Polčák: Financování Věcí veřejných musí být vyšetřeno

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

14. 5. 2011

Dobrý den, vítejte u Interview ČT 24. Po mystifikacích, půjčkách, investiční prozíravosti hodné Warrena Buffetta má česká politika další typ výmluvy. Tentokrát jde o několik lahví těžkého francouzského vína, takže politici nevědí, co vlastně mluví. Pokud by to totiž věděli, tak bychom mohli nabýt podezření, že Věci veřejné mají své lidi ve finančně analytickém útvaru ministerstva financí, že umějí zfalšovat hospodaření a taky, že svá referenda nedělají tak, jak mají. A naším hostem v Interview ČT 24 je dnes Stanislav Polčák, poslanec TOP 09 a Starostů, místopředseda hnutí Starostové a Nezávislí. Dobrý den.

Hezké odpoledne.

Pane poslanče, vy jste dnes odpoledne pro Studio ČT 24 řekl, že by bylo dobré, kdyby Věci veřejné odešly z vlády a spíš ji podporovaly mimo kabinet. Už jste měl nějakou reakci z TOP 09?

Reakcí, pár jich bylo. Já chci říct, že jsem to řekl za situace, kdy mluvila přede mnou paní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných, paní Peake, které já si velmi vážím, nicméně ta přímo řekla, že tato varianta je neustále na stole. Já osobně skutečně ten názor mám, jsem jeden z 41 členů poslaneckého klubu TOP a Starostů a s tímto názorem já samozřejmě na poslaneckém klubu vystoupím.

A očekáváte jakou reakci?

Z reakcí mých kolegů si myslím, že nebudu osamocen. Na druhou stranu musíme si k tomu prostě sednout, protože já si opravdu myslím, že v tuto chvíli pokračování takové té letargie a dělání, že se nic nestalo, tak to prostě nemůže dál takhle pokračovat.

Tak zkuste mi pojmenovat, co se stalo.

Já si myslím, že pokud Věci veřejné skutečně myslí vážně to, že by podporovaly vládu, tak tuto nabídku lze v tuto chvíli projednat a možná, že při dojednání jasných programových průniků a posílení těch procesních záruk, tak by to bylo možno přijmout.

Dobře, ale tak to jste mi neodpověděl úplně na moji otázku, já jsem se ptal, co se vlastně stalo podle vás, co teď diskvalifikuje Věci veřejné tak, že by neměly být ve vládě? Co je pro vás tím největším problémem?

Já bych řekl, celou nahrávku bych byl ochoten přejít, vůbec se jí nevěnovat, nechat ji někde daleko, hluboko v šuplíku, ale je tam jedno velké ale, a to je otázka hospodaření a financování politických stran, konkrétně tedy Věcí veřejných, protože ta část, která se týká jedině financování politické strany Věci veřejné, vyvolává obrovskou míru veřejného zájmu, protože toto musí být vyšetřeno. Musí být vyšetřeno, jestli skutečně pan Babák čaruje se stranickou pokladnou Věcí veřejných. Údajně nosí teda podle této nahrávky půl miliony v pytli, vkládá je na účet Věcí veřejných, údajně jsou zaměstnanci této strany placeni mimo tuto stranu, jsou placeni v nějakém s.r.o., v nějakém nakladatelství. Do té strany má přitéct 30 milionů korun darem. Já jsem z toho velmi znepokojen, protože když to srovnáte se situací v roce 97, na jakém základě tehdy prostě padla vláda, tak to je skutečně odvar podle mého názoru toho, co dneska po 6 týdnech této eskapády pozorujeme.

Diváci teď mohli některé ty výroky tak, jak jsou podle vašeho názoru sporné, vidět. Tak pojďme si to nějak vyložit, jak tomu vy rozumíte. Já teda si vezmu s dovolením jiné výroky, než které byly dnes veřejně dostupné na internetu z té nahrávky, protože mě tam zaujala třeba věta, že "potřebujeme nějaké oficiální peníze na kampaň na hejtmanské volby".

No, tento výrok mě taky hodně nadzdvihl ze židle, protože podle zákona.

To znamená, to jsou oficiální.

Podle zákona nejsou žádné jiné peníze na kampaň než oficiální. Toto prostě Věci veřejné musí vysvětlit. Bavme se o tom, že oni hovoří, že to údajně jaksi po 10 lahvích vína vypouštěli z úst. Já jsem dneska, když jsem sem jel, měl jsem skleničku vína a nebudu se na to vymlouvat, protože prostě člověk by měl mluvit s nějakou relevancí. Já si nemyslím, že ty věci jsou úplně vymyšlené. Já myslím, že oni by teďka měli jednoznačně vysvětlit, jestli Věci veřejné jsou transparentně financování, anebo je to financování čarováním.

Další věta: "Nezapomínejte, že jsme spoustu věcí předražovali schválně, protože jsme museli vykazovat nějaký kampaně." Je obvyklé takhle předražovat zakázky, i když se podíváme na vlastně výroční zprávy, které strany předkládají do Poslanecké sněmovny. Když se podíváme na ČSSD, kterak vysvětluje průzkumy a podobně. Nechci teď říkat, že to je jenom problém Věcí veřejných, ČSSD.

Ale naopak, že jo, to nejde přece o předražování, to je nový jev. Naopak tam se velmi ty kampaně prostě podceňují finančně. Takže, jsme svědky nového jevu vůči krajským organizacím.

Některé věci se podceňují a některé se předražují.

Pokud jsem ten citát pochopil správně, tak oni chtěli deklarovat údajně tedy vůči svým krajským organizacím, že konečně teda do toho dali více peněz. Pro mě je to nový objev politiky. Já jsem si vždycky prostě myslel, že se zejména jaksi podhodnocují ty kampaně. A zdá se, že někde to může fungovat i opačně a někde v tom nevidí vůbec žádný problém. Já bych třeba se opravdu na to, byť členem Věcí veřejných, ptal, ale mě to teďka nemusí z pohledu Věcí veřejných zajímat, mě to zajímá z pohledu vládní koalice, protože já si myslím, že už opravdu toto je za hranou, kam můžeme nečinně přihlížet. Opravdu hokejovou terminologií dnešního večera, já už nemůžu být prostě brankář a dát si na sebe nějaký hokejový dres, protože nemůžu mít tak velká ramena, nemůžu mít tak velkou přilbu, abych vychytal všechny útoky, které teďka prostě na Věci veřejné jdou. A my musíme na to už opravdu začít reagovat.

No a kdy? Jak?

No, já si myslím, že toto nezůstane úplně bez odezvy, pouze tento jediný bod. Všechno ostatní, že si pan Bárta myslí, že pana prezidenta vodí jako loutku, tak nechť si to prostě myslí, já tento výrok nebudu komentovat. Ale to, co chci skutečně komentovat, je prostě financování. Já doufám, že koalice se k tomuto sejde a skutečně tuto věc probere. Pro mě je to velmi důležité, aby se skutečně sedlo za stůl a řeklo se tedy, jak to s tím financováním politických stran, zejména teda Věcí veřejných je.

Mimochodem, na té nahrávce je i věta, že jsou Věci veřejné domluveny na krajské volby s Miroslavem Kalouskem. To je fakt?

Pochybuju. Myslím, že Miroslav Kalousek je větší hráč, aby se domlouval rok a půl na nějakých krajských volbách, které ještě nevíme ani jejich termín.

Větší hráč. V jakém slova smyslu?

No, že si samozřejmě ty karty nechává až do poslední třetiny. Aby prostě v první třetině hovořil o tom, jak budou probíhat ty krajské volby, on to ani sám dneska určitě neví, protože vidíte, jak ta politika je turbulentní.

Ono to taky může vyvozovat dojem, jako kdyby někdo cíleně útočil na jednoho z koaličních partnerů, aby se záměrně odvrátila pozornost od třeba i jiných koaličních partnerů. Tak to vezměme hezky popořadě.

Jak to myslíte teďka? Teď jsem tomu neporozuměl.

Čemu jste neporozuměl?

Neporozuměl jsem tomu, kdo by záměrně tohle to měl vypouštět. To jedině, že by snad předpokládali, že jsou nahráváni v tu dobu.

Ne, já jsem myslel třeba Kristýna Kočí, která je v tuto chvíli podezřelá z toho, že tu nahrávku pustila médiím. To je jedna věc. Poté, co byla podezírána, že pokusila o nějaký vnitrostanický puč, navíc řízený Petrem Tluchořem, který už není předsedou poslaneckého klubu. Rozumíme si?

Rozumíme si. Ale já toto nepovažuju za možné a hlavně ani mě to v zásadě nezajímá. Mě jenom zajímá, jestli ty tvrzení stran financování Věcí veřejných jsou pravdivé a ta strana by to měla ve svém  zájmu a v zájmu této koalice velmi rychle prostě vyřešit a říct tedy, co je z těch tvrzení skutečně pravda a hlavně tedy vyvrátit to, že to není pravda.

No, ne. Vás totiž taky jako poslance TOP 09 a Starostů velmi zajímalo, jak to bylo v případě českého předsednictví Evropské unii a kde nic, tu nic. Ticho po pěšině.

Já myslím, že ta věc se vyšetřuje, že asi to není věc, která by usnula. Je to u orgánů činných v trestním řízení. Slyšel jsem velmi silné vyjádření vrchního státního zástupce, že tato věc je řešena. Takže, předpokládám, že to nezapadlo.

Jak vlastně bude pokračovat to vysvětlování v kauze Alexandra Vondry? Navíc dnes jsme se dozvěděli, že z nemocnice půjde domů, takže možná nic nebrání té mimořádné schůzi svolané právě kvůli kauze ProMoPro, kvůli kauze Alexandra Vondry.

Já nevím, jak to bude pokračovat, protože toto vysvětluje náš koaliční partner, to nevysvětluje TOP 09.

Tomu rozumím, ale tak evidentně má koalice zaděláno na dost velké problémy.

My jsme svůj názor na to jasně řekli. Máme pocit, že prostě veřejnými prostředky nebylo příliš šetřeno v kauze českého předsednictví. A jestli má náš koaliční partner pocit, že ano, tak by to měl srozumitelně vysvětlit. Ale toto je opravdu věc ODS.

No a zaráží vás v téhle souvislosti nedávný výrok Petra Nečase, který prohlásil, že třeba ta vláda nakonec nemusí projít žádnou personální obměnou, protože on udělal v podstatě ty, ty, ty na některé ministra a ti ministři začali pracovat tak, jak on si představuje?

Tak personální otázky této vlády jsou ve výsostné kompetenci premiéra.

To říkáte úplně všichni.

To říkáme úplně všichni a samozřejmě předsedů těch stran, protože koaliční smlouva má nějaký mechanismus. Tudíž já předpokládám, že pokud pan premiér bude mít názor, že chce měnit ministry, tak o tom bude informovat své koaliční partnery.

Mimochodem, místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek dnes řekl, že kvůli té další nahrávce bude chtít svolat další mimořádnou schůzi. Přidal byste se teda ve světle toho, co jste tady říkal před pár chvílemi?

Já hlavně prostě chci počkat na to vyjádření, oficiální vyjádření Věcí veřejných. Ne to, že byli opilí, ale oficiální vyjádření, že možná tedy byli opilí, ale.

To nechápete jako oficiální vyjádření v okamžiku, kdy Vít Bárta předstoupí před novináře a řekne něco takového?

Ne, ne.

Tak co by bylo jiného než oficiální vyjádření? Nebo politici mají jiný metr na.

Já si myslím, že je to pokus o žert. Takhle to nelze, tu část nahrávky stoprocentně vysvětlit, protože v opilosti asi si nemůžete pamatovat takhle přesně ta čísla. Tam se baví o 5 milionech, 7,5 milionech, 30 milionech. Myslím si, že by to byl velký opilecký výkon znát takhle do detailu to financování. A pořád, i kdyby to bylo v opilosti, já si prostě myslím, že to volá po vysvětlení, jestli to tedy byly opilecké plky, tak pořád si myslím, že to můžou být opilecké pravdivé plky.

Jinými slovy očekáváte něco podobného, jako když Vít Bárta oznamoval svoji rezignaci, že opět bude stát s papírem a za ním bude stát sorta jeho lidí z Věcí veřejných a bude to nějak zdůvodňovat? A jak? Jako dokážete si představit to zdůvodnění v tuhle chvíli, které by vás třeba uspokojilo?

Dokážu si představit to, že vytáhnou jednoznačné faktury, dary, účetní závěrky, které všechno toto rozkryjí. A hlavně tedy, že řeknou, že není a dají skutečné garance, že nejsou žádné neoficiální peníze, které tato strana používá. A zejména silné na té nahrávce je skutečně to zjištění, že část provozu Věcí veřejných je jaksi financována přes nějaké nakladatelství nebo nějaké eseróčko. To prostě zákon nepřipouští. To si musíme uvědomit. Nebo takhle, musí si to uvědomit Věci veřejné.

Mimochodem, dnes se spousta politiků rozčilovala nad praktikami, nad zveřejňováním nějakých tajných nahrávek a podobně. Ale nebyl to vlastně místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který s něčím podobným, jako je tajná nahrávka, s touhle kartou hrál jako první. Použil slovo tajná nahrávka, použil slovo mystifikace, když vzpomenu tu schůzku šéfredaktorů českých deníků.

Tak já si myslím, že je v tomto vidět ten rozdíl, že jo, co je skutečně mystifikace alá blond, možná v podání tady této mystifikace a co je.

Počkejte, mystifikace je vždycky lež.

No, záleží, co tím sledujete. Jaksi média nepopřela, protože bylo sporné, jestli nějaká taková setkání byla ze strany médií, tak média to nepopřela a naopak začala povídat, že je možné, že média jsou nahrávána.

Pane poslanče, tehdy to nebylo sporné, že se šéfredaktoři deníků sešli.

No, nebylo to ověřené a nikdo to potom nepopřel.

Jakože Miroslav Kalousek to potřeboval ověřit, tuhle věc.

No, myslím, že bylo potřeba ověřit, jestli teda.

Lží.

No, záměrnou mystifikací. Já bych asi neměl takový fištrón, že bych tohle vymyslel, ale myslím, že se to Miroslavu Kalouskovi povedlo na rozdíl od toho, co je bráno jako možná opilecká mystifikace.

To si vážně myslíte, že to tehdy bylo povedené?

Já jsem přesvědčen o tom, nemám opravdu, já už jsem to jednou říkal veřejně, že pokud Miroslav Kalousek sledoval zájem sdělit, že se někde novináři schází a bůhvíco tedy kují v jakési sestavě, tak mně se to zdá skutečně povedené. Proč ne.

Další věc, která by mohla ohrožovat vládní koalici nebo která je v tuhle chvíli už zaměřena v podstatě do vašich řad. Když se podíváte na to, které informace přináší v posledních dnech Mladá fronta DNES, týkající se vyšetřování Pandurů, týkající se vyšetřování Tater. Tak nemá i TOP 09 v tuhle chvíli nějakou velkou potíž, protože v době, kdy šlo o Pandury, která zajímá vyšetřovatele, tak byla ministryní obrany Vlasta Parkanová, jinak to teď místopředsedkyně sněmovny za TOP 09. Neměla by i TOP 09 tedy vyvodit nějakou zodpovědnost?

Ta věc opět s Pandury je ve stádiu vyšetřování. Myslím, že paní Parkanová sdělila, že měla velmi vážné pochybnosti a skutečně ta realizace té zakázky probíhá. Ale já se přiznám, že jsem tehdy do detailu osud této zakázky vůbec nesledoval. Takže, já se k tomuto asi těžko můžu vyjádřit.

No a před chvílí vám nebylo od věci vyjádřit se ke kauze Alexandra Vondry a ke kauze českého předsednictví. To předpokládám, že jste taky nesledoval do detailu.

No, teď jsem je samozřejmě jako poslanec už sledoval, protože to je věc, která se rozkryla v tomto volebním období. Jestli je nějaký kostlivec v otázce Pandurů, to by se mělo jaksi vyšetřit. A myslím si, že zdá se, že k tomu je nakročeno. A teprve potom můžeme tedy konstatovat, jestli bylo nějaké pochybení. Ale paní Parkanová tam nikde na těch nahrávkách, pokud vím, nebo ve výpovědích nefiguruje. Takže, může být prostě samozřejmě považována za někoho, kdo má politickou zodpovědnost, ale v tuto chvíli ta její zodpovědnost je velmi sporná, protože tuto zakázku měli na starosti přímo teda jiní lidé, pokud já vím, teda na úrovni ministerstva obrany.

Dobře, ale tak ministryně obrany je jenom jedna v tenhle okamžik, tak jako byl Alexandr Vondra člověkem, který měl na starosti české předsednictví.

No, ano. Ale, pokud vím, Vlasta Parkanová nesedí ve vládě. Takže, v tuto chvíli prostě.

No, ne. Ale zastává vysoký ústavní post, když je místopředsedkyní Poslanecké sněmovny.

Ano, ale pana Vondru nikdo nevyzývá k tomu, aby vzdal mandát senátora. My žádáme pouze to, aby prostě vláda ve svém složení byla skutečně důvěryhodná.

Pokud ona sama říká ale o té předchozí vládě, ve které seděla spousta politiků, kteří sedí i v této vládě, takže účinkováním v té roli ministryně obrany získala jízdenku do Palerma, tak já má v tuhle chvíli volič jistotu, že to Palermo nepokračuje dál? V okamžiku, kdy tady je vláda, která se ohání reformami, bojem proti korupci a máme tady tajné nahrávky, máme tady peníze v obálce, máme tady nevysvětlené hospodaření stran, a to prakticky napříč politickým spektrem.

Ano, je to vážný problém a já myslím, že bychom ho měli skutečně uchopit teďka programově tak, že se jednoznačně zpřísní zákon o politických stranách a o financování politických stran. Protože nevím, jestli si někdo povšiml, ale v 54bodové strategii Radka Johna jak bojovat s korupcí není jediný bod, já už jsem to taky několikrát veřejně kritizoval, který by se týkal financování politických stran. Já po dnešku fakt nevím, jestli to nebyl záměr, že se prostě s financováním politických stran jako teda zásadním problémem, zdá se, veřejného života prostě nikdo jakoby nezabýval na úrovni ministerstva vnitra. To mě velmi překvapuje. Já jsem to mimochodem teda panu předsedovi Johnovi na našem poslaneckém klubu, kdy on přišel představit ten materiál, řekl, že opravdu v tom materiálu postrádám kapitolu, která by se věnovala zpřísnění a ztransparentnění pravidel financování politických stran, protože TOP 09 zveřejňuje své dárce, má všechno na webu, nebyl žádný problém ve vykázání její volební kampaně. A v celé strategii se o financování politických stran nedočtete jednu jedinou větu. Zvláštní.

Když jste zmiňoval Radka Johna, tak prezident Václav Klaus dnes taky řekl jednu zajímavou větu, a to, že není přesvědčen o tom, že Radek John opravdu  z vlády odejde, že se možná dočkáme nějakého překvapení. Je to pro vás myslitelné?

Já do hlavy panu Johnovi nevidím.

No, ne, tak co by se dělo, kdyby zůstal ve vládě? Nebo dokážete si představit, jak by se tohle obhájilo?

Asi další mystifikace. Jak bych to měl pojmout? Já už nevím, protože měl jsem za to, že pan John odejde. Ale to, jestli pan prezident ještě dneska tu demisi nemá, tak možná, že je to jenom otázka nějakého zdržení na straně pana Johna. Ale neumím to obhajovat. Měl jsem za to, že to jeho vyjádření je jaksi sděleno s plnou vážností. A pokud pan prezident říká, že tedy žádná demise zatím nedorazila, předpokládám, že by měla jít přes pana premiéra. Možná, že je to způsobeno tím, že premiér se zotavuje po určitém chirurgickém zákroku. Mohu pouze spekulovat. Já skutečně dneska do hlavy nikomu z Věcí veřejných nevidím.

Omlouvám se za pocit, který z toho dnešního rozhovoru mám, ale tak jako, kdybyste byl trošku bezradný z toho, co vlastně na koalici ještě kde vyplave a už nevíte kudy kam. Je to pocit oprávněný?

Po 6 týdnech tohoto koaličního divadla mám pocit, že jsem jenom prostý divák někde v první řadě jeviště nebo spíš hlediště. A myslím, že prostě celá TOP 09 i Starostové jsme z toho velmi překvapeni. Já se omlouvám všem slušným véčkařům, ale tento stav politiky škodí nám všem a měli by se tomu postavit čelem. Já o to velmi prosím.

Shodou okolností vy nejste v tom hledišti, vy jste možná v nějaké druhé, třetí řadě na jevišti ale.

Já si myslím, že už jsem taky asi v tom hledišti, protože tomuto nerozumí ani staří političtí matadoři.

A teď je pro vás třeba nějak znepokojující, že prezident státu Václav Klaus v tom dnešním prohlášení, které teda nevím, jestli, když použiju parafrázi z jedné z vašich předcházejících odpovědí, tak jestli bylo oficiální, takže se nějak nedistancoval od té nahrávky, že ji třeba neoznačil za znepokojující?

Tak myslím si, že by měl jednoznačně potvrdit, že není voděn žádnou loutkou, není teda žádnou loutkou.

Já jsem to ani takhle nemyslel, já jsem spíš myslel ta podezření, která máte vy ohledně financování stran a něčeho podobného, co vlastně Václav Klaus už v minulosti  zažil.

Bylo by to na jeho vyjádření. Já mu prostě nebudu žádná slova vkládat do úst.

Nebylo by znovu teda nejlepším řešením rozdat karty, jinými slovy předčasné volby?

Myslím si, že ne. Já myslím, že koalice ještě může najít cestu z této krize. Ale opravdu by to už mělo být co nejdříve.

Ale vy si nedůvěřujete ani sami mezi sebou, jak vyplývá z vyjádření jednotlivých politiků. Proč by vám měli důvěřovat lidé?

No, protože pořád si myslím, že ta šance, která po volbách nastala, prostě má větší hodnotu než to, že dneska nebo zítra vyplývají na povrch nějaké nahrávky. Ale z nich se musí bezesporu vysvětlit otázka financování politických stran. To je klíčové.

Stanislav Polčák, poslanec TOP 09 a Starostů, místopředseda hnutí Starostové a Nezávislí. Děkuju vám.

Také děkuji.

A vám, divákům Čtyřiadvacítky, díky za pozornost. Mějte se dobře a pěkný večer.

Franišek Lutonský

ČT 24, 13. 5. 2011, Pořad: Interview ČT 24

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme