Pokud vláda neinvestuje do výzkumu, zadělává si na budoucí problémy, řekla Langšádlová

Pokud vláda nebude investovat do vzdělání a výzkumu, zadělává si na problémy do budoucna, uvedla v pořadu Interview ČT24 ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Zdůraznila, že současný návrh rozpočtu je teprve začátek politické diskuse.

23. 6. 2023

Ministerstvo financí navrhlo rozpočet na příští rok se schodkem 235 miliard korun, většině resortů by se měly meziročně snížit výdaje. Podle vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) návrh neodpovídá dohodě koalice o konsolidaci veřejných financí.

V této souvislosti Langšádlová zmínila, že je důležité, „abychom snižovali schodky, ale nesnižovali si budoucí růst.“ Dodala, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se snaží udržet rozpočet tak, aby se dodržely sliby – aby se schodek rozpočtu přibližoval k částce 220 miliard.

„Každý z nás bude chtít, aby tam byly promítnuty priority, ale já si myslím, že bychom se měli vrátit k doporučení, které nám dal NERV při sestavování rozpočtu. Říkal úplně jasně, že je nezbytné investovat do vzdělání, vědy a výzkumu a do investic, a to se podařilo i při té minulé krizi, protože pokud vláda nebude investovat do těchto třech oblastí, tak si podvazuje budoucí hospodářský růst,“ uvedla. 

V souvislosti s návrhem Rady pro výzkum, vývoj a inovace, která navrhuje, aby věda získala z rozpočtu 47,8 miliard, Langšádlová zmínila, že bude dále s ministrem financí a s premiérem jednat, ačkoliv by si přála, aby částka byla vyšší. „Jsem zkušený politik, realista a žiji v politické realitě, jsem vždy připravena jednat,“ uvedla.

Podotkla, že je pro ni zásadní, aby se zachovaly priority, se kterými rozpočet na vědu a výzkum sestavovali. „To je podpora lidí ve vědě, podpora excelence a podpora transferu neboli zhodnocování výsledků ve vědě, tam je ještě velký potenciál,“ uvedla. 

Podle ní je rovněž důležité, aby si jednotlivé rezorty přehodnotily, které výzkumné organizace sloučí či jak je budou využívat. „Musí se také posílit spolupráce mezi vědeckou sférou a veřejnou správou na tvorbu veřejných politik.“ 

Podotkla, že v současnosti je připravena novela zákona o veřejných výzkumných institucích v rámci konsolidačního balíčku. „Umožní to rezortům, aby více mohly ovlivňovat, na čem výzkumné organizace, které zřizují, pracují.“

Zmínila rovněž, že v Česku je bariéra mezi akademickými pracovníky a firmami. „Spolupráce není ideální a já to vím a děláme kroky, aby ta spolupráce byla blízká.“ Zmínila, že chce pracovat na tom, aby se vytvářely podmínky pro motivaci firem, aby investovaly do výzkumu.  

zdroj: ct24.cz, 22.6.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme