Polčák: Jenom blbec nemění názory

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

27. 4. 2012

Stanislav Polčák, poslanec za Starosty a Nezávislé, si k nám odskočil ze sněmovny. Já vás tady vítám. Hezké odpoledne.

Hezké odpoledne.

Vy si takhle běžně odskakujete ze sněmovny v okamžiku, kdy opozice má pré?

Jenom když zavoláte, paní redaktorko.

Ježiš, ale to byla velká poklona. Takže se nebojíte, že v tuto chvíli se bude hlasovat?

Já doufám, že ne a podle počtu přihlášek to vypadá, že to bude spíš až hodně k večeru.

Co to s vámi dělá, když posloucháte ty projevy opozičních poslanců? Nebo vy je neposloucháte asi vlastně.

Poslouchal jsem několik projevů opozičních poslanců a musím říci, že jsem při tom asi na chvíli zaklimbal.

Nikdy jste nenašel, a my je všichni známe, jak ty vaše projevy, tak ty opoziční projevy, ale nikdy jste nenašel v žádném z těch projevů nic, co by vás mohlo alespoň vzdáleně inspirovat k něčemu?

V mnoha projevech jsem našel.

Opozičních.

Opozičních poslanců. Jaksi i možnost sebereflexe sebe sama. Dneska mě zaujal projev pana poslance Chvojky, který byl poměrně rasantní, zejména ke straně Věci veřejné, jako kdyby tato strana mohla za všechno, co se špatného událo v této zemi za posledních deset patnáct let a to tady vládly i samozřejmě levicové vlády. Takže pokud někdo jaksi odhlíží od toho, že zde byla, řekněme, dělená vláda mezi pravici a levici, tak jakoby neznal minimálně moderní historii této naší země.

Nicméně Věci veřejné bývají častým terčem kritiky. Nejen obecně, ale i u vás. Vy jste je kritizoval už poměrně dlouho. Co si myslíte o tom torzu, které z nich teď zbylo?

A teď myslíte které?

Věci veřejné jsou jen jedny. Nesnažte se mě zmást.

Ne. Já mám někdy trochu problém, protože politologicky je správně používat správa Věcí veřejných a když to člověk dneska používá, tak vlastně používá název strany, která se do jisté míry zdiskreditovala. Na druhou stranu já si nemyslí, že všichni poslanci nebo obecně všichni členové této strany jsou nerozumní a nerozvážní jedinci. To určitě tak není. Myslím si, že bohužel tato strana doplatila na jakési osobní antipatie nebo osobní přání několika jednotlivců. A zjevně na to, že nelze používat destrukční strategii donekonečna. To se potom ten džbánek s tím uchem utrhne. A pak je potom ten problém.

Vy jste si relativně jist, že platforma Karolíny Peake, která zůstala držet s vládou, řekněme, tak že těchto mechanismů nebude používat? Já vím, že to dnes proklamuje, že nebude, ale máte v ni důvěru?

Já v paní Karolínu Peake mám rozhodně vysokou míru důvěry z toho důvodu, že já jsem ji znal jako předsedkyni ústavně právního výboru. Ona předsedala tomuto výboru, myslím, že přes rok. A snažila se vždy dosáhnout konsensus. Ona nebyla ta, která by tam destrukčně dávala protinávrhy, která by podkopávala ty návrhy, které předtím jejich kolegové ve vládě, kde ona tehdy nebyla, prostě schválila. Takže ona myslím, že má ten potenciál a ví, na co asi právě Věci veřejné dojely.

Říká Stanislav Polčák, poslanec TOP 09 a Starostové a Nezávislí, u nás ve Faktech na Prima Family. Pane poslanče, vy zatím pějete docela ódy na Karolínu Peake, ale nevadí vám ani trochu, že to byla ona, která vlastně téměř asistovala Vítu Bártovi u všeho, co dosud dělal? Myslím, pokud jde o stranu. To vás neznervózňuje?

Tak podívejte se, samozřejmě náš poslanecký klub TOP 09 a Starostové si především přeje stabilitu. A v tuto chvíli nemůžeme odhlédnout od toho, že paní Karolína Peake pochází z určitého prostředí. To je jaksi pochopitelně nepochopitelné, že tam tak dlouho vydržela. Na druhou stranu já bych nechtěl ani z pana Víta Bárty dělat úplného arciďábla, někoho, kdo je zcela zavrženíhodný. Prostě v tuto chvíli on podle mého soudu tu stranu asi snad neřídí. On v té straně není a Věci veřejné mají nějaké vedení, kde on formálně teda není uveden.

No a vy tomu věříte? Teď vážně.

Já věřím tomu, že pro něj ty poslední měsíce mohly být asi taky velkým osobním ponaučením. Já nebudu tančit na jeho hrozbě. To jsem nikdy nedělal.

No to zdaleka není hrob, pane poslanče. To oba víme. Vždyť Vít Bárta se chystá kandidovat na hejtmana. Rozumíte. Nemluvte o hrozbě.

Ne. Určitě. Ale k té Karolíně Peake, ona určitě byla výraznou tváří Věcí veřejných. Na druhou stranu víte, já vždycky trpím takovou představou, co když se ta strana, ve které jste členem, úplně utrhne a zcela převrátí to, s čím kandidovala, na co získala hlasy voličů. A myslím si, že v tu chvíli slibovat věrnost takové straně až za hrob je nesmysl.

Ne. Určitě. Ale jenom si nedovedu představit, že to úplné obrácení nejprve pomáhám budovat a pak, když dokonáno, tak řeknu, už v tom nejedu. Teď jsem čistá. Rozumíte mi?

Víte, takové obrácení zná i jeden biblický příběh. Šavel z Tarsu se taky obrátil a byl z něho svatý Pavel. Třeba se to paní Karolíně Peake taky povede.

To je trošku přání otce myšlenky, že?

Kéž by to tak bylo.

Kdyby se mimochodem ukázalo, že v té její platformě, a blízko ní je další člověk z ABL, tak by vás to nezviklalo v té víře?

Já pevně doufám v to, že jakékoli napojení na takovouto agenturu nebude mít vliv na projednávání vládního návrhu. Ano, zjevně tam mohou být lidé, kteří měli tuto historickou vazbu. Každopádně já doufám, že všichni členové této platformy jsou si vědomi, že ta situace je mimořádně křehká. A já si dokonce myslím a doufám v to, že ta menší většina vládní, protože nás bude bezesporu méně, bude více stabilnější. My, TOP 09 a Starostové, chceme stabilitu v této zemi, protože my jsme žádné tyto konflikty nevyvolali.

Tak to jste chtěli vždy. Ale bude vás prostě teď, díky rozpadu klubu Věcí veřejných, méně. Takže doufat, že to bude stabilnější, je docela na hraně, no.

My spekulujeme o tom čísle, které dneska vlastně padne. Ale my jsme měli 114 hlasů jako koalice v tuto chvíli. Na druhou stranu si nemyslím, že číslo 105, 106, pokud dneska takovéto bude pro vládu, že je méně stabilní než to číslo 114. Já si naopak myslím, že bude více stabilní.

Ne, já tady vůbec nechci spekulovat o číslech, protože když si člověk vzpomene na vašich 118 hlasů po volbách, tak alespoň já mám silný pocit, že jste to prostě všichni prohospodařili. Nemáte ten pocit?

Naštěstí klub TOP 09 a Starostů neztratil ani jeden jediný hlas z těch 118. My jsme nepoztráceli nikoho.

Já teď mluvím, počkejte, vy stále mluvíte za vaši stranu. Já teď o vás mluvím jako o koalici. Prostě koalice svých 118 prohospodařila.

Ano. A dokonce si myslím, že to byla jedna strana, která tento potenciál prohospodařila, že to nebylo tak, že by to byla celá koalice.

Říká Stanislav Polčák, poslanec za Starosty a Nezávislé, u nás ve Faktech na Prima Family. Pane poslanče, tušíte už, zda bude koalice chtít nějak smluvně zavázat onu platformu Karolíny Peake ke spolupráci nebo to necháte takhle volně plout, jak to je?

No já o tom nevím zhola nic a když jsem se na to ptal, tak myslím si, že ještě ani v tuto chvíli není konkrétní představa, jak bude tedy tato platforma zavázána. Já jsem o to stál. Já se přiznám, že jsem stál právě o to, aby poslanci této platformy připojili osobní podpis proto, že jsou si vědomi své odpovědnosti vůči této zemi a vůči tomu, abychom neuvrhli tuto zemi do chaosu. A to nestalo zatím.

Tak ale na druhou stranu, mohu-li do toho vstoupit, tak neviděl jste právě v uplynulých týdnech, neli měsících, že žádná smlouva nemá smysl v okamžiku, kdy jsou to špatní lidé, kteří mají dodržovat a nedodržují? Rozumíte mi?

Ano. Mnozí říkají, že právě nejde o to, jaký bude počet těch poslanců, kteří podpoří tuto vládu, ale jaká bude kvalita těch lidí. Ale na druhou stranu přece jenom tady je klub, který není teda formálně v tuto chvíli klubem, ale je to minimálně deset, jedenáct, možná dvanáct dalších poslanců, kteří jsou ochotni podporovat program této vlády, na kterém se nemění ani písmenko. My s tím programem, se kterým jsme šli do voleb a se kterým jsme získali první důvěru této sněmovny, tak na něm nechceme měnit ani písmeno. A proto bychom byli rádi, kdyby ti lidé si byli vědomi toho, že ta kontinuita je jasná. A měli by podle mého soudu, já si to pořád myslím, a jestli pan premiér má jiný názor, je to samozřejmě jeho právo, ale myslím si, že pro stabilitu této země by bylo rozhodně logičtější, kdyby všech deset, dvanáct poslanců připojilo k tomuto tento podpis.

Mimochodem, když jste zmínil premiéra, nevadí vám nebo takhle, jak dalece je pro vás důvěryhodný premiér, který nejprve vystoupí s jasnou vizí, buď vznikne poslanecký klub a s tím budeme v koalici anebo nevznikne, a pak končíme, a pak se zachová úplně jinak?

Já jako koaliční poslanec chci hájit svého premiéra. Na druhou stranu jsem rád, že sveřepě netrval na podmínce, která se v jistou chvíli ukázala jako nereálná. Možná, že jeho jaksi politický úsudek se ukázal v jistou chvíli jako mylný. Na druhou stranu, zrovna zase se vracím k tomu našemu klubu, my jsme žádnou takovouto podmínku nedávali. My jsme si vědomi toho, že podle ústavy se rozhoduje poslanec jako jednotlivec. Ty kluby jsou jenom instituciální záležitost v jednacím řádu.

Tomu já rozumím. Ale mně teď jde čistě o důvěryhodnost premiéra. Jestli říkáte, zřejmě se mýlil, ano, zmýlil, špatně odhadl, takže teď kdykoli jakýkoli politik něco špatně odhadne, tak pak může změnit názor a všechno bude v cajku?

Víte, paní redaktorko, co říkal Ronald Reagan?

Ten toho říkal.

Říkal taky, že jenom blbec nemění názory.

To říkal taky Miloš Zeman.

Já si asi vzpomenu spíš na toho Ronalda Reagana.

To se vám nedivím. Ano.

Ale na druhou stranu každý z nás se jednou splete a myslím si, že i pan premiér není neomylný a myslím si, že v tuto chvíli bylo logičtější, když netrval na podmínce, která se ukázala jako nedodržitelná.

Říká Stanislav Polčák. Poslanec za Starosty a Nezávislé ve Faktech na Prima Family. Ještě jestli dovolíte, pane poslanče, k panu poslanci Bártovi. Vy jste řekl docela drsně, a teď vás cituji, nové volby beze sporu budou, jestliže Vít Bárta mandát nesloží anebo se VV od něj v tuto chvíli jasně nedistancují. Došlo k tomu, že někteří s distancovali, někteří ne. Dobře. Ale jak snášíte to, že tři z těch, kteří se od Bárty nedistancovali, zůstali v jeho klubu Věcí veřejných, dneska se chystají vládu podpořit? Jinými slovy jsou jako vaši lidé. To vám nevadí, že máte podporu lidí, kteří se nedistancovali, od Víta Bárty?

Já na to mám pouze jednoduchou odpověď. Já pokud vím, tak pan Vít Bárta již není členem tohoto klubu. To znamená, v tuto chvíli není důvod o tom, že to je klub Věcí veřejných pana Víta Bárty. Prostě myslím, že to je do jisté míry k němu nespravedlivé. My bereme formální krok, který on učinil, že neodstoupil ze svého mandátu, že se jej nevzdal, ale zároveň není v klubu Věcí veřejných.

A to vám řekl kdo? Protože on sám neoznámil, že není v klubu Věcí veřejných.

Věci veřejné, pokud vím, tak konstatovaly, že jeho účast v tomto klubu zanikla.

Dobře. Kdyby k předčasným volbám došlo, pane poslanče, nakonec, i když to dnes tak nevypadá, už máte jasno, jestli byste kandidoval znova?

Nemám vůbec jasno. Jistou chvíli jsem přemýšlel právě o tom, že tento smysl života ve veřejné funkci není příliš naplňující. A opravdu upřímně bych velmi zvažoval, zda-li bych do takové další volební periody šel. Nestojí vám to zato v okamžiku, kdy máte nějaké vzdělání, máte nějaký titul a máte klientelu, která se pohybuje v soukromé oblasti, jít do toho veřejného prostoru za situace, kdy ať uděláte cokoli, tak první metodou je nevděk. To je skutečnost.

Tak a jen mi řekněte, blíží se tedy spíš, a teď mluvíme o té fiktivní situaci, ale blížíte se víc k tomu pólu už nekandidovat a nebo nějak to překousnout a říct si, ta moje přítomnost tam má smysl.

Pokud by vláda padla v tuto chvíli, tak bych spíše nekandidoval.

Ministr Kalousek v jednom z nedávných rozhovorů, jestli jste si všiml, asi určitě, nevyloučil možnou spolupráci TOPky se sociálními demokraty. Sociální demokraté ostře řekli, zatím ne. Jak by se vám takové spojení líbilo?

Já si ho umím představit velmi obtížně a to snad za situace jakéhosi ohrožení budoucnosti této země. Myslím si, že smysl takového spojení by byl pouze za situace, kdy by nebylo možno sestavit vládu jinak. Já myslím, že Sociální demokracie má jiného partnera k vládnutí.

Proč si myslíte, že Miroslav Kalousek tyhle věci říká, takové balónky vypouští? Co od toho čeká?

Já mohu těžko interpretovat jeho slova. Na druhou stranu myslím si, že je celá řada voličů TOP 09 a Starostů, kteří by pochopili, proč by TOP 09 se účastnila takové vlády s ČSSD. Ale na druhou stranu já musím říci, že pro mě tento šálek kávy úplně není.

Jakých témat v nejbližší době se nejvíc obáváte?

V nejbližší době se obávám především toho, že jakýkoli boj proti korupci byl natolik zdiskreditován, že prostě v této oblasti vláda již neudělá, i kdyby udělala cokoli, tak to veřejnost neocení. A já se obávám, že prostě boj s korupcí, který třeba i vláda může mít poměrně razantní strategii, ona má snad 55 bodů, tak bude ještě hodně dlouho trvat, než jí to občané uvěří a bůhví, jestli se to vůbec stane.

Myslíte to uvěření nebo ta protikorupční strategie?

Ta důvěra. Já doufám v to, že prostě ta protikorupční strategie, byť s několika body já mám osobně problém, protože si myslím, že jsou špatně nastavené, ale to je jiná věc, tak já doufám v to, že se začne naplňovat, ona se už v mnoha případech dělá, ale například jedno z těch protikorupčních pravidel je i kontrola Nejvyšším kontrolním úřadem a zde si například my zcela jednoznačně rozcházíme, teď myslím TOP 09 a Starostové s ODS, která prostě nechce připustit to, aby například Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval obecní, městská s.r.o. a asi víme proč.

A víte, proč nejste zajedno. Rozumím tomu dobře?

Ano.

V momentě, kdy se tomhle bodu, docela ale zásadním v protikorupční politice nebo v protikorupčním tažení, řekněme, bude-li nějaké, jste schopni se na tom kousnout nějak zásadně? To znamená, postavit si hlavu a říct si, přes to vlak nejede?

U Nejvyššího kontrolního úřadu já mám mantinel daný klubem TOP 09 a Starostové. My od této podmínky jsme velmi obtížně připraveni uhnout. To znamená, já si neumím představit metodu kompromisu.

Čekáte ještě hodně velkou bitvu kolem daní?

To bezesporu. Daně jsou vždycky ožehavým tématem. A myslím si, že bude ožehavým tématem i koaličním, protože pro nás je zde celá řada opatření, která třeba jdou i proti tomu, co ta vláda říkala na začátku. Ale musíme reagovat na adekvátní ekonomickou situaci.

Tolik Stanislav Polčák, poslanec za Starosty a Nezávislé, který byl dnes ve Faktech na Prima Family naším hostem. Pane poslanče, díky, že jste přišel. Hezké odpoledne.

Hezké odpoledne.

Barbora Tachecí

Prima Family, 27. 4. 2012, Pořad:Fakta Barbory Tachecí

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme