Poláček: Elektronické volby

Komentář volebního manažera TOP 09 Jaroslava Poláčka

18. 11. 2011

O elektronických volbách se mluví už několik let. Oblíbeným tématem se stává především těsně před volbami a pak téma na čas opět zapadne. Nejvíce se k tomuto tématu vyjadřuje TOP 09, která si už systém elektronické volby několikrát vyzkoušela. Jaroslav Poláček o elektronických volbách.

Skoro čtvrtinu času, zcela podle sněmovního hesla TOP 09, delegáti sněmu nepostávali a zbytečně nekoukali, protože výsledky voleb dostávali víceméně okamžitě. Po půl roce testování lze bez obav prohlásit, že systém elektronické volby splnil oba základní cíle: ušetřil čas a eliminoval neplatné hlasovací lístky.

Již v roce 2009 TOP 09 použila při sčítání hlasů systém navázaný na čárové kódy. Došlo k výraznému zrychlení vydávání hlasovacích lístků a jejich sčítání. Přesto však docházelo k prodlení při výrobě lístků a sčítání ještě nebylo on-line. Již za rok se ale mí kolegové z celostátní kanceláře vrátili k myšlence z roku 2008 - že by bylo ideální volit rovnou přes elektronické zařízení. Konečně vyloučení zásahů lidského faktoru je to nejlepší, co se dá pro technické zabezpečení voleb udělat.

Cesta nebyla nejjednodušší. Na sněmu Starostů a nezávislých nám nebylo umožněno systém vysvětlit a volba předsedy se nepovedla. Petr Gazdík musel být zvolen aklamací a my jsme se loučili s myšlenkou elektronické volby. O to víc nám to bylo líto, že nešlo o chybu technickou, ale chybu v ovládání systému. Jak říkají matadoři - většina chyb v IT se odehrává mezi klávesnicí a obrazovkou. Nakonec byl ale jarní sněm Starostů úspěšný. Všechny ostatní volby totiž klapaly jako na drátku a delegáti, volební komise i zvolení pochopili, že budou moci skončit dříve. Konec ztraceného času. Moc pomohlo, že i Petr Gazdík byl této myšlence nakloněn a nezavrhnul ji. A velkým fandou byl i ministr Besser.

O několik měsíců později jsme získali povolení (po velmi vypjaté debatě) systém otestovat na krajských sněmech, a byť se nakonec ve středních Čechách rozhodli pro veřejnou volbu, všude jinde (Praha, Pardubice a Brno) elektronická volba bez problémů prošla. Proto také měsíc před celostátním sněmem TOP 09 už byl odsouhlasen volební řád, který s tímto typem volby počítal. Jako lev se za elektronickou volbu rval hlavně Honza Husák.

Ne, nebylo to bez nervozity, která zapříčinila i opakování jedné volby. Celkově vše však dopadlo výborně a věřím, že TOP 09 již nikdy nebude ztrácet zbytečný čas čekáním. Osobně v tom vidím přesně to, k čemu mají být ICT používány.

Náklady? Pronájem dvaceti iPadů první generace s 3G podporou, nákup serveru v podobě jednoho notebooku a vývoj aplikace, kterou rádi nabídneme poslanecké sněmovně nebo Senátu či ostatním zájemcům. Řádově desítky tisíc. Žádné miliony. To nejcennější je, jak jinak, know how ukryté v aplikaci a po mnoha připomínkách a několika velkých testování dovedené k dokonalosti. Miroslav Kalousek to nazval blbuvzdorností, obvyklejší termín je „user-friendly".

Je to takový drobný příspěvek TOP 09 k tomu, co má ve svém programu - elektronickou volbu. A budeme na ní dál makat. Víc, než si myslíte.

Jaroslav Poláček
volební manažer TOP 09

parlamentnilisty.cz,18. 11. 2011, Rubrika: Názory a petice

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme