Pokračuje jízda do zdi, vláda nenabízí alternativu reforem

2. 11. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pane poslanče Kalousku, je to očekávané zpomalení trend, na který si budeme muset zvyknout a připravit se na něj nebo je to jenom takové chvilkové zaváhání české ekonomiky?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

Žijeme v tržní ekonomice, ta má svoje cykly a je zřejmé, že už jsme za vrcholem. Pravděpodobně ještě budeme růst, ale už nebudeme růst tak rychle a nutně musíme i počítat s tím, že dojde i k většímu ochlazení a že není vyloučená ani možná krize. Přece jenom určitě signály k tomu v té světové ekonomice narůstají, včetně těch, o kterých hovořil pan guvernér. To jedna z věcí, kvůli které velmi kritizujeme, že nejen rozpočet na rok 2019, ale ani výhled do roku 2021, že s těmito riziky vůbec nepočítá.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Dva měsíce před koncem roku Česko sice hospodaří s přebytkem bezmála 6 miliard korun, ale zároveň vidíme, že je to podstatně méně, než v posledních dvou letech. Daňové příjmy letos stouply, za 10 měsíců vybral stát na DPH 230 miliard, o 10 víc než minulých rok. Inkaso spotřebních daní, z alkoholu, pohonných hmot nebo tabáku je meziročně vyšší o půl druhé miliardy a rostly taky odvody z příjmu fyzických a právnických osob. Loni do října zaplatily obě skupiny 194 miliard a letos 210. Na druhou stranu ale stát taky víc utrácí. Za platy už vydal 98 miliard korun, meziročně plus 11,5 miliardy. A největší položku rozpočtu pravidelně tvoří důchody, letos už stály více než 360 miliard. Na tom, že by se seniorům mělo přidat, se shodují politici napříč sněmovnou. Národní rozpočtová rada ale varuje, že právě v této oblasti hrozí kolaps, až zhruba za deset let začnou do penze odcházet silné ročníky. Takže páni poslanci, co Vy byste s tím dělali?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

O nezbytnosti penzijní reformy a s tím spojené reformy zdravotního pojištění, to jsou dva problémy spolu spojené stárnutím populace, o tom se mluví 20 let. Jediné vlády, které se opovážily začít s některými reformními kroky, jak ve zdravotním pojištění, tak v penzijním, byly naše vlády, Topolánkova a Nečasova. Všechny reformní kroky, které jsme zavedli, současná vláda zrušila, což bych pochopil za předpokladu, že by řekli: nám se tohle nelíbí, my to rušíme a tady nabízíme jinou alternativu. Ale oni nebyli schopni k žádnému našemu reformnímu kroku, který zrušili, nabídnout vůbec žádnou alternativu a pokračuje ta jízda do zdi. Protože odpovědné rozpočtování není na jeden rok, jak řekl pan Dolejš nebo ve zkratce to vypadalo, že říká pan Dolejš. Odpovědné rozpočtování je nastavit trendy tak, aby mi to vyšlo i v dobách, které nebudou dobré. Bohužel v tomto okamžiku jsme svědky naprosto neodpovědného rozpočtování vůči budoucnosti.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pojďme k varování rozpočtové rady, pane Kalousku, varuje před skutečným nebezpečím, nebo je to jenom strašení? Protože třeba pan premiér Babiš říká, že zpráva národní rozpočtové rady na 50 let dopředu je neseriózní.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

O jednotlivých číslech můžeme samozřejmě diskutovat, ale trendy jsou neoddiskutovatelné a co si troufám říct, že řada z nás to říká už 10 let. To, co píše Národní rozpočtová rada, si troufám tvrdit, že byste slyšela ode mě již před deseti lety. Dlouhodobě jsou pojistné systémy povinné, zdravotní a sociální, penzijní, tak jak jsou teď nastavené, neudržitelné. Na otázku, proč tato vláda žádnou reformu nepředloží, je velmi jednoduchá odpověď. Ty reformy můžou být různé, ale mají-li být účinné, tak pro ně musí platit jedna obecná věc. Víc osobní spoluúčasti každého účastníka a víc osobní odpovědnosti. A to je politicky strašně nepopulární a tohle je populistická vláda a ta nic takového nepředloží.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Tak a teď mi odpovězte prosím jedním slovem na otázku, mají se dnešní dvaceti a třicetiletí bát, že stát nebude mít na to, aby platil jejich důchody, pane Kalousku?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

Nepochybně. Měli by slyšet naprosto jasnou informaci - zapomeňte na to, že až vy půjdete do důchodu, že by mohly být důchody na úrovni 40 % průměrné mzdy jako jsou dnes.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pane Kalousku, Vy jste v souvislosti s panem Janečkem mluvil o protiprávním jednání v mnoha případech, podáte na něj trestní oznámení?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/, bývalý ministr financí

Ne každé protiprávní jednání musí být trestný čin, ale jestli finanční správa jednoznačně porušovala zákon, například v souvislosti se zajišťovacími příkazy, tak docházelo k protiprávnímu jednání. Ale zajišťovací příkazy nebo neuznávání nákladů na vědu a výzkum a celá řada dalších excesů, které se děly, to byly vlastně jenom důsledky té změny politiky, která přišla s panem ministrem Babišem a s panem Janečkem. Finanční správa najednou v úplně ve všech daňových poplatnících začala vidět sprosté podezřelé. Víte ten státní aparát se musí chovat nějakým přiměřeným způsobem a oni se začali chovat nepřiměřeně, byla to arogance moci a postihlo to spoustu poctivých. A jestli za něco nese největší vinu generální ředitel Janeček, tak že výrazně zvýšil nedůvěru veřejnosti v korektní a nestranný přístup finanční správy, a to je něco, co se bude strašně dlouho napravovat a je to velmi špatné.

Zdroj: Události, komentáře, čt24.cz, 1.11.2018

Štítky
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme