Podivné odvody přežily, hazard bude dál rozhodovat o penězích

10. 11. 2011

Poslanci včera nechali hazardním firmám kontrolu nad třetinou za sedmi miliard, které měly od Nového roku zaplatit státu. Zůstává i daňové zvýhodnění stravenek. Podle Kalouska vyhráli lobbisté.

Zdanění hazardu mělo zamezit tomu, aby mizely miliardy korun povinných odvodů z výtěžků her a loterií v mnohdy podezřelých nadacích a občanských sdruženích. Loterijní společnosti si nicméně i po schválení povinných odvodů udrží kontrolu nad třetinou peněz, které měly původně platit státu. Návrh, který byl ze všech předložených nejvstřícnější k hazardníkům, podpořili hlavně poslanci ČSSD, KSČM a ODS.

„Je to vítězství lobbistů,“ reagoval zklamaně po zveřejnění výsledku hlasování ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Sněmovnou prošel návrh, který doporučil schválit rozpočtový výbor, nesouhlasily s ním ale ani špičky vládní koalice, ani ministerstvo financí. Návrh počítá s tím, že zhruba sedm miliard korun z hazardu se rozdělí na třetiny. Jedna z nich by šla do obecních pokladen, druhá do rozpočtu ministerstva školství, které by peníze posílalo na sport.

Problematická je však zbývající třetina. Tu budou rozdělovat samy hazardní firmy, jako tomu bylo v dosavadním systému povinných odvodů „na dobro“. Právě ty mělo zdanění nahradit. Cesta peněz skrze státní pokladnu by měla zabránit jejich rozdělování mezi neprůhledné organizace. Desítky milionů z odvodů za minulý rok tak například putovaly neznámému občanskému sdružení na pražské Jižní Město.

Dobrá zpráva pro lidi, špatná pro erár

Od roku 2014 se bude danit hrubá mzda místo superhrubé, a to sazbou 19 procent. Zaměstnanci zaplatí o dva procentní body víc na zdravotním pojištění, firmy zase méně. Podnikatelům se snižuje zdravotní i sociální pojistné, mírně se jim zvyšuje sazba daně.

Daňově zvýhodnění stravenek a závodního stravování zůstane.

Zavede se zaměstnanecký paušál ve výši 250 korun měsíčně.

Fyzické osoby budou osvobozené od daně z dividend. Výnos z prodeje akcií po třech letech držení anebo do výnosu 100 tisíc korun ročně se nebude danit.

Děti budou moci rodičům v důchodu posílat 1 procentní bod z důchodového pojištění.

Všichni na dani z příjmu vydělají na úkor státního rozpočtu.

mělo postavit dětská hřiště. Na radnici městské části však o sdružení nikdy nikdo neslyšel a úředníci nic nevěděli ani o žádných hřištích. Podobných případů se v minulých letech objevila celá řada.

Nyní by měly být peníze posílané „na dobro“ pečlivěji kontrolovány. Kalousek ovšem hned ve Sněmovně upozornil, že v tomto systému nebude schopno jeho ministerstvo peníze spravovat. „Pro svoji vlastní obhajobu si dovoluji říct, že to prostě nejde. Každý odvod musí být spravovatelný a ministerstvo financí to není schopno zajistit,“ řekl Kalousek.

Návrh navíc počítá s poplatkem 20 tisíc ročně za každý výherní přístroj. Poslanec Josef Cogan (TOP 09) však upozornil, že návrh je formulován tak, že poplatek 20 tisíc by se nemusel platit za jeden videoloterijní terminál (VLT), tedy koncový přístroj v herně, nýbrž za celý systém.

VLT totiž na rozdíl od klasických výherních automatů fungují tak, že na jeden server mohou být napojeny stovky přístrojů.

„Je tady opravdu velká pravděpodobnost, že bude možné vybrat pouze jeden poplatek 20 tisíc za celý on-line systém,“ varoval Cogan. Podle něj může být rozdíl ve vybraných penězích v řádu miliard. Zástupci koaličních stran přitom až do pozdního úterního večera jednali, aby se dohodli na úplně jiném způsobu zdanění. Peníze se měly rozdělit mezi státní kasu a obce. O necelých 24 hodin později bylo všechno jinak a Sněmovnou, kde má koalice pohodlnou většinu, prošel úplně jiný návrh.

Zůstanou i stravenky

Přes Kalouskův nesouhlas navíc poslanci odkývali i zachování daňového zvýhodnění stravenek a zároveň se zavede zaměstnanecký daňový bonus ve výši 250 korun měsíčně.

„Nechci lidem zvyšovat daně,“ prohlásil Kalousek krátce předtím, než pro zavedení bonusu zvedl ruku.

Rozpočet tak bude tratit dvakrát: kvůli zvýhodněnému stravování nevybere plánovaných 12 miliard korun na zdanění benefitů a dalších 12 miliard bude stát zaměstnanecká sleva na dani, která se u nízkopříjmových překlápí do bonusu - stát platí peníze jim.

Zákony ještě musí projít Senátem. Opatření týkající se zdanění hazardu mají začít platit už od 1. ledna 2012, všechny ostatní změny byly schváleny od roku 2013. Ve skutečnosti však začnou platit až o rok později. Ministr financí totiž slíbil, že okamžitě navrhne novelu schváleného zákona, která start daňových změn s výjimkou hazardu odloží do roku 2014.

Jan Brož, Jitka Vlková

Mladá fronta DNES, 10. 11. 2011, Rubrika: Ekonomika, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme