými jinými institucemi, ale nechce vnímat realitu právního řádu v České republice. Já si myslím z tohoto pohledu, že není možné posuzovat politickou stranu podle toho, jestli se staví či nestaví k minulosti a je potřeba posuzovat v kontextu s právním řádem České republiky a ten jednoznačně Komunistická strana Čech a Moravy dodržuje. Jinak bych chtěl říci, že nevím ještě, o jaké komunistické straně hovořil pan Polčák, protože tady komunistická strana Čech žádná není.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tedy vy tvrdíte, že se dostatečně strana KSČM odstřihla od komunistické strany, která tady fungovala před rokem 89 a nepřipouštíte si ani to, že by některé výroky představitelů této strany, například i váš, když jste loni řekl, že Václav Havel a je mu podobní zaplacení disidenti záměrně lhali lidem v naší zemi, že třeba tyto výroky by mohly urážet oběti totalitního režimu nebo jejich příbuzné.

Stanislav GROSPIČ

Podívejte, jedna věc je, jestli někdo bude říkat pravdu a nebude se části lidem líbit. Druhá věc je, že Václav Havel na Václavském náměstí něco říkal a pak se choval úplně jinak. Čili v podstatě podváděl český národ. A celá řada politiků za celou dvacetiletou éru, a myslím si, že to nesouvisí s tím, aby byla posuzována Komunistická strana Čech a Moravy, jestli se chová v souladu s paralyzováním České republiky nebo nikoliv. Komunistická strana Čech a Moravy se chová v souladu s právním řádem České republiky, poukázal to opakovaně i ve všech parlamentních volbách, volbách do zastupitelstev, samosprávy obecní i krajské v České republice, při volbách do Senátu. A myslím si, že není žádný důvod ani k pozastavení, ani k zákazu Komunistické strany Čech a Moravy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Polčáku, slyšeli jsme vyjádření jednoho ze zástupců KSČM a taky je pravda, že i v té analýze se uvádí, že i když výroky některých představitelů KSČM můžou být sporné, nejde o většinový názor celé strany, její oficiální rétoriku, takže na tom asi nejde úplně stavět.

Stanislav POLČÁK

No, já si to úplně takto nemyslím. Když se podíváte do dnešních vlastních internetových stránek Komunistické strany Čech a Moravy, tak zde tématu, kdo jsme, uveďte větu, KSČM se hlásí k revolučnímu základu února 1948. Pan předseda současný Filip uvedl 24. února 2007, že je třeba se vrátit k Vladimíru Iljiču Leninovi a v duchu jeho teorie má být KSČM mimo jiné nejrevolučnější stranou. Řada funkcionářů KSČM, nikoliv pouze vlastně její řadoví členové, naopak adorují pana Stalina a Gottwalda a další nepochybné propagátory násilí, já jsem prostě přesvědčen, že by mělo být dáno soudu možnost, aby se zamyslel nad tím, zda činnost Komunistické strany Čech a Moravy je v souladu s právem či nikoliv a nepožaduje, aby byla pozastavena, teda aby byla zastavena její činnost, aby byla skutečně pozastavena do doby než změní svůj názor, název a než změní právě tyto základní programové dokumenty, které může si každý dneska si dohledat, na Internetu jsou běžné dostupné. Takže pokud pan kolega Grospič tvrdí, že KSČM neporušuje právní řád České republiky, tak je třeba se zamyslet nad těmi programovými dokumenty a já si prostě myslím něco jiného.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče Grospiči, proč vůbec ještě KSČM se neodstřihla alespoň v názvu od té komunistické strany, která tady fungovala před rokem 89 a také co říkáte na ty výhrady, které teď uvedl váš kolega, pan Polčák, co se týká těch programových zásad, které jsou i třeba na webových stránkách strany.

Stanislav GROSPIČ

Já si myslím, že my nemáme zapotřebí měnit název strany, rozhodla o tom v referendu dvakrát naše členská základna v roce 1992, nebylo to nikdy zpochybněno žádnou legitimní soudní ani jinou ústavní institucí v České republice.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Jestli by vám to třeba prostě nepřišlo vhodnější, na to se ptám.

Stanislav GROSPIČ

Já si myslím, že to není vhodné, myslím si, že není třeba, abychom měnilo název, potvrdili jsme to i velkým konsensem naší členské základny a dokázali jsme také, že tento název je zcela v souladu i s právním řádem České republiky, jestliže tady pan Polčák hovoří třeba o /nesrozumitelné/ komunistické strany, myslím si, že by se měl teda alespoň z hlediska své třeba právní praxe věnovat skutečnému posouzení těch dokumentů, které jsou našimi oficiálními dokumenty, podléhají třeba i dohledům ministerstva vnitra a tam žádné takové argumenty, o kterých tady hovořil, samozřejmě nenajde. Takže je potřeba, je potřeba brát vždycky relevantní názory. A v tento, v tento moment si myslím, že zrovna tak by mohl být legitimní, aby někdo navrhl pozastavení činnosti třeba TOP 09, která se hlásí k vyložené tvrdé pravicové politice, která ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A to si myslíte, že je srovnatelné ...

Stanislav GROSPIČ

... společného třeba s některými demokratickými instituty v České republice a je zcela očividné, že by rády třeba využily své současné situace a ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Polčáku, chcete krátce reagovat, máme posledních pár vteřin.

Stanislav POLČÁK

Já bych samozřejmě velmi krátce reagoval. V našich programových dokumentech TOP 09 a Starostové nenaleznete žádné prvky násilí a jsem zde citoval z programových dokumentů ...

Stanislav GROSPIČ

Pane Polčáku, v naší taky nenajdete žádné ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Já bych ráda nechala prostor na poslední krátkou reakci pana poslance Polčáka, máme skutečně málo času.

Stanislav POLČÁK

Pokud se přes telefonní násilí pana Grospiče k tomu vůbec dostanu. Já osobně jsem přesvědčen o tom, že v programových dokumentech TOP 09 žádné takovéto prvky nenaleznete, já jsme zde citoval, nicméně je to věc, kterou by měl posoudit nezávislý a nestranný soud, je zbytečné to takhle démonizovat a strašit, pokud KSČM si myslím, že obhájí své programové dokumenty před soudem, tak nechce, tak prostě stane, to není nic zásadního, podle mého názoru, ať o tom rozhodne tento nezávislý soud.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Uvádí poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. Loučím se taky s místopředsedou KSČM a poslancem Stanislavem Grospičem. Děkuji oběma, na shledanou.

Stanislav POLČÁK

Taky díky, na shledanou.

Stanislav GROSPIČ

Na shledanou.

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 8. 7. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme