Polčák: Chceme znát odpovědi

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

17. 5. 2011

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Dobrý večer. Chvíli to v české politice, přesněji řečeno v koalici, vypadá na uklidnění, chvíli velmi vyhroceně. Dnešek patřil spíš do té druhé kategorie. List Mladá fronta DNES přinesl další informaci ze zákulisí strany Věci veřejné. Podle deníku prý ten, kdo pro stranu získá peníze, ať už z veřejné zakázky nebo od sponzora, dostane odměnu 20% z prostředků získaných ve prospěch VV. Takovýto plán měl prý připravit jeden z hlavních představitelů Věcí veřejných Vít Bárta. Ten to ale kategoricky popírá. Sociální demokraté dneska v této souvislosti vyzvali premiéra k tomu, aby z vlády vyhodil všechny ministry za VV. S kritikou přišli i zástupci TOP 09, předseda Věcí veřejných Radek John mezitím předal svou demisi na post vicepremiéra předsedovi vlády a podotkl, že další možnou variantou je menšinový kabinet ODS a TOP 09 s podporou Věcí veřejných.

Jakub ŽELEZNÝ

ODS zastupuje místopředseda Pavel Drobil. Dobrý večer.

Pavel DROBIL, poslanec, místopředseda strany /ODS/

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

TOP 09 reprezentuje poslanec Stanislav Polčák. Vítám vás, dobrý večer.

Stanislav POLČÁK, poslanec /STAN/

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

A za opozici přijal pozvání Jiří Dienstbier, místopředseda sociální demokracie. Vítám i vás, dobrý večer.

Jiří DIENSTBIER, senátor, místopředseda strany /ČSSD/

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ

Strana Věci veřejné, přestože se jí dnešní dění opět týká víc než koho jiného, do studia České televize opět, už poněkolikáté, odmítla vyslat svého zástupce s odůvodněním, že to pro ni není, cituji, ale příliš nerozumím "mediálně výhodné". Pojďme tedy debatovat o Věcech veřejných bez Věcí veřejných, jak oni si to přáli. Pane místopředsedo, ČSSD vyzývá premiéra Nečase, aby co nejdříve odvolal zbylé ministry za stranu VV z vlády. To dneska konkrétně uvedl váš předseda, pan Sobotka. Proč tato výzva?

Jiří DIENSTBIER

Tak pokud se dozvídáme, že tato strana měla poměrně propracovanou strategii, jak předražovat zakázky o 10%, jak brát z těchto zakázek provize, a dokonce členům, kteří to pro tuto stranu zařídí, vyplácet 20% z přínosu pro jejich stranu, pokud zároveň víme, že je tady nějaký dlouhodobý plán, jak z Věcí veřejných vybudovat subjekt, který posílí postavení pana Bárty a ...

Jakub ŽELEZNÝ

znamená, že promiňte, bezmezně věříte tomu dnešnímu článku Mladé fronty DNES? Připomeňme, že to je informace tohoto deníku a pan Bárta tuto informaci kategoricky popřel.

Jiří DIENSTBIER

Jsou dva členové Věcí veřejných, kteří ji víceméně potvrzují. Pan Škárka přímo, jedna z členek jejich tajné rady nepřímo, když připouští, že takových materiálů bylo více. A v souhrnu s dalšími informacemi ...

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, ale to jsou lidé, kteří se současným vedením Věcí veřejných spíše bojují, takže je možná logické, že ...

Jiří DIENSTBIER

Ne, ne, tam je jeden ...

Jakub ŽELEZNÝ

... určitě nebudou na jeho straně. Myslím na straně pana Bárty.

Jiří DIENSTBIER

To potvrdil jeden z členů rady, který stále zůstává loajální Vítu Bártovi.

Jakub ŽELEZNÝ

To dnešní takhle úplně ...

Jiří DIENSTBIER

To dnešní a když si poskládáte všechny ty informace, to už prostě není náhoda. Když se to propojí s nahrávkou, která byla z toho mejdanu Věcí veřejných, kde prostě se konstatovalo, že to je po dlouhé době smysluplná pracovní porada na tom mejdanu a jestliže tam jsme slyšeli v podstatě podobné náznaky, tak v tomto souhrnu ty informace naznačují, že to je velmi vážné.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane poslanče, TOP 09 dneska zopakovala svou víkendovou výzvu, aby VV zveřejnily, cituji, detaily svého hospodaření. A očistily se. Další citát: "Špína, která se valí, samozřejmě cáká i na TOP 09. My nechceme být zatahováni i do takovýchto spekulací." To řekl dneska váš místopředseda, pan Drábek. Co je tím, prosím, přesně míněno?

Stanislav POLČÁK

Já si myslím, že to jsou právě ty skutečnosti, které vyplývají z těch uniklých nahrávek. Já bych je všechny mohl pominout vyjma otázky právě financování politické strany ...

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, tak stejná otázka jako na pana Dienstbiera, abych byl spravedlivý. To tedy znamená, že i vy věříte tomuto deníku?A u vás tu otázku musím trošku modifikovat. Vy věříte více deníku než významnému představiteli vašeho významného koaličního partnera, chápu-li to správně.

Stanislav POLČÁK

My jsme požádali Věci veřejné, aby tyto okolnosti, které budí veřejný zájem, aby je skutečně vysvětlily. Zatím jsme jaksi nedostali žádnou odpověď a to já považuji za nesmírně alarmující. Věci veřejné bojují za transparentnost odhalování jaksi negativních jevů ve veřejné sféře. A na místo toho, aby jasně vysvětlily věci, které vyvolávají tento zájem, tak mlčí.

Jakub ŽELEZNÝ

Odmítly to, co dneska napsala Mladá fronta DNES.

Stanislav POLČÁK

Ale my jsme koaliční partner a my chceme znát odpovědi na otázky, které opravdu mohou zásadním způsobem poškodit důvěru této vlády.

Jakub ŽELEZNÝ

Když jsme u toho mlčení, připadalo mi, že ODS dneska tak trošku mlčela. K tomu, co dneska napsala Mladá fronta DNES, pane Drobile, nebo se mýlím? Neslyšel jsem nějaké opravdu zásadní vyjádření. Pan premiér řekl, že dostal demisi od pana Johna a že zítra se bude pokračovat v jednání na K9. Na to, jak, řekl bych, štěpný byl ten materiál dneska v Mladé frontě DNES, dva politici významných stran o něj opírají svou argumentaci, ODS nic.

Pavel DROBIL

ODS kontinuálně už několik měsíců říká, že nechce žít v tomto světě permanentních nahrávek, úniku různých informací ...

Jakub ŽELEZNÝ

Ve vašem případě to celkem chápu, takovouhle odpověď.

Pavel DROBIL

Ano, možná právě proto, že máme tuto zkušenost, tak jsme velmi opatrní na to, jakým způsobem je pracováno s takovými informacemi, kdo je přináší, nakolik ty informace skutečně jsou potvrzené. My tyhle, my odpovědi na tyto otázky chceme znát, chceme je znát od našich koaličních partnerů ...

Jakub ŽELEZNÝ

Já to zkusím zase jinak. Stejně jako u obou pánů. To znamená, že vy v tomto případě o něco více věříte koaličnímu partnerovi stále ještě než třeba Mladé frontě DNES? Abych se zeptal úplně stejně jako dvou vašich kolegů.

Pavel DROBIL

Pro nás je důležité komunikovat s koaličními partnery. My si permanentně něco vzkazujeme přes média. Permanentně si říkáme, co by měla udělat druhá koaliční strana. My se ...

Jakub ŽELEZNÝ

Já se vás ptám na váš názor, ale je to názor na koaliční stranu, uznávám, ale je to váš názor. Na to, jestli má pravdu pan Bárta, když říká, že to není pravda, to, co dneska bylo v Mladé frontě DNES, anebo jestli má pravdu Mladá fronta DNES.

Pavel DROBIL

My chceme vysvětlení od našeho koaličního partnera slyšet na formátu, na půdě, kam to patří. To jest K9. Předpokládám, že se tuto informaci a to vysvětlení zítra dozvíme. Zbytek je Věcí veřejných, jak si své věci obhájí před svými voliči, před svými členy, před Poslaneckou sněmovnou.

Jakub ŽELEZNÝ

Jste v tomto ve shodě? Myslím vy dvě zbylé koaliční strany, pane Polčáku?

Stanislav POLČÁK

Já si dovolím být trochu razantnější v tom slova smyslu, že po té šestitýdenní krizi, kdy vidíme, že pan Babák, začalo to panem Babákem, jak čaroval. Von, ani Arabela se svým prstenem toho nedokázala tolik jako prostě pan Babák, tak po těch 6 týdnech už je toho opravdu dost. A vy říkáte, jestli věříme Mladé frontě nebo Věcem veřejným. My už jsme neviděli jiné východisko, než skutečně vyzvat tuto stranu, která se jmenuje Věci veřejné, aby veřejnosti dokázala, že to tak není. My na místo toho, abychom viděli tu komunikaci, která řekne nebylo to ulívání peněz do podivných eseróček, nebylo to vytahování peněz na nějaké neoficiální a oficiální kampaně. Tak na místo tady těchto vysvětlení my vidíme to, že se řekne, že to bylo nad 10 sklenicemi nebo já nevím, lahvemi ...

Jakub ŽELEZNÝ

Myslím, že šlo o 10 lahví.

Stanislav POLČÁK

... francouzského těžkého vína. No, tak to je vysvětlení, které opravdu já nemůžu pobrat.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře. Pane místopředsedo Dienstbiere, pokud ČSSD míní svou dnešní výzvu panu premiérovi vážně, tak co by měl pan premiér udělat dál? Kdyby tedy vzal vaše slovo za své a vyhodil by zbylé ministry z Věcí veřejných z vlády, co by měl udělat dál?

Jiří DIENSTBIER

Tak tady od pana Polčáka zaznělo, že to, co se děje, je velké riziko pro ohrožení důvěry vlády. Já si myslím, že tady už v tomto smyslu žádná hrozba není, protože vláda žádnou důvěru u veřejnosti ...

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, ještě jednou, co by měl tedy premiér udělat ve chvíli, kdyby si řekl ano, sociální demokracie má vlastně pravdu, tak já je vyhodím?

Jiří DIENSTBIER

Já k tomu mířím, protože podle mého názoru jediným smysluplným řešením ve vyzvat lidi, aby znovu rozdali karty v nových volbách, protože ...

Jakub ŽELEZNÝ

To je docela drahá záležitost.

Jiří DIENSTBIER

Já myslím, že je to velmi levná záležitost ve srovnání, co tady sledujeme v posledních měsících, jak tady vůbec nefunguje vláda, jak se rozkládá v celé řadě, nepřerušené řadě skandálů. Ať už korupčních, nebo těch, které tady sledujeme ohledně fungování a financování Věcí veřejných. Myslím si, že tím naše republika ztrácí takové i peníze, že to je i finančně vyčíslitelné, že ve srovnání s tím nové volby jsou to nejlegitimnější a zároveň i velmi ekonomicky efektivním řešením.

Jakub ŽELEZNÝ

Efektivní předpokládám i pro sociální demokracii, která tradičně vždycky hodně věří těm průzkumům veřejného mínění a teď to vypadá, že jste na tom velmi dobře podle těch průzkumů.

Jiří DIENSTBIER

My jsme to říkali ještě před tím posledním průzkumem, ale ...

Jakub ŽELEZNÝ

Ale i ten předposlední průzkum pro vás nebyl zas tak špatný.

Jiří DIENSTBIER

Ten problém je v tom, že já si neumím představit, že by Věci veřejné mohly v této vládě zůstat. Stejně tak je evidentní, že ODS a TOP v menšinové vládě nebudou schopni prosadit téměř nic.

Jakub ŽELEZNÝ

K tomu se dostaneme. Ještě tedy to téma těch případných předčasných nových voleb. Co byste tomu říkali vy, pánové? Zeptám se nejprve pana Drobila.

Pavel DROBIL

Předčasné volby jsou vždycky posledním řešením. To je věc, ke které se politici uchylují vždycky v okamžiku ...

Jakub ŽELEZNÝ

Čili ještě na ně není čas podle vás?

Pavel DROBIL

Já si myslím, že na ně není čas. Vláda jasně řekla, že její ethos je v reformních zákonech, reformní zákony jdou zítra všechny na vládu a já předpokládám, že je vláda schválí, pošle je do Poslanecké sněmovny a v Poslanecké sněmovně se ukáže, jestli tahle vláda má skutečně smysl existence.

Jakub ŽELEZNÝ

Co se bude muset stát podle vás, pane Polčáku, aby došlo k novému rozdání karet, jak navrhuje pan Dienstbier?

Stanislav POLČÁK

Já si myslím, že to je skutečně až úplně poslední a krajní varianta. V tuto chvíli ...

Jakub ŽELEZNÝ

Ale nezažíváme opravdu krajní mezní situace? Není to, co prakticky v přímém přenosu lidé v téhle zemi zažívají v posledních dnech, týdnech a měsících něco tak neuvěřitelného, že možná se o předčasných volbách velmi relevantně mluvilo i ve chvílích, kdy situace zdaleka nebyla tak vyhrocená?

Jiří DIENSTBIER

Zažíváme tak mezní, že už snad nic jiného ani není představitelé, že bychom mohli zajít někam ještě dál.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, já zase chápu, pane Dienstbiere, že vy tohle říkáte, protože jak jsme si řekli, pro vás by to bylo výhodné.

Jiří DIENSTBIER

Já myslím, že je evidentní, že to si může posoudit každý.

Jakub ŽELEZNÝ

Nechme, prosím, nechme, prosím, koalici, aby se vyjádřila.

Stanislav POLČÁK

Já bych zareagoval, že upřímně se tedy děsím skoro každého rána, co si zase přečtu o Věcech veřejných. Na druhou stranu je to skutečně tato strana, která by měla adekvátně reagovat. A pokud tedy reagovat nebude, tak je na stole otázka skutečně jejich dalšího vládního setrvání, protože ta arogance, se kterou dneska řekly, že prostě ty věci nevysvětlí, protože někde daly do Poslanecké sněmovny, ale to za situace, kdy pan Škárka zpochybnil vlastní podpisy, tak to myslím si, že je ...

Jakub ŽELEZNÝ

Tak pojďme, prosím, k další možné variantě, abychom vyšli z toho, co jste právě řekl. Nejprve takhle, co by se muselo stát, aby ODS, TOP 09 a Věci veřejné mohly dál v klidu vládnout? Prosím velmi stručně, pane Drobile.

Pavel DROBIL

Musí se pokračovat v přijímání reformních zákonů. Věci veřejné musí jasně objasnit všechna nařčení, která v poslední době byla na stole. My jediný rozdíl, který možná tady máme, že my říkáme nechť je to na jednání, kam to patří. To znamená K9 a tenhle mediální striptýz nikomu, myslím, v ničemu nepomáhá. Ale skutečně ...

Jakub ŽELEZNÝ

Skutečně těch různých K9, 12 a já nevím, jak tomu všemu říkáte, už bylo přece tolik ...

Pavel DROBIL

Ale jsou to legitimní nástroje, na kterých koalice komunikuje.

Jakub ŽELEZNÝ

To nezpochybňuji, ale bylo jich tolik a k žádnému legitimnímu výsledky nedošly. Nebo mě opravte, jestli došlo k nějakému zásadnímu ...

Pavel DROBIL

Ony vždycky došly ... Akorát následující den vyšly zase nějaké noviny a něco jsme si přečetli.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře. Jak reálná je, pane Polčáku, varianta, o níž dneska mluvil také pan předseda John? Tedy vláda vašich dvou stran, vašich dvou stran ODS a TOP 09, s podporou Věcí veřejných? Tady se nabízí podotázka, jestli když budou VV podporovat vládu jen ze sněmovny, jestli to pro ni nebude ještě horší než ta současná situace.

Stanislav POLČÁK

Já jsem to říkal už v pátek. Podle mého názoru je to můj osobní názor, je to reálná varianta, kterou je třeba v rámci koalice zvážit, a to z jednoho důvodu. Může být pravda, že bychom byli předmětem vydírání, ale ten, kdo je vydírán, tak budí soucit. Ten, kdo je předmětem tragikomického výsměchu, tak ten žádný soucit ani budit nemůže.

Jakub ŽELEZNÝ

co v tu chvíli podle vás?

Stanislav POLČÁK

Já si myslím, že lze nastavit ta procesní pravidla v rámci koaliční smlouvy tak, že nebudeme ani vydíráni a že ta vláda může na tomto ...

Jakub ŽELEZNÝ

Počkejte, ta vláda v současné podobě, nebo vláda ODS a TOP 09 s podporou Věcí veřejných mimo vládu?

Stanislav POLČÁK

Já si myslím, že ta druhá varianta podle mého názoru soukromého by byla teďka racionálnější. Je opravdu k velké úvaze našich koaličních partnerů.

Jakub ŽELEZNÝ

Neobávala by se toho trošku ODS? Protože ODS má jistě zkušenosti s tím, že v minulosti měla menší koaliční partnery, kteří se k ní možná někdy chovali trošku ostřeji.

Pavel DROBIL

Tak toto není nová věc. Tohle je evergreen, který tady je v podstatě od těch voleb v roce 2010. ODS i ze zkušeností z minulého volebního upřednostňovala a upřednostňuje institucionální řešení na půdě těchto tří koaličních stran. To znamená, jasná většina, jasné, kdo je opozice, a jasné, kdo je koalice.

Jakub ŽELEZNÝ

Kdyby byla varianta menšinové vlády, nebyla by ČSSD naopak v pokušení o Věcech veřejných začít mluvit trošku lépe a snažit se zlákat Věci veřejné, aby vládu potopily, aby se přidaly k vám?

Jiří DIENSTBIER

Tak my zcela nechtěli zlákat Věci veřejné téměř k čemukoli ...

Jakub ŽELEZNÝ

Ne, tak si představme tu situaci, to je přece celkem jednoznačné. ODS a TOP 09 ve vládě,  Věci veřejné mimo vládu, ale de facto jako jakýsi tichý koaliční partner a vy.

Jiří DIENSTBIER

Tak bez ohledu na Věci veřejné současná vláda naši důvěru nemá. Je to otázka úvahy, budeme-li se snažit vyvolat v příštích týdnech znovu nějaké hlasování o nedůvěře vládě.

Jakub ŽELEZNÝ

Vy vždycky předjímáte v těch svých odpovědích. Budete, nebo nebudete? Teď se vás už musím zeptat.

Jiří DIENSTBIER

Ne, zatím tak nejsme rozhodnuti. Chceme tímto instrumentem šetřit. To není nástroj, který by se měl používat dvakrát týdně.

Jakub ŽELEZNÝ

No, v minulosti jste ho používali ne snad dvakrát týdně, ale poměrně zhusta.

Jiří DIENSTBIER

Nechceme samozřejmě žádnou inflaci hlasování, ale samozřejmě já si myslím, že to, co jsem tady slyšel od zástupců dvou koaličních stran, tak to je podle hesla, že tonoucí se stébla chytá, protože představa, že tady bude menšinová vláda TOP a ODS s podporou Věcí veřejných, tak to si myslím, že vydrží tak maximálně několik týdnů.

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, a co trošku jiné aranžmá? Co třeba ODS a TOP 09 s podporou ČSSD? To je úplná fantasmagorie?

Jiří DIENSTBIER

To zcela vylučuju. My jsme jednoznačně řekli, že bez nových voleb se nebudeme podílet na žádné vládě.

Jakub ŽELEZNÝ

Čili ani varianta,že byste se třeba spojili? Víte, taková supervelká, promiňte, supervelká, pohodlná, takzvaně nadbytečná koalice, kdyby teď třeba vznikla těchto tří stran.

Jiří DIENSTBIER

To zcela vylučuju, jak už jsem říkal. Tak za jediné legitimní řešení považujeme předat tuto kauzu k rozhodnutí voličům, aby v nových volbách znovu rozdali karty a rozhodli o tom, kdo tuto zemi bude spravovat.

Jakub ŽELEZNÝ

A je už tohle zcela jasné a konsensuální stanovisko současné sociální demokracie?

Jiří DIENSTBIER

Je to zcela jednomyslné rozhodnutí vedení sociální demokracie.

Pavel DROBIL

Já se omlouvám, jestli můžu zareagovat. Ale sociální demokracie přece stále vyhrožuje novými předčasnými volbami. To je opět evergreen a vždycky nebo když k tomu nakonec dojde, k té situaci, tak je to zase sociální demokracie, která ty předčasné volby potom pošle do propadliště dějin.

Jakub ŽELEZNÝ

Kolikrát se to stalo?

Pavel DROBIL

No, ta poslední situace byla velmi vážná. Myslím si pro tuto republiku ...

Jakub ŽELEZNÝ

No, ale stalo se to jednou, pane Drobile.

Jiří DIENSTBIER

Mezitím se změnila ...

Pavel DROBIL

Ale ta rétorika byla úplně stejná.

Jiří DIENSTBIER

Ale mezitím se nám změnila ústava. Je tady velmi jednoduchý instrument. Poslanecká sněmovna se může sama rozpustit a k volbám lze dospět poměrně rychle. A to bahno, do kterého se česká politika dostala, podle mě nelze odstranit jiným způsobem než novými volbami.

Jakub ŽELEZNÝ

Promiňte, ještě jedna varianta před těmi volbami. Možná co třeba ta klasická, tolik opěvovaná, některými jimi zatracovaná případná velká koalice? Ještě jsme ji tu neměli. Myslím vás dvou, tedy vašich dvou stran.

Stanislav POLČÁK

To nepřipadá v úvahu.

Jakub ŽELEZNÝ

No pro vás asi ne, vy byste se toho mohli obávat, ale mě by zajímaly názory teď, promiňte, pana Drobila a pana Dienstbiera.

Jiří DIENSTBIER

Já myslím, že jsem se vyjádřil naprosto jednoznačně. Pro nás tato varianta vůbec nepřichází v úvahu.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře. Vy, pane Drobile?

Pavel DROBIL

Tady budu absolutně v souladu paradoxně s panem kolegou Dienstbierem, protože my jsme do těch voleb šli s nějakým ethosem, já myslím, že občané chtěli, aby tady byla reformní vláda, nechtěli, aby vládla sociální demokracie. Kdybychom teďka tuto velkou koalici udělali, tak potom by to byl skutečně problém.

Jiří DIENSTBIER

I my bychom tím zcela popřeli naše programové hodnoty.

Jakub ŽELEZNÝ

Pánové, promiňte přímou otázku, ale rozpadá se vám koalice? Vnímáte to tak v tuto chvíli? Nebo máte pocit, že se nerozpadá, pane Polčáku?

Jiří DIENSTBIER

Už se rozpadla ...

Jakub ŽELEZNÝ

Nechte, prosím ...

Stanislav POLČÁK

Já si dovolím říct, že ten pacient je skutečně na lůžku a potřebuje výrazný zásah lékaře.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře, otázka je, jestli je to lůžko na standardním oddělení, nebo na jednotce intenzivní péče.

Stanislav POLČÁK

Nevím, v kterém patře nemocnice jsme. Jestli už náhodou nepitváme. To samozřejmě nevím.

Jakub ŽELEZNÝ

Nebo možná v léčebně dlouhodobě nemocných, ale opusťme, prosím, tuto rétoriku a zcela věcně. Rozpadá se koalice podle vás, pane místopředsedo?

Pavel DROBIL

Já si myslím, že jsme ve vážné krizi důvěry. Ta tady bezpochyby je.

Jakub ŽELEZNÝ

Čili rozpadá se vám koalice?

Pavel DROBIL

Ne. Jsme ve vážné krizi důvěry a je třeba ji překonat.

Jakub ŽELEZNÝ

Rozpadá se jim koalice?

Jiří DIENSTBIER

Já mám pocit, že ta koalice je prakticky rozpadlá. A nejde jenom o problémy Věcí veřejných. Ty doopravdy překračují jakékoli myslitelné hranice, ale problémy mají zbylé dvě koaliční strany. Zmínil bych zejména dvě nedořešené kauzy. Jedna se týká pana Drobila a možné korupce kolem fondu životního prostředí a pak kauza ProMoPro a Alexandr Vondra, který je zodpovědný za stovky milionů, které byly naprosto zbytečně vyhozeny z peněz daňových poplatníků. A to jsou kauzy na jejich dotažení do nějakého závěru. My budeme trvat, například budeme znovu požadovat, aby kauza ProMoPro byla projednána v Poslanecké sněmovně.

Jakub ŽELEZNÝ

Nechme na to reagovat pana Drobila za ODS.

Pavel DROBIL

My samozřejmě také trváme na tom, aby tyhle kauzy byly vyřešeny, vyšetřeny a do té doby já bych skutečně prosil, aby tady nebyly předjímány výsledky, nebyla říkána slova o tom, že někde byla nějaká korupce. Žádná korupce nikde nebyla prokázána.

Jakub ŽELEZNÝ

Pánové, rozhodne se o osudu vládní trojkoalice už zítra? Proč to vlastně natahovat, pane Polčáku?

Stanislav POLČÁK

Já si myslím, že zítra si koalice bude muset velmi vážně promluvit, ale nečekám, že ...

Jakub ŽELEZNÝ

To už si promlouvá zase, že to zopakuji, ale to už si promlouvá na těch K9 po x-té.

Stanislav POLČÁK

Já si myslím, že zítra se to ještě nerozhodne.

Pavel DROBIL

Já si to také myslím. Zítřejší agenda zítřejší K9 je jasná. Jsou to zdravotnické zákony, zákony sociální, ale bezpochyby se musíme bavit o tom, co se stalo v pátek, v sobotu, co se stalo dneska. Doufám, že se zítra nestane nic.

Jakub ŽELEZNÝ

No, tak pokud se zítra nestane nic, tak my budeme pokračovat v tom, že se vás všech budeme dál ptát. Děkuji, že jste přišli, pánové, na shledanou.

Jiří DIENSTBIER

Na shledanou.

Stanislav POLČÁK

Na shledanou.

Pavel DROBIL

Na shledanou.

ČT 24, 17. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme