Pokud jmenuje Zeman odborníky, pak je revolucionář, zní v TOP 09

V TOP 09 to vře kvůli tomu, že prezident Miloš Zeman chystá úřednickou vládu. Pokud tak zítra učiní, stane se podle šéfa ústavněprávního výboru Sněmovny Stanislava Polčáka revolucionářem.

24. 6. 2013

Podle něj by se doposud vládnoucí koalice měla pokusit v tom Zemanovi ještě nějak zabránit. „Měli bychom nejpozději zítra panu prezidentovi dodat seznam 100 či 101 poslaneckých podpisů. A pokud je nebude akceptovat, tak neakceptuje to, že voliči takto rozdali karty,“ řekl Právu Polčák.

TOP 09 doposud zastávala názor, že lepší než vláda úředníků bude rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. Podle Polčáka i to bude ústupek Zemanovi.

„Rozpouštět Sněmovnu jen kvůli tomu, že má prezident svoji hlavu, považuji za ústavně neodpovědné. Bylo by to popření ústavního modelu, kdy k rozpuštění Sněmovny má docházet jen tehdy, když je vážná politická krize. Ale tady je jen krize jedinců, krize bývalého předsedy vlády a krizí jedince je i krize postupu pana prezidenta,“ poznamenal Polčák.

O tom, jak bude TOP 09 a Starostové postupovat, by se mělo zítra poradit stranické předsednictvo a poslanecký klub.

Ustupovat prezidentovi nelze

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové je dobré si připomenout, že dvě úřednické vlády vznikly na základě dohody politických stran, a ne úmyslu prezidenta. „Nepochybuji o tom, že prezident Klaus nejmenoval Grosse nebo Paroubka premiérem s velkou radostí,“ řekla Právu Langšádlová.

Podle ní by vláda pod prezidentovou taktovkou byla nepřístojnost. „Jsou náznaky, že by si v úřednické vládě chtěl vyprofilovat osobnosti do SPOZ, což mi přijde jako naprosto nehorázné,“ uvedla.

I ona soudí, že nemohou prezidentovi ustoupit a ihned souhlasit s rozpuštěním Sněmovny. „Určitě by se mělo postupovat tak, aby pan prezident věděl, že se v naší ústavě kromě přímé volby nic jiného nezměnilo a jsme nadále parlamentní demokracií, v níž se vláda odvíjí od Poslanecké sněmovny a k tomu by měly směřovat naše kroky,“ uvedla Langšádlová.

Předseda klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík radí počkat, až s čím konkrétně přijde prezident. Pokud by chtěl úřednickou vládu, tak by to byl posun parlamentní demokracie k prezidentskému systému. Z ústavy je vláda odpovědná Sněmovně, a ne prezidentovi,“ uvedl Gazdík.

Oldřich Danda

novinky.cz, 24. 6. 2013, rubrika:Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme