Poláček: Mobil v kapse místo občanky

13. 12. 2016

Představte si situaci: V garáži leží funkční motor, kola, chybí kastle... Vláda slibuje, že pro nás sestaví celé auto. A to ještě dřív, než k němu každý z nás dostane klíče. Zní to dobře, přesto hrozí, že se mezitím začnou vyrábět už jen auta, co startují na knoflík. Tak se dá popsat akce na postupnou výměnu občanek za půl miliardy korun. 

Chybějící služby 

Český eGovernment na tom není moc dobře. Máme sice vybudované důležité základní registry, využíváme datové schránky, ale realita je jiná. Služeb moc není a jejich vývoj se mnohde zastavil tak před osmi lety. Je to vidět. V parlamentu se chystá hlasování, které by zřejmě mělo celému systému údajně pomoci – všechny občanské průkazy budou vybavovány čipem. Stát, tedy nás všechny, to vyjde na půl miliardy, ale každý občan bude mít nový průkaz, který bude moci využít ke své autorizaci. Úřady to pochopí a začnou upravovat své systémy, aby se bylo možné přihlásit přes občanku. Už teď podle předkladatele návrhu zákona slibují úpravu některá ministerstva. Slibem nezarmoutíš. Politici budou hovořit o Estonsku a naší moderní zemi. 
Jenže v ceně půl miliardy, normálnímu člověku nepředstavitelné sumy, nikdo nepočítá s nákupem čteček. Tak těch představitelných cca 200 korun za čtečku zůstane na nás – občanech, kteří by chtěli čtečku používat. V součtu je to skoro miliarda (počítáme-li více než čtyři miliony domácností a jde o umírněný odhad), pokud budete chtít ten čip i využít. 
Ale proč bychom si čtečku pořizovali, když neexistují žádné služby, které by čip v občance používaly. Říkáte si: jak by mohly, když tam ten čip nemáme. Ale my už ho můžeme vydávat několik let (za poplatek) a mnozí se ptají, zda si mají připlatit. Žádné služby pro využití tohoto moderního průkazu dosud ale nevznikly. Nejsou tak chybějící služby větším problémem než naše autorizace? 
Výměna občanských průkazů určitě nebude kompletní do pěti let. Hovoří se o deseti letech. 
Vzpomeňte si třeba, jaký byl stav technologií v roce 2006: Nokia (6230i) vládla světu manažerů, BlueRay sváděl souboj s HD DVD, počítače měly CD mechaniky, do kterých jsme dávaly disky s Heroes V nebo Gothic III a notebook bez zdířky na internetový kabel byl z říše snů. Troufnete si dnes odhadnout stav technologií před rokem 2030? 
V meziresortním řízení je dnes návrh zákona o elektronické identifikaci, který nás umožňuje autorizovat vůči státu i jiným způsobem. Zaslouží si podporu, protože může otevřít prostor větší konkurenci a řešením progresivnějším, než je pouhá kartička s fotkou. Dát příležitost i další možnosti autorizace než přes občanku s čipem otvírá prostor jiným cestám – například přes mobil nebo aplikaci na tabletu. 

Srozumitelnost a použitelnost 

Co tedy potřebuje skutečně moderní Česko? Potřebuje srozumitelné a použitelné služby. Ruku v ruce by jejich zavádění mělo jít s návrhy na jejich zjednodušení. Srozumitelnost státní správy by měla být (podobě jako v Anglii) jednotná pro všechny naše občany. Přiznejme si, že učit se desítky systémů nikdo nechce. Z hlediska autorizace by se předkladatelé měli zaměřit na takové možnosti, které by jednoznačnou autorizaci umožnily všem službám včetně komerčních. Které by vrátily na stůl možnost jedné identifikace před policistou (občanka a řidičák), zdravotní sestrou (průkaz pojišťovny) nebo bankovním úředníkem (bankovní karta) bez nutnosti tahat speciální peněženku na karty. Trendem jsou služby mobilní, a ne služby vázané na počítač s čtečkou. 

Jaroslav Poláček, předseda expertní komise TOP 09 pro ICT

zdroj: Lidové noviny, 13. 12. 2016, str. 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme