Podezřívání Kalouska už mi jde na nervy

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

3. 7. 2010

* LN Jak jste prožíval to klíčové jednání v noci na středu?

Celkově ta jednání trpěla dvěma věcmi. Za prvé Věci veřejné se ještě perfektně neorientovaly, jejich lidé se to učili v běhu. Jak říkával můj otec: on má furt nápady. Ódéeska se zase musela smiřovat s pomyšlením, že už není dominantní strana. Ale sami zjistili, že časy jsou jiné.

* LN Schůzka trvala osm hodin. Jak se to dalo vydržet, pili jste při tom alkohol?

Nakonec jo, ale velmi mírně. Tluchoř přinesl flašku schovaného šampaňského, přece jen jsme byli v místnosti ODS. Ale to jsem zažil politická jednání, kde se více chlastalo.

* LN V novinách dnes (ve čtvrtek – pozn. red.) psali, že jste po konci jednání ještě zval osazenstvo do malostranského baru Blue Light. Kolik lidí jste zlákal?

Já jsem ale v Blue Lightu nebyl. Ten podnik znám, byl jsem tam dva dny předtím, ale ten večer jsem byl dosti hotovej, tak jsem se vydal na cestu domů.

* LN TOP 09 má z vašich vyjednávacích výkonů radost?

Ano a ne. To je veliká odpovědnost, co na nás spadlo – resorty, kde se musí odehrávat reforma. Budou velké škrty a bude se o ně starat hlavně ministerstvo financí. Takže my jsme dobrovolně převzali roli pána s řetězem a uhlím, zatímco jiní budou radši Mikuláši.

* LN Už vám vynadal váš přítel výtvarník David Černý, že jste na ministerstvo kultury vyslali Jiřího Bessera, jediného exkomunistu v nové vládě?

To musím říct, že on byl velmi mladej komouš tehdá. Nicméně je to nominant našeho koaličního partnera, tedy Starostů. A to je pak otázka, koho si Starostové vyberou. Pakliže on se jako starosta osvědčil... A já vám něco řeknu: mladistvý hřích se člověku nemá vyčítat. Já jsem vůči hříchům mládí dosti tolerantní a odpouštěl bych.

* LN Neměl byste jako katolík nechat odpouštění hříchů na Bohu?

Jistě, to je na Pánubohu. Ale já mu to nebudu vytýkat, nejsem soudce. Já tu tehdá nežil a nebyl jsem vystaven ani tlaku, ani pokušení.

* LN Není paradoxní, když právě nejkonzervativnější a nejzásadověji se tvářící strana vyšle do vlády bývalého komunistu?

My jsme ve Štýrsku ve vesnici měli starostu, který byl v osmnácti letech v SS. Byl to urostlý chlap, a tak ho k nim na konci války strčili. A já jsem mu to vytýkal, protože já nevěděl, co to obnášelo v nějaký prdeli ve Štýrsku, když vás nutili do SS. Já prostě nepovažuji za správné vytýkat někomu něco, co dělal v mládí, pokud to nebylo výrazné svinstvo. To se mi opravdu příčí.

* LN Jak se choval Petr Nečas, když jste jednali o financích a vnitru? V obou případech ustoupil.

No vždyť on chtěl vytvořit vládu. A jestli předtím v televizi říkal, že to nepřichází v úvahu, tak na to vám řeknu, že se nemají dělat příliš razantní prohlášení. Ale to se člověk naučí teprve věkem.

* LN Byl Nečas na K9 o poznání smířlivější než předtím na veřejnosti?

Já ho nechci posuzovat. Každý má svůj styl, já bych měl asi odlišnej, ale přece když teď bude mým předsedou vlády, tak ho před vámi nebudu kritizovat.

* LN Proč vám tak záleželo na tom, aby ministerstvu financí zůstaly všechny jeho široké pravomoci?

No poněvadž nejhorší by bylo, kdyby nám hned na začátku nejvýznamnější ministerstvo okleštili.

* LNA co by na tom bylo? V západní Evropě mívají ministerstva financí mnohem menší pravomoci.

A vy myslíte, že by nastala tato diskuse, kdyby byl ministrem financí Martin Kocourek? To by ODS tu otázku nezvedla. Kalousek je přesvědčen, že nemá velký smysl finance oklešťovat.

* LN Odpovídáte politicky, já to myslím věcně: proč finance spravují tolik státního majetku?

Kdybychom měli samostatný úřad zodpovědný za státní majetek, tak prosím. Jinak já bych se zase musel u Nečase otázat, co z úřadu vlády přejde do ministerstva financí a na ministerstvo zahraničí. To by byla jediná rozumná odpověď, jo? A nečekám, že by Petr Nečas byl tou úvahou nadšenej.

* LN Svědci vyprávějí, jak si Miroslav Kalousek vzal slovo a řekl: my jsme se tu s Karlem dohodli, že se žádné pravomoce z žádných ministerstev nebudou vyvádět.

To je taky pravda.

* LN A posiluje dojem, že směr v jednáních za TOP 09 určoval místo vás Kalousek.

Ne. Já věděl, že kdybych hned zpočátku připustil, aby největší ministerstvo nám svěřené bylo vykleštěno, šlo by to tímto tempem dále.

* LN TOP bude mít pod dohledem ministerstvo financí a finance budou mít pod dohledem ČEZ. Ekologický právní servis vyrukoval se srovnávací analýzou, podle níž ČEZ nové elektrárny staví o polovinu dráž, než se stavějí v Německu. Budete šetřit i na výdajích ČEZu?

My bohužel víme, jak si ČEZ prosadil modernizaci Prunéřova a že si bohužel prosadí skoro všechno. Já jsem poněkud nešťastný z toho, že – tedy je to můj dojem – z ministerstva životního prostředí zbyde pouze šlupka. Bude tam náměstkyně, která je zástupcem ČEZu, myslím stávající ministryni životního prostředí. A ministerstvo povede zástupce průmyslu. Ale připadlo to ODS, která nepřijala naši nabídku, že bychom životní prostředí převzali my. Měli jsme vynikajícího člověka. Ale oni o životní prostředí měli výrazný zájem, obávám se, že kvůli danostem, o nichž jsem mluvil. Prostě Česká republika v majetku ČEZu.

* LN Co jste byli ochotni obětovat, abyste životní prostředí získali?

Například kulturu.

* LN Vaším kandidátem byl Bedřich Moldan?

Jo. A v ODS z něj nebyli nadšení. Nemyslím, že by to bylo proto, že od nich odešel, ale že nechtějí, aby ten resort působil odpovědně.

* LN Utekl jste mi z otázky, jestli Kalousek bude tlačit na ČEZ, aby ušetřil miliardy při stavbách nových elektráren.

Prozatím detaily neznám, ale myslím, že Kalousek je odhodlán šetřit ve všem. A nemám nejmenší pochyby, že jestli sáhneme na svatý ČEZ, bude tomu muset předcházet velké koaliční jednání. Reforma ČEZu, to bude ještě velký úkol.

* LN Podobná otázka: proč musí být naprosto v režii ministerstva financí ekologický supertendr?

Vždyť já jsem říkal, že se žádné kompetence převádět nebudou. Tendr byl vypsán, otevřou se obálky, pak uvidíme, jestli se bude pokračovat, nebo vypíšeme nový, nebo se to rozdrobí na menší nabídky. Uvidíme.

* LN Výběrová komise, která určí optimální cenu jako vodítko pro ministry, je jednolitá. Všichni jsou z ministerstva financí.

Ano, ale jiné návrhy také přicházejí z resortů, které jsou za ně zodpovědné. Konec! Když je to v jeho kompetenci, tak má právo navrhovat, nikdo jiný.

* LN V té komisi ale původně měli být zástupci ministerstev průmyslu a životního prostředí. A nakonec je kompletně obsazená lidmi z ministerstva financí. Proč?

O tom nic nevím. Stav je takový, jaký je nyní. Je jen málo věcí, které společně navrhují různé resorty. Navíc taky nejsem pro to, aby se jeden vymlouval na druhýho.

* LN Ekotendr se připravoval v Kalouskově režii a ocitla se tam pasáž, že vláda tendr nesmí zastavit před vyhlášením nabídek, protože jinak hrozí arbitráž.

Přece když chci stavět novej chlív na Orlíku a vypíšu výběrové řízení a stavební firmy podají nabídku, tak já pak nemůžu říct: pánové, marně jste se namáhali, vy jste tu měsíce pracovali na nějaký nabídce, my se na to vyserem, my se na vaši nabídku ani nepodíváme. To není slušné obchodní jednání.

* LN Vám nepřijde podezřelé, že někdo způsobí stav, sám ho pak vyhodnotí jako riziko a tím rizikem straší ostatní?

Ale to je realita, tak to chodí. Kalousek měl přípravu tohoto tendru v kompetenci a bylo to odsouhlaseno na vládě. Dokonce i velmi kritický Bursík to odsouhlasil. A já jsem opravdu proti takovýmto způsobům. Mě pobouří, když se vypíše architektonická soutěž s tím, jak by to bylo hezký, a pak se zastaví. To se nedělá. Ta svévole je hrozná.

* LN Myslíte Kaplického knihovnu?

Například.

* LN To je dost nešikovný příklad, soutěž na knihovnu byla přece zjevně šitá na míru. Jestli bude takhle cinknutý i ekotendr...

... prostě když se vypíše soutěž, tak se musí dodržet. Já jsem ostatně vůbec nemluvil o Kaplického stavbě, to jste vy jmenoval. Ale zpátky k ekozakázce: otevřeme obálky a uvidíme. Zatím to je pořád Jedna paní povídala, já tohoto pána podezřívám... To jsou kecy. Buď máte důkazy, nebo ne. Dokud mi nepředložíte něco konkrétního, tak mě to nezajímá, opravdu ne.

* LN Věříte Kalouskovi?

Věřím. Já netvrdím, že Kalousek je svatý, ale spousta věcí se mu podsunuje nesmyslně. On byl mnoha lidem nesympatický, byl to lidovec, ale dokud mi nepřinesou důkazy, tak mě to nezajímá, ať jdou do háje. Po pravdě řečeno o člověku vypovídá, jak žije. Kalousek je střední stav, on nežije jako milionář. Má barák v Bechyni, má malý auto..

* LN Byt v Praze, který pořídil jeho zastřelený švagr...

... když vám zastřelí švagra, za to nemůžete.

* LN A shodou okolností zálohu na ten byt zaplatil obchodník se zbraněmi a Kalouskův přítel Richard Háva.

Až dokážete, že ten byt zaplatil Háva a že mu Kalousek nikdy ty peníze nevrátil, tak prosím. Víte, mně už to podezřívání Kalouska jde na nervy. Když se podívám na různé zdejší politiky, v jakých podmínkách žijou, a podívám se na Kalouska, to je prostě člověk dosti nenáročný. Chalupu na vesnici má každý druhý Čech, on ji má v Bechyni, kde je doma. Má byt ve Veleslavíně, to taky není žádná vila. Veleslavín je levná část Prahy. Můžu si představit, že svého času sháněl ňáký peníze pro lidovce, ale myslím, že sám pro sebe nikdy nic. Jsem o tom dosti přesvědčenej.

* LN Minulý týden jste s pány Nečasem a Johnem uzavřeli dohodu o postech ve vládě 6-5-4. Potom jste ji zpochybnil a Nečas ukázal váš podpis. Jak to vlastně bylo?

Já jsem ji nezpochybnil, já jsem upozornil, že je podmíněná. Dokonce na tom krásným papírku, co Nečas vytáhl, je slovo podmíněně. Z předcházející diskuse jasně vyplývaly dvě možnosti. Buď je rovný počet křesel, nebo se to vyváží vahou křesel. A oni to pustili jenom jakožto dohodu o počtu. Nikde neřekli, že to bylo podmíněno. Chtěli nás zabetonovat pouze na tom čísle a pak nás jako salám odkrajovat. Na to jsem řekl: ne.

* LN Je pravda, že vás k tomu ohražení se přiměl pan Kalousek?

Ne, to jsou kecy. Mě to naštvalo, mě. Protože jsme se výslovně domluvili, že se ještě nic nebude pouštět, a ódéeska to ovšem pustila. A podmíněné to bylo od začátku.

* LN Co říkáte na avantýry Petra Nečase, který v časopise Instinkt předestřel koalici ODS a TOP 09 do příštích voleb?

Mluvit o tom teď dává asi stejný smysl jako hledat manželku mému osmiletému vnukovi. Za tři roky a půl uvidíme, jaká bude politická scéna, uvažovat o tom dneska je poněkud bezpředmětné.

* LN Nicméně kdyby zítra vypsali předčasné volby, budete o koalici s ODS uvažovat? Kalousek o tom s Mirkem Topolánkem jednal před minulými volbami taky.

Já vím, a já byl od začátku proti, poněvadž samostatná strana má býti úplně samostatná. Zdá se, že se ten recept osvědčil. Pakliže bychom se před volbami spojili, tak by nám teď ódéeska odkázala nějakých sedm osm procent.

* LN A nebudete vy před příštími volbami už na Pražském hradě?

Já na Pražském hradě? Co bych tam hledal? Víte, že já jsem dva a půl roku na Hradě sloužil. Já ten úřad znám. A mám takovej dojem, že ten devítiměsíční volební boj a potom koaliční jednání byly dostatečné služby pro vlast, než abych šel ještě do další kampaně. Koalice se sice dohodla na přímé volbě, ale nevíme, jestli se ji podaří prosadit.

* LN A nelákalo by vás to víc, kdyby se volilo přímo?

Tak je to veselejší než býti prodáván jako holka na teplický ulici.

* LN Politik často ve chvíli, kdy vyhlásí, že nějakou funkci nechce, o ni začíná usilovat.

Tu zkušenost máte vy, já ji mám taky. Ale za prvé je to ještě dlouhá doba, za druhé nevím, jaký bude můj zdravotní stav. Ale hlavně to není nic, co by mě strašně lákalo, protože jsem na Hradě byl a znám omezení, která prezident má. Vždyť Havel pod tím trpěl, kdy se mu podařilo jít sám do hospody? To jsou věci, který už člověka nebaví. Já jsem na hradech vyrostl, já to tak moc nepotřebuju.

* LN Teď je vám 72...

... no právě.

* LN Jak dlouho odhadujete, že vám ještě budou stačit síly na vysokou politiku?

Zeptejte se o patro výš. Teď, než jsem vstoupil do jednání o vládě, jsem jel do Innsbrucku, kde mě před rokem operovali, abych se nechal znovu prohlídnout. Dostal jsem technické osvědčení, že jsem způsobilý čtyři roky vykonávat náročnou práci. A můžu zase na ulici.

* LN Jaký vlastně vaše politická kariéra vzbuzuje ohlas v Rakousku?

Zírají na to s úžasem.

Lidové noviny, 3. 7. 2010, Rubrika: Rozhovor, Strana: 11

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme