Polčák: Anonymní akcie upraví speciální zákon

Rozhovor s poslancem Stanislavem Polčákem

16. 12. 2011

Jan BUMBA, moderátor

Politické strany, a nejen ony tedy, se vesměs shodují v tom, že akcie na majitele, tzv. anonymní akcie, představují problém. Kvůli nim se totiž nedá často dopátrat, kdo má jaký zisk z nějaké firmy, no a pokud tato firma profituje z veřejné zakázky, vždycky zůstane podezření, že v pozadí může stát politik nebo úředník, který o zakázce rozhodoval. Co s tím? Jednou z možností bylo zakázat anonymní akcie v rámci zákona o obchodních korporacích, který dnes prošel sněmovnou. Koalice se ale rozhodla, že raději připraví samostatný zákon. Opozice to kritizuje jako snahu zrušení anonymních akcií oddálit. Naším hostem je poslanec za TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák. Dobrý den.

Stanislav POLČÁK, poslanec /TOP 09 a STAN/

Dobrý den.

Jan BUMBA

A ve sněmovním studiu předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Dobrý den. I vás vítám.

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD

Dobrý den.

Jan BUMBA

Pane Polčáku, proč zákon o obchodních společnostech a družstvech, nebo-li tedy zákon o obchodních korporacích, nebude řešit anonymní akcie?

Stanislav POLČÁK

On je neměl řešit už od začátku. Tam došlo k úvaze, zda-li není vhodné do toho napsaného zákona naroubovat pasáž, která by upravovala omezení vlastně anonymních akcií a jejich přístupu právě k veřejným například zakázkám. Ta debata probíhala ve dvojím směru. Jednou na půdě zákona o veřejných zakázkách a podruhé právě u nového zákona o obchodních korporacích. Nicméně tento zákon o obchodních korporacích začne být účinný v souvislosti s nabytím účinnosti občanského zákoníku už za 2 roky, až k 1. 1. 2014 a tato časová lhůta se nám zdá poněkud dlouhá. Tudíž je vhodnější, aby tuto úpravu anonymních akcií upravil zcela speciální zákon, který by měl být poměrně rychle schválen v rámci příštího roku a takto by tato úprava mohla nabýt účinnosti a platnosti už v rámci příštího roku a nikoliv až roku 2014.

Jan BUMBA

Ten speciální zákon, který slibujete, co vlastně by měl obsahovat?

Stanislav POLČÁK

On by měl obsahovat povinnost právě držitelů anonymních akcií registrovat se u Střediska cenných papírů, u právě tohoto, řekněme, poskytovatele těchto speciálních služeb, anebo poskytnout tyto akcie do tzv. bankovní úschovy, tzv. imobilizace, to znamená, že banka by vystavovala a vedla úschovní účet k tomuto, k těmto typům akcií. To znamená bylo by zřejmé, kdo je vlastníkem. Ten vlastník by se musel prokázat, že je tedy řádným a reálným vlastníkem, nikoliv skrytým, utajeným vlastníkem, který v pozadí třeba ovlivňuje veřejné zakázky.

Jan BUMBA

Pane Tejci, není lepší, aby anonymní akcie řešil samostatný zákon? Nebude vše jasnější a navíc to nabyde dříve platnost?

Jeroným TEJC

Tak ten problém je především v tom, že my jsme jako sociální demokraté podali již v tom minulém období, ale i v tomto, někdy v červenci 2010, zákon, který rušil anonymní akcie, a tehdy nám vládní koalice vyčítala, že je potřeba to udělat komplexně. Mělo by to být součástí toho zákona o obchodních korporacích, říkali. A dnes říkají, že je potřeba udělat ten speciální zákon, který my jsme předložili. Takže už v tom je jasný rozpor. A já vůbec se nebráním tomu, aby vznikl zákon, který bude samostatný, na druhé straně i ten zákon o obchodních korporacích mohl už včlenit tento zákon do sebe a mohl platit a být účinný od roku 2014. A já myslím, že to celé zdržení, to, proč dnes se hovoří o speciálním zákonu, není to, že by to nemohlo být součástí tohoto zákona nebo že by tyto pasáže nemohly být účinné dřív. Ten problém je v tom, že vládní koalice ještě není dohodnuta, nemá jasno, jak to provést a v zásadě se snaží každý den přesvědčovat veřejnost o tom, že chce, ale čas běží. Já myslím, že to, co je podstatné je, aby ten zákon byl schválen. My jsme svůj návrh předložili, vládní koalice ho zamítla loni hlasy i těch, kteří slibovali toto voličům, aby my prostě chceme, aby to platilo co nejdříve a ...

Jan BUMBA

A, pane Tejci, promiňte, že vám skáču do řeči, ale ten váš návrh, sociálnědemokratický návrh, o kterém jste hovořil, ten se shoduje s tím, co před chviličkou nastínil pan poslanec Polčák?

Jeroným TEJC

Ten se s ním neshoduje, protože to, co navrhuje vládní koalice, je příliš mírné. My trváme na tom, aby všechny akcie byly uvedeny, pokud tedy jsou na majitele, měly svého majitele zaknihovaného ve Středisku cenných papírů, tedy všechny akcie byly veřejně dohledatelné, zatímco vláda hovoří ještě o druhé možnosti kromě této, že by byli majitelé uvedení v tzv. bankovní úschově, tedy v bankovních účtech, což ale bude komplikovat práci policie a především všechna občanská sdružení, která s korupcí bojují, se nedozví, protože nebudou mít přístup do tohoto bankovního registru, kdo vlastní tu společnost. Takže v zásadě ten zákon bude úplně k ničemu.

Jan BUMBA

Pane Polčáku, nebude to opravdu takový zředěný zákon, řekněme, že nebudou všechny akcie veřejně dohledatelné?

Stanislav POLČÁK

Tak samozřejmě do jisté míry budou veřejně nedohledatelné a toto plně odpovídá pojetí akciového práva. Akciové právo, akciová společnost z francouzského société anonyme je prostě anonymní společností. My se snažíme jít dokonce nad úpravu některých evropských zemí, které tu jejich zákonnou úpravu mají daleko více benevolentnější než my a my se této jejich úpravě de facto ani nevyhneme. Společnost, která působí na Kypru nebo v jiných státech Evropské unie, bude moci nadále se účastnit veřejných zakázek, i když bude mít klasickou formu anonymního vlastnictví. To znamená co my tím docílíme? My tím docílíme to, že možná slušné poctivé lidi v České republice donutíme k tomu, aby si prostě za poměrně drahé poplatky, třeba pan kolega Tejc nezmínil, že Středisko cenné papírů to zaknihování provádí za poměrně drahé poplatky v současné době, tak budou muset si tuto registraci provést. A ti, kteří jsou lumpové a skutečně se podílejí na cinkání tedy veřejných zakázek, tak udělají jednu jednoduchou věc, založí si společnost a právě v těchto státech, kde my na ně dosáhnout nemůžeme a v rámci jednotného trhu Evropské unie je nemůžeme ani vyloučit z veřejných zakázek. Takže do jisté míry tento zákon je kompromisem mezi tím, co je nutné jaksi působit na poli transparentnosti a zároveň, jak alespoň tedy trochu zamezit těm lidem, kteří mají nečestné úmysly v oboru veřejných zakázek.

Jan BUMBA

Zatím tedy ta zákonná úprava není. Jak je to dnes? Můžou dnes města, kraje nebo stát vyloučit z tendru předem firmy, které mají anonymní akcie? Pane Tejci.

Jeroným TEJC

No nemohou a především ten největší problém, který tady stojí před námi, je otázka subdodávek, protože i když se zákon o veřejných zakázkách snaží tuto věc řešit, tak se nejde do tzv. svlékání firem dále než do druhého stupně a ten problém je v tom, že pokud vyhraje firma, která je průhledná, tak ještě to neznamená, že většinu těch prací nakonec bude dělat firma neprůhledná a ta na tom bude profitovat a bude se tímto způsobem vyvádět většina prostředků z veřejných peněz do anonymních společností. Proto chceme, aby se to odkrytí anonymního vlastnictví netýkalo jen veřejných zakázek, ale společností jako celku. A pokud tady hovořil pan poslanec Polčák o tom obcházení, tak to se samozřejmě nevyhne ani tomu zákonu, který připravuje vláda. To je prostě jiný problém, který se musí řešit na evropské úrovni.

Jan BUMBA

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Děkuji vám. Na shledanou.

Jeroným TEJC

Na shledanou.

Jan BUMBA

A poslanec TOP 09 a hnutí Starostů a nezávislých Stanislav Polčák. I vám děkujeme. Na shledanou.

Stanislav POLČÁK

Hezký den.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 16. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme