Podzimní volby jsou pro TOP 09 důležité, proto kandiduji

11. 7. 2018

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil přiznává, že se mu před podzimními komunálními volbami zatím příliš nedaří uzavírat spojenectví s menšími pravicovými stranami. „Za každou cenu tlačit koalice, které by nefungovaly, nehodlám. Mementem je pro mě loňský krach spolupráce KDU-ČSL a STAN,“ říká s tím, že kromě Prahy má dohodnuté volební svazky ve třech krajských městech. 

Dochází v TOP 09 k pnutí mezi liberálním křídlem reprezentovaným vámi a konzervativci kolem Miroslava Kalouska? 

Osobně žádná křídla nevidím. Jsme strana, která není příliš veliká, nemáme tedy žádná křídla ani proudy. To, že na některé věci, jako je eutanazie, partnerství homosexuálů, potraty nebo týrání zvířat máme trochu odlišné názory, považuji za přirozenou věc. Jde o témata, na která má každý svůj osobní pohled, protože mají etický rozměr. U hlavních programových tezí, které dělají topku topkou, jako je prozápadní orientace, aktivní členství v EU, varování před Ruskem, ekonomický program a vyrovnané státní rozpočty, jsme jednotní. 

Jaké názory na ony sporné věci mají váš čestný předseda Karel Schwarzenberg nebo senátor Tomáš Czernin? 

Musíte se zeptat jich. Postoje pana Schwarzenberga obecně vnímám jako liberálnější, zatímco názory pana Czernina považuji za konzervativnější. Rozhodně nás to ale nijak neštěpí. 

Když se dnes už bývalá místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková neprosadila jako kandidátka do Senátu, vystoupila ze strany. Zatímco vy jste od ní dal ruce pryč, Kalousek se zachoval opačně. Je to tak? 

O paní Chalánkové hlasoval celostátní výkonný výbor a výrazná většina jeho členů ji nepodpořila. Jejich rozhodnutí není o žádném sporu Pospíšila s Kalouskem nebo o sporu mezi liberálním a konzervativním křídlem. Chalánková je zkrátka a dobře kontroverzní politička. I její nominace v Olomouckém kraji byla velmi těsná. 

Proč jste nechtěl, aby kandidovala? 

Hlasování jsem se zdržel právě proto, že je mnoha našimi členy kvůli svým některým výrokům vnímána kontroverzně a štěpí stranu. Navíc aktivně komunikovala s uskupením Martina Konvičky, což považuji za problém. Chci, abychom zvláště v senátních volbách měli kandidáty, kteří mají širokou podporu a jsou konsenzuální. 

Chalánková říká, že TOP 09 zpochybňuje konzervativní pojmy, jako jsou rodina, vlast, řád, základní lidská práva. Tvrdí, že současné směrování strany je sebezničující. Váš názor? 

Že bouchla do stolu a odešla ze strany, je důkazem toho, že má svébytnou mediální politiku. Trochu mě překvapuje, že to neříkala v posledních měsících, ale až ve chvíli, kdy nezískala od výkonného výboru nominaci. To ve mně vyvolává dojem, že její slova mohou být projevem určité zhrzenosti. Reagovala emotivně. 

Skutečně není mezi vámi a Kalouskem rivalita, když byl od začátku proti tomu, abyste byl předseda TOP 09? 

Opravdu žádné pnutí necítím. Normálně komunikujeme, spolupracujeme. Teď například dokončujeme novelu daňového řádu a novelu procesních předpisů, která má upravit otázku zajišťovacích příkazů. Jde o naše společné téma, protože je daňové a současně justiční. Mirek Kalousek to dělá jako bývalý ministr financí, já jako exministr spravedlnosti. 

Můžete být konkrétnější? 

Chceme, aby Finanční správa nezneužívala zajišťovací příkazy a nelikvidovala podnikatele tím, že jim zablokuje veškerý majetek. A nejsou to jen nějaké domněnky opozice, máme příběhy konkrétních lidí. Pokud státní správa takto výrazně zasahuje do práv občanů, musí o tom rozhodovat nezávislý soud a nikoliv anonymní úředník, který se prakticky nikomu nezodpovídá a je téměř nepostižitelný. Přirovnáváme to k otázce vazby, o které také nerozhoduje státní zástupce nebo policista, ale soudce. Pokud Finanční správu řídí lidé blízcí Andreji Babišovi, nemůžeme se zbavit pocitu, že některé případy vydání zajišťovacích příkazů mohly být vyvolány konkurenčním nebo i politickým bojem. 

Který soud by měl o zajišťovacích příkazech rozhodovat? 

Krajský soud, který se zaměřuje na správní agendu. Z rozhodnutí úředníka se nikdy nedozvíme, proč tak učinil, jaké měl pokyny, pohnutky. Naopak odůvodnění rozsudku je veřejné. Naším cílem není zrušit zajišťovací příkazy. Nechceme ale, aby byly zneužívány proti slušným podnikatelům. Pokud zkrachují, už je většinou pozdě. 

Kde chcete pro novelu získat podporu? 

Doufám, že se o tom budeme minimálně bavit. To, jak funguje Finanční správa pod vedením ANO, je závažný problém. Není to žádný imaginární útok na Babiše. Věřím, že kromě opozice to podpoří i část vládních poslanců, protože existují reálné lidské osudy, kdy poctiví kvůli zásahu státu skončili. A i když jsou někteří státem odškodněni, za chybné rozhodnutí úředníka zaplatíme my všichni. 

TOP 09 balancuje kolem pětiprocentní hranice. Čím další možný propad zastavit, kam by měla směřovat politika strany? 

Naši podporu si znovu otestujeme v podzimních komunálních a senátních volbách. Doufám, že bude vyšší. V Praze jsme už zahájili kampaň, před prázdninami jsme rozdávali lidem volební noviny. Dělám všechno proto, abychom uspěli. Nesedím jen v kavárně, kde přesvědčuji lidi, aby šli volit. Sám kandiduji na primátora. Tím potvrzuji význam těchto voleb pro TOP 09. Důležitá jsou pro nás samozřejmě i ostatní města a obce. Výsledek v Praze ale bude klíčový. 

Proč předseda parlamentní strany kandiduje na pražského primátora? 

Protože je to důležitý post. Po letech, kdy tato funkce nebyla vykonávána úplně kvalitně, by si obyvatelé hlavního města zasloužili, aby v čele magistrátu stál člověk s politickou zkušeností a výsledky. Na ministerstvu spravedlnosti po mě zůstalo na čtyřicet nových zákonů včetně nového občanského a trestního zákoníku. 

Ale řízení města je něco jiného než legislativa. 

Kandiduji hlavně proto, že Praha zřejmě ještě nikdy nebyla v tak velkých problémech. Kdyby fungovala, možná bych do toho nešel. Lákají mě ale zajímavé úkoly, jako bylo dotažení nových kodexů. Občanskému zákoníku se zpočátku všichni smáli. Nyní ale uznávají, že je výrazně lepší než komunistická norma ze šedesátých let minulého století, kterou nahradil. To je moje vizitka. 

Ještě jednu otázku ke Kalouskovi. Podle svých slov se stáhl z vedení TOP 09, aby usnadnil spolupráci strany s dalšími středopravými subjekty. Podle něj se ale tento cíl s výjimkou Prahy, kde jste se spojili se STAN a získali podporu lidovců, nedaří naplňovat. Souhlasíte? 

Postupně ke spolupráci dozráváme. Musím říci, že jsem očekával spojení ve více městech a obcích. Na komunální úrovni ale bohužel leckde převládají malicherné osobní animozity, kvůli nimž koalice nevznikají. Důležité je to, že s vedením STAN se na spolupráci jednoznačně shodujeme a tam, kde půjde postavit společné kandidátky, se dohodneme. Jde například o Liberec a Karlovy Vary. V Ostravě půjdeme do voleb s ODS. 

Do čela TOP 09 jste vstupoval právě s vizí spojenectví s malými stranami. Je tedy převážně stále jen ve vaší hlavě?

Chci spolehlivé, stabilní partnery. Za každou cenu tlačit koalice, které by se rozpadaly, nehodlám. Mementem je pro mě loňský krach spolupráce KDU-ČSL a STAN. Kromě Prahy máme dohodnuté volební koalice ve třech krajských městech. To, jak si budeme rozumět se STAN a lidovci v hlavním městě, hodně předurčí budoucnost. Prahu beru jako jakousi laboratoř, zda tři parlamentní strany jsou schopné spolupracovat. Zatím to bylo jen o deklaraci lídrů a teď se ukáže, jak to bude fungovat doopravdy. 

S lidovci jste se dohodli na tom, že do koalice TOP 09 a STAN nevstoupí a pouze ji podpoří. Slyšel jsem názory, že vám sice mohou tři procenta voličů přitáhnout, ale pět odradit. Byl to důvod nepřímého spojenectví? 

Hodně jsme o tom vedli debaty se STAN. Je pravda, že KDU-ČSL oslovuje trochu jiné voliče. Ale nakonec jsme se ještě dohodli s Liberálně ekologickou stranou a Demokraty Jana Kasla. Převážil názor, že proti narůstajícímu populismu a extremismu se demokratické strany musejí spojit. Doufám, že lidé ocení schopnost dohodnout se na takovém projektu. 

Chcete spolupracovat s malými stranami. Proč ale TOP 09 chtěla s ANO a ODS rozdělit Prahu na více volebních obvodů, čímž by se šance právě malých uskupení značně snížily? 

Tak to nebylo. ANO a ODS, které výrazně spolupracují v zastupitelstvu, podporu TOP 09 nezískaly. Je ale třeba říci, že se jim podařilo přesvědčit zastupitele zvolené na kandidátce naší strany, kteří od nás už odešli. Zdůrazňuji, že žádný ze zastupitelů, který zůstal v naší straně, pro to nehlasoval. 

Asi ale nepopřete, že rozdělení města na více obvodů by pro vás bylo výhodné. 

Podle některých propočtů možná ano. Ale jsem v politice proto, abych obhajoval určité principy a ideály. Nijak mě nemotivuje účelově vymýšlet, jak poškodit menší politické soupeře. A pokud je základem demokracie volná soutěž stran, tak nemohu podporovat volební inženýrství z dílny ANO a ODS, které by vedlo k anulování malých subjektů. Bylo by to i pohrdání voliči.

Pavel Otto

Zdroj: E15, 11. 7. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme